Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Szilvia

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A debreceni 39-esek kárpáti húsvéti csata idején vívott harcainak nyomában 1915 tavaszán az osztrák–magyar csapatok elkeseredett harcokat vívtak a Kárpátokban a Magyarország területére betört orosz erőkkel. Április 5-én, húsvét hétfő hajnalán a debreceni 39-es…..
Minden család életére jelentős hatást gyakorolt az első világháború. Ezt bizonyítja az a különleges családi hagyaték is, amelyet a Püspökladány Anno helytörténeti oldallal együttműködve, s egyszerre mutatunk be. A történetet és a képeket Megyaszai Szilvia, az oldal…..
M. Szilvia 2015.03.28 20:42:22
Izgalmas lehet rátalálni valamely felmenőnkre egy számunkra addig ismeretlen fényképen. Érdi olvasónk, Prága Ildikó az európai közgyűjteményi, illetve privát első világháborús emlékeket közzé tevő Europeana 1914-1918 oldalán, az olasz Museo Centrale del Risorgimento tulajdonát képező fotók egyikén…..
M. Szilvia 2014.05.29 08:40:24
Gratulálok Ildikónak a kutatásaihoz és az íráshoz! Nagyszerű élmény volt végigolvasni! Szinte végig éreztem azt a "borzongást", amit az újabb és újabb felfedezések során érezhetett. Én magam is hasonló "utat" jártam be Dédapám után kutatva, mely egy régi családi fotóból indult ki, s a kutatás végére addig családi körben is ismeretlen adatokat, információkat, dokumentumokat, fotókat sikerült felkutatnom vele kapcsolatban, pl. arról, hogy milyen fegyvertények alapján kapott vitézségi érmeket, mikor és hol harcolt, hol kezelték és milyen betegséggel stb. Számomra is az volt az egyik leghátborzongatóbb élmény, amikor egy korabeli fotón megláttam azt a dolinát, a benne kiépített "bunkereket", ahol maga is megfordult, ahol élte a mindennapjait, hazájától távol. Az is meghatározó élményem marad, mikor a fellelt kitüntetési javaslat alapján be tudtam azonosítani az időpontot és a helyszínt, hogy hol harcolt, s ennek eseményeit aztán óráról-órára megírvva megtaláltam a fennmaradt ezrednaplóban. Ezeket a felkavaró érzéseket, amikor saját ősünkről 100 évtávlatából sikerül feltárnunk elfeledett ismereteket, - amikor a "valahol" meglévő, de kutatás nélkül az ismeretlenben maradó mozaikkockákat sikerül feltárni és összerakni - szinte óráról-órára rekonstruálva az eseményeket, csak az értheti meg, aki maga is végigjárta ezt az utat! Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy mentse meg ősei emlékét és őrizze meg az utókornak!!!
Egy délvidéki tisztviselő katonai pályafutásának dokumentumai Pozojevich Dezső nevével és arcképével egy 1916 januárjában, Módoson készült felvételen találkoztunk először. Amikor az említett csoportképet közzétettük, még nem gondoltuk, hogy a rajta szereplő személyek…..
    ŐnagyságaFarkas Lenke és Marica [?]urleányoknakPécs, Tetye utcza 50. Kedves kisasszonyokTudatom, hogy ismét itt vagyok Pécsett és 4 napi szabadságra ma d.e. 8.45 induló vonattal hazamegyek. Hogy vannak? Kedves nővérük itthon van-e? A megígért, de még meg nem…..
A minap, egy antikváriumban nézelődve megakadt a szemem egy kisméretű, vékonyka kiadványon, amelynek a címe Vitéz Kókay István dalai. Igazából a rajta szereplő „vitéz … dalai” szókapcsolat volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsivá tett, hogy miről énekelhet…..
Beksits Olivér életútja Moticska Tihamér ezúttal az egykori hadszíntereken szerzett élményei helyett a nagyapja személyes történetét osztja meg velünk. Kutatásai nyomán a katonatiszti karrier állomásai mellett a magánéleti, családi események is fontos szerepet kapnak, s ezek összefonódásából egy…..
M. Szilvia 2013.07.05 23:47:19