Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kallard

0 bejegyzést írt és 177 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Rövidhírek 2022.01.28 08:37:32
Az év eleji újsághírek között találtam rá véletlenül egy szomorú, de nem váratlanul érkező hírre, ami a blog törzsvendégeit is érdekelheti, hiszen annak egyik főszereplőjéről többször is esett már itt említés. A hír röviden abból áll, hogy az US Navy eladta két leselejtezett anyahajóját egy…..
Kallard 2022.02.01 18:18:28
@savanyújóska: Ezt a purhabos megoldást akár tőled is vehették volna. :) A makettezés stagnál?
Hét tenger A La Plata-i csata 4. 2020.12.28 11:40:58
A három vontatón összezsúfolt kimerült, éhes, elcsüggedt tengerészek másnap reggel érkeztek meg az argentin fővárosba, ahol azonban korántsem várta őket olyan baráti fogadtatás, amilyet reméltek. Langsdorff abban bízott, az argentin hatóságok hajótöröttként fogják majd kezelni őket, és lehetővé…..
Hét tenger A La Plata-i csata 3. 2020.12.16 18:22:54
A Graf Spee az ütközet során összesen húsz találatot kapott, kettőt közülük az Exeter 203 mm-es ágyúitól. Miután az angolok kizárólag fenékgyújtóval szerelt, késleltetett gyújtású páncéltörő és félpáncéltörő gránátokkal tüzeltek – más nem is volt nekik – a páncélozatlan felépítményeket érő gránátok…..
Kallard 2020.12.27 18:48:37
@omron: "Ezért kellett volna a Spee-re két-három Arado szúnyog. Hajnalban, alkonyatkor körülnéz, merre van egérút." Aztán vagy igénybe veszi, vagy nem. Ez a fura fatalizmus, ami pl. Lütjensnél is kijött később, határozottan akadályozta az észszerű működést és racionális mérlegelést akkor is, amikor a körülmények azt még lehetővé tették.
1914 júliusában már nyilvánvaló lehetett, hogy általános európai háború van készülőben, de a bekövetkező világvégére aligha számított bárki is. Mint rendesen, ezúttal is szinte mindenki az előző háború megismétlésére készült, és úgy hitte, néhány hónapon belül döntő győzelmet aratnak. A „mire a…..
Kallard 2020.08.27 09:47:51
@bz249: Bocs, akkor félreérthető voltam: a Pachner felé tett szemrehányásokra reagáltam, hogy miért nem adta meg magát azonnal.
Kallard 2020.08.27 10:37:01
@bz249: Ha van valamiféle szabály ennek kapcsán, akkor az inkább az lehet, hogy rendszerint minden hadviselő fél elkerüli az ilyen mértékű aránytalanság kialakulását a harctéren; efféle elvétve, véleltlenszerűen és szinte mindig a tervekkel ellentétben jön létre, szóval nem ezeken az eseteken dől el egy háború, nem is bazíroz senki arra, hogy így morzsolja fel a saját erőit. Viszont az ilyenkor vereségre ítélt fél által tanúsított magatartás elég hiteles indikátora lehet a fegyvernemnél uralkodó morális tartásnak, harci szellemnek. Szerintem érdemes ezt szimpla tényként elkönyvelni, jekenkori normák múltba vetítése nélkül, mindössze ennyit mondtam. (Ez a harci szellem pedig hasonló méretű és képességű erők összecsapásánál akár lényeges tényező is lehet, tehát a meglétéért, kialakításáért vagy fenntartásáért, pláne a 20. század elején, elég nagy balgaság szemrehányást tenni.)
Hét tenger A Tengeri Farkas 01. 2020.03.27 11:06:32
Az idei év a blogon úgy tűnik, a sorozatok éve lesz. Az előző sorozat tíz része után most megint egy hosszabb írás következik, várhatóan hat, vagy hét részben. Hogy ne csak állandóan a két világháború, és a német haditengerészet körül keringjek, a zsebcsatahajók helyett most inkább egy régebbi írást…..
A haditengerészeteknél a nagy leépítések valójában nem a washingtoni konferenciát követően kezdődtek, hanem jóval korábban. A háború lezárását követően azonnal nagy selejtezési hullám kezdődött szinte minden nagyobb haditengerészetnél. Elsősorban a régebbi építésű, elavult egységektől igyekeztek…..
Kallard 2020.03.01 21:12:59
@Head Honcho: Ebben az esetben lehetséges, hogy tévedtem, mondom, ez mindig benne van a pakliban. Viszont én akkor sem látom a nyomait ennek az állítólagos angolgyűlöletnek Zoli írásaiban, tehát ez konkrétum nélkül továbbra is csak feleselés, és ennek hiányában mégiscsak nálad látom az erősebb indoktrinációt.
Kallard 2020.03.02 10:05:06
@Pájer Csaba: Nagyrészt egyetértek, de a ma politikusait szerintem hiba lenne egy kalap alá venni akár a 20. század ideológiai megszállottjaival, vagy például a reformkor vezéralakjaival. Utóbbiak még hittek valamiben, és a saját erszényükön felül az országgal, vagy a kontinenssel is volt valami tervük. (Nem azt mondom, hogy ez pozitívum, azt mindenki döntse el maga, hanem hogy különbség, méghozzá lényeges különbség.) A polgári átalakulásnak, már amennyire ez le tudott zajlani Magyarországon, olyan születési arisztokraták álltak az élén, akik ezzel konkrétan az előjogaik egy jelentős részétől váltak meg. A szabadságharcnak pedig a katonai erőviszonyok tükrében egyszerűen el KELLETT buknia, viszont számítani lehetett rá, hogy ezt a magyarok gyomra nem fogja bevenni még jó hosszú időn át, erre a hullámra ült fel jó politikusi érzékkel a száműzetésben élő Kossuth. Egy nemzetnek egyébként, ha nem egymás ellen akar áskálódni folyamatosan, szüksége van közös idolokra és eszményképekre, akikben és amikben lényegében egyetért, és a személyeket illetően mindenki abból főz, ami van a spájzban. Ráadásul Kossuth népszerűsége egy organikus jelenség volt a 19. szd második felében, nem az állami oktatás és propaganda verte bele az emberekbe.
Kallard 2020.03.02 10:45:54
@Untermensch4: Az is egy jó ideiglenes megoldás, de hosszútávon nem hatékony. Legalábbis sokkal kevésbé, mint amikor aktuális ellenségkép nélkül is működik a dolog. Azt hiszem, ez etológiailag is simán levezethető.
Az új, paramétereik alapján minden más létező vagy tervezett típussal szemben fölényben levő csatacirkálókkal és csatahajókkal a Royal Navy látszólag újra kezébe ragadta a kezdeményezést, és ismét rávert egy kört a riválisokra. Az ország tényleges helyzetével és képességeivel tisztában levő…..
Kallard 2020.02.24 10:02:16
@savanyújóska: "a németek csak a franciák elleni háborúra készültek, és a Schlieffen terven kívül egyáltalán semmilyen haditervük nem volt." Bocs, de ezt úgy lehet érteni, mintha nem készültek volna kétfrontos háborúra, pedig dehogynem, ha valamiben Schlieffen biztos lehetett, akkor az a franciák és az oroszok ellen egyszerre viselt háború volt. A franciák menetrendszerű legyőzése, azaz 6 hét után kellett a nyugati csapatoknak gyorsan átzakatolni keletre, és megverni a(z elképzelések szerint) lassan mozgósító és felfejlődő oroszokat.
Kallard 2020.02.24 13:18:21
@savanyújóska: Nem is kidolgozott haditervről beszélek, hanem arról, hogy azt a mondatodat úgy lehet érteni, mintha egyfrontos háborúra készültek volna, és nem arra készültek.
Kallard 2020.02.24 13:24:14
@bz249: Igen, persze, utólag látjuk, hogy nem jött össze a Schlieffen-terv, de így egyrészt könnyű, másrészt azért nem olyan nagyon sokon múlt a siker. Schlieffen ráadásul vmelyik hozzábiggyesztett lábjegyzetben tudtommal jelezte is, hogy 2 vagy 300 000 ember hiányzik a biztos sikerhez, csak ezeket már sehova nem lehet bezsúfolni a menetrendbe.
A felületes szemlélő – vagyis az átlag újságolvasó – számára az első világháború végén a brit birodalom látszólag ismét ereje teljében tündökölt, s a régi idők dicsősége újra felragyogni látszott. Nagy-Britannia legyőzte, és porrá zúzta legveszélyesebb, a propaganda folyamatos sulykolása szerint…..
Hét tenger Az utolsó fiaskó 2019.12.31 07:57:08
1942 végére már mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy Németország körül szorul a hurok, és helyzete kezd kilátástalanná válni. Csak az elvakult fanatikusok és az ostobák – és volt mindkettőből bőven – hittek rendületlenül a végső győzelemben. Hitler nem tartozott egyik kategóriába sem. Egyre…..
Kallard 2020.01.09 09:50:20
@savanyújóska: A szubszidiaritás nem tudja kiküszöbölni a felsőbb szinteket. Egy állam, pláne mondjuk egy nagyobb államszövetség csak állami/szövetségi szinten képes átlátni és kezelni bizonyos problémákat, sőt, mostanában válik nyilvánvalóvá, hogy még ez a döntéshozatali nagyságrend is bőven kevés.
Kallard 2020.01.12 01:49:29
@savanyújóska: Nagyon nem tartozik a tárgyhoz a téma, amibe belecsaptunk, szóval itt és most inkább nem görgetném tovább. Ha bármikor arra lesz igényed, hogy nekiálljak lerombolni az ezzel kapcsolatos illúzióidat, írj rám, és nekiveselkedek, aztán meglátjuk, sikerül-e. :)
Kallard 2020.01.21 19:33:38
@Pájer Csaba: Mindazonáltal a sorsolás elvileg arra késztet, hogy a csoport egészét emeld - bármilyen értelemben - arra a szintre, hogy a véletlenszerűen kiválasztott személy jó eséllyel alkalmas legyen a feladatra.
Japán a XIX. század második felében hihetetlen tempóban kezdte meg a felzárkózást a fejlett nyugati országokhoz, s az egész világon bámulatot keltve alig egy emberöltőnyi idő alatt feudális agrárországból modern ipari nagyhatalom lett. 1905-ben, ismét csak bámulatba ejtve az egész világot, vereséget…..
Kallard 2020.01.13 10:30:47
@bz249: A németeknél ez a B és C terv volt. Az A az lett volna, hogy nem háborúznak velük a britek.
Ha valakinek, aki még soha semmit nem hallott Európa történelméről, és nem ismeri a kontinens földrajzát, kezébe nyomnánk egy történelemkönyvet, annak felületes átfutása után az illető bizonyára sehogyan sem értené, hogyan lehet az, hogy az európai államok közül egy olyan ország szerezte meg a…..
Kallard 2019.11.12 23:15:34
@savanyújóska: Nem a végeredményre vagy a folyamat egészére vonatkoztattam a pragmatizmust, csupán arra a kezdeti elképzelésre, hogy ha a világ már nem a miénk, legalább Európát tartsuk meg.
Kallard 2019.11.20 17:17:30
@savanyújóska: Olvastad Buchanantől a Hitler, Churchill és a szükségtelen háborút?
A csatahajók fejlődése során a XIX. század végére kialakult a páncélzatnak az az elrendezése, mely a későbbiek során is jellemző volt ezekre a hajókra, és amely a Dreadnought után sem változott meg gyökeresen. A hajótest páncélzatának fő elemét a hajó oldalának a vízvonalon való páncélozása, az…..
Kallard 2019.11.01 21:15:16
@gigabursch: Szerintem Zolit is izgatja egy kicsit, ezért is próbáltam egy pici lökéssel hozzájárulni, hogy leomoljon az ellenállás ingatag fala. ;)
Az első világháború végére az európai politikai életből szinte teljesen eltűnt a viktoriánus korszakra jellemző következetes, célirányos, érdek és értékalapú politizálás. Palmerstone, Gladstone, Bismarck korszaka elmúlt, a helyükre középszerű kishivatalnokok, majd hataloméhes szélhámosok és…..
Kallard 2019.10.16 15:28:10
@savanyújóska: Szégyelld magad, hogy vehetted a szádra Jászi Oszkárt, akinek áttételesen Trianont köszönhetjük? :D
Tavaly összeütöttem egy sorozatot az első világháborút megelőző flottaversenyekről – mert több is volt –, melynek végén kissé meggondolatlanul azt az ígéretet tettem, a teljes kép kedvéért folytatni fogom az írást az első világháborút követő flottaépítési versennyel is. Hogy erre szükség van, abban…..
Kallard 2019.10.11 21:54:45
@savanyújóska: Természetesen, nem vált be a kockázatelmélet. Csak itt a diskurzus úgy zajlott, mintha a német flottaprogram a háború megnyerésének lett volna az eszköze, ezzel szemben - eredetileg - a megakadályozásáé volt, ami lényeges eleme a történetnek.
Kallard 2019.10.12 10:24:40
@David Bowman: Jóformán mindenki biztos volt benne, hogy lesz nagy európai háború, a németek arra készültek, hogy Francia- és Oroszországgal biztosan meg kell küzdeniük. Az ütőképes flotta létének kellett volna az angolokat távol tartani a Németország elleni fellépéstől, valóban úgy valahogy, mint egy korabeli atombomba. Elszámították magukat, meg a diplomáciájuk is egy csődtenger volt, és azt sem látták át pontosan, Anglia milyen messzire képes elmenni, hogy megakadályozza az európai német hegemóniát. Aztán a második vh. után rájöttek, hogy bármilyen messzire.
1676 június 29-én 15 ezer dán katona szállt partra Helsingborgnál. A svéd hadsereg nagy része az északi német tartományokban rekedt, és mivel a vizeket a dán-holland flotta ellenőrizte, onnan visszaszállítani már nem lehetett őket. A szóban forgó három tartományban összesen mindössze ötezer svéd…..
Kallard 2019.09.12 20:22:33
Az első világháborút követően a legtöbb kis és közepes haditengerészethez hasonlóan az olasz flotta sem engedhette meg magának nagy hadihajók építését. A súlyos gazdasági nehézségek közepette nem jutott pénz nagy flottafejlesztésekre, s az olaszok, a többiekhez hasonlóan, már csak kényszerből is…..
Kallard 2019.08.02 09:50:43
@Buchhalter: Azt, hogy 300 ezer vagy 600 ezer fogyott valamiből, sokáig lehet vitatni, tagadni, állítani, túlozni, bagatellizálni. Azt, hogy valami, amiből egy van, megvan-e, egy pillantással megállapítható. Hogy mondjuk tavaly 2000 vagy 4000 négyzetkilométer erdőt termeltek le Brazíliában, se te, se én nem tudjuk 100%-os biztonsággal megmondani. Hogy az Eiffel-torony ott van-e a helyén, azt igen. (Jó, kicsit sántít a példa, de ha akarod, akkor érted.)
Hét tenger Maggie és Frank 2019.06.26 17:42:05
Az első világháború váratlanul és felkészületlenül érte valamennyi hadviselő felet, korábban senki nem számított egy ilyen nagyságrendű fegyveres konfliktusra. Ezt a felkészületlenséget csak fokozta, hogy a fegyveres erőknél egy rakás olyan technológiai újdonság került első ízben alkalmazásra,…..
A lázadó hajók elfogott tengerészei elleni tömegperek július végén kezdődtek el. A hatóságoknak egy ideig problémát okozott, hogy pontosan miként is kezeljék a történteket, hadbíróság elé való katonai lázadásként, vagy a polgári törvénykezés hatálya alá tartozó politikai bűncselekményként. A kormány…..
Kallard 2019.06.15 20:47:32
@Flankerr: Ami a legeslegnagyobb hiánycikk, ha a nyomtatott történelmet nézzük, ha a népszerűsítő lapokat, vagy akár a netet, az az autonóm történelem-szemlélet tragikus hiánya. Zoli blogja ezért (is) egy marhára üdítő jelenség.
A Constanta felé tartó Patyomkinon az éjszaka során sikerült helyreállítani a rendet, s valamennyire lelket verni az elcsüggedt és megriadt legénységbe, aztán ismét elkezdődött az ülésezés. A hajóbizottság megint vége-hossza nincs tanácskozásba kezdett a további teendőkről. Az eredeti elképzelést,…..
Kallard 2019.05.25 18:00:22
@savanyújóska: "Engem ebben az nyűgöz le, hogy tetszés szerint bármilyen témától képesek egyetlen ugrással eljutni idáig." Szintúgy, habár ha monomániáról van szó, vannak napok, amikor nekem sem kell a szomszédba mennem tanácsért. Más témakörben persze, de kénytelen-kelletlen össze kell kacsintanom néha a bennem lakó barommal.
Az újabb kori kutatások a Patyomkinon történt események lefolyását illetően nagyjából elfogadják az előző posztban ismertetett történetet, a részleteket azonban számos ponton módosították. Apró kis momentum, hogy nem a hajó teljes személyzetét sorakoztatták fel a tatfedélzeten, hiszen el sem fértek…..
Kallard 2019.04.15 08:54:31
@Kullancs1983: Világos, arra akartam utalni, hogy a zulu háborúból esetleg levonhatták azt a konzekvenciát, hogy a lándzsa még mindig használható fegyver.
Kallard 2019.04.15 20:27:16
@Kullancs1983: Lehet, hogy marhaság a tippem, de valamiért rendszerben tartották ilyen sokáig.
A tengerészélet újkori ábrázolása általában előtérbe helyezi a romantikus elemeket, és nem nagyon foglalkozik a ténnyel, miszerint a tengerészmesterség valójában nagyon kemény fizikai munka. Amit ráadásul tovább nehezítenek a speciális körülmények, melyek között a tengerészek ezt a munkát végzik,…..
Hét tenger Amerikai anziksz 5. 2019.03.04 09:56:47
 San Francisco-i Pier45 fő látványossága kétségkívül nem a Pampanito, hanem a mögötte álló teherhajó, mely mellett az egyébként szintén nem kicsi tengeralattjáró egészen jelentéktelennek tűnik. A rakomány nélküli hajó magasan kiemelkedik a vízből, ami csak még jobban növeli látszólagos méretét. A…..
Kallard 2019.03.21 18:31:45
@savanyújóska: Nostradamus a modern politikus/politikai elemző prototípusa volt. Bármi történjen, széttárhatja a karját, és azt mondhatja: de hisz épp erről beszéltem. A magyar Wiki egy kiváló indikátora a hazai szellemi nívó rohamos hanyatlásának. Marha jó kérdés, hogy ennek mik az okai, nekem nincs rá határozott válaszom, eléggé értetlenül figyelem.
A német hajók olyan hatékonyan zavarták az ellenség rádiózását, hogy Warrender és Beatty csak nyolc óra felé szereztek tudomást arról, hogy előreküldött rombolóik ellenséges hajókba ütköztek. Az első jelentések eléggé homályosak voltak, s az angolok úgy gondolták, legokosabb, ha változatlanul…..
Kallard 2018.12.28 20:28:43
@Batkaa: "az alternatívák számbavétele nélkül a történelemben nem tudnánk megítélni egy adott döntés jó vagy helytelen voltát, szóval a "mi lett volna, ha" a legfontosabb kérdésfeltevés!" Pontosan.
Kallard 2019.01.15 12:37:58
@savanyújóska: Hisz az egész nyugati civilizáció, történelem és kultúra egyik legfontosabb fundamentuma, hogy minden világok legjobbika átmentésének/megszületésének a lehetőségét a barbársággal szemben a két világháborúban teremtették meg. Ennél erőteljesebb szocializációs kényszer (mármint a történelemszemléletet illetően) 1945 óta nincs, olyan "közmegegyezés", mint hogy a tömegdemokrácia minden rendszerek legjobbika.
Hét tenger A nem ismert cirkáló 2018.12.09 08:46:54
Az Iowa kapcsán számos komment foglalkozott azzal, hogy ötleteket adjon, milyen leselejtezett, és múzeumhajóként kiállított hadihajót érdemes meglátogatni az érdeklődőknek itt Európában. Szóba került a Belfast, az Averoff, egy csomó kisebb hadihajó, melyek közül néhányról még én se hallottam, és egy…..
Kallard 2018.12.23 18:16:04
@savanyújóska: Biztos nem én leszek, aki elmagyarázza, de szerintem tegyük hozzá azt is, hogy a két hajó vízkiszorítása és a vízbe merült részük közegellenállásba ütköző keresztmetszete nem egyenesen arányos.
  A második világháború tengeri harcainak alighanem legismertebb fejezete az úgynevezett Atlanti Csata, a német tengeralattjárók többéves küzdelme az angolok tengeri utánpótlási vonalainak elvágásáért. Bár nem teljesen ismeretlen, de azért Európában sokkal kevésbé van bent a köztudatban, hogy…..
Kallard 2018.12.12 18:19:31
@savanyújóska: Azért ennek volt egy ideológiai megágyazottsága is német oldalon. Az oroszokban meg nagyítóval kell keresgélni bizonyos nyugati normákat, ezt te is megírtad többször. Apropó, mi a véleményed a szovjet támadási szándékról?
Kallard 2018.12.16 21:48:35
@Untermensch4: Nem is az ilyen típusú érveket miatt gyanús a dolog, azt hiszem.
Kallard 2018.12.16 21:49:02