Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valódi

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újból a zöldbárók ellen ágál Orbán Viktor. Kérdés, hogy ismét bedőlnek-e neki a vidéken élők, köztük a kisgazdák. Mindig is szánalmasnak tartottam Nagy-Magyarország térképekkel villogni egy olyan országban, amelynek az egyik gondja, hogy már a Trianon utáni…..
valódi 2015.05.08 10:04:18
@nu pagagyí: Az élelmiszer nem áru, hanem létfeltétel. Földet művelni élelmiszertermelés céljából nem “gazdaságosan” és “üzletként” kell, hanem “minden körülmények között”. Vegyszer, műtrágya (azaz kőolaj) és béke híján is – erre pedig csak földműves életvitelű parasztcsaládok százezrei és azok szövetkezései képesek!
„... erős gazdatársadalomra és vidéki polgárságra támaszkodva megvalósul a vidékpolitika fő célja: a vidéki térségekben, falvakban és kisvárosokban a hagyományokra épülő polgári életvitel meghonosodása, életképes vidék létrehozása...” írta volt a naiv dr. Ángyán József - fehér holló a FIDESZ fészekben - államtitkárként a kormányprogramnak csúfolt Nemzeti Vidékstratégiában... Az "életképesség” nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom. Csak „profit-rák” emberek beteg gondolkodásában létezhet "életképes fegyvergyár”... Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből kiszorult más családok élelmiszerét minden körülmények között –ismétlem: olaj és béke híján is - képes megtermelni. Az összes többi formáció káros és fölösleges...
Magyarországon ma nem falvak, hanem földrajzi fekvésüktől függően lakó-, nyaraló-, de legtöbb esetben szegény-, sőt nyomortelepek vannak, melyeknek hajdani népességmegtartó határa már nem egyéb, mint „jogi személy agráripari üzeme”! Félelmetes még belegondolni is, hogy az ország jelen állapotában, valódi parasztság híján egy igazi vészhelyzetben vajon mi lenne a multi áruházláncok etetőjén tengődő bérrabszolga-tömeggel, a „pénzpiaci termék” politikusok vezetésével? Haldoklik az a nemzet, amelyik a saját természeti környezetéből, saját erejéből külső segítség, „inputok” nélkül nem képes a biológiai létét fenntartani!
Ezt akarta megváltoztatni Ángyán József...
Egyetlen húzással több ezer magyar diploma elértéktelenedik. Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás…..
valódi 2014.10.04 19:42:52
@annamanna:
"amit az emberek úgyis túlélnek" - egy részük - azok, akik a problémát okozták, pl. akik a KTI-t likvidálták!
valódi 2014.10.04 19:47:01
Faludy György
Tanuld meg ezt a versemet

Tanuld meg ezt a versemet,
mert meddig lesz e könyv veled?
Ha a tied, kölcsönveszik,
a közkönyvtárban elveszik,
s ha nem: papírja oly vacak,
hogy sárgul, törik, elszakad,
kiszárad, foszlik, megdagad
vagy önmagától lángra kap,
kétszáznegyven fok már elég –
és mit gondolsz, milyen meleg
egy nagyváros, mikor leég?
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
mert nemsokára könyv se lesz,
költő se lesz és rím se lesz,
és autódhoz benzin se lesz,
és rum se, hogy leidd magad,
mivel a boltos ki se nyit,
s kivághatod a pénzedet,
mert közeleg a pillanat,
mikor képernyőd kép helyett
halálsugarat közvetít,
s mert nem lesz, aki megsegít,
ráébredsz, hogy csak az maradt
tiéd, mit homlokod megett
viselsz. Ott adj nekem helyet.
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
s mondd el, mikor kiöntenek
a lúgtól poshadt tengerek,
s az ipar hányadéka már
beborít minden talpalat
földet, akár a csiganyál,
ha megölték a tavakat,
s mankóval jön a pusztulás,
ha fáján rohad a levél,
a forrás dögvészt gurguláz
s ciánt hoz rád az esti szél:
ha a gázmaszkot felteszed,
elmondhatod e versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
hogy elkísérjelek. Lehet,
túléled még az ezredet,
s pár kurta évre kiderül,
mert a bacillusok dühödt
revánsa mégse sikerül,
s a technológia mohó
hadosztályai több erőt
mozgatnak, mint a földgolyó –
memóriádból szedd elő
s dúdold el még egyszer velem
e sorokat: mert hova lett
a szépség és a szerelem?

Tanuld meg ezt a versemet,
hadd kísérlek, ha nem leszek,
mikor nyűgödre van a ház,
hol laksz, mert nincs se víz, se gáz,
s elindulsz, hogy odút keress,
rügyet, magot, barkát ehess,
vizet találj, bunkót szerezz,
s ha nincs szabad föld, elvegyed,
az embert leöld s megegyed –
hadd bandukoljak ott veled,
romok alatt, romok felett,
és súgjam néked: tetszhalott,
hová mégy? Lelked elfagyott,
mihelyst a várost elhagyod.
Tanuld meg ezt a versemet.

Az is lehet, hogy odafenn
már nincs világ, s te odalenn
a bunker mélyén kérdezed:
hány nap még, míg a mérgezett
levegő az ólomlapon
meg a betonon áthatol?
s mire való volt és mit ért
az ember, ha ily véget ért?
Hogyan küldjek néked vigaszt,
ha nincs vigasz, amely igaz?
Valljam meg, hogy mindig reád
gondoltam sok-sok éven át,
napfényen át és éjen át,
s bár rég meghaltam, most is rád
néz két szomorú, vén szemem?
Mi mást izenhetek neked?
Felejtsd el ezt a versemet.
Utólag értesültem csak a hét eleji, civilek elleni rendőrségi akcióról: épp egy olyan országban jártam, amelynek polgárai évszázadok óta kényesen ügyelnek az egyéni, a kisközösségi, önkormányzati szabadságukra, a szövetségi állammal és azon túlmenően persze a…..
valódi 2014.09.13 10:04:56
@freehckr: egyetértek!
Ami ebben az országban folyik már 25 éve, az nem egyéb maffiaháborúnál - most ott tartunk, hogy a Cipolla-klán úgy leverte a Pinokkió-klánt, hogy annak már csak rekedt suttogásra van ereje, Cipolla meg mindenfelé ordítva harsogja a győzelmét...meg a bunkósjog erejét, mint az Ökotárs ügyében!
valódi 2014.09.13 15:40:27
@Kandeláber: így igaz, és osztódással szaporodott!
Újfent elnézést kell kérnem mindenkitől aki olvassa/olvasná ezt a blogot a hosszú szünetért, de mindenfélék jöttek közbe és időlegesen abba kellett hagyni a képek festését L.…..
Hitelből és a más nemzetek szellemi és társadalmi fölényéből idepotyogó morzsákból. A bankokból, az EU-ból és az Audiból. Meg egy kicsit az időjárásból. Úgy megemberesedtünk, mondja a miniszterelnök, hogy a Fradi stadiont is fel tudtuk húzni. Fájdalmas, cinikus hazudozás.…..
valódi 2014.08.17 18:21:03
@Újratöltve: "hanem a Fidesz-maffiaállamról" - a nagyon nagy bajunk az, hogy ez bizony így igaz... Igazságkereső, a "jó király"-ban akkor még bízó kisemberek írták 2011-ben, a földmutyi első megtapasztalásakor:
"A 4300 ha terület 54 pályázati egységben került kiírásra.
Mindez a tény, továbbá az egy érdekeltségi körre vonatkozó 200 ha felső korlát alkalmazása továbbá a kisebb igénylők részére kidolgozott együttműködési lehetőség, lehetővé tette volna széles gazdaréteg mintegy 50-60 család földhöz jutását.
Az így elkészített pályázati kiírást a BNP igazgató továbbította az FVM-hez, ahol azt miniszteri értekezleten megtárgyalták és elfogadták.
A gazdák pályázatukhoz a szükséges igazolásokat és dokumentációkat nem kis többletmunkával és utánajárással beszerezték és pályázatukat leadták.
A pályázati határidő lejártát követően Fazekas Sándor Miniszter Úr felmentette Duska József BNP igazgatóját és a pályázatot visszavonatta, aminek okáról nem adtak tájékoztatást.
Az eljárást rendkívülinek és jogilag vitathatónak tartjuk.
Az eljárás időzítése és módja a háttérben lévő lényeges, de egyelőre ismeretlen okra utal.
Mindez a gazdák között felháborodást és mélységes csalódást okozott.
Találgatások kezdődtek csalásra, megvesztegetésre és visszaélésre vonatkozóan a BNP, az FVM, a gazdakör vezetőire valamint a háttérben lévő politikusokra és különböző vállalkozásokra vonatkozóan."
Ma már tudjuk, hogy sajnos minden területen ez a gyakorlat...
Fotó: Fortepan. „Az érdek mindenféle nyelven beszél s mindenféle szerepet magára ölt, még az önzetlenség szerepét is.” (François de La Rochefoucauld) Afonyka és Szerjozska labdáznak a Vörös téren. Egy jól sikerült rúgás után azonban a labda berepül a falon át a Kreml…..
valódi 2014.07.03 17:02:56
@gyalog.galopp: kérdezd Raskó Györgyöt, Nyerges Zsoltot vagy Zászlós Tibort. Ők az agrárgyárosok, ők jajgatnak támogatásért. Rendes paraszt a 90-es évek elején még lenézte azt, aki pályázati pénzeket nyert - már akkor tisztességtelennek, korrupciónak gondolta. Aztán persze rádöbbent, hogy most ilyen a világ körülötte - fogcsikorgatva, kényszerből beállt ebbe a hamis ringbe!
valódi 2014.07.03 17:43:29
@gyalog.galopp: "TSZ alatt működő háztáji gazdálkodás" - no most megint álljunk meg egy szóra! Amiről Te beszélsz, az a kolhoz! A szövetkezet az az önálló gazdasági egzisztenciával, földdel, termelési eszközökkel, tudással rendelkező parasztok piaci célú önszerveződése, ami nem tévesztendő össze a kényszerítéssel létrehozott kolhozzal. Nem lehet elégszer hangoztatni: az "életképes birtokméret" az nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom. Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből eltávolodott más családok élelmiszerét minden körülmények között -tehát olaj és béke híján is - képes megtermelni. Ahogyan nem létezik "életképes fegyvergyár", ugyanúgy egészséges társadalomban nem lehetne konkurense a helyi parasztcsaládoknak semmilyen virtuális képződmény, sem állam, sem bármilyen jogi személy. Ha ilyen formáció áll átmenetileg a parasztcsalád helyén, akkor csupán közönséges, profitérdekből elkövetett tolvajlás történik a jövő generációk terhére.
valódi 2014.07.03 19:05:41
@gyalog.galopp:
Kiegyezek. Olyan kérdés ez is, mint a "természetes személy" és a "jogi személy". "Életképes" gazdaság ... aki kitalálta, biztosan a "jogi személy" biológiai utóda...Érdekes lenne tudni, hogy csinálták!
Engem szerencsére nem érint a dolog, mert igen jó munkahelyem van: az Egyesült Taposóakna- és Művégtaggyár - ez nagyon életképes!
Én nem azt mondom, kedvesem, hogy amíg az apjuk vigyázott ezekre az átkozottakra, jobb volt nekik, dehogy. Tudod jól, hogy eszem ágában sincs védeni egy ilyen erőszakos embert. Csak hát…Csak hát mégis az van, hogy amióta elment, nincs, aki ezekre figyeljen. Csavarognak mindenfelé,…..
valódi 2014.07.03 17:30:55
@Dózsa György: Vigyázz ezzel a megállapítással: "akiket a kommunisták felemeltek, kiemeltek a szarból, ők lettek a Kádár-rendszer nyertesei és a mai napig ők imádják Kádárt." Ezek egyáltalán nem a parasztok voltak - sőt, ők álltak vele szembe legtovább, szerintem mindig is. A cselédek is sokkal inkább önálló gazdák szerettek volna lenni, mint kolhozisták... 1945 és 1962 között volt egy olyan időszak, amit nem nagyon emleget manapság senki - a nagybirtok szétbontásának kora. Miért is akarták józanabb eleink szétbontani a nagybirtokrendszert? Merthogy időszakosan sikerült is nekik, ami időszak a magyar parasztság, a Nemzet alapjának legnagyobb aranykora volt. Elképesztő társadalmi erők szabadultak fel, amíg a kommunisták kolhozával tönkre nem tették... abból a verésből a mai napig nem tápászkodott fel a magyar parasztság - immár csak keservesen döglődő maradéka, hála még ennek a tróger Fidesznek is! Úgy tűnik, a Fidesz újfeudalizmust épít a Mészáros Lőrincekkel, Zászlós Tiborokkal, Nyerges Zsoltokkal, egyéb csókosokkal (lásd Ángyán-jelentések), leendő agráripari "integrátorokkal"de hogy az nem lesz jövő, az biztos!
A valódi falu nem a mai falunak csúfolt lakó-, üdülő- vagy szegény-, sőt nyomortelep, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves biológiai egysége.
Hogy is mondja a politikai zsargon?
"Élelmiszer önrendelkezés"... Ez ugye azt jelenti, hogy egy emberi közösség a saját életterében, a saját földjén minden körülmények között, külső "inputok" (olaj, gép, vegyszer) nélkül képes a saját biológiai léte fenntartására?
Ezt tudta és tanította pl. Kishantos, amíg a Kádár-korszak nyilasai, a fideszesek el nem pusztították! Miért is?
Ment-e a rendszerváltás által az ország elébb? Tasnádi László a rendszerváltás, 1989 előtt III/2-es százados volt. Alosztálya feladata az Index cikkének táblázata szerint elsősorban a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt. Tasnádi László a második kétharmados…..
valódi 2014.06.23 13:29:23
@valódi: ez Counter-nek szólt!
valódi 2014.06.25 10:11:48
@Counter:
Boldogult ifjú katonakoromban Zala és Szabolcs megyei kiskatonák csaknem megbicskázták egymást heves vitájukban... Nálunk Hevesben is eperfa, de a legjobb megfogalmazást Bodrogközben hallottam: fai eper!
Szabadság téri emlékmű, az önkormányzati választási törvény Budapestet érintő átalakítása, a kommentelésre vonatkozó AB-döntés, a civilszervezetek és a velük kapcsolatban álló személyek listázása, reklámadó, választási ajánlóíveken szereplő nevek eltitkolása, ma…..
valódi 2014.06.03 16:30:21
@Blogger Géza: Csak reménykedni lehet, hogy előbb-utóbb Mario csak felébred Cipolla csókjából...
valódi 2014.06.03 16:50:42
@bölcsbagoly: ... aha ... a biogazdálkodás már önmagában is ballib ármány ...
Ezt mondták egy szakmai felmérés alkalmával tisztességes, valóban kérges tenyerű gyakorló gazdák:
3.2.2.4
Mi történne abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem lehetne üzemanyaghoz jutni?

"Mind a Beregben, mind Nagykörűben, mind Szegeden, mind pedig máshol, ahol e kérdés
felmerült, elkeserítő válaszokat kaptunk. Úgy tűnt, az emberek egyáltalán nem készülnek fel
erre a lehetőségre. Szegeden előfordult ugyan, hogy egy nagy vállalkozó több ezer liter olaj tárolására alkalmas földalatti üzemanyag tartályt kezdett el építeni erre
az esetre, de máshol nem látszott, hogy az emberek felkészülnének erre az esetre, vagy eg
yáltalán hajlandóak lennének komolyan venni a kérdést. Egyöntetű vélekedésük, hogy ilyen esetben nem lehetne megművelni a földeket, ugyanakkor úgy látták, hogy ez nem fordulhat elő. Ha előfordulna, akkor nem lenne élelem, de ilyesmi nem lesz.
A Borsodi Mezőségben is így gondolkodott a gazdálkodók többsége, azzal a megkülönbözte-
téssel, hogy itt többen megengedték, hogy ilyesmi a távoli jövőben talán majd megeshet, de addigra a fejlődés majd megoldja az üzemanyagkérdést, lesz majd más, amit olaj helyett a traktorba tölthetnek."

Itt az új vallás - az olajhit...
Megszólítva érezvén magamat következzen a tételes lista Béndek Valódijobboldali úrnak. Itt vagyunk, Péter! Több százszor annyian vagyunk, mint ti odaát. "Szabadság téri emlékmű"Zseniális ötlet, nagyon várom már, hogy elkészüljön. Még sok-sok ilyet!"az önkormányzati…..
valódi 2014.06.03 16:26:43
@Kuruc ezredes: "bezárják a gyarmatot és magyaroknak adják a földbérletet." - nagyon tájékozatlan vagy...
"1993-ban érkeztem Magyarországra... A sopronhorpácsi GSD Agrárprodukt Kft.-t egy magyar társtulajdonossal, Dorogi Árpáddal alapítottam még ugyanebben az évben - mondja németül Helmut Gsuk.
Cégcsoportunk nagyjából 10 ezer hektár szántón gazdálkodik (egyes vélemények szerint mára 30 ezer az a 10)...
Üzlettársamnak köszönhetően a cégalapítás viszonylag könnyen ment... "

Mondanom sem kell, ő most éppen Fideszes...
valódi 2014.06.03 22:36:08
@Kuruc ezredes: bocsáss meg, kedves Felebarátom, de ezt a szösszenetedet csak egyetlen módon lehet minősíteni: BAROM! Tudod Te egyáltalán, hogy mit beszélsz?
Orbán beiktatási beszéde a legjobb volt, amit valaha mondott. Az első öt perc után kezdtem odafigyelni, a tizedik percben megragadott, és végig megtartott. A miniszterelnök gondolatmenete eddig ismeretlen kifejezésekre és összefüggésekre támaszkodott, amelyek a 2000 körüli Orbán…..
valódi 2014.05.11 17:58:35
@Szabványok: "Csak a rövid távú éhenhalásokat, gazdasági válságokat, környezetrombolásokat kell valahogy átvészelni." Ez egy jó mondat. Rímel rá Faludy György verse:
"Tanuld meg ezt a versemet,
hadd kísérlek, ha nem leszek,
mikor nyűgödre van a ház,
hol laksz, mert nincs se víz, se gáz,
s elindulsz, hogy odút keress,
rügyet, magot, barkát ehess,
vizet találj, bunkót szerezz,
s ha nincs szabad föld, elvegyed,
az embert leöld s megegyed –
hadd bandukoljak ott veled,
romok alatt, romok felett,
és súgjam néked: tetszhalott,
hová mégy? Lelked elfagyott,
mihelyst a várost elhagyod.
Tanuld meg ezt a versemet."
"Ha bármely, az államhoz köthető gazdasági ügyben jogsértésről van tudomása, tegyen feljelentést, hiszen ez kötelessége is" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2012. május 7-én a Parlamentben Karácsony Gergelynek. Nem először és nem utoljára: ez rendszeresen visszatérő érv,…..
valódi 2013.12.29 19:08:34
@Erő e-meló:
...csak kapkodom a fejem... mi az az ellenzék? mikor ellenzék az ellenzék? mitől lesz ellenzék az ellenzék? De talán mondok két, napjainkban esküdt ellenzéknek minősített korábbi "NER-partnert": dr. Ángyán József agrár-közellenség és és Ács Sándorné, a frissen kiebrudalt kishantosi 452 állami hektáros bio "profitorientált nagybirtokos". Vagy legalábbis 2005-ben, a legendás gazdatüntetésen még igazi, karakán, kockázatvállaló ellenzékiek voltak - még velük/értük ujjongott az egész Fidesz-MAGOSZ vezérkar. Ők bizony most is ugyanazt mondják, mint akkor - feltétel nélkül parasztpártiak! Csak úgy lehetnek még mindig ellenzékiek, ha a hatalom lényege azóta sem változott!
Nyomásgyakorlás? Az itt nincsen. Áfacsalisztánban kizárólag véletlenek vannak.  Jó, esetleg még szerencsétlen egybeesések, de azzal annyi. Szóval aki azt látja, hogy hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda Horváth András információira építve nyomozást rendel el, mire kedd reggel…..
valódi 2013.12.19 22:02:03
@Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó: hogyan másképp hozta volna meg, mint egyedül? Ha nem mered egyedül, nem vagy más, mint vezérfüggő csorda...
„Sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóimnak.Miért lenne baj, ha a mi értékrendünket támogató vállalkozók nyernek? Ha a saját híveink sem számíthatnak ránk, akkor kicsoda számíthat ránk?” (Orbán Viktor a trafikügyről, 2013. május 17.) Ha mikrotanulmányt…..
valódi 2013.12.12 20:26:44
@Kedves Loránd x:
...elolvastam... van egy kezdeményezés Ángyán J. körül, részletesebben itt: www.tesz.info
Ha azt a csapatot még nem ismernéd, melegen ajánlom figyelmedbe...
valódi 2013.12.13 14:12:51
@Kedves Loránd x: "Ángyán Józseffel és a kishantosi csoporttal egyaránt kerestem a közvetlen kapcsolatot, de választ nem kaptam" - írod. Ismételten kérlek, adj meg a www.tesz.info -n magán elérhetőséget, ahol diszkrétebben tudunk kommunikálni!
valódi 2013.12.19 10:41:21
@Kedves Loránd x: ...egyetértek!
Magam nem vagyok olyan okos, hogy bizonyos érzületeimet/tapasztalataimat megfogalmazzam, ezért inkább ismét idézek, ezúttal dr. Géczi Gábor "megvilágosodott" fizikust:
"..-Ha közelít a tél, egyre sötétebb és hidegebb lesz, az élet burkot -bárkát- épít magának, hogy túlélje a számára kedvezőtlen időszakot. Odúkba vonulnak az állatok, fészkekbe bújnak a magok, hogy átmentsék az életet a kikeletig. A Biblia szerint az emberiség telét is egy bárka segítségével vészelte át Noé, mikor az Isten letörölte a Földről a tévútra tévedt emberiséget.
Kísértetiesen hasonlít a mostani helyzet az akkorihoz: ennyi gyilkos támadás még soha nem érte bolygónkat, ennyi beteg, sérült, boldogtalan embert még soha nem hordott hátán a Föld. Számos természeti- és társadalmi folyamat arra utal, hogy tévedéseinkért nemsokára fizetnünk kell. A kérdés csak az: mit tud átmenteni az emberiség a túlsó partra?
A jelen kor embere egyre kiszolgáltatottabb, egyre függőbb a civilizáció által létrehozott ellátó rendszerektől. Minél bonyolultabb egy rendszer, annál inkább hajlamos az instabilitásra, a kaotikus viselkedésre, az összeomlásra. Házainkat régen a faluszéli erdőből hozott tüzelővel fűtöttük, ma több ezer kilométerről kapjuk a földgázt, a villanyt... Régen a konyhakertben megtermett minden, ma a világ szemetét esszük a külföldi áruházláncokból...
A folyamatosan bonyolódó, idegen érdekeket kiszolgáló pókháló lassan már emberi létünket is veszélyezteti. Régen az emberek teremtettek, és élvezték teremtésük gyümölcsét: a termést, ma mindenki csavar egy - az egész emberiséget elpusztító - gépezetben. A pók kiszolgálására csapdába esett, körbenyálazott áldozatok kellenek: a gépezet a hitelek és számlák csapdájában vergődő emberek életerejét szívja.
Hogyan tovább?
A pókhálóból önerőből nehéz kiszabadulni, mert a pók már belénk fröcskölte mérgét, eltunyultunk, elpuhultunk elődeinkhez képest mind testben, mind lélekben. Magunktól képtelenek lennénk változtatni szokásainkon, mindenki rabja az angol vécének és a falból folyó meleg víznek. Ezért segít minket a Teremtő a pókháló elpusztításával. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, az egyre több konfliktussal járó emberi kapcsolatok hatását nem tudja követni a pókháló. Az egyre nagyobb árvizek elmossák a gátakat, az egyre nagyobb forróságok felisszák a vízkészleteket, az egyre több helyen fellángoló háborúk megeszik a globalizációt. Valamit bízzunk a Jóistenre is!
De fel vagyunk készülve az Özönvízre? Melyikünk tudna ma villany, gáz, gyógyszerek nélkül élni? Hányan tudnánk egy kályhát megépíteni, szappant főzni, vagy egy tehenet megfejni? Hányan ismerik a gyógynövényeket, az ehető vadnövényeket? Hány embernek van ma valós, a természetben használható tudása? Ki tud ma bárkát építeni?
Az önellátó közösségekről
Ha egy élő szervezetet szélsőséges támadás ér, megszűnik a központi vezérlés és az egyes szervek 'önálló életre kelnek'. Önellátóvá, önvezéreltté válnak, amíg vissza nem áll az egész-ség. Az emberiség is csak akkor tudja túlélni a támadást, ha élő szervezet mintájára kisebb önellátó, önvezérelt közösségekbe szerveződik. Hogy térhetünk át a vészműködésre?
Minden önellátás alapja a föld. El lehet merengeni marsbeli űrtelepeken, földalatti túlélő városokon és öko/bio/enviro falvakon, de ezek elméletek, soha senki sem próbálta ki tartósan őket. Egyetlen olyan rendszert ismerünk, amely évezredek alatt sem élte fel környezetét, bizonyíthatóan gazdagította az élő tájat, és emberi életet biztosított tagjai számára: ez a hagyományos, önellátó paraszti kultúra..."
A magyar vidék a huszadik század eleji cselédsorba süllyed vissza, csak kenyéradója nem a földesúr, hanem a multi, a ház pedig nem a legidősebb fiúé, hanem a banké. Lesújtó kutatási eredményeket hozott nyilvánosságra októberben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)…..
valódi 2013.11.18 09:53:45
@Counter: ... nem én "nyilatkoztatok ki", hanem a Vidéki Térségek Európai Chartája, türelmesen újra idézem: " Minden Szerződő Fél előmozdítja a rurális térségek fenntartható és integrált gazdasági fejlődését, beleértve:
- az életképes mezőgazdasági szektor fenntartását, különös tekintettel a lakosság élelmiszer-szükségleteire és a gazdálkodó családok bevételeire;
- - (biztosítja) az élet természetes forrásainak - föld, víz, levegő - védelmét tudatos és fenntartható használat révén;
- - fenntartja a biológiai változatosságot annak minden összetevőjével, különösen a genetikai változatosságot, az ökológiai rendszer változatosságát és az ökológiai rendszerek működését;
- - fenntartja és megőrzi a tájakat és azok változatosságát.
Minden Szerződő Fél biztosítja, hogy rurális térségei betöltsék szociális-kulturális szerepüket."
valódi 2013.11.18 10:04:17
@delano: ...aha... Modellezzünk egy kicsit! 10 majom kerül egy "Magas Természeti Értékű Terület" minősítésű, egyébként lakatlan szigetre. Életük korábbi szakaszában embereknek nyújtottak "szolgáltatást" a "szórakoztatóiparban", ahol egyetlen tevékenységük egymás kurkászása, azaz welness szolgáltatás volt. Semmi máshoz nem értenek. A kérdés: a kiváló biológiai feltételek ellenére mikor döglenek éhen?
valódi 2013.11.18 11:23:30
@delano: "A hasonlatod szerint mindenkinek kaját kéne termelni" - nem ezt mondtam, hanem ezt: "Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből kiszorult más családok élelmiszerét minden körülmények között –ismétlem: olaj és béke híján is - képes megtermelni." De álljon itt egy agrár-laikus orvos magánvéleménye is:
"Gazdasági hatékonyság kontra táj/településszerkezet/életmód/kultúra-fenntartás: ez a vita lényege. Ez az igazi törésvonal, és azt gondolom, itt sokkal közelebb van a szocialisták álláspontja a Nyerges konszernéhez, mint Ángyánéhoz, akit csak politikai okokból szeretnek, de nem a szemlélet-közösség okán. Amit tisztán kell látni: ez alapvetően vagy – vagy jellegű kérdés, és nincs kompromisszum."
Égető téma lett a devizahitelesek sorsa. Miután a kormány úgy döntött, megmenti a hitelkárosultakat, elszabadult a véleményáradat. Boldog, boldogtalan elmondja, leírja, összefoglalja, mit, hogyan és miért kellene, vagy semmiképpen nem kellene tenni. A leghatározottabban a…..
valódi 2013.08.08 10:13:18
@Conchobar: a teremtett világ logikája a "haszon" fogalmát nem ismeri. Bármely érték úgy jön létre, hogy az anyag egy darabja konkrét emberi munka révén átalakul... A mai pénzforgalomban a kamatnak nincs semmiféle reáltartalma.
valódi 2013.08.08 13:39:34
@Dr. Sün: Más léptékben gondoltam! Egy sommás és igazán megfontolandó vélemény: „.... A pénz magántulajdon. Nem az államoké – vagyis, mégoly áttételesen is, nem az embereké –, 'független jegybankok' eregetik; nem arany, nem árukészlet, nem valami, hanem semmi, a 'bankrendszer fizetési ígérete'. 2008 szeptemberében összeomlott egy sor bank a fizetési ígéretével együtt. Egy gombostű sem tűnt el, csak a nullák potyogtak le a folyószámlákról....” (Czakó Gábor - A Nagy Semmi-terv - http://www.okotáj.hu)
Ez a virtuális "érték", amit most pénznek hívunk, az egyetlen olyan áru, ami nem avul, az ún. kamat miatt nem csökken az értéke - a valódi, teremtett világban semmi sem lehet ilyen, ezért már maga a jelenség is teljességgel természetellenes!
valódi 2013.08.08 13:47:19
@Conchobar: "Ha nem akarod haszonnak nevezni, akkor fogalmazd másnak az ember tevékenysége által létrehozott "ÉRTÉK" (ami lehet a társadalom számára értéktelen, haszontalan, felesleges valami is) értékesítése/eladása által realizált pénzben kifejezhető többletet. Akkor mi ennek a neve, ha nem 'haszon'?" - tetted fel a kérdést, de már meg is válaszoltad: "...ami lehet a társadalom számára értéktelen, haszontalan, felesleges valami is"!
Hogy lehet "haszon" valami, ami a "társadalom számára értéktelen,haszontalan"?
A Fidesz hatalomra kerülése után a KARD blog stábján belül az általánosan elfogadott gondolatmenet az volt, hogy Orbánék az ország devizahitel-kitettségének mihamarabbi felszámolására törekednek, ami elengedhetetlen követelménye lett volna a meghirdetett gazdaságpolitkai…..
valódi 2013.08.03 16:45:08
@Nemzetstratégia:
Szíves tájékoztatásul álljon itt dr. Ángyán József tanár úr saját, anonim levele:
"Kedves (Barátom)! A lassú reagálásért szíves elnézésedet kérem, ám a kórházból épphogy
hazatérve és műtétem után most már itthon lábadozva jutottam az elmúlt 3-4 hét leveleinek - köztük erőt adó, támogató soraid - elolvasásához.
Örömmel olvastam megkeresésedet, mert régen találkozván nem követtem a terveitekkel kapcsolatos fejleményeket, ezért köszönöm, hogy azokról röviden tudósítottál. Külön öröm volt számomra, hogy az ismételt kapcsolatfelvétel szándékát jelezted, ami - a hozzám hasonló
helyzetmegítélésen és közel álló értékrendünkön túl - a változatlan, jó szándékú tenni akarásotokra utal.
Magam is úgy ítélem meg, hogy a tisztességes emberekre, a családokra, a helyi közösségekre és a fiatalokra alapozva, velük együtt újra kell építenünk ezt az országot, és államunkat - leválasztva a háttérben működő maffia-hálózatról - vissza kell helyeznünk erkölcsi talapzatára. Ezt helyettünk senki nem fogja megtenni, nekünk magunknak kell elvégezni, arra a háttérből irányító rablóbandák 'pártsemleges'
hálózatával összefonódott jelenlegi 'politikai elit' ugyanis teljességgel alkalmatlan.
Én e munkában jelenleg - a parlamenti pártoktól, de egyáltalán nem az örök értékeinktől vagy az emberektől, közösségeiktől! - független
képviselőként, nemzeti konszenzus-teremtő, a tisztességes csoportok között közvetítő szándékkal, változatlanul a lelkiismeretem szerint
eljárva igyekszem 'tenni, amit lehet, ott, ahol lehet és úgy, ahogy lehet.'
Örömmel tölt el, hogy ehhez Ti is kedvet és elszántságot éreztek magatokban, és csatlakoznátok ahhoz a mozgalomhoz, a tisztességes emberek egyfajta új szövetségéhez, amely az Élőlánc Magyarországért, a Váralja Szövetség és a Gazdálkodó Családok Egyesülete, mint kristályosodási pontok körül szerveződik, és amely reményeim szerint a becsületes tenni akarásnak megfelelő keretet teremtve visszavezethet bennünket egy emberséges világhoz, megszabadíthat az évtizedek óta a nyakunkon lévő gátlástalan rablóbandák kiszolgáló 'politikai elitjének' és médiájának hatalmától.
Kedves (Barátom)!
Azt javaslom, hogy - miután felépülésem hosszadalmasabbnak ígérkezik -
csatlakozási szándékotokat addig is azoknak a teljes bizalmamat élvező, legaktívabb szervező barátaimnak jelezzétek, akik megkezdték e
mozgalom indításának előkészítését. Megkeresésedet és jelen levelemet másolatilag nekik is megküldöm. Közülük a fenti e-mail címlistából elsősorban az Élőlánc Magyarországért képviselői közül Ács Sándorné,Ertsey Attila ill. Sárvári Attila, esetleg a Váralja Szövetség részéről Hetzmann Róbert ill. Wappler Ádám, vagy a Gazdálkodó Családok Egyesülete részéről Teichel István megkeresését ajánlom.
Szíves visszajelzésedet kérve és várva, remélt együttműködésünk létrejöttében, a jószándékú emberek összefogásának erejében és a 'Világ fölött őrködő Rendben' töretlenül bízva, a változtatáshoz pedig mindannyiunknak erőt és kitartást kívánva, őszinte tisztelettel és baráti szeretettel üdvözöllek Benneteket: Ángyán József"
Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt (HVG): Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemzeti tőkések". Itt…..
valódi 2013.07.27 17:36:16
Az oligarcha"gyártás" egyik új eszköze az állami tulajdonú termőföld...
Az új földtörvény - Cipolla csókja.
A címszereplő egy szemfényvesztő, Thomas Mann Mario és a varázsló című elbeszélésében. Egy olasz tengerparti fürdőhelyen rendezett alkalmi előadáson a púpos termetű, szapora szavú, gúnyoros és erőszakos mutatványos, aki magát "Cipolla lovag"-ként hirdette, azzal szórakoztatta a közönségét, hogy önként jelentkezőket hipnotizált, majd groteszk és megalázó mutatványokra kényszerítette őket. Mario, a fiatal írástudatlan pincér a szuggesztió hatására kedvesének vélte a kóklert, szerelmet vallott neki, sőt meg is csókolta a közönség nagy mulatságára. Mikor felocsúdva felismerte a helyzetet, lelőtte a sikerében sütkérező "varázslót".
Ismerős a történet?
Mi, magyar Mariók is önként jelentkeztünk. A hipnotizáláson túl vagyunk, eredményeként elaludtunk, Cipollának a legnagyobb áldozatot a 2/3 megszavazásával bemutattuk. Kisebb-nagyobb mutatványokhoz (EU pankráció, rezsicsökkentés, trafiktörvény-magyarázat és társaik) még lelkesen tapsolunk...
De már ébredezünk... Még zavarodottan, semmit sem értve táncikálunk, ahogyan a varázsló fütyül. Sokan azonban már nem hisszük el Fazekas miniszter úrnak, hogy a Cipolla-i világban még időutazás is létezik: ő (istenbizony!) 2011. október 4.-én döntött arról, hogy 2011. október 3.-án vissza kell vonni a Borsodi Mezőség TK helyi gazdákkal egyeztetett földbérleti pályázatát. (Heti Válasz 2012.júl. 14.-i cikke)
A szemünk sarkából már elhűlve látjuk, hogy a harcos magyar hagyományt követve milyen újtípusú „zászlósurak” segítik a varázslást... Hogy is mondta a varázsló fő-fő segédje?: „kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna!” Igaznak tűnt az állítás, hevesen bólogattunk hozzá... Hogyan lett akkor mégis Zászlós Tiborból, a Baracskai Börtöngazdaság MSZMP párttitkárából, majd parancsnokából – hithű „kommunista kutyából” - előbb Állami Gazdaság résztulajdonos, majd szerzeményét német „befektetőnek” eladva Agrár Rt.-igazgató „kapitalista szalonna”, most pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke? Ő lesz a magyar parasztcsaládok legfőbb támasza - mi ez, ha nem varázslat?
A legnagyobb mutatvány, a magyar föld elvarázslása is megtörtént - megemésztése azonban még hátra van.
„Cipolla lovag” 2013. június 21.-én csókolta meg révült közönségét a Haza eladásával, a földforgalmi törvény elfogadásának aktusával, méltó megemlékezésként Trianon évfordulójához – ami akkor nem sikerült az ellenségeinknek, most bevégeztetik...
A novellabeli Mariónak még megvolt a lelki megtisztulás esélye azzal, hogy elégtételt vehetett a „varázslón”. Ha Cipolla csókjából öklendezve, undorodva magunkhoz térünk, nekünk ez az elégtétel egészen biztosan nem adatik meg.
Ébresztő, magyarok!
Ahogy sorjáznak a hírekben - persze nem az állami médiában - a beszámolók az újabb és újabb mutyikról, felvetődik a kérdés, hogy hogyan élik meg ezt a Fidesz támogatói? Nyilván nem egységesen. Egyesek mindent automatikusan elfogadnak, amit a párt és a kormány csinál, sőt meg…..
valódi 2013.07.19 10:51:04
Egy vagyok a kiábrándultak közül, és vallom, hogy Cipolla bűne nem bocsánatos!
Az új földtörvény - Cipolla csókja. A címszereplő egy szemfényvesztő, Thomas Mann Mario és a varázsló című, a fasizmus lényegét bemutató elbeszélésében. Egy olasz tengerparti fürdőhelyen rendezett alkalmi előadáson a púpos termetű, szapora szavú, gúnyoros és erőszakos mutatványos, aki magát "Cipolla lovag"-ként hirdette, azzal szórakoztatta a közönségét, hogy önként jelentkezőket hipnotizált, majd groteszk és meg-alázó mutatványokra kényszerítette őket. Mario, a fiatal írástudatlan pincér a szuggesztió hatására kedvesének vélte a kóklert, szerelmet vallott neki, sőt meg is csókolta a közönség nagy mulatságára. Mikor felocsúdva felismerte a helyzetet, lelőtte a sikerében sütkérező "varázslót".
Ismerős a történet?
Mi, magyar Mariók is önként jelentkeztünk. A hipnotizáláson túl vagyunk, eredményeként elaludtunk, Cipollának a legnagyobb áldozatot a 2/3 megszavazásával bemutattuk. Kisebb-nagyobb mutatványokhoz (EU pankráció, rezsicsökkentés, trafiktörvény-magyarázat és társaik) még lelkesen tapsolunk...
De már ébredezünk... Még zavarodottan, semmit sem értve táncikálunk, ahogyan a varázsló fütyül. Sokan azonban már nem hisszük el Fazekas miniszter úrnak, hogy a Cipolla-i világban még időutazás is létezik: ő (istenbizony!) 2011. október 4.-én döntött arról, hogy 2011. október 3.-án vissza kell vonni a Borsodi Mezőség TK helyi gazdákkal egyeztetett földbérleti pályázatát. (Heti Válasz 2012.júl. 14.-i cikke)
A szemünk sarkából már elhűlve látjuk, hogy a harcos magyar hagyományt követve milyen újtípusú „zászlósurak” segítik a varázslást... Hogy is mondta a varázsló fő-fő segédje?: „kommunista kutyából nem lesz demokrata szalonna!” Igaznak tűnt az állítás, hevesen bólogattunk hozzá... Hogyan lett akkor mégis Zászlós Tiborból, a Baracskai Börtöngazdaság MSZMP párttitkárából, majd parancsnokából – hithű „kommunista kutyából” - előbb Állami Gazdaság résztulajdonos, majd szerzeményét német „befektetőnek” eladva Agrár Rt.-igazgató „kapitalista szalonna”, most pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke? Ő lesz a magyar parasztcsaládok legfőbb támasza - mi ez, ha nem varázslat?
A legnagyobb mutatvány, a magyar föld elvarázslása is megtörtént - megemésztése azonban még hátra van.
„Cipolla lovag” 2013. június 21.én csókolta meg révült közönségét a Haza eladásával, a földforgalmi törvény elfogadásának aktusával, méltó megemlékezésként Trianon évfordulójához – ami akkor nem sikerült az ellenségeinknek, most bevégeztetik...
A novellabeli Mariónak még megvolt a lelki megtisztulás esélye azzal, hogy elégtételt vehetett a „varázslón”. Ha Cipolla csókjából öklendezve, undorodva magunkhoz térünk, nekünk ez az elégtétel egészen biztosan nem adatik meg.
Ébresztő, magyarok!
valódi 2013.07.19 11:33:21
@csillaberk: az a kicsiny, de hangos csoport Ángyán József nevének zászlaja alatt szerveződik - minden tisztességes embert várnak a soraikba!
Vonulnak a melegek, hömpölyögnek az indulatok, szőrös, ápolatlan, altesti gondolatok feszülnek egymásnak. Ápolatlan gondolatok, előre gyártott ideák, tesco-gazdaságos koncepciók, végig nem küzdött szellemi selejt-termékek böffennek elő innen is, onnan is. Sokan állnak ki a…..
Alternatíva Lehet más? 2013.07.04 11:22:14
Amikor a PM kivált az LMP-ből, őszintén örültem. Nem csak azért, mert az én ízlésemhez közelebb álló bajnais irány végre bemutathatja, hogy az E14 tényleg megszólíthat olyan szavazókat, akiket az MSZP nem tud, hanem azért is, mert úgy gondoltam, hogy ezzel végre a Schiffer…..
valódi 2013.07.05 15:34:31
@Jolka40: "...virágzó mezőgazdaság és nyomorgó paraszt, vagy a kisbirtokon, elavult módszerekkel termelő kistermelők és hanyatló mezőgazdasági ágazat."
Magyarország termőföldjeit több mint 50%-ban nagybirtokok uralják, azaz a "virágzó mezőgazdaság és nyomorgó paraszt" konstrukció működik, ezért aztán falvaink maguk az édenkertek, ahol tiszta öröm élni. Ausztriát pedig "kisbirtokon ... hanyatló mezőgazdasági ágazat" dönti folyamatosan nyomorba....
Így gondoltad?
valódi 2013.07.05 18:05:03
@trg:
Azonos módszerrel számítva az Eu nagybirtokainak mérete:
Svájc 54 ha
Hollandia 135 ha
Belgium 150 ha
Lengyelország 250 ha
Franciaország 274 ha
Ausztria 295 ha
Olaszország 337 ha
Dánia 426 ha
Németország
(„NDK-effektus”) 1.391 ha
Magyarország 3.164 ha
Csehország 3.531 ha
Szlovákia 3.934 ha
A nyugati, kis- és közepes birtokok mintázata az életképes!
valódi 2013.07.06 10:02:03
@Jolka40: A XX század végén egy angol ökológuscsoport az alábbi szarkasztikus megjegyzéssel zárta egyik tanulmányát: "Napjainkban egy városlakónak számtalan kérdést végig kell gondolnia, mielőtt reggel útnak indul: tömegközlekedéssel menjen, vagy gépkocsival, hol vannak útlezárások, hogyan hangolja össze a munkába menetet a gyermekek iskolába jutásával, hol érdemes vásárolni, hol lesznek árleszállítások, stb. stb. Mennyivel egyszerűbb lesz a dolga néhány évtized múltán, amikor napkeltekor mindössze egyetlen kérdése marad: ebédelek, vagy ebéd leszek?"
Aki megtagadja Ángyánt és elveit, annak a gyerekei is fogják „élvezni” a hiányát!!!