Regisztráció Blogot indítok
Adatok
palack

252 bejegyzést írt és 289 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyobb változatért ide kattints >>>..
  Íme a sörlista, amire szavazni lehet majd: armando_otchoa Armbandusz Hopaholic IPA Alakor Sör Alakor Sör Báder Sörfőzde Betty Babe Báder Áfonyás Báder Meggyes Báder Világos BigFoot Sörfőzde ​Brand Ale Razzia Chicago Alcatraz 2222 Bors Sörfőzde Little John 2.0 Tuck…..
Nem mondanám, hogy jóleső izgalommal teli várakozással készültem tematikus hetünk rám nehezedő részére. Ködbe vesző emlékeim közül még fel-felsejlenek foszlányok jóleső háztáji oportókról, ám ahogy kezdett érdekelni a bor, egyre kevésbé tudott izgalomba hozni ez a fajta.…..
palack 2014.02.07 23:38:06
@Satt1: Évjárat? Remélem nem a 2011-est vetted nagy várakozással :-)
Nem vállalkoznék a Kazinczy Boraukció bemutatására, hiszen hetek óta a boros médiumok visszatérő szereplője. A 2013. december 15-én sorra kerülő árverésen a villányi Polgár Zoltán matuzsálem-tételei kapnak főszerepet, mellettük magyar csúcsborok egy kontingense, valamint részben értékesebb és…..
palack 2013.12.14 23:17:21
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Apa doktor, akov szerintem túl diplomatikus is volt, az aukció fikázásáért gyere hozzám. Amúgy az optimista posztodban azt írtad: van olyan tétel, amire jó szívvel mernél licitálni. Itt meg eszed ágában sincs? És ezt így hogy?
palack 2013.12.15 14:59:46
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): ne haragudj de nem látom miért kellene titokban egyeztetnünk. Mondd el nyugodtan itt.
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
palack 2012.06.12 18:59:53
@ihatóbb: képzeld, mi annyira függetlenek vagyunk, hogy szoktunk fizetni is borért. Nem csak meghívottként iszunk.
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
palack 2012.06.01 21:59:13
@Gyeprefing Padrafos: van akinek a véleményére nem vagyunk kíváncsiak. Ez is a szabadság része.
A másnap nehéz, tudja a magyar azt rég. Lépni is nehéz, kattog a térd, sajog a comb. Dehát sportember a magyar, lovas nép, de vízen is jól érzi magát. A vasárnap kenuzással indult, felfelé a Bodrogon megint megállapítottam: minden természeti adottsága megvan Tokajnak ahhoz, hogy…..
Szászi Endre amellett, hogy tiszta, szerethető és korrekt árú borokat készít, még kiváló előadó is, aki tökéletes arányban képes keverni a komoly tényanyagot könnyű szórakoztatással. Erről bárki meggyőződhet, aki nem lusta elmenni Hegymagasig, hogy meglátogassa a pincét.…..
Bár az időjárás még bizonytalankodik, menthetetlenül elkezdődött az idei szabadtéri fesztiválszezon. A következő két hét kínálatából kortyolgatok, akinek van egyéb idevágó ajánlata, szóljon bátran a poszt alatt. Ma még fedett pályán lehet ismerkedni a tokaji…..
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
Sajnálom, hogy minden hasonló tudósítás elé fogyasztóvédelmi figyelmeztetést kell biggyeszteni – aki meg akarja őrizni az illúzióit, az ne kattintson ide. A tavalyi eredmények és egy rövid elemzés itt olvasható. Megbízható következtetéseket sajnos lehetetlen levonni,…..
palack 2012.05.23 12:50:17
@VIC20: Naptárba közben felvettem, jobb későn, mint soha.
Úgy tűnik, stafétában végigkísérjük a Szeleshát Pinot-k évjáratait: hét és nyolc után nekem a kilences jött (be.) Egyébként mostanában mintha kevesebbet hallanék róluk, viszont a boraik könnyen lehet, hogy jobban fogynak. Ha így van, akkor nem érdemtelenül, hiszen például…..
Május utolsó napján nem éppen szokványos bemutatót tart a TokajWine.Net. Bemutatják Tokaj-Hegyalja új nagyméretű térképét, amely a borvidék történelmi dűlőbesorolását kísérli meg rekonstruálni. Ehhez kapcsolódva 23 dűlő mutatkozik be egy-egy birtok közvetítésében,…..
Alig hiszem el, hogy jövő hétvégén már a tizedik pincefesztivál lesz Etyeken. Bizony így van, ezért aztán rekordszámú, több mint hatvan vendégborászatot hívtak - törzsvendégek, újak és hiányzók is a listán - az aktuális trendnek megfelelően pedig nyílik pezsgőbár és…..
Hétvégén a Somló-hegy lábánál a Nagyréten egy kupacba gyűlnek majd össze a legjobb helyi borászatok, ismét lesz Somlói Tavasz Fesztivál. Emberi léptékű, remek hangulatú rendezvény szokott ez lenni, elviselhetetlen tömegtől pedig nem kell tartani. Három éve mi remekül…..
palack 2012.05.07 22:32:10
@szenvedély S.: Az Alkoholista Naptár már nem is számít?
palack 2012.05.08 22:31:31
@szenvedély S.: A súlyozás részben vállaltan szubjektív. Az objektívebb rész, hogy legyen átfogó: egy borász kóstolóját nem szoktuk külön beharangozni. A szubjektívebb rész, hogy arról írunk külön, ahová megyünk vagy legalább mennénk. Szóval, amit igazán jónak tartunk.

A Balatoni Borok Fesztiválja az elsőnek megfelel, de kóstolási szempontból elég rossz élményem volt két éve. Ez buli és nem kóstoló, ahogy már tavaly kommentben meséltem:

alkoholista.blog.hu/2011/04/24/a_boglari_borvidek_budapesten/fullcommentlist/1#c13312450

Ami persze nem feltétlenül baj, mert ilyen eseményekre is van szükség és igény, de nem hiszem, hogy nekünk kellene népszerűsíteni ezeket és nekik erre szükségük lenne.
A kadarka szerintem nem arra való, hogy érlelgessük, hosszabb időre elfektessük. Könnyed, gyümölcsös, fűszeres karaktere miért is válna szebbé a palackéréstől – ezt mutatta elég meggyőzően múltkori találkozásom nyugdíjas egyedeivel. A majdnem négyéves azért még nem…..
palack 2012.05.06 23:56:54
@dalton1: Miért? Mi baj vele?
palack 2012.05.07 09:16:19
@dalton1: Van, hogy egy poszt csak annyiról szól, hogy milyen volt egy kóstolt bor. Arra épp konkrétan nem emlékeztem, hogy ez nem is került forgalomba.

Tegyük fel, hogy jobb formában van ez a bor és ismét kap hat pontot, mint a korábbi fent hivatkozott bejegyzésben. Vajon akkor is megírja @shiraz: hogy "nem lehetett szerkezete?" Mondjuk annak idején nem tette és senki másnak sem csípte a szemét, hogy minek írok erről a borról.

Nem értek egyet azzal sem, mikor azzal jönnek mások, hogy minek dícsérek 300 palackos mikrotételeket, de azzal sem mikor valakiről csak hat pont fölött szabad írni.
Orsolyáék pinot-i a legjobbak közé tartoznak a pannon pinot-k közül. A pinot – még a pannon változat is – mindenképp jobban bír az idő vasfogával, mint mondjuk a kadarka, mégis voltak félelmeim, mikor előástam ezt a bort a hűtő mélyéről. Mint kiderül, alaptalanok…..
Nekem ne mondják, hogy nem szóltam időben: akciósan lehet hozzájutni egy kiváló rajnai rizling mintapéldányhoz. Nem szabad kihagyni. Aki szereti és ismeri annak azért, aki nem ismeri és inkább csak magyart kóstolt eddig annak azért. Etienne Loew-öt mi is szeretjük, Robert…..
A Művelt Alkoholista Jön a Fuxli 2012.04.23 12:00:00
Új brand van születőben Szekszárdon, és ha csak feleakkora érdeklődés lesz iránta a fizető közönség részéről, mint a budapesti bemutatón volt a meghívott nemfizetők részéről, akkor hatalmas sikerre van ítélve a fuxli. Heimannék már jó(l) régen művelik a szekszárdi…..
palack 2012.04.23 22:41:28
@dalton1: még a (nem éppen agyongondozott) honlapjuk sem tudja:

postaborhaz.hu/
palack 2012.04.24 08:02:28
@dalton1: jogos, a honlap csak mentegetőzés volt.
Néhány hete Szentesi József budaörsi pincéjében jártam, ahol izgalmas fehérek és még izgalmasabb vörös hordóminták után olyan magával ragadó palackos vöröseket kóstolhattam, amelyek karakteres egyedisége és remek minősége megerősített abban, amit eddig is gyanítottam. Hogy…..
palack 2012.04.19 12:37:57
@szenvedély S.: a Noir Golddal és a Reserve-vel nekem mindig az volt a bajom, hogy mesterkéltnek, túl hordósnak éreztem (ahogy ez több osztrák nagy kékfrankosnál is előfordul.) De én is rég kóstoltam már.

Ez a bor mesterkéletlenül tud nagy lenni, ez tetszik benne nagyon.

@sweetsole: Köszönöm, ezt el is felejtettem, pedig egyszer láttam.
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
palack 2012.04.16 08:57:39
@Never: Hát ez egészen friss téma, nahát!!!

Légy szíves, lapozz vissza kb. hétszáz poszttal! Kösz.
A tavaly őszi nagy sikerű borszalon után ezúttal tematikus nappal jelentkezik április 21-én a Terra Hungarica. Sajtszeminárium, kékfrankos mesterkurzus, majd kékfrankos és barátai sétáló kóstoló szombat délelőtt tíztől este nyolcig. A sajtszeminárium tizenhat féle sajtja…..
A Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület, barátságosabb nevén Vindependent még 2005-ben alakult Jásdi István kezdeményezésére. A leginkább kis és közepes méretű jellemzően családi vállalkozásokat tömörítő érdekképviseletnek jelenleg 58…..
A tavaly megreformált Pannon Bormustra idén is az új szellemben kerül megrendezésre, azonban az újítások ezúttal sem maradnak el. A legnívósabb hazai borverseny célja a magyar borászat bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, borászaink szembesítése a külföldi ítészek…..
palack 2012.03.31 08:15:13
@szenvedély S.: ez bennem is felmerült. Nincs nagy választékunk komoly(an vehető) szakértőkből.

@Szomjas Gödény: ugye ezek provokatív álnaív kérdések?
palack 2012.03.31 13:03:54
@Szomjas Gödény: el lehet azt helyezni így is.
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..