Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmat Árpád

95 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Gázai övezet 2023 októberében a világ közérdeklődésének középpontjába került (ismét). Háborúban áll Izraellel és nagyon sokan nem értik miért harcolnak a felek, milyen jogállású a terület, hová tartozik, miért nem teljesen önálló illetve hogyan jött létre ez a sajátos politikai képződmény? A…..
Most, hogy a hajdani, 1962-es híres szökés kapcsán új fejlemények kerültek napvilágra, ismét a figyelem középpontjába került a történelem leghíresebb börtöne: az Alcatraz. Alcatraz szigete a San Franciscoi öbölben (1950-es évek) Forrás: nation.time.com Nagyon fiatalon, 1996 novemberében jártam a…..
Románia hírhedt, magyar-ellenes kommunista diktátora, Nicolae Ceausescu közel negyed évszázadon keresztül vezette keleti szomszédunk népét 1965 és 1989 között, a hidegháborús korszak utolsó évtizedeiben. Hatalma megdönthetetlennek tűnt egészen 1989 decemberéig, amikor villámgyorsan söpörte el a…..
Éppen 230 éve született a "legnagyobb magyar"! Gróf Széchenyi István (1791-1860) főnemes, polihisztor, író, politikus és reformer, aki munkásságával „elindította” a reformkort (1830-1848) és így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hazánk maga mögött tudja hagyni a feudalizmus elmaradottságát éppen 230…..
Korábbi cikkeinkben több német tábornokot is bemutattam, kiemelve például Erich von Manstein rendkívüli stratégiai tehetségét, Heinz Guderian hadműveleti - harctéri sikereit, Sepp Dietrich páncélos tapasztalatait, Erwin Rommel rendkívüli képességeit az Afriakorps élén és Gerd von Rundstedt…..
Harmat Árpád 2021.02.04 10:59:46
@De_Wer: Egyetértek nagyjából, de én Dietrich -et kicserélnél Rundstedt -re. :) Már ha az első ötöt keressük. :)
Harmat Árpád 2021.02.04 11:01:50
@Alick: Stimmel. Valóban van párhuzam. :) Mindkét esetben egy katonailag hozzá nem értő (de a hatalmat birtokló) vezető kényszerített ki értelmetlen katonai akciókat, katonailag képzett beosztottaktól.
Harmat Árpád 2021.02.04 12:57:01
@ascriptor: Manteuffel a kurszki csata legeredményesebb páncélos hadosztályparancsnoka volt. Két legsikeresebb időszaka 1943 második fele a keleti fronton és 1944 legvége az ardenneki offenzívában, a nyugati fronton mint fegyvernemi tábornok. Egyetértek, ott a helye a legjobbak között! :)
A nándorfehérvári diadal a magyar történelem egyik legdicsőbb nagy győzelme volt, melyhez talán csak a pozsonyi csata (907), az egri várvédés (1552), vagy a isaszegi ütközet (1849) hősies helytállása mérhető. Nándorfehérvárnál ugyanis éppen ma 564 éve, július 4 és 22 közt a Hunyadi János és…..
Harmat Árpád 2020.07.05 19:45:45
@Stavros.: A csatának ez a része többnyire elsikkad a publikációkban, tankönyvekben és ritkán kap megfelelő hangsúlyt.
Egy blogot indítani és folyamatosan fenntartani az olvasók figyelmét, építgetni azt, nagy feladat. Pedig egyszerűnek tűnik. Leül az ember pötyög valamiről, akár semmiről is pár sort, hozzábiggyeszt két képet és kész a blogbejegyzés. Hát igen, van, akinek ilyen könnyen megy. Viszont másnak tervezni…..
Éppen most, június 27-én volt évfordulója a Nagy északi háború döntő összecsapásának, a poltavai csatának, mely a világtörténelem egyik legjelentősebb ütközeteként vált a hadtörténet részévé (1709 június 27-én). A Nagy északi háborúban minden jelentős Észak-európai állam részt vett, hiszen a…..
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
A Trianon név hallatán sok minden eszünkbe juthat, de minden felmerülő gondolatunk a 100 évvel ezelőtt bekövetkezett nemzeti kudarchoz és katasztrófához vezet vissza. Épp 103 esztendeje ugyanis, - egészen pontosan 1920 június 4 –én délután 16 óra 32 perckor - a Párizs melletti Versailles…..
A magyar történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodóját, a Hunyadi család sarját, I. Mátyás magyar királyt (ur: 1458-1490) számtalan sztereotípia övezi napjainkig, melyek jelentős része csupán a néphagyomány révén maradt fenn és többnyire tévesen rögzült "történelmi emlékezetünkben". Ilyen például…..
Japán már 1933-ban a háború útjára lépett, amikor expanzív külpolitikába kezdve megszerezte magának Észak-Kínát, ahol egy Japánhoz hű bábállamot alapított (Mandzsukuo). Egyes történész-vélemények szerint már ekkor kezdetét vette a második világháború. Alig 4 évvel később, 1937-ben az egyik legősibb…..
Harmat Árpád 2020.04.25 23:15:33
@Persevant: Köszi szépen :)
Harmat Árpád 2020.04.25 23:53:15
@Feernando Torres: Így van. Ezt a méltatlanul keveset emlegetett csatát szokták "kelet Sztálingrádjaként" emlegetni. Bebizonyította, hogy Japán nem képes egyidejűleg két birodalommal is harcolni: a britekkel és az amerikaiakkal.
A három nagy nemzeti ünnepünk közül március 15. megünnepléséhez szokott a legtöbb történelmi publikáció és magyarázat kapcsolódni, talán nem véletlenül. A korszak - vagyis a reformkor és a forradalom illetve szabadságharc - ugyanis történészeink által alaposan fel lett dolgozva, ahhoz számtalan…..
Nemzeti ünnepünk, március 15 közeledtével felmerülhetnek bennünk olyan kérdések, melyekre nem biztos, hogy iskolai tanulmányainkat felidézve találhatunk kielégítő válaszokat. Az egyik ilyen kérdés az 1848 március tizenötödikei forradalom előzményeihez kapcsolódik, nevezetesen: az 1830 után -…..
Harmat Árpád 2020.02.29 22:45:01
@Solty Szilárd: Jogos. A fia volt István nádor volt az, aki közbenjárt a császárnál. Javítottam. Köszi! :)
Harmat Árpád 2020.02.29 22:47:08
@Secretus Rector: Igaz. A forradalom hősöket teremtett népünknek, a pozsonyi diéta nagy alakjai, Kölcsey, Wesselényi, Kossuth és Széchenyi pedig egy új Magyarország reményét (és esélyét). Mindkettőre szükség van a történelmi emlékezethez.
Charles de Gaulle (1890-1970) a XX. századi európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, sőt Napóleon hírnevéhez méltó kultikus figurája, akinek életét mindenki ismeri Franciaországban a kisgyermekektől egészen az aggastyánokig. A fiatal korától katonai karriert választó, majd Franciaország…..
A második világháború (1939-1945) német szempontból sokkal hamarabb elveszett, mint ahogyan azt a tankönyvek néhány ikonikus nagy eseményhez kötik: például Berlin ostromához, Hitler öngyilkosságához, vagy a végső fegyverszünetekhez kapcsolva az összeomlást. Katonai szempontból nyolc lényeges…..
Harmat Árpád 2020.02.16 21:53:53
@Equalizer.: Én is ebbe a számba botlottam több helyen is. :)
Harmat Árpád 2020.02.18 13:27:05
@masada: A csaták "abszolut nem érdekesek"? A második világháborúban?
Az 1930-as évek Európája egy diktatúrákkal, autokráciákkal és totalitárius rendszerekkel teli, sajátos világ volt, mely a második világháború küszöbén számtalan feszültséggel küszködött. Jellemzően három államberendezkedés alakult ki: az első országcsoportba a politikai szélsőségek (nácizmus,…..
Napjainkban étterem, parkoló és egy szupermarket foglalja el azt a helyet, ahol egykoron a második világháború legfontosabb építménye, a Führerbunker működött. Adolf Hitler 1945 januárja és áprilisa között innen irányította a német csapatokat és itt is lett öngyilkos feleségével együtt, mégpedig…..
Az Amerikai Egyesült Államok létrejötte előtt, - de már Kolumbusz felfedező útjai után - az első gyarmatosító szándékkal érkező (és telepeket létesítő) európaiak a XVI. században kötöttek ki Észak-Amerika keleti partjainál. 1587-ben például I. Erzsébet kegyence, Walter Raleigh próbálkozott állandó…..
Harmat Árpád 2019.11.03 14:37:12
@Bright side of life: Pontosítottam Raleigh nevét és Custer alezredes rendfokozatát is. Kösz!
A címben nem véletlenül szerepel az "és" nem pedig a "vagy" szócska a Halloween és a Mindenszentek között; hiszen nem zárja ki egyik a másikat. Bár nagy divat az egyiket modern amerikai hóbortként a másikat pedig őskeresztény hagyományként beállítani, valójában a Halloween az ősibb ünnep (talán…..
Az aradi vértanúk emléknapja (október 6.) és 1956-hoz kapcsolódó nemzeti ünnepünk megtartása (október 23) között érdemes felidézni történelmünk egyik külön fejezetének, a kiegyezésnek (és az azt követő fél évszázadnak) a jelentőségét, mégpedig históriánk kiemelkedő alakjának, Kossuth Lajosnak a…..
1908 október elsején, vagyis épp 111 éve került a piacra a detroiti  Ford Motor Company Galamb József által tervezett és fejlesztett Ford-T modellje, a "Bádog Böske", eredeti nevén: Tin Lizzie. A konstruktőri munkálatok 1907-ben kezdődtek, mégpedig Galamb József személyes vezetésével. A makói…..
Harmat Árpád 2019.10.04 08:41:42
@Ursus Autor: Viszont neve örökre fennmarad. A róla elnevezett makói iskola is gondozza szellemi örökségét, mint ahogyan szobrai (pl.Makón), szabadalmai, sok helyen elolvasható életútja is garantálja emlékezetét.
Harmat Árpád 2019.10.04 15:31:57
@Karma_73: Az USA -ban is sokat változott minden 1920 óta. Most már nagyon nem 3200 dollár az átlagkereset, hanem évi 47 ezer.
www.thebalancecareers.com/average-salary-information-for-us-workers-2060808
A második világháború kirobbanását a Hitler vezette náci Németország első olyan agressziójához szokták kötni, mely már egyértelműen háborús cselekménynek minősült: azaz Lengyelország megtámadásához. Arról azonban már kevés szó esik, hogy 17 nappal később, 1939 szeptember 17-én (vagyis épp 80 éve) a…..
Ha egy tapasztalt, felkészült és hatékony töri magántanárt keresel, aki méltányos óradíj mellett, barátságosan és türelmesen készít fel az érettségire (közép vagy emelt szinten is) Skype vagy messenger órák megtartásával, vagy akár személyesen is Vásárhelyen - Szeged környékén, akkor keress bátran!…..