Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fűrészpor

0 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bormustra megújulását alaposan körüldonogtuk (készítettünk interjút a zsűri elsőszámú borcelebjével, Matt Kramerrel, aztán a rendezvény szakmai felelősével, Nemes Richárddal, és holnaptól jöhet a puding próbája: a díjnyertes borok megkóstolhatóak a Millenáris Parkban).…..
Ennek a furmintnak története van. Sőt előtörténete dettó: már korábbi évjáratok alkalmából  is felhívták a figyelmemet, hogy a Tokaj Kereskedőház egyre tisztességesebb száraz fehéreket készít ezer alatt – elfelejtve-meghaladva a közelmúltat, amikor hosszas…..
Fűrészpor 2011.03.20 10:05:04
@BZoltan: Számomra eddig ez az év kérdése:)
A Homonna-borokkal komoly lemaradásban vagyok. Talán kétszer sikerült eddig kóstolnom a Tokaj elitjébe tartozó legendás, olykor megosztó borokat, mindkét alkalommal tömeggel körülvéve, nagyszabású rendezvényen, kénytelen voltam így felszínes benyomásokkal beérni. Megfontolt…..
Fűrészpor 2011.03.01 12:07:36
Új helyszínre költözött az utóbbi évek legjobb kezdeményezései közt számon tartandó furmintfebruár, és ez jót tett neki. A Mezőgazdasági Múzeum épületében sokkal több volt a tér és főként a levegő, mint tavaly a Festetics-palotában, máskor is érdemes lenne ilyesmire…..
Fűrészpor 2011.02.14 15:14:44
@BZoltan: Megnézném, hogy ha te tető alá hoznál egy ilyen volumenű juhfark kóstolót, akkor milyen ellenszolgáltatást kérnél. Hadd kelljek a szevezők védelmére, mert látom sokakat bánt ez a tíz palack. 400 belépőből, legalább 200 volt minden asztalnál ez látszott a fogyásból. Hol tudsz megkóstoltatni 200 olyan embert akik szakmabeliek és/vagy hardcore véleményformáló kóstolók, akiknek a véleményük ezrek fogyasztására van hatással? Raadásul az általad számolt 50 rugóért. Nem sok ilyen van...az egésszel csak annyi gondom van, hogy a sajtó megint le van maradva, kivéve Albertet, de ezt már megszokhattuk:)
Az év elején nagy reményekkel, jelentős sajtószéllel és általában kedvező első benyomásokkal indult Ráspi, a fertőrákosi druida budapesti vendégszereplése. Aki járt már Fertőrákoson, és ismeri valamelyest Horváth József egyéniségét, elveit és gyakorlatát, az tudja, hogy…..
Fűrészpor 2010.12.28 21:00:54
Az alábbiakban Wojciech Bonkowski válasza olvasható a Magyar kórság című poszthoz érkezett kommentekre: Köszönöm az írásom kapcsán érkezett hozzászólásokat. A XI. Pannon Bormustrán bemutatott borok némelyikével kapcsolatos kritikai észrevételeim a magyar borok iránti őszinte…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
A Wine Spectatorben Bruce Sanderson 19 tokajit értékel, zömmel aszúkat. Az Oremus Eszenciája galaktikus pontszámot kap, és a Királyudvar 2003-as Lapisa is befér a 95 pontnál kezdődő "klasszikus" kategóriába. A szárazakkal nem sikerült elérni a bűvös 90 pontot, sajnos a…..
Nemrég jelentős kommentviharokat okozott Alföldi Merlot kolléga Takács Lajos-posztja, amelyben kilenc ponttal a legjobb magyar száraz fehérnek minősítette a Hollóvár somlai furmintját. Kilencpontos bor háromezerért? Több se kelletett: már tárcsáztam is délszláv népfelkelő…..
Fűrészpor 2010.04.07 21:24:02
@európai: Szepsyvel nem lehet senkit itthon egy szinten említeni, aki úgy gondolja hogy mégis az pályát tévesztett. Már az előző posztnál is ott volt a szikra, most kipattant a láng, mert bizony a hugyszag az nem nyerő, ha szellőztetjük ha nem. Na pl ez egy óriási különbség, hogy nemigen lehet a piacon ilyen illathibás Szepsyt találni....
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya - írja az MTI nyomán Index anyánk. A határozat szerint jelentős kötelezettségszegés - hamisított bor előállítása, forgalmazása, továbbá a…..
Fűrészpor 2010.03.24 12:44:39
Amióta belevágtunk a Művelt Alkoholistába, én mindig terveztem, hogy eljuttassak egy magyar "borelit" csomagot az általam is olvasott és meghatározónak gondolt külföldi borírókhoz. A megvalósításnak soha a közelébe sem jutottam, részben mert a koncepció folyton…..
Fűrészpor 2010.03.12 14:49:22
Azt írta az olvasó, érdemes lenne havonta összefoglalnom, mi mindent ittam örömmel, és hátha mindenki másnak is kedve támadna hozzászólni saját élményeit, lenne sok komment. Az ötlet tetszett, gondolkodtam, milyen formában lehetne megcsinálni ezt, ahhoz nem fűlött a fogam, hogy a…..
Fűrészpor 2010.02.04 23:55:30
@Kóstolómester: Hát igen ezek fontos információk a hazai boréletben, de mégis mi újság a Teleki dűlőben makkoshotykán?
Fűrészpor 2010.02.05 00:00:35
@Kóstolómester: my brotha...
A Szekszárdi borvidéket dinamikusnak látom, az ismert mesterek pörögnek, ki nagyobb, ki kisebb intenzitással, de még fontosabb, hogy sorra tűnnek fel új pincék és borászok, nevek, amelyeket érdemes megjegyezni, a Szelesháttól a Merfelszen, a Rokka Borműhelyen át Eszterbauerékig és…..
Fűrészpor 2010.01.31 16:10:39
@Kóstolómester: Ez így ebben a formában egyik sem talált, látszik, hogy nem vagy borász. Viszont én még mindig várom a Teleki dűlővel kapcsolatos fejtésedet, hátha az sikeresebb lesz.
Bréking: Mint azt az MTI nyomán Index anyánk is írja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos…..
Rendszeres mélyebbre ásást ígértem a minap, van is egy témám, amin dolgozgatok kisebb-nagyobb intenzitással, de hogy addig se maradjunk komolyság nélkül, abban Jásdi István segített hirtelen. A csopaki borosgazda írásait az elmúlt években többször is az Indexre irányítottam, a…..
2010 első estéjén és második délelőttjén a két legolcsóbb Szepsy furmintot hasonlítottuk össze nemzetközi kitekintéssel. Ha vannak a magyar borvilágnak sorsdöntő borai, akkor ezek azok. Mert Tokaj sikere alapvető a magyar bor szempontjából, Szepsy sikere alapvető Tokaj…..
Matt Kramer azon ritka borírók egyike, akiknek esszéi megérdemlik, hogy az ember másodszor is elolvassa őket. A Wine Spectator online kiadásában most egy kevéssé meggyőző gondolatmenettel állt elő, amely azonban számunkra mégis érdekesebb, mint acélosabb logikájú cikkei. A Timing…..
Fűrészpor 2010.01.11 15:55:55
@ringsider: Kiváncsi vagyok szerinted hogyan lehet tovább fejlődni aszúban?
Fűrészpor 2010.01.11 17:08:22
@ringsider: Én értem, de Te az aszúk fejlődését vitatod, azonkívül hogy ajándék. Azt írod nem fejlődik, nem álmodják meg. Csak kérdezem, hogy nálad az aszúborok fejlődése miben nyilvánul meg.
Pálos Miklóst, azaz a szekszárdi Borműhelyt ezen a blogon alföldi merlot fedezte fel, még 2008-ban írt róla, illetve akkor még róluk. Azóta Halmosi Áron nélkül készülnek már a borok. Az áprilisi kézművesbor-kóstolóra úgy érkeztem meg, hogy a Borműhelyre kíváncsi vagyok,…..
Ahogy közeledik az év vége, az ember nekiáll, és listákat készít. Megpróbálja összegyűjteni az év kedvenc borait, vörösökre, fehérekre, szárazakra, édesekre bontja ezeket, sorba rendezi őket újra meg újra. Aztán rájön, hogy a listakészítés nem neki való feladat. Valami…..
Fűrészpor 2009.12.30 19:54:02
@shiraz: ok:) @BZoltan: Azért az ülepített és szürt must között óriási a különbség. Ezt nem szabad egy füst alatt kezelni. Na mind1:)
A Művelt Alkoholista Best Buy 2009.12.18 06:00:00
Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban…..
A Borravaló arról tudósít, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft csapata, azaz Nemes Richárd és stábja bedobta a törülközőt. Az eredetileg Magyar Bormarketing Kht.-nek hívott testület tevékenysége úgy két éve pörgött fel, miután a borászok hosszú időn át küzdöttek…..
A Művelt Alkoholista Harap a zipp 2009.11.06 18:26:00
A zipp.hu, dizájnját tekintve pimaszul index.hu koppintásnak tűnő új oldal, páros lábbal beleszállt a Bormarketing Kht-be. A cikk szerint a borászoktól beszedett és marketing célokra szánt pénzből jut arra is, hogy a Wine & Spirit Education Trust eredetileg 120.000 forintos…..
Olvasóink számára aligha újdonság, hogy a rendszeres borfogyasztás árt a fogaknak, alapvetően azért, mert a savak kioldják a kalciumot a zománcból. A fehérek nagy általánosságban savasabbak, mint  a vörösek, azaz a hardcore fehér rajongóknak - oh, ti csodálatos…..