Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ikkes

73 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rácz-Nagy Zsófia írása A Lámpást adott-e az Úr kezünkbe? című kötet egy 1995-ben megjelent könyv (Az (magyar) értelmiség hivatása) mintájára készült el, amelynek szerkesztője, ifj. Fasang Árpád hetven magyar értelmiségit kért fel arra, hogy válaszolja meg a kérdést: mit is jelent ebbe a kategóriába…..
Zsurzsán Anita írása A 2009-es év nem csupán a nagyhatású német filozófus, Martin Heidegger születésének százhuszadik évfordulója, hanem a nem kevésbé jelentős francia gondolkodó, Jacques Derrida halálának ötödik évfordulója is volt, ráadásul a német filozófus tagadhatatlanul nagy hatással volt…..
Képes Erika írása Ország Lili művészetének alapköveiből fal épül, a falból épületek, az épületekből városok, melyek az enyészeté lesznek, alaprajzokká redukálódnak, amelyeken néha épp oly nehéz kiigazodni, mint egy labirintuson. Az idei kiállítás azonban tiszta és áttekinthető képet nyújt a…..
Kultúra és Kritika Lépj rá! 2017.03.06 15:30:34
Kintli Bori írása a párizsi Carl Andre-tárlatról A kiállításlátogatás könnyen körülményessé válhat. Megesik, hogy a teremben hirtelen felkelti a figyelmünket valami a szemközti falon, viszont ahhoz, hogy közelről is megszemlélhessük, át kell jutnunk a túlsó oldalra, közben figyelmesen kerülgetni az…..
Gombor Lili írása a Hit és ész: teológiai és filozófiai közelítések című kötetről Filozófia és teológia: vajon egymásért vagy egymás ellen való tudományok? Miként egyeztethető össze ez a két, egymást sokak szemében kizáró tudomány? E kérdések képezik a centrumát a Hit és ész című kötetnek, amely a…..
Kovács Ádám Gábor Bergson A gondolkodás és a mozgó című kötetéről Az alább bemutatott kötet Bergson azon előadásait és esszéit szedi csokorba, amelyek 1903 és 1930 között jelentek meg. A kötet tíz fejezetét három fő részre lehet osztani. Az első blokk, amely három fejezetet ölel fel, magát a…..
Vén Zoltán grafikus kiállítása a Központi Szabó Ervin Könyvtárban Tanos Márton írása Van úgy, hogy az ember akkor kap valamilyen ajándékot, amikor egyáltalán nem is számít rá. Egy ilyen esemény váratlansága pedig csak fokozza az ajándék értékét. Csakis ehhez hasonlítható az élmény, amit e sorok…..
Szabó P. Katalin írása 2016. február 3-án tartotta a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztálya az év első összejövetelét, melyet Kaj Ádám Tarantella című színdarabjának premierje (február 1.) és annak irodalmi és kritikai vonatkozású megbeszélése köré szerveztek...
Czinkóczi Krisztina Evellei Kata Álombunker című kötetéről   A fiatal költőnő első kötete az Álombunker, 2013 szeptemberében jelent meg a Palimpszeszt Kiadónál. Zöldeskék füzet, mely színével tökéletesen leképezi a versek hangulatát. „Olyankor minden zöldeskék lesz, /…..
Rácz-Nagy Zsófia írása Együtt tudunk-e gondolkodni meghatározó keresztény írókkal és nem keresztény alkotó egyéniségekkel? Elindítanak-e bennünk valamit azok az alapvető egzisztenciális kérdések, amelyek foglalkoztatták őket a Biblia tanulmányozása során? Ezek az…..
Tamás Katalin írása Hogy Aradi Tibor és Varga Ferenc József utolsó közös dumaszínházbeli fellépése valóban a záróakkordja volt-e egy időszaknak, s hogy milyen más helyszínen…..
Szabó Katalin írása 2015. június 10-én Világháború, világforradalom, világbéke? címmel tartott konferenciát az ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskolája az ELTE BTK Kari tanácstermében. A konferenciát a 19. és 20. századi kelet-európai történelem doktori program…..
Szmerka Dániel írása A Maros kertvendéglő lugasában Marno Jánost, a tizedik Litera-díj nyertesét köszöntötte tapssal a hallgatóság – írók, költők, folyóiratok és irodalmi portálok szerkesztői, a zsűrik tagjai és a lelkes érdeklődők. A Nirvána a szkafanderben című…..
A kiállítás 2015. február 18-tól március 13-ig volt látható a Karinthy Szalonban. Kovács Alex írása Körül–Belül – szól Albert Katalin és Ganczaugh Miklós képzőművész házaspár közös kiállításának címe. Kint és bent, héj és mag, test és lélek –, a művészek…..
A Hévíz 2015/1. lapszámának bemutatójáról Szabó Katalin írása   2015. február 12-én tartották a Hévíz művészeti folyóirat idei első lapszámának bemutatóját a kézműves söreiről híres romkocsma pincehelyiségében, az Élesztőben. A rendezvény színvonalas…..
Homolya Gábor kiállításáról Dobri Imre írása Rendkívül gazdag vizuális nyelven fogalmazódnak újra a magyar irodalom klasszikusai Homolya Gábor képzőművészeti alkotásaiban. A művész egy-egy verset, verssort vagy akár egy egész életmű néhány emblémáját hétköznapi…..
Ibsen: Hedda Gabler Ménesi Heléna írása Hedda… Gabler. A nő, akit soha többé nem lehet így szólítani. Így kezdi Ibsen azonos című drámáját, amelyet a Radnóti Színházban Valló Péter rendezett meg. Gabler tábornok mindig is kelendő lánya belefáradt a táncba, így egy…..
Páli Attila beszámolója   A Modern Líraelméleti és Líratörténeti Kutatócsoport december 5-én és 6-án rendezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar budapesti épületében második konferenciáját. Az egyetemünkről és a Pécsi…..
Tanos Márton beszámolója   „…Irodalomról vagy más ily fontos emberi lomról…” – így szólt az idézet, mely mottóul szolgált a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Esztétika tanszéke által szervezett, 2014. november 19-én megrendezésre került műhelykonferenciának. A…..
Kultúra és Kritika Szerelem 2014.11.23 07:37:11
XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat    A szerelem témában meghirdetett XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére 20 országból 116 nevezés érkezett. Az előzsűri 48 filmet válogatott be a versenyprogramba, amely 7 blokkban kerül vetítésre november…..
Mozart: Così fan tutte (Magyar Állami Operaház) Ha van rendezői opera, az Operaházban bemutatott Così fan tutte az. Nem csak azért, mert nincs benne (legalábbis az általam látott szereposztásban) kimagasló énekesi teljesítmény. S nem csak azért, mert a zenekar és…..
Szmeskó Gábor az Árgyélus királyfi című meseoperáról Komoly feladat előtt álltak a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának opera és magánének szakos növendékei, hiszen az Árgyélus királyfi meseopera – melynek zenéjét Tóth Péter szerezte és eredetileg a…..
Pilló Ákos és a Mai Manó Galéria tisztelettel meghívja Önt a Faluvége elnevezésű fotóművészeti kiállítására. Helyszín: Mai Manó Ház, NapfényműteremIdőpont: 2014. november 13. 17:30 A kiállítás megtekinthető 2014. november 14-e és december 7-e között, hétköznap 14…..
A terveink szerint 2015 őszén induló Kreatív írás és művészeti kritika mesterszak bemutatkozása Időpont: 2014. november 19. 10.00-19.00 Helyszín: Budapest, Mikszáth tér 1. (Sophianum 205.) Program: kerekasztal-beszélgetések ..
Borbás Gabriella Dóra: A Biblia mint kommunikációs tankönyv: Tedd próbára! Szabó Katalin recenziója Richard Dawkins Isteni téveszme című könyvében meglehetős hevességgel azt állítja, hogy vannak a világon bizonyos, véleménye szerint nem értelmes kérdések, melyek nem…..