Regisztráció Blogot indítok
Adatok
haribodog

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       A  világ legismertebb egyetemi rangsorában, a sanghaji ARWU-n, már nincs magyar egyetem a legjobb hatszázban.      A legjobb hatszázban 154 amerikai, 84 kínai, 43 brit, 35 német, 26 ausztrál, 24 olasz, 20 francia, 18 spanyol és 17 dél-koreai és japán egyetem található. A franciáknál először…..
haribodog 2020.08.20 13:23:12
@fortin2: nekem úgy tűnik, hogy az ELTE kapcsán fogalmad sincs ezekről a területekről, csak a levegőbe beszélsz. Agykutatás nem folyik az ELTÉ-n, biológiából etológia területén vannak elismert kutatások.
Az asztrofizikát és a régészetet aláírom, a középkor-történet alatt nem tudom mire gondolsz (az a CEU-n volt értékelhető), zenetudomány konkrétan nincs az ELTÉ-n, az óvópedagógiai, gyógypedagógiai karokon pedig nincs mérhető tudományos publikáció.
Különös felhívás található a Chicagói Egyetem könyvtárának weboldalán. Az élelmes könyvtárosok rövid levélben fordulnak a kriptográfia és a szteganográfia történészeihez, a "Sherlock szakértőkhöz" (utalásként Conan Doyle A táncoló emberkék esete című könyvére) és…..
Avagy vidámak-e a tiroliak? Noha a kérdés elsőre nem tűnik egetverően fontosnak (legyen ez ugye alapvetően a tiroliak gondja), ám mégis: egy olyan különleges világról szól a mai poszt, amely alig pár órányi autóútra van Magyarországtól, mégis elég keveset tudunk róla. Piefke…..
haribodog 2013.07.09 18:55:15
Az Apple zenei törekvései az elmúlt fél év során több alkalommal szolgáltattak témát blogunk számára. Az iPad megjelenése kapcsán úgy tűnt, a zene háttérbe szorul Steve Jobsék elképzeléseinek listáján. A Lala felvásárlása azonban újra élesztett ea reményeket, hogy az…..
haribodog 2010.11.16 00:34:59
  Először is, egy jóízű ásítás.   Aztán: megszámlálhatatlan alkalommal foglalkoztunk mi már Magyarország nemzetközi megítélésével, sajtójával, különös tekintettel a két évtized alatt szépen kicsiszolódott riadóláncra a budapesti intellektuálisoktól a berlini…..
Voltam olyan istenverte barom, hogy a bécsi Biafra-koncert után elmentem a West Balkánba is. Nem sok értelme van ugyanis egy jól előadott, jó minőségben megszólaló produkciót meghallgatni szarabb keverésben. Mert Magyarországon sajnos törvényszerű, hogy minden pocsékabb…..
Csak tippelni lehet, mi vezethette Juraj Jakubiskót, az amúgy kitűnő szlovák filmrendezőt arra, hogy filmre vigye a mi botrányos életű történelmi világsztárunk, Báthory Erzsébetnek élettörténetét... Talán, a négymilliárd forintnyi, térségünkben gigászinak számító…..
haribodog 2010.01.25 00:45:41
Futóblog Mai programajánló 2009.11.25 10:43:00
Ez is futás, csak itt most beszélgethetsz róla. "Volt egy Pheidippidész nevű athéni futár, akit időszámításunk előtt 490-ben, a maratoni csata előtt Miltiádész athéni király küldte el őt Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a Perzsák ellen.…..
Sok szó esett már az arctalanná vált felsőoktatásról, illetve arról, hogy egyes főiskolák és egyetemek diplomagyárrá alakulva ontják magukból a felkészületlen hallgatókat. Levélírónk saját tapasztalatát osztja meg velünk, megmutatva, hogy az oktatóknak is nehéz ebben a…..
haribodog 2009.12.25 23:16:37
@Benbe: egyetértek, ELTE BTK, ha úgy hirdeti meg a tanár, még az előadáson is kötelező a katalógus és a jelenlét. Persze egy 200 fős előadásnál nem ellenőrzi senki, de szemináriumon nem kapsz jegyet, ha nem jártál be. Ezt sürgősen meg kellene reformálni nálatok, vagy bezárni az egészet.
A múlt század hetvenes éveinek (milyen furcsa ezt így leírva látni, mintha nagyon régen, holott éppen csak tegnap volt...) egyik nagy-nagy botrányköve volt Bernardo Bertolucci Utolsó tangó Párizsban című filmje, melyet a sors különös kegyéből, igaz, majd' tíz évvel külföldi…..
haribodog 2009.12.25 22:05:10
Érdemes összevetni ezt a bőbeszédű írást Barna Imre korabeli (1983) kritikájával (www.filmvilag.hu), ami tele van szellemmel. És a kommentek is: 1. análszex 2. sunáznám.
Tényleg zuhanunk.
Ellenőrző Használható tudás 2009.12.21 08:00:00
Állandó bosszankodásunk tárgya, hogy a tankönyvek nem életszerűek, kevés bennük a mindennapokban használható tudás. Egyrészt nagyon felgyorsult a világ és nem tudják a tankönyvírók követni a változásokat, másrészt van egy elfogadott tudásanyag, amit a NAT szerint minden…..
Nem hiszem, hogy lenne olyan addict olvasó, aki nem tudja, miről van szó, de azoknak, akik az elmúlt hetet búra alatt töltötték összefoglalom az eseményeket. Pénteken egy fél napra leállt a T-Mobile szogáltatása, nem lehetett hívást fogadni a harmincas telefonokon. A zavarhoz az is…..
Újraolvasom az Örkény egyperceseket. Képtelen gondolat jutott az eszembe: Örkény engem Mikszáthra emlékeztet. Szelíd irónia, humor: Mikszáth is ezekkel a finom eszközökkel mutatta be a kiegyezés utáni Magyarország visszásságait.De nem emiatt írok, hanem egy meglepő jelzőn:…..
Sokat foglalkoztunk már az iskolai nyelvoktatás szinvonalával, B29 az eredménytelenség lehetséges okait vizsgálja a tankönyvektől elkezdve a vizsgák színvonaláig. Várjuk a más tárgyakat tanító tanár társaink leveleit a saját szakukat éríntő problémákról! Kedves…..
Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája, amikor lehet síelni Boszniában is! A Hüttén eddig meglehetősen mostohán kezelt területről Styxx, a rendkívül izgalmas final24.blog.hu bloggere küldött egy élménydús beszámolót. Pályarazzia egyenruhában síelő…..
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a 2009/2010-es, azaz az idei tanév szeptemberében indult el első ízben a lemezlovasok oktatása BA (bachelor) képzésben. A Zeneakadémia ismertető kiadványa így indokolja a szak beindítását:   „A lemezlovasok, más néven disc…..
A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium indította el több civil szervezettel és a gyámhivatalokkal összefogva. Verő Irén gyermekvédelmi szakember, a program kordinátora a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: „Tűrhetetlen, hogy egyesek kert…..
B-oldal Legrosszabb klipek EVÖR 2009.11.21 07:56:00
Arra vállalkoztam, hogy összegyűjtöm a legrosszabb 10 videó klipet, mulassunk / szörnyülködjünk egy jót. Persze itt csak a profik játszanak, az amatőr zenekarok kis költségvetésű próbálkozásait nem lenne helyénvaló a nagyokkal versenyeztetni. A zsűrizésnél befolyásolt az is,…..
A Laudator üdvözli a Bolyai-díjat elnyert Ritoók Zsigmond tanár urat!   Piszkosul el vagyok késve ezzel a poszttal, hiszen már csaknem egy hete történt, hogy a Tanár úr megkapta a Bolyai díjat. Azóta - teljesen megérdemelten - számos helyen volt szó erről, és számos…..
Magyar történelmi latinságok II. Agusztus 20-án, tíz ünnepi beszédből kilencben elhangzik, hogy István királyunk mennyire szerette az idegeneket. Mi több: hogy ő mennyire liberális bevándorláspolitikai elveket vallott. Mert hogy azt mondta a fiának az Intelmekben: becsülje meg az…..
Magyar történelmi latinságok I. Megszoktam már, hogy ha egy-egy megcsontosodott történelmi közhelyet megkapargatunk, rögtön előbukkannak az elődök tévedései, pongyolaságai. Így van ez a mindenki által ismert, és legújabban fényes karriert befutó szállóigével is, amely így…..
haribodog 2009.04.19 20:15:48
Én sem hagytam annyiban. Kossuth forrása nem csekélyebb mű, mint Edward Gibbon The history of the decline and fall of the Roman empire, 55. fejezet.
"A bishop of Wurtzburgh submitted this opinion to a reverend abbot..." Itt az Abbas eredete, aki valójában csak egy szerzetes volt.
Halmágyi szerint Wachsmuth nem említi a Góg-Magóg-értelmezés elleni véleményt, és ráadásul sokkal későbbi (1831-1839), mint Gibbon. The az Abbas/abbot szóegyezés és közös tévedés szerintem egyértelműsíti, hogy Kossuth Gibbont olvasta. Szinte biztos, hogy ennek máshol is nyoma az életművében.
Utána Gibbon idézi az "Ab Ungerorum nos defendas jaculis"-t Muratoriból, de "sajnos" hiteles formában, sagitta nélkül. Ez viszont lehet Kossuth betoldása Toldyból, vagy máshonnan.
Az egészben az a legmeglepőbb számomra, hogy Muratori első közlésétől (1753, ha jól látom) a magyar történetírásnak 80 évébe tellett, hogy tudomást vegyen az adatról (Horváth Mihály), és még száz év múlva is Jerney felfedezésként tehette közzé azt, hogy mit talált Muratoriban, holott a történet szinte minden Magyarországgal foglalkozó nyugati történetíró előtt ismert volt (Muratori nem csak az Annaliban, hanem népszerű és sokszor kiadott Dissertazioni sulle antichità italianéban; Gibbon a kor leghíresebb történeti művében; aztán még Louis Dussieux, Essai historique sur les invasions des Hongrois, 1839; Edwin Lawrence Godkin, The history of Hungary and the Magyars, 1853 idézi a mondást). És nem meglepő a hanyagság sem: a magyar adatközlők torzítják el az adatot szájhagyományra alapozva.