Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LS74

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha finoman akarok fogalmazni, akkor ez a hosszú hétvége számomra igen kalandosra sikeredett, ha kicsit érzékletesebben, akkor meg úgy kell mondanom, hogy orbitális szopás volt. Mostanában aktívan passzívkodó bloggertársnőm és egyben életem nagy szerelme, Kisikasa, elvben egy…..
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
LS74 2016.10.30 19:01:03
www.youtube.com/watch?v=sEPCVLX9J9Y Valószínűleg nem a villanytűzhelyet meg a szárítógépet fogják róla üzemeltetni, de aki megszokta a mérsékelt villamos energia fogyasztást annak bőven elég a szigetüzem.
Ma egy olyan témával indítom a napot, melyre sokan felfigyelnek majd, hiszen egy rendkívül ismert és népszerű növényről lesz szó: Cannabis, magyarul kender. Máris lehet kételkedni abban, hogy ez a blog valóban a környezetvédő szemlélete miatt "zöld", vagy inkább eme…..
világevő Egy extra nehéz kvíz 2012.02.11 18:00:00
[Itt található a megfejtés!] Kicsit nehezen indul, aztán majd még nehezebb lesz, ahogy teszek még majd fel ide képeket, de legalább érdekes lesz majd a megfejtés, azt megígérhetem. [a múltkori kvíz megfejtése a poszt legalján lesz, aki meg akarja nézni, előbb kattintson ide,…..
LS74 2015.03.23 00:23:39
Méltánytalanul kevés szó esett eddig itt a blogon a legfontosabb túlélési "kellékről", amire mindenkinek szüksége lesz, mégpedig a vízről. Elengedhetetlen minden preppernek valamennyi vizet tárolnia, de a víz súlya korlátozza a lehetőségeinket, ahogy nagyobb mennyiség…..
Sokat tanulhattunk Selcótól, aki át- és túlélte a délszláv háborút. Ismét az ő írása következik, néhány jótanáccsal és tapasztalattal szolgálva számunkra. Ezúttal arról lesz szó, hogy egy összeomlott gazdasági helyzetben, ahol gyakorlatilag ismeretlen a pénz fogalma, a…..
LS74 2013.07.24 15:31:16
@seaseal: Ahogy egy másik fórumon olvastam:
"A nemesfémek a modern társadalomban fizetőeszköznek teljesen alkalmatlanok, ugyanakkor kiváló érték (vagyon) megőrző eszközök!
– Ha már az ember a nemesfémekben bízik, akkor viszont csakis azok önnönmagukban vett pillanatnyi értéke számít , semmi értelme azokból bármiféle készpénzes fizetőeszközt gyártani, egyszerűen elásod az aranytömbödet a kert végében, oszt jó napot. – Mindemellett azt is tartsa észben mindenki, hogy ha egy valóban súlyos gazdasági összeomlás, kiterjedt háború, vagy bármiféle apokalipszis bekövetkezik az aranyat, ezüstöt ugyanúgy nem lehet megenni mint a kéz-pénzt – tehát értékük ez esetben ekvivalens."

Szóval akármennyire is szeretnéd, hogy egy ezüstösen csillogó fémdarabnak értéket tulajdonítsanak az emberek, egy idő után, mikor rájönnek, hogy a befektetési érmék, tömbök nem fogják a napi gondjaikat megoldani pl vásárlás, inkább csak veszélybe sodorják őket, nem is fogják elfogadni tőled, max. erősen értéken alul. Ha lesz a lehetősége a fajsúly szerinti ellenőrzésnek, akkor is csak az arany fog szerepet játszani de inkább csak törtarany értékben pl. nyaklánc amit szemenként is el lehet adni, cserélni valamire.
LS74 2013.07.31 09:26:34
Megkérdeztem nagyanyámat hogy a II VH alatt és után hogy oldották meg az ellátásukat. Volt egy tehenük amíg el nem lopták, a tejet cserélték el egy közeli pékkel kenyérre. Szétlőttek egy cérnagyárat a közelükbe és dédapám onnan hozott el sok cérnát amit aztán jó értékben tudott cserélni. Hamisítottak vasúti pályamunkás karszalagot, amivel elhagyott vagonokat tudtak kifosztani, használt talpfákat tudott elhozni tüzelőnek. (a vasutak környéke mindig katonai ellenőrzés alatt volt) Amikor bejöttek az oroszok szerencséjükre egy rendes tiszt kvártélyozta be hozzájuk magát így megmenekültek az erőszakoktól mivel három fiatal lánya volt dédapámnak viszont az I VH-ban megtanult oroszul a fogságban így az sokszor kihúzta őt a slamasztikából. Mivel a vasút mellett laktak megúszták a bombázásokat de mivel pincéjük is nekik volt csak a környéken sokszor hozzájuk húzták be a környéken lakók magukat légiriadókor. Dédapám igazi preppernek számítana, 3 fogságból szökött meg, volt hogy egy századból csak ő élte túl mert elbújt, felismerte a csapdahelyzetet mikor golyófogónak hajtották ki a harcmezőre őket. Majdnem egy bajtársát is megmentette, de az bekattant a feszültségtől és kilépett a fedezékből, így őt is eltalálták.
Volt hogy az oroszok elvitték a szalmájukat és mikor szóvá tette a a náluk lakó tisztnek az szerzett nekik helyette búzát (akkor már nem volt meg a tehén) amit egy kukoricadarálóval őröltek meg és lepényt sütöttek belőle a sparhelten.
Ha ékszerük lett volna annak az első csere után híre ment volna hogy kitől van és biztos valaki kirabolta volna őket, a fegyver is veszélyt jelentett mindenkire mert ha valakinél csak egy bajonettet találtak azt minimum kivallatták, de ha ráfogták hogy katona, nem civil akkor ki is végezhették.
Dédapám állandóan a környéket járta hogy híreket gyűjtsön mit hol lehet találni, ki mit cserél.
A 2000-es évek elején Ukrajna és Oroszország között elszámolási vita alakult ki az Európába tartó tranzitvezetékeken át szállított földgáz árát illetően. Az ukrán fél az árat sokallotta, míg az oroszok a vezetékek megcsapolásával vádolták a másik felet. Néhány kisebb…..
LS74 2013.07.24 14:57:19
Tételezzük fel, hogy valamilyen okból leáll a fűtés a lakótelepen pár napra pl. csőtörés. Pár óra leállást még talán mindenki észre se venne, de fél nap után sorra előkerülnének a hősugárzók, légmelegítők, olajradiátorok, hajszárítók. A villamos fogyasztás felugrik lakásonként 2-3 kW-ra ami egy 30 lakásos panelt feltételezve elérheti az épület olvadóbiztosítékának értékét, esetleg a trafóház fog leoldani ami az egész környéket érinteni fogja.
A lakók egy része elmegy a panelből rokonokhoz, így a lakás üresen marad, esélye se lesz, hogy a szerelőket beengedje valaki a radiátorok víztelenítéséhez. Pár nap múlva ahogy az épület kihűl és a hőmérséklet egyes helyeken fagypont alá esik, befagy a cső így ha még sikerülne is elhárítani a fűtés hibáját a keringetés nem tud megindulni. A befagyott radiátorok egy hőmérséklet alatt szétfagynak, ha fel is olvad elárasztja az egész házat a víz ami szintén a fűtés lezárását eredményezi. Ez gyakorlatilag megtörtént az oroszoknál a gázhiány idejében.
Felmerül, milyen megoldásokkal lehetne áthidalni a fűtéskiesést. Fa kizárva, hacsak nem tudod a kéményedet a tetőszint felé vinni pl ha a legfelső szinten laksz, különben visszanyomhatja a füstöt a huzat, és meghaltál. A palackos gázzal és a sütővel való melegítésnek is az a baja hogy a helység levegőjét használja és az égéstermék is ott marad, ha meg szellőztetsz akkor a meleg is kimegy.
Egy volt munkahelyemen mikor a gőzkazán leállt palackos gázos hőlégbefúvókat vettek, hogy a termelés le ne álljon. Vagy fáztunk mikor friss levegőt engedtünk be, vagy a fejünk fájt, ráadásul állandóan csöpögött a lecsapódott pára a nyakunkba és minden átázott miatta. A palackokat forró vízbe kellett állítani amit persze csak villannyal tudtunk felmelegíteni.
Egy másik munkahelyemen mikor a téli ünnepek alatt úgy akartak spórolni a fűtés költségekkel, hogy leállították a gőzkazánt, az év eleji indulásnál az első hét azzal telt, hogy a befagyott kondenzvízvezetékeket melegítettük ki hegesztőpisztollyal és cseréltük a szétfagyott bosh szelepeket. Gyakorlatilag a megspórolt fűtés költségének 50 szeresébe került a hibaelhárítás és a kiesett termelés.
Így csak egy zárt égésterű, lehetőleg nem kormozó, és nem szagos égésterméket kibocsájtó fűtés jöhet szóba pl konvektor rendszerű kályha, vagy aggregátor ami még áramot is termel a hő mellett. Erre alkalmas lehet a tehergépkocsik, buszok kazánja. A panellakások konyháiban rendszerint 2 db szellőző áttörés van a szabadba ezeket fel lehet használni égéstermék elvezetésére.
Különböző okokból kifolyólag számos példát láthattunk az elmúlt években az ún. pánikvásárlásra, vagy vásárlási pánikra. Ez annyit tesz, hogy valamilyen szokatlan, esetleg szélsőséges esemény folytán az emberek (néha szó szerint) megrohamozzák az üzleteket, hogy…..
LS74 2013.07.24 13:51:09
Érdekes volna végiggondolni mi történne, ha akár csak indokolatlan pánik törne ki. Még "béke" időben is alacsony a toleranciaszintjük az embereknek, hát még helyzetet feltételezve. Vegyünk alapul egy nagyvárosi multi áruházat ahová mit sem sejtve hazafelé betérünk csemeténkkel kézen fogva hogy pár szelet párizsit vegyünk, és azzal találjuk szembe magunkat hogy tömött sorok kígyóznak a kasszáknál dugig pakolt bevásárlókocsikkal. A pénztárosok a nagy fluktuáció miatt jellemzően amúgy sincsenek a helyzet magaslatán (tisztelet a kivételnek) , az egy szem biztonsági őr képtelen a rendet fenntartani, előbb utóbb az ajtóba kell állnia hogy korlátozza a bent tartózkodók létszámát. A pénztáros a haladás érdekében, és mert egy idő után rendszertúlterheltség miatt úgysem fog működni a POS terminál csak készpénzt fog elfogadni, természetesen a negyedik 20 ezres után már abból sem tud vissza adni, A bolt előtti bankautomatánál hosszú sor kígyózik, és egy órán belül kifogy az összes címlet belőle.
Ha valaki véletlenül elővenné a pénztárnál a kedvezményes pontkártyályáját a sorban állók seperc meglincselnék, a gyerekkel sorban állók megpróbálnának előrébb jutni, ha nem sikerül a gyerek ordít, ezzel tovább fokozva a türelmetlenséget. Aki egy árucikkből látványosan túlspájzol pláne ha az utolsó darabokat veszi le a polcról azzal összeverekednek. Megjelennek a helyzetet kihasználó zsebtolvajok.
Felmerül, hogy milyen biztonsági tervekkel rendelkeznek az üzletek ilyen helyzetekre? és van e terve a hivatalos szerveknek.
Be nem zárhatnak hirtelen, mivel garantáltan betörnék a kirakatokat, ha másért nem bosszúból. Sok üzlethálózat még kamerákkal sincs ellátva mint visszatartó erő. A biztonsági őröknél nem lehet lőfegyver. A polgárőrök, és rendőrök kevesen vannak, hogy minden bolt mellé egy csapatot szervezzenek.
Láttam már EU-s élelmiszerosztást ahol balhé volt, mert egyes élelmesebb rétegek többször sorba álltak, alpári viselkedésükkel segítették elő a gyorsabb haladást a sorban ( inkább mindenki maga elé engedte csak hogy távolabb legyen tőle ), aki nem bírta ki a fél-egy óra sorban állást dohányzás nélkül az rágyújtott, felfüstölve a nem dohányzókat és a gyerekeket. Amikor elfogyott a szétosztandó készlet, az éppen sorban állók hoppon maradtak, a szervezők meg csak széttárták a kezüket. Egy ilyen szituáció élesebb helyzetben minimum tömegverekedéssé fajul.
A 80-as években volt, hogy egy hónapig nem lehetett WC-papírt kapni, a románoktól vettük a piacon a hajtogatott rendszerű papírjukat, de még mindig emlékszem rá milyen kemény, sprőd volt.
Városi túlélő A rejtekhely 2013.01.06 14:25:31
A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes…..