Regisztráció Blogot indítok
Adatok
deppate frog

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyermeknevelés mindenhol kemény és drága menet, pláne az Svájcban. Egy korábbi posztban azt írtuk, hogy hivatalos becslések szerint is alsó hangon 200 ezer frankkal kell számolnia annak, akinek gyermeke születik. A sok évnyi helyi tapaszlatból beszélő Fehér Holló posztjából kiderül, szerinte ez…..
deppate frog 2021.05.11 08:02:19
@BogyóHollandi: a kerdesed nem megvalaszolhato, hiszen függ attol, hogy
- mennyi volt az önresz,
- mekkora a kamat,
- mennyi a vetelaron felül az egyeb költseg,
- mennyit akarsz/tudsz havonta hiteltörlesztesre költeni.
- stb
szoval somlobodog valasza realis, 0 es vegtelen között.

Ami erdekesebb lenne, hogy hany evi fizetes egy atlag ingatlan erteke, erre mar lattam itteni statisztikakat. Talan egy atlag 70 negyzetmeteres lakas 10 evi brutto ber (AT).
deppate frog 2021.05.11 14:11:18
@BogyóHollandi: itt Innsbruckban es környeken az arak hasonloak azokhoz, amiket te irsz. Cserebe nincs svajci fizetes, de van osztrak adozas. Szoval itt meg rosszabb a helyzet.

Amit somlobodognak a tovabballasrol irsz, azt teljesen at tudom erezni.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai részében egy szobalány pozíciót nézhettek meg közelebbről. Aki kérdez, az ezúttal is Csilla, aki válaszol pedig Adina. Csilla ezúttal változtatott a formátumon, így összefoglaló helyett következzen egy részlet a beszélgetésből...
deppate frog 2021.05.06 10:22:59
@Dammiel: engem többször kerdezett meg osztrak, hogy mennyit keresek mint magyar. Van, akinek elmondom, van, akinek nem.

De amugy ez egy jo kerdes, hogy azon kivül, hogy a munkaado megprobalja titokban tartatni a kollegakkal a fizetesüket, mi karom szarmazhat abbol, ha Kovacs 23 Bela tudja, hogy jol vagy rosszul keresek. Max sajnal vagy irigykedik.
Az ember sorsa néha nagyon kevésen múlik. Tibor például több mint 40 éve él Svájcban, de hogy oda került és nem mondjuk Nyugat-Németországba, az voltaképpen egy szemrevaló autónak köszönhető. Csilla sorozatának első részének (Miből élnek a magyarok Svájcban?) főszereplője tehát Tibor, aki…..
deppate frog 2021.04.23 10:00:35
@Hari Seldon 2: az mit jelent h tenyernezö csalad?
Berlinben és Amszterdamban (és még sok más helyen) játszódik Bolyongó története, ami időben is szép nagy távot fog be. Ami változatlan benne, az az európai otthoniság érzése...
December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te…..
deppate frog 2020.12.02 16:18:31
@svajcineger: en is haza mennek, csak otthon ülhetnek ket hetet karantenban. Tudom, sok hataron csak atintegetik az embereket, de mi van ha minket pont nem? Ket gyerekkel ket hetig bezarva, no thanks.

A lazitas meg nezöpont kerdese. Annyi törtenik, hogy jövö hettöl mehetnenk ruhat meg jatekot vasarolni, ill. az iskolak/ovodak nyitnak. Cserebe beigertek a karantent a karacsonykor külföldröl hazateröknek, ha a meglatogatott orszagban x koronas / y lakos van. Ertsd kb. az összes szomszedos orszagot rizikoövezetnek soroltak be.
Mint mindenhol, Németországban is bőven akad, amin határátkelő és helyi könnyen felbosszanthatja magát. Az ott élő Zi szedte össze 25 pontban, mi dühíti fel a németeket – és az ott élő nem németeket is...
deppate frog 2020.11.12 15:37:51
@dikusz.: Haha, gyere el Ny-Ausztriaba. Magyarokat kenterbe verik a helyi nepek panaszkodasban.
Idegen nyelven élni nem is olyan egyszerű, de egy második (többedik) nyelv ismerete rengeteg lehetőséget rejt – no és persze jó sok kihívást is. Peti posztjából kiderül, hol tart 9 év angliai élet után és mi az, amivel kénytelen megbékélni...
Az embernek az étkezési szokásaival, a gyerekként megszokott ízekkel nehéz szakítani – sokszor keressük azokat az ételeket, hangulatokat, melyek meghatározták fiatalkorunkat. Ez talán még fokozottabban érvényes külföldön, ahol az ízek az otthonra is emlékeztetnek minket...
Minden országban akadnak idegesítő dolgok, ami persze nem azt jelenti, hogy az ember ne szeretne ott élni, csak hát a hétköznapokhoz ezek is hozzátartoznak. Most a Törökországban élő Mercedes szedte össze azt a hat dolgot, ami őt a legjobban zavarja. Téged mely dolgok idegesítenek azon a helyen,…..
deppate frog 2020.09.29 12:16:06
@arncht: tudtam en anno, hogy ha nemetül akarok tanulni, akkor nem becsbe költözök. ha a fele igaz annak amit irsz, akkor mar jo döntes volt.
Amugy az a vicc, hogy Orbant mennyire szeretik a törökök. Ennek köszönhetöen altalaban magyarkent rögtön szimpatikus vagy nekik. De a meg nagyobb vicc, hogy Orbant az atlag FPÖ szavazo is szereti, ezert nekik szinten szimpatikusak a magyarok. Az atlag SPÖs, Grüne, stb. meg kb politikai menekültnek lat minket.
Határátkelő Expatok közt 2020.08.20 07:13:03
Az expat lét sok szempontból hasonlít a határátkelőkére, más szempontokból pedig teljesen más. Például azért, mert sok esetben rendszeres, pár évente ismétlődő költözésről van szó, ráadásul egy kisebb (vagy nagyobb) iparág épül az expatok kiszolgálására – írja a nemrégiben külföldre költözött Zeke…..
Éva kétszer is belevágott a határátkelésbe. Az első fejezet nem sikerült túl jól, második alkalommal már felkészültebben ment ki. Ausztriában sok mindent megtanult magáról és az emberekről is – alázatot, pozitív gondolkodást, a másik megbecsülését. Éva és kisfia..
Akinek eddig kételye lett volna, az elmúlt években Bernie Sanders politikai pályafutása elég masszívan bebizonyította, hogy az Egyesült Államokban a többség nem kifejezetten szimpatizál az általa szocialistának tartott nézetekkel (legyenek azok Európából nézve mégoly visszafogottak is). Persze az a…..
Régóta hangoztatott érv a határátkeléssel kapcsolatos vitákban, hogy „persze, persze, Nyugat-Európában többet lehet keresni, de drágább is minden, különösen a lakhatás”. A megállapítás sok szempontból még mindig igaz, ám Budapest rohamléptekkel zárkózik fel, olyannyira, hogy Bécs már alig-alig…..
deppate frog 2020.07.02 08:54:31
@Hari Seldon 2: "@arncht: Nálatok kell fizetni az iskoláért?" Ez engem is erdekelne. Ilyet eddig meg nem hallottam. Max a nemzetközi maganiskola, ami valoban € 585 / ho.
deppate frog 2020.07.02 13:24:21
@arncht: nem vagyok otthon a temaban, mi meg nem tartunk ott. Ezert kösz az infot.

A kolleganömek gyerekeinek tudom, hogy volna ingyenes (?) napközi, de nem akarjak, hogy ott maradjanak a gyerekeik egesz nap. Allitasuk szerint "problemas csaladok" hasznaljak csak ki ezt a lehetöseget, ertsd a gyerekeik "problemas gyerekekkel" lognanak egesz nap. Ezt meg ök nem szeretnek.
Mostanában több posztban is felmerült a hazatérés-kint maradás témaköre. Ehhez kapcsolódik Bálint írása, aki azok közé tartozik, akik hazaköltöztek külföldről – az ő esetében Svájcból. Szerinte nem az a fontos, ki hol él, sokkal inkább az a kulcskérdés, ki mennyit hajlamos a sikerbe fektetni...
Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában. Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod…..
deppate frog 2020.06.25 15:49:22
@desw: az igaz, hogy több penzböl jobban lehet elni, de szerintem sokkal inkabb arrol szol, hogy kilep a komfortzonajabol, sikeresen vesz egy-ket akadalyt, ami utan egy pozitivabb önkeppel sokkal többet eler akar külföldön maradva, akar haza költözve.

Amugy te eltel külföldön mondjuk legalabb 6 honapot? Mik voltak a tapasztalataid?
deppate frog 2020.06.26 10:24:49
@Horthy Miklós cselédje: szerintem az siker sztori, hogy az emberek a környezeteben odafigyelnek ra (haverkodnak vele?), es megisznak vele egy kavet. Ha jol emlekszem neked sem a fizeteseddel volt bajod, hanem hogy utolso bevandorolnak erezted magad.
deppate frog 2020.06.26 10:51:05
@desw: te egy faek lehetsz, akinel a vilagon csak fekete es feher szin letezik. ki mondta, hogy az önkep epitese a cel? Egy sikeres hataratkeles hozzajarul a pozitiv önkephez, de nem mondtam, hogy ezzel a cellal vandorolnak ki.

Szerintem azzal itt senki nem vitatkozik, hogy a legtöbb kivandorlo anyagi megfontolasbol teszi ezt, de ez valami megvetendö dolog?

Esetemben mondjuk elmondhato, hogy kitantorgasom utani evben biztos nem sporoltam meg havonta több penzt, mint anno Pesten. Viszont meg se fordult akkoriban a fejemben a hazaköltözes, mert nagyon szerettem az uj környezetet es szabadidös lehetösegeket, amit a környek nyujtott. Maradnek 8 ev utan meg mindig ha a havi megtakaritasom meg mindig ugyanannyi lenne? Gyanitom, hogy nem. Hazaköltöznek? Szerintem nem. Van harmadik opcio is.
Megérkezni valahova nagyon nem ugyanaz, mint beérkezni ugyanott (lám, milyen szép és játékos tud lenni a magyar nyelv…) és ezt pontosan megmutatja egy friss tanulmány, melynek szerzői azt vizsgálták, hogyan illeszkednek be a bevándorlók Nyugat-Európában. Megállapításaik között akadnak kifejezetten…..
deppate frog 2020.06.05 10:23:03
@nyuszigonosz: Pont azon gondolkodtam, hogy velem van baj, vagy valaki mas nem tud magyarul. Szerintem a vonat beerkezik a Keletibe, de a szerzö inkabb arra gondol, hogy a megerkezestöl a haza erkezesig.
Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, van, aki ingázik, akad, aki kiköltözött közülük. Nekik (és a külföldi munkavállalást még csak tervezőknek) sem mindegy, mi vár rájuk, amikor nyugdíjba mennek, így különösen érdekes lehet Tamás írása, amely az osztrák nyugdíjrendszert mutatja be...
Kifordult az életünk a megszokott kereteiből az elmúlt hetekben, sokan kényszerültek megtapasztalni az otthoni munkavégzést, annak minden előnyével és csapdájával egyetemben. Vajon miként birkóznak meg mindezzel külföldön élő magyarok, mik a tapasztalatok?..
deppate frog 2020.03.25 15:46:05
@Pink Petsch: lehet, hogy valamit felreertettem, de legjobb tudomasom szerint legalabb husvet hetföig tart meg a karanten. Esetleg az eredeti karantenokra utalsz Ischgl es St Anton környeken? Mert ugye azota egesz Tirolban, minden települes karanten ala került. Tehat hivatalosan Tirolbol se ki, se be meg egy par hetig.
deppate frog 2020.03.26 09:44:09
@Pink Petsch: Kedves Pink Petsch, tudnal nekem erröl barmilyen hivatalos infot küldeni, hogy az elsönek karanten ala vett települes munkasait 3-4 nap mulva hazaküldik? Hiaba kerestem, semmilyen ezt megerösitö hivatalos közlemenyt nem talaltam.
A karanten egesz Tirolra vonatkozik aprilis 13-ig minimum. A települesedet max munka, bevasarlas, orvos miatt hagyhatod el (bevasarolni is csak a legközelebbi boltig). Az ischgli es hasonlo települeseket munka miatt sem hagyhatod el.
(Akik amugy haza akarnak valahogy jutni, a magyar konzulatus ajtajan zörgetnek legjobb tudomasom szerint sikertelenül.)
Igazat adok, hogy a turizmus kiralyait a penz motivalta, es a mosoly csak addig jar, amig a penzedet atnyujtod. De hogy mondjuk 20 vagyonos csalad miatt allitasod szerint minden tiroli (kb. 800 ezer itt elö ember) büdös lelketlen paraszt. Neeeem... baratkozz olyanokkal akik atlagpolgarok, es rajössz mennyivel kellemesebb tarsasag mint mondjuk a nemetek.
Azt mondják, a nemzetközi statisztika szerint minden tíz határátkelőből négy hazaköltözik. Nos, a mai poszt szerzője, Péter szinte biztosan nem lesz közöttük, hiszen, mint írja, nem is nagyon érti, miért döntenek egyesek a Magyarországra (vissza)költözés mellett. Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te…..
deppate frog 2020.03.11 08:10:56
@Pink Petsch: Ha nem lett volna idöd vegigolvasni:
- 50 komment vmi peppa pig mese ertekei vs Matyas kiraly ertekei
- 40 komment uj arcoktol, akik vhogy idetevedtek es gyorsan elmondtak a poszternek, hogy ök is voltak külföldön de az OP egy szerencsetlen, aki nem tanult semmit a külföldön töltött idö alatt, ezert nem is ertheti meg a hazaköltözöket
- 40 komment a magyar iskolarendszer zsakutca, az alternativok megfizethetetlenek.
- 20 komment az osztrak koronavirus lassitasrol.
Voltaképpen egyszerre átlagos, ugyanakkor nagyon izgalmas Lívia és családja története. Átlagos, mert sok magyar család jár hasonló cipőben, ugyanakkor izgalmas, mert megmutatja, hogyan lesz egy családból (voltaképpen valahol kényszerűségből) határátkelő. (A képeket köszönöm a szerzőnek!)..
deppate frog 2020.02.28 09:21:10
@Gondos Lívia: Harom ev utan ilyen optimistan... emelem kalapom. Akar meg baratok is lehetnenk, ha ennyi pozitiv energiat sugarzol :)
Remelem, hogy ferjed es gyerekeid mellett te is kiteljesedsz a szakmadban (vagy föallasu anyakent).
Ha idöd engedi, irjal majd a maradek ket evröl is posztot!
deppate frog 2020.02.28 09:24:55
@Herr Géza: akarkit is ideztel amugy nem ir rosszul. Kar, hogy a kapacitasait nem valami epito jellegü irasba fekteti.
deppate frog 2020.02.28 13:15:36
@Pöffetegecske: Kitartast a szakmavaltashoz. Egyszer meg en is szeretnek, csak amik mostanaban erdekelnek, azok tul orszag-specifikusak. Nem akarnam magam egy eletre egy orszaghoz elkötelezni.
Föallasu anyasag szememben egy nagyon is becsülendö dolog. Edesanyamnak köszönhetöen pl. a mai napig nem tudom, hogy hol az APEH, a Nyugdijfolyosito, stb. Az okmanyirodat, TB-t es hasonlokat is csak a google alapjan talalom meg. Ezuton is köszönöm neki, hogy menedzselt minket par evtizeden keresztül.
Down Under, Oz… bárminek is hívjuk, Ausztráliáról a legtöbb embernek az óceánpart, a szörfözés, Sydney, a kenguruk és esetleg még a hatalmas távolságok jutnak az eszébe. Pedig a kontinensnyi ország ennél sokkal több. Lássunk tíz dolgot, amire Ausztrália megtanítja az ott élő határátkelőket! (A Tíz…..