Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Andor

234 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A krautrock legendás úttörő formációja egy müncheni művészi kommuna tagjaiból alakult és a korszakra jellemző kísérletező zenét játszott. Ezúttal harmadik lemezük kerül sorra.  Néhány korabeli koncertfelvétel:..
A múlt heti dal címét és refrénjét többféleképpen lehet értelmezni. Szerintem például úgy is, hogy a szerelmesek mindig szívesen vannak együtt, számíthatnak egymásra. Az idő és a szerelem viszonyáról már volt szó ebben a blogban - például itt. Az idő természetesen nagyon is számít. Közhelyeket…..
Ezen a héten ismét egy holland együttesre esett a választásom. A Golden Earring hosszú pályafutása alatt 25 lemezt adott ki, és több nemzetközi slágert is jegyeztek. Hetedik albumuk a Hét könny címet viseli. Az alábbi két korabeli koncertfelvételen az együttes két eltérő "arcát" láthatjuk. Míg az…..
A dalt elsőként az 1960-as évek közepének talán legjelentősebb amerikai együttese, a Byrds vette lemezre. A felvétel érdekessége Roger McGuinn 12 húros gitáron előadott szólója, amely Johann Sebastian Bach egyik (BWV 147-es jegyzékszámú) korálját eleveníti fel. Ugyanakkor a gyönyörű dallam és Clark…..
Laura Nyro ötödik lemezén egy énekes trió (a Labelle) kíséretével ad elő válogatást az 1950-60-as évek soul és rhythm and blues slágereiből...
Az előző napokban nem voltam valami virágos jókedvemben, nem igen tudtam zenét hallgatni, ezért a mostani választás nem ígérkezett egyszerűnek. De mi mást hozhattam volna, mint a reménytelen, szomorú szerelem, a fájdalom és a kétségbeesett düh dalát, melyet oly megrázó módon adtak elő több mint fél…..
A héten volt a költészet napja, erre kívántam itt is emlékezni. Korábban már szerepelt a blogban például József Attila vagy Szergej Jeszenyin csakúgy, mint a néhány éve irodalmi Nobel-díjat elnyerő Bob Dylan. Választásom így a kanadai költőre esett. A Suzanne eredetileg 1966-ban versként jelent…..
Don 'Sugar Cane' Harris már szerepelt a blogban John Mayall Back to the Roots lemezén, de ugyancsak közreműködött például Frank Zappa kitűnő 1970-es albumán, a Hot Rats-en (amely még nem került sorra). A Fiddler on the Rockot leginkább a jazzfunk műfajába sorolhatnánk, de rock és blues elemeket…..
Sokáig csak a Wishbone Ash következő évben megjelent lemezét ismertem. A jóval sikeresebb Argushoz képest a Polgrimage változatosabb, miközben ugyanúgy alapvetően a két gitár összjátékára épülő progresszív elemekkel tűzdelt hard-rock. Nem csak sokszínűbb, de merészebb is ez az album, amely…..
Erre a hétre ismét egy amerikai előadót választottam. Az 1970-es évek egyik ismert southern rock bandája zenéjébe countrys, jazzes elemeket is vegyít. Ez a nótájuk aratta annak idején a legnagyobb sikert, és még fuvolát is hallhatunk benne. Sokat turnéztak, így e dalról is számos élő felvétel…..
Ezúttal egy német folk-rock együttes kerül sorra. Miközben kétségtelenül a műfaj angol hírességeit (elsősorban a Pentangle-t) utánozzák, a progresszív-pszichedelikus részek, a keleti hatások, a sokféle hangszer használata, az improvizációk izgalmassá és eredetivé teszik ezt a lemezt. A finom,…..
Végül a három bluesgitáros King közül a leghíresebb következik. Én is őt ismertem először. Lucille-jának jellegzetes hangja már a korai bulijainkon is felcsendült. Erre a hétre egyik első nagy sikerét választottam. Egy nagyszerű koncertlemezén így szólt: Évtizedeken keresztül játszotta el újra…..
Ezen a héten egy másik King következik. Albert King számos fehér blúz-zenészt (pl. Stevie Ray Vaughan) ihltető "gitárhős" egyik klasszikusát választottam. John Mayall már a következő évben feldolgozta: harmadik lemezének nyitószáma volt. Itt mutatkozott be a 18 éves Mick Taylor, a Rolling Stones…..
A Uriah Heep múlt heti lálálázását hallgatva jutott eszembe a Pink Floyd. Náluk ebben az időben ugyancsak megesett ez, ám sohasem zavart. Míg előző lemezük első oldalát foglalta el egy különleges szerzemény, ezúttal az a második oldalra került. Számomra elsősorban az Echoes teszi emlékezetessé a…..
Sajnos eddig túl kevés blúzt válogattam a blogba, pedig igencsak kedvelem a műfajt, és az előadók bizony gyakran osztogatnak párkapcsolati tanácsokat. Ezúttal a tragikus sorsú Tampa Red 1938-ból származó felvételét hallhatjátok. A dal évtizedekkel később vált igazán ismertté, miután 1960-ban…..
A hard rock az 1970-es évek elején vált a zenei paletta meghatározó részévé. A műfaj kiválóságai közé tartozó Uriah Heep ebben az évben két kiváló lemezzel is előrukkolt. Ezek közül ezúttal a másodikat hallhatjátok. Az együttes jellegzetessége az orgona meghatározó szerepe, valamint a korban…..
Az 1967 végén rögzített dal a Blood Sweat and Tears első lemezéről való. Az album különlegessége a fúvósok szerepeltetése. Az együttes úttörő volt ezen a téren a rock zenében, sajátos hangzásuk a későbbiekben a védjegyükké vált. A dalt szerző és éneklő orgonista, Al Kooper hamarosan elhagyta a…..
László Andor 2024.03.11 16:26:49
@TSL16b: Elnézést, valóban. Az idézet Churchill egyik ismert második világháborús beszédéből származik.
A múlt héten a Move utolsó lemezét hallhattátok. Annak megjelenésekor a tagok többre vágytak, nagyravágyóbb terveket szőttek. Ugyanebben az évben kibővítették és átnevezték az együttest, amelynek meg is jelent az első albuma. Az Electric Light Orchestra zenéje merészebb, kísérletezőbb: a rock…..
Ezen a héten egy újabb jellegzetes angol együttes kerül sorra. Néhány éves fennállásuk utolsó lemezét hallhatjátok most, bár a tagok egy még ennél is ambiciózusabb formában a későbbiekben is folytatták pályafutásukat - de az már egy másik történet (ami egyébként szintén 1971-ben kezdődött, ezért még…..
Nem vagyok benne biztos, hogy a mostani egyáltalán szerelmes dal-e. Mindenesetre egy kiváló alternatív country-rock együttes lemezéről származik. Ezzel az 1992-ben megjelent felvétellel egy időre búcsút veszek ebben a blogban a nyolcvanas évektől...
A Kinks-nek ezt a lemezét hallottam elsőként a korábban már említett Florian Pittişnek köszönhetően. Előző albumaikat jóval később tudtam megszerezni. Akárcsak a legtöbb hasonló esetben, egészen másként hallgatom, mint a többit, a legrégebben ismert zenék sokkal jobban "rögzültek", sokkal…..
A múlt heti angol szinti-pop után egy amerikai rockegyüttes következik. Korábban a Traveling Wilburys legfiatalabb tagjaként találkozhattunk már az együttes névadójával, ezúttal saját együttese élén láthatjuk és hallhatjuk arról énekelni, hogy a várakozás a legnehezebb. A dalt előadták az 1985-ös…..
Akik már ismerik ezt a blogot, tudják, hogy itt elsősorban rockzene hallható. Ezúttal kivételt teszek, hiszen egy szintetizátoros dal következik, amihez egy nagyon régi emlék fűződik. Az 1980-as évek végén Marosvásárhelyen nagyon nehezen lehetett bármiféle új zenéhez jutni, nekem viszont szerencsém…..
Ezen a héten egy újabb angol progresszív együttes kerül sorra. Bár időnként elég elvont, nehezen emészthető zenét játszanak, máskor meglepően kellemes, mellotronnal kísért dallamokat hallhatunk tőlük..
A Cure fénykora az 1980-as évekre esik. Az angol alternatív rock együttes annak idején Magyarországon is nagyon népszerű volt, sokan utánozták sajátos stílusukat. Erre a hétre számos kiváló szerelmes daluk közül talán a leghíresebbet választottam. Egy élő változat:..