Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rawmedia

169 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hétvégi szuper-holdfogyatkozás után még tartogat izgalmakat az idei nyár csillagászati szempontból. Nem, nem valamelyik látványos csillaghullásra gondolunk most, hanem két bolygóközelségre amiket még szabad szemmel is jól láthatunk. Ez a két, naprendszer-beli égitest a Mars és a Szaturnusz.  A…..
Ma reggel a Zuglói Rendőrkapitányságon jártunk, a korábban általunk letépett uszító plakát ügyében folyó szabálysértési eljárás tanúmeghallgatásán. (Ez az első eset, a másodikról itt.) Az ügyben három tanút akart meghallgatni az eljárást folytató Zuglói RK, a minket…..
(cím forrása: komment a 444 ellenzéki portálon) Orbán megnyeri a menekültkérdést. Ráadásul a hagyományosan ellenzéki online médiák hátszelével. Hogy hogyan? Elég volt annyi, hogy a magyar nyilvánosságban keringeni kezdjenek a calais-i kamionokat feltörő bevándorlókról…..
Csak annyi, hogy az ő lánya írta a világon az első számítógép programot, mégpedig korábban, mint a reformkor. Vagy mégsem? Ada Lovelace (1815-1852) és az analitikus számolómű. Azzal, hogy okostelefonunkon megszólalt az ébresztőóra, megnéztük reggeli email-jeinket, majd…..
rawmedia 2014.09.15 09:53:28
Az egyik kedvelt üdülőhely, a Horvátországi Krk sziget égboltja. A kép kissé manipulált, de a látvány közel hasonló (néha döbbenetes látni, hogy egy szinte semennyire sem fényszennyezett helyen mennyire részletgazdaggá válik az égbolt) ..
Planéta Csillagda Rosetta 2014.09.08 20:10:27
Az elmúlt hetekben sikerült újra nem gépközelben lenni, így lemaradtunk sajnos a Rosetta üstökös híreinek publikálásáról. Ennek pótlásaként álljon itt mindenek előtt egy kép az üstökösről és a belőle kilövellő anyagfelhőről: Illetve egy bónusz képről amin az…..
Íme az első, Rosettás kép a Csurjumov–Geraszimenko üstökösről ..
A Szaturnusz körül keringő Cassini szonda készítette ezt a képet, amin a bolygó hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus látható. A felvétel különlegességét az adja, hogy a már az önmagában is gyönyörű képen gejzír kitörések (is) láthatók. A kitörések "gőzének"…..
Chandra, a NASA egyik űrteleszkópja most ünnepli 15. születésnapját. Az 1999-ben felbocsájtott eszköz röntgen tartományban fotózza a világűrt és készíti csodásabbnál csodásabb képeit. Ezen ünnep alkalmából kiadott a NASA négy, eddig még soha nem látott képet amin híres…..
A Rosetta szonda 12 000 km-es távolságból készített animációja a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökösről...
Kereken egy év múlva érkezik céljához, a Plutohoz, a 2006-ban felbocsájtott New Horizons szonda. Ennek "alkalmából" a szondát kezelő tudósok beindították a hajtóműveit, hogy korrekciós műveleteket hajtsanak végre. Szóval indul a visszaszámlálás, egy év múlva pedig talán már…..
rawmedia 2014.07.16 16:45:39
@Ólálkodó óláb: Nope, nem ez volt a forrás. Itt jól szerepel. Azért köszi
Nincs mit hozzáfűzni, ilyen az űrből a sarki fény.  ..
Ugye nem maradt le senki a hétvégi, (média által) "szuperholdnak" nevezett jelenségről? Ennek a lényege, hogy a Hold, pályájának a Földhöz legközelebbi pontján tartózkodik és telihold van, amiből kifolyólag nagyobbnak látszik a megszokottnál. Nos, készült erről jó pár…..
A Curiosity egy marsi éves szolgálatának emlékére készítette az alábbi képet a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a roverről. A fotóhoz a HiRISE nevű kameráját használta amin tökéletesen kivehető a robot és a marsi porba rajzolt nyomvonala. (A fotóra…..
Idén tavasszal fedezte fel Cristovao Jacques a C/2014 E2 Jacques üstököst, a SONEAR Brazíliai obszervatóriumában. Azóta, ahogy egyre közelebb érkezett a Naphoz, úgy növekedett a fényessége is, ami a napokban már +6.0 magnitúdó környékét is elérte. Ezzel pedig már szabad…..
Soha nem látott kép került elő a napokban a Jupiter Európé nevű holdjáról. A fotót még a NASA Galileo szondája készítette 1997-ben és egy 163 km x 167 km-es területet foglal magában. A világos területeken viszonylag tiszta, míg a 'rozsdásabb' barna területeken sókkal és…..
Éjszakai világító felhők Hollandiából. Ha nem rémlene, hogy miről is van szó, íme pár korábbi poszt a jelenségről (itt, itt és itt) /A képre kattintva nagyban is megnézheted.../..
Bár szorosan nem kapcsolódik az oldal témájához, azért valahol még is beleillik ha egy-egy olyan programot mutatunk be ami valamilyen formában kötődik a természettudományokhoz. Az aWeather egy egyszerű időjárás előrejelző program ami sok hasonló alkalmazáshoz képest nem az…..
Az elmúlt hetekben már többször is szóba került (itt és itt) a Rosetta szonda útja mivel lassan eléri sok évnyi utazása után a végső célállomását, a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstököst. Az animáció készítésekor 86 000 km-re járt az üstököstől, a jelenlegi távolsága…..
A Messier 106 egy olyan spirálgalaxis ami egész kis méretű, miközben rendkívül fényes maggal rendelkezik. Az ilyen galaxisokat nevezik Seyfert típusú galaxisoknak is. A napokban publikált anyag egy kompozit kép a 23 millió fényévre található csillagvárosról amit a Chandra…..
Pár napja volt szó a Rosetta szonda üstököséről, most pedig itt egy grafika annak méretéről... ..
2004 márciusában indult útjára a Rosetta űrszonda melynek feladata a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálata. A szonda két részből áll: egy keringő (Rosette) és egy leszálló (Philae) egységből. A tervek szerint idén nyáron közelíti meg az üstököst majd novemberben…..
Planéta Csillagda Marsi panoráma 2014.06.29 20:34:27
Andrew Bodrow egy híres panoráma készítő aki előszeretettel gyárt, a marsi tájon munkát végző Curiosity robot képeiből jobbnál-jobb panoráma képeket. Legújabb munkája a 647. napot dolgozza fel mintegy 134 kép felhasználásával. Persze érdemes megnézni a többi munkáját…..
A Naprendszer egyik legérdekesebb holdja a Szaturnusz körül keringő Titan. Ez az egyetlen sűrű légkörrel rendelkező Hold a környezetünkben ezért kiemelten fontos területe a Naprendszer kutatásának. A tudósok feltételezik, hogy a felszínén fagyott állapotban maradhattak meg azok…..