Regisztráció Blogot indítok
Adatok
atutazok

16 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Át-utazók Múlt-kor 2015.01.06 06:57:00
2013 végén írtam egy bejegyzésben Habsburg Miksa mexikói kalandjáról. A poszt egy (jóval) hosszabb és más jellegű változata megjelent idén az Aetas történettudományi folyóiratban egy "ismeretterjesztő" változat pedig év végétől elérhető az újságárusoknál a Múlt-kor…..
Egy kisebb szünet után (és persze az újévi fogadalmakat követve) úgy döntöttem, hogy folytatom a blogírást részben az eddigi témákkal, másrészt pedig újabb kutatási területeket is bemutatva jelentkezem majd újabb bejegyzésekkel. De mi is történt a legutóbbi bejegyzés…..
Át-utazók HAAS 10 konferencia 2014.05.29 14:41:18
Most hétvégén (május 30-31) kerül megrendezésre az Amerikanisták Magyarországi Társaságának (Hungarian Association for American Studies - HAAS) kétévente megtartott konferenciája. A konferencia programja letölthető a Társaság honlapjáról.  Ha valaki Budapesten jár és van egy…..
Át-utazók Térképes történetek 2014.04.30 21:51:29
Nemrégiben egy vendégprofesszor előadásán hallottam először egy olyan weboldalról, amely segítségével a blog témájához is kapcsolódó kutatási eredményeket lehet nagyon látványosan (és nem mellesleg ingyenesen) szemléltetni, vizualizálni. A weboldal használatával az utazók,…..
Az eddigi bejegyzésekben mindig a hagyományos értelemben vett szövegekről, leírásokról volt szó. A 19. század második felében azonban már nem csak ilyen leírások jelenhettek meg távoli országról szóló publikációkban, hanem rajzos illusztrációk, később pedig akár már…..
És mi a helyzet a nőkkel? – kérdezhetné az olvasó, hiszen az eddigiek alapján azt gondolhatnánk, hogy nők nem is igazán utaztak és főleg nem írtak utazásaikról a 19. század során. Bár sokkal kevésbé volt lehetőségük az utazásra, főleg egyedül és nagyobb távolságokra,…..
A blog olvasói között talán több olyan ember is akad, aki amellett, hogy a rövid ismertetéseket elolvassa, szeretne saját maga is eredeti forrásokat megismerni, megkeresni saját kedvenc részeit, saját értelmezéseit vagy egyszerűen csak szeretné átélni egy 19. századi magyar utazó…..
Az év vége felé mindig szeretünk összegezni, visszatekinteni az elmúlt időszakra. Ennek fényében most én is szeretnék egyfajta visszatekintést adni, bár természetesen a blog tematikájához és céljaihoz kapcsolódóan (és nem kifejezetten csak az én munkámra vonatkozóan). Két…..
Jövőre lesz 150 éve, hogy Habsburg Miksa, Ferenc József öccse, Mexikó trónjára lépett: rövidre sikerült uralkodása során elkísérte őt több mint 1000 magyar katona és orvos, akik közül többen érdekes beszámolókat is hátrahagytak az utókor számára. Habsburg Miksa…..
Az elmúlt időszakban két olyan eseményen is részt vehettem, ahol a kutatási eredményekről a szélesebb közönségnek számolhattam be. Egyrészt bekapcsolódtunk a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatba, másrészt pedig a Debreceni Egyetem által szervezett programon középiskolás…..
Át-utazók Ma 155 éve… 2013.09.15 09:16:27
Mit csinált egy magyar kivándorló 1858. szeptember 15-én? Mire készültek a mexikóiak ezen a napon? Mit és hogyan ünnepeltek szeptember 16-án? Ahogyan a legutóbbi bejegyzésben ígértem, jöjjön most egy érdekes forrás, amiből választ kaphatunk a fenti kérdésekre, legalábbis ha…..
Át-utazók Kutat ás 2013.08.31 20:47:07
A blog célja, amellett, hogy bemutassa a kutatásomhoz kapcsolódó eredményeket és érdekességeket az, hogy beszámoljon magáról a kutatási munkáról, folyamatról is. Ez, illetve a következő bejegyzés éppen ezt szolgálja, miközben lehetőséget ad az olvasónak, hogy kipróbálja…..
Át-utazók Chaplin, a bevándorló 2013.08.05 08:23:42
Charlie Chaplin 1917-es, The Immigrant (A bevándorló) c. némafilmje talán a blog általános témájához kevésbé kapcsolódik, de az előző bejegyzéshez annál inkább. Ezért gondoltam, hogy megosztom. A szokásos csetlő-botló karakterével Chaplin sajátos stílusában mutatja be a…..
  Hány nap alatt és hogyan lehetett eljutni a 19. század során Magyarországról Amerikába? Nem volt egyszerű...   Az Expedia, booking.com és a Google Maps korában talán még nehezebb elképzelni, hogy milyen komoly kihívásokat is rejtett a transzatlanti átkelés a magyar…..
Röviden: "át-utazókról" és írásaikról. Egy picit hosszabban: Olyan magyar utazókról és kivándorlókról, akik a 19. század során elhagyták hazájukat és átutaztak Amerikába, élményeikről, tapasztalataikról, véleményükről pedig levelekben, újságcikkekben, könyvekben…..
"Át-utazók" Magyarországról Amerikába és Amerikán át... Korabeli naplókról, levelekről, úti beszámolókról és a hozzájuk kapcsolódó kutatás eredményeiről mindenkinek...   Üdvözlöm! Venkovits Balázs vagyok, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének egyetemi…..