Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsu80

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak a hygge nem elég, magyarul ha csak egyes dolgokat veszünk át a világ legboldogabb országaitól, akkor nem leszünk mi is boldogabbak. Mi lehet a dánok, finnek titka és mi lenne az igazi lecke?..
zsu80 2021.07.01 12:24:25
@banita77: én nem tudnék északi országban élni, még az anyagi biztonságért se. Anglia, Németország, Svédország, soha! Csodálkozom hogy Olaszország nincs a listán. Nekem a hygge nem adatik meg, kimegyunk a hegyoldalba sétálni, grillezünk barátokkal, sétálunk a tengerparton ahol neha januárban is vannak olyan meleg időszakok hogy napozni lehet. Szezonon kívül nincs sok munkalehetoseg, nem halmozunk fel vagyont, de van hol lakni és van mit enni, a többin mikor egy nyugodt napon a szabadban egy pálma alatt pihenünk, nem gondolkodunk.
Pont három évvel ezelőtt szemléztem utoljára Európa legjobb strandjait - most itt a folytatás, melyben a sorrendet a TripAdvisoros vélemények és átlagozási arányok alapján válogatták össze. Mi tagadás, mindegyik elképesztő! Nektek melyik tetszik a legjobban? 1. Spiaggia dei Conigli,…..
Nomeg egyebekből ... Marha húsoscsontot nagyon ritkán találok, de most lehetett kapni rengeteg sertést, ami szintén jó a pho leveshez. Majd marhaszeleteket is teszek bele, hogy "pho bo"-nak hívhassam, ami a marhaleves alapra épített pho leves ... Nagyon divatos mostanában ez a leves. Sok…..
zsu80 2021.06.03 15:49:57
@Örömhernyó: ilyen hülyeséget rég olvastam, hogy az egész világon porból készül a leves. A te kis Ázsiai világodban talán. Meg a mű-olasz éttermekben Ázsiában. Mi itt Olaszországban szerencsések vagyunk, friss alapanyagokból, napérlelte paradicsomból, friss mozzarellával, bazsalikommal, itt a tengerparton friss halból készülnek a világ legjobb ételei. Nem csoda hogy mindenhol ezt próbálják koppintani, vagy ide jönnek az ételek miatt is. Az nem az olaszok hibája ja felétek az ázsiaiak nem tudnak főzni és porból készítik, de butaság kijelenteni hogy az egész világon ez van.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legújabb részének főszereplője Gyuri, aki nemrég nyelviskolát alapított a partnerével. De talán nem is ez a beszélgetés legfontosabb része, hanem az, ahogyan a beilleszkedésről, elfogadásról és boldogulásról gondolkodik...
zsu80 2021.05.22 15:41:51
  A világon nagyon sok országban készítenek hallevest sokféle halból sokféle módon. Nekünk magyaroknak is megvan a saját hallevesünk a gyönyörű piros színű forró csípős halászlé, ami tipikus szabadtűzön készülő bográcsos étel. El lehet készíteni a tűzhelyen is, de azért az mégsem lesz olyan. A…..
zsu80 2021.05.09 15:17:57
@geegee: én sem csinálnám. Felénk híres es legjobb "halleves" a toszkán cacciucco livornese. Nem csak hal hanem polip, kagyló tintahal is van benne. Éttermekben is jó drága mert sokféle es friss hozzávaló kell bele, de nagyon finom és népszerű.
Vajon mi lesz azokkal, akik határátkelőként külföldön kapják meg az oltást és mondjuk Magyarországra látogatnának? Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik…..
zsu80 2021.04.26 19:26:55
@tanato: Toscana vörösből narancssárgába majd sárgába váltott, pedig most több a megbetegedés mint mikor vörösben voltunk. Gondolom gazdasági érdek volt a nyitás. Egyébként mikor vörösben volt, tehát a városunkat nem hagyhattuk el, teli volt külföldi és olasz turistákkal különösen lakókocsikkal (legtöbb olasz, német) falu közepén parkolva, búvárruhát kerítésen szárítva még le is fotóztam. Tehát aki turistáskodni akart nagy ívben tett rá és sajnos kontroll se volt.
Tészta, kávé, heves gesztikuláció, La Famiglia – az olaszokról is számos előítélet él az emberekben. Most 10 olyat szedtünk össze Nadia segítségével, melyek jórészt igazak...
2019-ben kis túlzással a vízcsapból is Leonardo Da Vinci folyt. Egész évben voltak megemlékezések, kiállítások, könyvek, filmek, cikkek jelentek meg róla. Közben marketing-eszközzé is volt, számos termékhez asszociálták. Lehetett Leonardo-bort kortyolni a szőlőjében, megcsodálni az építményeket,…..
zsu80 2021.03.23 10:02:35
@morph on deer: gratulálok, ez az igazi rasszizmus, a gusztustalanabb fajtából amikor valaki a saját népét nézi le. Még az se zavar hogy hazánk rengeteg feltalalót adott a világnak, Nobel díjasokat is, ami a kis számú lakosság arányában nagyon sok a többi néphez képest. De neked csak nyilazó nép marad, hát nyald tovább az arabok fenekét.
Három évtizednyi Balaton-tapasztalat birtokában kijelenthetem: eddig sajnos rendre zátonyra futott a Balaton négyévszakos kikapcsolódássá fejlesztése. Néhány tófagyasztóan zimankós téltől eltekintve javarészt 2-3 hónapra korlátozódik a szezon, amikor a helyi szolgáltatók bevételt realizálhatnak az…..
zsu80 2021.03.17 17:01:42
@Nancsibacsi: Érdekes, Olaszország egyik turista paradicsomában lakom a tengerparton, és a helyiek szó szerint ezt mondják: Inkább utaljanak nekünk és ne jöjjenek :D szó szerint így mint a Balatonnál. Ősztől örülnek hogy visszafoglalják a területüket, nincs turista, nincs kocsisor, tömött parkoló, tömött strandok. Mondjuk a munkaadók is hozzájárulnak azzal hogy egyetlen szabadnap nélkül dolgoztatnak hónapokig. Én is rühellem az augusztusi tömegnyomort. A coviddal csak rosszabbodott a helyzet, ami pl. a milanoi vagy német turistákhoz való hozzáállást illeti (itt jegyzem meg, tavaly a németek voltak azok, akik a kötelezettségek ellenére nem hordtak maszkot és kesztyű nélkül tapogatták a zöldséget a boltban). Csak szólok hogy ez a fenti hozzáállás nem hungarikum.
zsu80 2021.03.18 14:27:22
@driver70: zöldségeket taperolni szupermarketben szoktak. De remélem te legközelebb olyan zöldséget, gyümölcsöt, péksütit vásárolsz, amit előtted valaki végig tapogatott azzal a kezével amibe előtte beleköhögött vagy az orrát túrta vele. Jó étvágyat hozzá. Gratulálok a magyar mentalitáshoz, ezért van otthon egyre több beteg mert szarnak az alapvető higiéniai előírásokra, távolságtartásra. Az olaszok igyekeznek ezt betartani, ezért van harmad annyi beteg mint tavasszal. De ők a hülyék, mi?
      Oksana és Olga Oroszországban sminkes és fodrász. Olykor átváltoztatnak azzal, hogy csak picit igazítanak. A picit az olykor elég nagy, azt kell mondjam. Kicsit pszichológusok és stylistok is egyben, de lássuk be, azért bámulatosak ezek az átváltozások.  Bővebben ITT. Forrás:…..
A britek végleges távozása az Európai Unióból azt is jelenti, hogy sokak számára nehezebb lesz a külföldi munkavállalás, hiszen az angol mégiscsak a talán legelterjedtebb tanult nyelv Magyarországon, ráadásul egy szintig viszonylag könnyen elsajátítható. Szóval hova menjenek azok, akik angolul…..
zsu80 2020.12.31 11:01:28
@élhetetlen: ezt én se értem, sose hallottam még ilyet hogy 2 féle e betűnk van. De a különbség a 2 szó között az, hogy ha valakivel csináltattam, akkor kifesttettem.
"Nuova trattoria Italiana" a trend neve, ami Olaszország egyre több régiójában hódít, és megfizethető, szerethető, fantasztikus éttermi élményt jelent. Magyarországon is jól jönne sok ilyen hely!..
zsu80 2020.11.29 18:56:57
Átalakultak az utazási szokások. A többség otthon marad. Aki utazik, az tengerparti all-inclusive szállodák helyett túravakáció vagy menedékház mellett dönt. A természet profitál, de sok idegenforgalomból élő ország gazdasága az összeomlás szélére került. ..
Jó, ez eldőlt. Hisztizhet még sárgahaj ameddig akar, de el lett hajtva a vérbe, szögezhetjük le szinte 100 százalék bizonyossággal végre. Szavakban nehezen kifejezhető, mekkora károkat okozott az emberiségnek ez az ember, amit pedig a választás napja óta művel, elrettentő példaként kerül be a…..
Az ország északkeleti sarkába utaztam, közel a szlovák határhoz a Zempléni Tájvédelmi Körzetbe. A lankás dombok, az erdő sokszínűsége, a középkori történelmi várak és a helyiek vendégszeretete magával ragadott. És mindez úgy, hogy a 3 napig szinte végig esett. Hogy miért nem utaztam eddig ide,…..
zsu80 2020.11.05 19:16:58
@gybala: köszönöm a linkelt oldalt. Nagyon szomorú hogy egy olasz kávéra specializálódott blog már a címben rosszul írja le a nevét (ha így lenne ahogy leírta, gamaica-nak ejtenék, az i betűvel viszont helyesen dzsamaika. Bocsi, igényes vagyok az olasz nyelvre is). Fura amit leír mert az étterem nem volt Michelin csillagos, a hely viszont varázslatos és egy szuper borász birtok. A kávét szinte mindig én csináltam de semmilyen bizonyítványt nem kértek. A kávé tuti ugyanez volt, papír csomagolás belül pedig még egy bordó színű fém zacskó. Amikor töltöttük fel a gépet mélyeket szippantottunk a kiürített zacskóból mint a drogosok :) Amúgy ha igaz a leírás hogy kivételes helyek kaphatnak, tényleg az lehet hogy a főnököm ismerte a tulajt, vagy a tulaj a főnökömet mert a nevét még egy utca is viseli Veronában :)
Csak egy újabb olaszos hely – ezt is gondolhattam volna legyintve, amikor megláttam az első Bellozzot annak idején a városban. De komolyan, miért van ez? Oké Itália, Csáó Itália, Boungiorno Itália, Buona sera Itália, hagyjuk már. Mi ez az olaszmánia?..
zsu80 2020.01.28 00:14:37
1. "Egy szórással több petrezselyem vagy fokhagyma sem kerülhet rá mint ami a receptben le van írva" - Az én párom toszkán, és kiválóan főz. Sosem recept szerint, csak érzésre. Tehát sosem ugyanúgy, szigorú szabályok szerint. Láttam már jópár séfet is főzni, szintén ugyanígy.
2. "Előfőzött tészta, amit 2 perc alatt készre főz" - kb. 4-5 étteremben, általában hotelek éttermében dolgoztam Toszkánában. Láttam hogyan készülnek az ebédek vacsorák. Általában kiváló szicíliai séfek voltak a konyhák vezetői. Előfőzött tésztát pár perc alatt készre főzik, mert csak így lehetett biztosítani a folyamatok kiszolgálást, főleg félpanziós ellátás esetén - teljesen normális egy gyorsétteremben is.
3. Életem legrosszabb pizzáját Toszkánában ettem, nem Magyarországon. Égett, kiszáradt, olyan mintha egy fagyasztott pizzát tettek volna a sütőbe. Tehát az olaszországban fogyasztott pizza nem garancia a minőségre. Olasz volt barátom pedig mikor kérdezték milyen a magyaroszági pizza, azt mondta hogy élete legfinomabbját ette Budapesten. Egyébként Olaszországban a legtöbb pizzériában egyiptomi, tunéziai , román pizzaiolok vannak. Van pl. egy híres milánói "nápolyi pizzeria" ahol láttuk az egyiptomi pizzaszakácsot munka közben, egy másik nagyon híres, tömött helyen beszélgettünk a román szakáccsal. Ennyit az eredeti olasz pizzáról, tényleg nem kell sznoboskodni. Egy volt munkahelyemen pedig a szicíliai séf maga mellé felvett egy csinos ukrán "szakácsnőt" aki korábban szobalány volt :) szóval tudnék mesélni, teleírva pár oldalt az eredeti olasz vendéglátásról amit saját szememmel láttam belülről.
A kegyetlen bánásmódra hivatkoznak, de a helyi lakosok kinevették a kezdeményezést. Ráadásul a javasolt új név kifejezetten hülyén hangzik...