Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KözvetlenDemokráciaKutatás

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azzal már többször, több helyen eldicsekedtünk, hogy több mint 15.000 Facebook bejegyzést tekintettünk át a 10 vizsgált országban. A Twitter esetében még az utolsó simítások történnek az Egyesült Királyság és Svájc eredményei felett, de 8 ország összesített eredményeiről…..
A következő ábra önmagában nem mond sokat, de azért ad okot böngészésre. Az látható rajta, hogy a vizsgált országokból hány komment született a politikusoktól a Facebookon: Tisztázzuk, hogy ezek a számok azért nem jelentenek sokat, mert minden országban más és más volt a…..
Végre megjelent a Politikai kommunikáció-kutatások a közösségi média korában című könyv. Elérhető a kiadó honlapján vagy a Google Könyvek között.    Az előszóból: A 10 fejezet két nagy csoportra bontható. Az elsőben a vertikális kommunikáció által meghatározott…..
A magyar és ausztrál parlamenti képviselők Twitter használatának a vizsgálata is a végéhez ért. A módszer, ahogy a Twitterhez nyúltunk nagyon hasonlatos volt a Facebookhoz: - két választási kampány között jártunk (azzal, hogy Magyarországon közvetlenül a gyűjtés után…..
Az utolsó, Magyary posztdoktori ösztöndíjam alatt teljesített konferenciára Szkopjéban került sor. A címe Media: Theory and Practice volt és angol, makedón, valamint orosz nyelven került megrendezésre. Részemről az angol nyelvű előadások voltak a relevánsak, ahol például…..
Az a szerencsére ért, hogy a Magyary Posztdoktori kutatásomnak köszönhetően meghívást kaptam a "Populist Political Communication in Europe: Comprehending the Challenge of Mediated Political Populismfor Democratic Politics" (Populista politikai kommunikáció Európában: a politikai…..
Hosszú előkészület után végre megjelent a 'Political Campaigning in the Information Age' című könyv. Maga a könyv egy külön történetet érdemelne, hogy hány variáción esett át, de ezt most inkább hanyagoljuk. A 20 fejezet közül a magyar vonatkozásokról szóló az, ami a…..
Nem mindig azok a konferenciák számítanak a legfontosabbaknak, amelyeket nagy és neves nemzetközi szervezetek (pl. ECREA, ICA) vagy egyetemek szerveznek. Néha azok a konferenciák számítanak igazán, melyeknek a témaköre jól célzott és kutatási szempontból aktív közönségnek…..
Június 12-14 között szervezték meg az ECREA (European Communication Research and Education Association) CEE hálózatának éves rendes konferenciáját, a Central and East European Media Conferece-t (CEECOM). Ez már a 7. ilyen jellegű konferencia volt és - a budapesti szervező…..
Június 6-7 között tartották a XX. Vándorgyűlést Debrecenben, a Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi Tanszékével együttműködve. Ezúttal az a megtiszteltetés ért, hogy a szervezők felkértek, legyek a panelvezetője az Áru-e a politika? - Politikai kommunikáció és…..
A The London School of Economics and Political Science (LSE) új épületében került megrendezésre a "Rethinking the Mediatization of Politics" című konferencia április 25-26-án. A konferenciát az ECREA (European Communication Research and Education Association) TWG Mediatization csoportja…..
Előző bejegyzésünkben, a Drága pénzért kevés párbeszéd I.-ben az új parlament tagjainak több százezer forint értékű, nemrégiben vásárolt laptopjaival, illetve általuk a közösségi oldalakon folytatott politikai kommunikációval foglalkoztunk, az interakcióról azonban eddig…..
A web 2.0-ás felületeken folytatott, politikai kommunikációt vizsgáló blog íróiként nem a 2014-es választások eredményeinek elemzésére, hanem a parlamenti képviselők új laptopjára, és a közösségi felületeken folytatott kommunikációjára fókuszálunk soron következő…..
Politikai kommunikációval foglalkozó blog íróiként nem mehetünk el amellett, hogy hazánkban kevesebb mint egy hónap múlva parlamenti választásokat tartanak. Jelenleg is ezerrel dübörög a kampányidőszak. A választópolgár – ha akarja, sem tudja kikerülni – a különböző…..
A Közvetlen Demokrácia & Kutatás blog követőinek még januárban ígértük, hogy a kutatás előrehaladtával közzétesszük, milyen kategóriák alapján kategorizáljuk a Twitter felületén keresztül gyűjtött politikus-posztokat. Azzal bizonyára nem árulunk el túl nagy titkot…..
A következő hónapokban, gyakorlatban azonban az Információs Társadalom folyóirat 2013/3-4(sic!) összevont számában jelenik meg a Médialogika a horizontális hálózatok kommunikációjában című tanulmány, amely már összegzi az eddig megismert eredmények mögött meghúzódó…..
Lassan elkezdődik a második félév, ami kutatócsoportunk számára egyet jelent a Twitter-kutatás elindulásával, illetve az átfogó, politikusok interaktivitását vizsgáló, három pillérből álló (email, Facebook és Twitter) kutatás utolsó fázisának startjával. A háttérben…..
A 2014-es év első bejegyzését a Twitterről írjuk. Habár nem ígérjük, hogy beleférünk 140 karakterbe, de igyekszünk rövidre fogni a címben szereplő kérdés indoklását. A 2006-ban indult mikroblog-szolgáltatás mostanra meghódította a politika világát is, így a politikusok…..
Az év vége általában a visszatekintésről szól. Ilyenkor kellene egy kicsit megállni, vagy legalábbis lassítani, és visszatekinteni az óévben elért eredményekre. Végiggondolni, sikerült-e elérni mindazt, amit célul tűztünk ki magunk elé. Erre azonban egy egyetemi…..
Decemberi bejegyzésünk mi mással is lehetne kapcsolatos, mint a karácsonnyal. Gyorsan hozzáteszem, nem kell megijedni, nem ajándékötletekkel és mézeskalács receptekkel fogunk szolgálni az olvasóknak, hanem az ausztrál és a magyar parlamenti képviselők ünnepek alatti posztolási…..
A jelen tanévet meghatározó Facebook-kutatásunkban tartalomelemzéssel foglalkozunk. Blogunk követőiben jogosan merül fel a kérdés, az üzenőfalra feltöltött képeket ugyanolyan tartalomnak tekintjük-e, mint a posztok szövegét. Ha visszakeressük az eddig közzétett diagramokat,…..
Ebben a bejegyzésben a miniszterelnököket, Julia Gillardot* és Orbán Viktort, pontosabban a Facbookon folytatott kommunikációjukat vesszük górcső alá. Julia Gillard a vizsgált három hónapban (2012. november 1-jétől – 2013. január 31-ig összesen 114-szer posztolt a Facebookra. A…..
A krakkói konferencia után visszacseppentem a kutatással töltött hétköznapokba, amelyek – gyorsan hozzáteszem – egyáltalán nem nevezhetőek szürkének. A tanévkezdés óta tempósan halad a csapat, az adatok kinyerésével kapcsolatos kihívásokat megoldottuk (ezek egy-egy korábbi…..
A Lengyel Kommunikációtudományi Társaság konferenciái, pontosabban a kétévente megrendezett kongresszusai mindig jók szoktak lenni. Számunkra, közép-kelet európaiak számára is elérhető, de az ország mágnesként vonzza a nyugat-európai és olykor a tengerentúli előadókat is.…..