Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Letya

32 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegye fel a kezét az, akinek gyerekkorában nem meséltek tündérmeséket. Ha van köztetek ilyen, akkor nektek azt tanácsolom, hogy ne kövessétek el ugyanezt a hibát a saját gyerekeitekkel. A kicsiknek igenis szükségük van mesékre, és ha lehet, akkor ne a filmgyárakban készült giccses történeteket…..
Tavaly nagy népszerűségnek örvendett a Moly.hu oldalról induló kezdeményezés, amely a 2015-ös sci-fi és fantasy megjelenésekből megpróbálta kiválogatni a 10-10 legjobbat, hogy a zsánerrel ismerkedő, vagy időszűkében lévő olvasók választását megkönnyítsék. Erről, pontosabban a végeredményről mi is…..
Az olvasók tudják, hogy nem mindegy, hogy egy könyvből készítenek filmet, vagy egy filmből könyvet. Az előbbi általában magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a mozis változat sokkal felszínesebb lesz. A másik lehetőségnél viszont nagyon gyakran előfordul, hogy a könyv nem lesz más, mint a film…..
Kritizátor Milliomos liliomos* 2017.08.16 12:00:00
A hasznos idióta című könnyed, szórakoztató ponyvaregény után azt hittem, hogy Albert Levente következő könyve is valami hasonlót tartogat a számomra. Pár oldal elolvasása után azonban rá kellett jönnöm, hogy bár stílusában követi az előző részt, és a főbb szereplők is ugyanazok, a téma sokkal…..
Felvetődhet a kérdés, hogy egy olyan negatív kritika után, mint amit a Gyilkosság a világvége előtt című könyvről írtam, milyen mazochista hajlamom lehet, hogy kezembe veszem a folytatást? A kérdés jogos. A magyarázat egyszerű. A trilógia első részét követően megfogadtam,…..
Kritizátor Az utolsó nyomozó I. 2017.06.20 13:00:00
Újra itt a világvége! Az utóbbi időben mintha ez lenne a divat. Különböző objektumok röpködnek a Föld felé, azzal fenyegetve az emberiséget, hogy kipusztul. Már szinte megszokott a sztori, de mi lenne, ha csavarnánk egyet a történeten? Bedobnánk egy kis gyilkosságot, egy kis nyomozást? Hiszen így…..
Eltűnt a ponyvairodalom a magyar könyvpiacról. Pontosabban csak átnevezték szórakoztató irodalommá, azonban ez már nem ugyan az, mint ami régen volt, hiszen 90%-át erotikus, pornográf "regények" adják. Köztudott, hogy ezeket főleg nők olvassák, illetve nőlelkű férfiak. De mi…..
Kritizátor Környezettanulmányok 2017.04.22 13:00:00
Amikor megnézünk egy filmet, sorozatot, vagy elolvasunk egy regényt, képregényt, általában a cselekményre összpontosítunk és nem is nagyon figyelünk a történet keretét meghatározó társadalmi berendezkedésre. Kivéve persze, ha a cselekmény éppen a fennálló hatalom ellen irányul. Mindig így van ez, ha…..
Kritizátor Búcsú Endertől 2017.03.13 13:00:00
Amikor a kezembe veszek egy könyvet, mindig elolvasom az előszót és/vagy utószót, sőt, még a köszönetnyilvánításokat is. Sokan ezeket feleslegesnek tartják, hiszen nem tartozik a regény cselekményéhez, mégis érdemes elolvasni, ugyanis sok információhoz juthatunk a történettel…..
Letya 2017.03.15 11:31:35
@Stenonis: Ismereteim szerint Card az Ender in Excile kötetet a Végjáték sorozat után írta és ezért nem került be a könyvet jelölő doboz az eredeti sorozat vonalába. Természetesen igazad van, hogy a Végjáték sorozatba illeszkedik. Mondjuk az előtte és utána következő kötetek ismeretében valóban nem számíthat az ember sok újdonságra.
Az Árnyék-sorozat esetében, mindenkitől azt hallom, hogy az Ender árnyékában még jó, sőt, kiváló regény, de aztán ugyan úgy hullámzik a minőség, mint a Végjátéknál. Kicsit félek is belekezdeni a sorozatba. :)
Azt vettem észre, hogy Card a jól bevált ötleteihez nyúl vissza és újra, meg újra ezeket építi be a regényeibe. Mintha nem merne kockáztatni. Viszont ezzel meg untatja az olvasóit. Itt van a polcomon a Fhérgek tőle, de már sok helyen azt olvastam, hogy aki ismeri a Végjáték sorozatot, annak nem fog újdonságot okozni :(
Letya 2017.03.15 13:35:51
@Stenonis: Ezzel nem adtál nagyobb lendületet, hogy belekezdjek az Árnyék-sorozatba. ;) Főleg ha arra gondolok, hogy az első és az utolsó rész a jó, a többi meg szenvedés.

A First Formic War sorozatot még nem olvastam, de talán azért is nem hullámzik annak a színvonala, mert Card közösen írta Aaron Johnston-nal. Minden esetre a sorozatot felveszem a végtelenbe nyúló várólistámra :)
Letya 2017.03.15 18:09:24
@Stenonis: Sajnos (vagy szerencsére) olyan vagyok aki végigolvassa a könyveket akkor is ha bűn rosszak. Így az Árnyék-sorozatot is végig fogom olvasni, csak az a kérdés, hogy mikor és meddig fog tartani :) Bár biztató, hogy az alagút végén a fény fog várni (Shadows in Flightig) :D
Kritizátor Ender játéka 2016.12.30 13:00:00
Orson Scott Card egy briliáns elme, aki egy egyszerű történetből is hatalmas alkotást tudott létrehozni. A XX. század egyik legjobb katonai sci-fijéről van szó, ami nem más, mint az Ender's Game - magyarul a Végjáték. A mai napig az egyik legjobb alkotás a műfajban, ami írójának a tehetségét…..
Letya 2017.01.03 05:59:57
@Androsz: A kérdés eredetileg arra vonatkozott, hogy melyikkel érdemes (kellene) folytatni az olvasást a Végjáték után. :)
Viszont a megfilmesítésekkel kapcsolatos véleményedet szem előtt fogom tartani olvasás közben.
"Csataleírások feleslegesek" - Valóban szükségesek, hiszen nem csak Ender stratégiai tehetségét mutatják meg, hanem a kimerültséget és a szabályoktól való eltérést is. Bár a filmben Ender szájába adták, hogy a hangyok sem fognak szabályok szerint játszani, a könyvben ezt nem őtőle halljuk. Szóval, lehet, hogy kicsit unalmasnak hatnak a gyakorlótermi események, azonban pontosan előrevetítik és megalapozzák azt ami Enderre vár az igazi csaták folyamán.
Letya 2017.01.03 21:11:59
@Androsz: Nekem a film hozta meg a kedvet a könyvhöz és nem bántam meg.

A Végjáték elolvasását követően, ha valaki kedvet kapna a Végjáték-univerzumhoz, akkor itt egy kis segítség az olvasási sorrendhez:
moly.hu/karcok/346005

Én még nem döntöttem, hogy Ender árnyékával vagy A Holtak Szószólójával folytatom. De egyet megígérhetek, bármelyik mellett is döntök, írni fogok róla :)
Letya 2017.02.20 17:36:23
@Spidy.hu: Ender árnyéka sorozat még a jövő zenéje, de biztató, hogy az első rész jó lesz :)
A Holtak Szószólója valóban gyengébb színvonalú és ha csak magában nézzük, akkor az utolsó negyedet leszámítva nem valami nagy durranás. Azonban, ha a Fajirtás előzményeként kezeljük, akkor értékelhető.
Csak azt sajnálom, hogy az Ender árnyéka saga még nem teljes, ami a magyar fordítást illeti. Remélem, hogy sokan megveszik a Végjáték-univerzum könyveit, hogy a kiadó érdemesnek tartsa a többi fordítását és kiadását :)
Kritizátor Xenocide 2017.02.17 13:00:00
Van úgy, hogy az ember elkezd olvasni egy sorozatot, és lassan beleun. Ugyanaz az univerzum, ugyanazok a személyek, ugyanazok a problémák. Ez jogos, hiszen annyira a világ részesei leszünk, hogy más kevés dolog képes meghökkenteni bennünket, vagy felkelteni az érdeklődésünket. De…..
Három évezreddel járunk az Ender vezette mindent eldöntő csata után. Az emberiség időközben kirajzott és kolóniákat hozott létre a felfedezett, lakható bolygókon. Idegen értelmes lényekkel az új időszámítás szerint 1866-ban kerültek kapcsolatba, amikor telepesek leszálltak a…..
Kritizátor Divide et impera 2017.01.13 13:00:00
Dave Eggers hosszú ideje foglalkozik emberi jogi válságokkal, és nonprofit könyvsorozat formájában is próbálja felhívni az olvasók figyelmét a veszélyekre, interjúkon keresztül. A Kör is ezt hivatott továbbvinni, egy könnyedebb és szórakoztatóbb formában, közvetlenül a…..
Letya 2017.01.15 22:17:07
@Kishableany: Szerintem a filmek csak olyan esetben lehetnek jobbak a könyvnél, amikor a világépítés és a látvány a hangsúlyos. A Kör esetében még lehet jó a film is, hiszen Mae elég üres személyiség...de sajnos az előzetesből már látszik, hogy a hangsúlyt máshova helyezték. Spoilermentesen viszont nem tudom jobban kifejteni :(
Ennek ellenére kíváncsian várom a filmet...legfeljebb jól lehúzom :)
Kritizátor A Sátán szolgái 2016.11.01 13:00:00
1967-ben a horrornak egy új válfaja született meg, amit Ira Levinnek köszönhetünk. Addig a filmekben és a könyvekben is a horror egyet jelentett a szörnyekkel, azonban Levin gondolt egyet és a feje tetejére állította a műfajt. A hatás pedig nem maradt el. Levin szakított a hagyományokkal, és…..
Mostanság nincs olyan hét, hogy ne futnánk bele online bankrablási hírekbe. A való világban élő háló kalózai azonban nem csak a bankokat szemelték ki, hanem a cégeket, magánembereket, azaz mindenkit, akinek számítógépe vagy éppen online profilja van. A technika gyors fejlődését nem tudja követni a…..
Letya 2016.09.09 05:51:38
@tükörfúró: A Kiskapu kiadó még működik, igaz már nem csak számítástechnikával kapcsolatos könyveket adnak ki.
Az utolsó két mondatoddal viszont nem értek teljesen egyet, ugyanis ha követed az informatikai híreket, akkor láthatod, hogy kisebb hacker-csoportok a mai napig igen szép számban követnek el rablásokat. Nem is beszélve arról, hogy pár hete pár száz millió dolláros rablás hiúsult meg egy hibás sor miatt, amit a német központban vettek észre. Ha azok nem fedezik fel az elgépelést, akkor a hackerek simán lelépnek a pénzzel. Az elavult SWIFT banki rendszernek köszönhetően a bankok többsége észre sem veszi, hogy meg lettek károsítva, csak utólag fedezik fel a hiányt. A presztízsük megtartása érdekében pedig nagyon sok intézmény nem is jelenti a behatolást.
Valóban nem mai darab a könyv, és nem is informatikai besorolású (hanem, ahogy te is írtad, inkább szórakoztató bűnügyi regény), de mindez nem von le az értékéből. Szerintem még manapság is élvezettel forgatható kötet.
Kritizátor Segítünk választani 2016.08.17 13:00:00
Olvasnivalót választani nem mindig könnyű. A szűk magyar piac ellenére a kiadók igyekeznek az olvasók kedvében járni és elhozni nekik a friss külföldi megjelenéseket, valamint bemutatni a hazai szerzőket. Mindezek mellett még arra is figyelmet fordítanak, hogy a régi, magyarul még meg nem jelent…..
Letya 2016.08.18 09:51:06
@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Legjobb tudomásom szerint magyarul nem jelent meg a mű, mindössze részletek láttak belőle napvilágot az 1981-es MetaGalaktika ​2. -ben (Jurij Fomin: Az Evelyn-kastély titka – fejezet a Kék bolygó küldöttei c. kisregényből )
Letya 2016.08.18 11:55:47
@Mr. Waszabi: Jó lenne újra kiadni a régi nagyokat, csak kérdés, hogy melyik kiadó vállalná be. Ráadásul újra kellene fordítani, mert az előző rendszer igencsak cenzúrázta a regényeket.
A két műfaj között egyre nagyobb az átfedés, és más műfajok is kezdenek beszivárogni.
Letya 2016.08.18 12:00:45
@CyberPunK: Mivel Metro-Univerzumot még nem olvastam, így a 2035-ről sem tudok mit mondani. Valahogy nem tudta felkelteni az érdeklődésem a könyv, de ahogy láttam, a többieknek bejött.
Ami érdekes, hogy a nagy érdeklődés ellenére a Vörös lázadás-trilógia második része, az Arany háború nem került be a TOP10-be.
Bombaként robbant a hír, amikor a Fumax kiadó bejelentette, hogy kiadják Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva című regényét. A sci-fi rajongók tűkön ülve várták a megjelenést, hogy kezükbe vehessék a féltéglányi kötetet, ami több mint 800 oldalon igazi hard sci-fit ígért. Az első pár hétbe,…..
Letya 2016.08.05 16:41:23
@Mokaka: Erre két elméletem van:
1- aki szereti Stephenson regényeit, az szereti minden írását
2- a többiek pedig úgy érzik, hogy ha a sok tudományos-, technikai leírás miatt lehúznák, akkor azt hinnék róluk, hogy buták, így inkább ők is felmagasztalják.
Arthur C. Clarke ebből az ötletből egy nagyon érdekes történetet írt volna meg és nem hiányoztak volna a tudományos-, technikai leírások sem. De tudta volna, hogy hol a határ és nem írt volna minden csavarról és rögzítőpontról. A szereplőinek is lett volna jelleme.
Kritizátor To Kill a Mockingbird 2016.07.06 13:00:00
Az 1942-es Casablanca és az 1958-as Szédülés után újabb világrengető címmel jelentkezünk, ami nem más, mint a Ne bántsátok a feketerigót!. A film 1962-ben készült, és több Oscar-díjat is nyert. Most azonban nem a filmről lesz szó, hanem az alapját adó könyvről, melyet az amerikai könyvtárosok a XX.…..
Kritizátor Az idegenek hagyatéka 2016.05.18 14:00:00
A sci-fi a kockák (b)irodalma. Persze, ha egy látványos és mozgalmas mozi készül belőle, akkor más a helyzet. De mi van akkor, ha a zsánert egy író nem arra használja fel, hogy az űrben bolyongó és harcoló űrhajókat mutat be, vagy a robotok világába kalauzol el bennünket? Mi van akkor, ha napjainkba…..
Kritizátor Kemény menet volt... 2016.05.07 18:00:00
Stephen King mielőtt sikeres író lett, ő is a fiókmélybe szánta regényeit. Később ezek az írások átdolgozva, Richard Bachman álnéven láttak napvilágot. A mai napig hét ilyen regény jelent meg, lényegesen átdolgozva. A Hosszú Menetelés 1979 óta várta, hogy magyarul is megjelenhessen, és tavaly az…..
Letya 2016.05.08 20:14:58
@quisum: Valóban nyomasztó, de túlzásokba nem esnék. Azt írod, hogy közben gondolkodni kell. Mondanál egy részt, ahol az olvasónak el kellene gondolkodnia az eseményeken, esetleg egy mondaton? De nekem az is elég lenne, ha megmondanád, hogy miért jelentkeztek a menetelésre. Ha jól emlékszem mindössze egy fiú mesélte el, hogy hogyan jelentkezett és abból az derül ki, hogy heccből és nem is gondolta, hogy kisorsolják. A hecc nekem nem tűnik motivációnak.
Politika? Most komolyan? Már itt is? A sci-fit sem lehet kihagyni? Mindenbe bele kell csempészni? Az ember általában azért olvas, hogy meneküljön a napi dolgoktól, főleg a sárdobálós, egymást bemocskoló politikusoktól! Attól, hogy olvasóként nem foglalkozunk a sci-fi univerzumok politikájával,…..
Kritizátor A retro szerelmeseinek 2016.04.12 18:00:00
Elérkezett az idő, amikor már egy egész generáció nosztalgiával emlékszik vissza a gyerekkorára, ami a '80-as, '90-es évekre esett. A videojátékok korszakára, amikor a 3D-s megjelenítés még csak vonalakból állt és a legütősebb játéknak az ELITE számított. Jó zenék szóltak a rádióból, és még nem a…..
Letya 2016.04.15 18:03:42
@inkvisitor: A könyvet felvettem a kívánságlistámra. Köszi, az ajánlást :)
A játék-valóság megjelenik Orson Scott Card: Végjáték című könyvében (könyvsorozatában) is. A '80-as évek úgy látszik, hogy bővelkedtek a hasonló ötletekben, csak kevés ütötte meg a mércét és maradt fenn az utókor számára.
Kritizátor Stephen King: 11/22/63 2016.02.27 18:00:00
Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a könyvek minisorozatokban történő feldolgozása, mint pl. az Amazon-féle Az ember a Fellegvárban Philip K. Dick regénye alapján. Valami hasonlóval készül  a Hulu is, azaz Stephen King 11/22/63 című regényét viszi vászonra egy 8 részes minisorozat…..
Letya 2016.02.28 18:11:02
@Holtsav:
Köszönjük az észrevételt. Javítottam a hibát :)
Vannak olyan írók, akiket olvasva nagyon kicsinek érzem magam. Umberto Eco is ezen személyek közé tartozik. Hatalmas, szinte lexikális tudással felvértezve, olyan természetesen és folyamatosan ír, hogy az ember a művét olvasva egyszerűen beleszédül. Jelen kötete, mely az első írás címét is viseli,…..
A XXI. századi embernek már nem kell bemutatni a gépek lázadását, hiszen az első robottal ami elvette egy ember munkáját, már megkezdődött a folyamat. Persze az optimista propaganda azt sulykolta belénk, hogy a robotok helyettünk fognak dolgozni és mi szabadon élhetünk. Ma már tudjuk, hogy minden…..