Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miskolc régen és ma

174 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1918. november 11-én történt, hogy Németország a compiégne-i erdőben egy vasúti kocsiban aláírta a fegyverletételt, ezzel véget vetve a "nagy háborúnak", amit ma már csak első világháborúként tartunk számon. Arról rengeteg szó esik, hogy az első világégés milyen morális, gazdasági és belpolitikai…..
Ha mostanság ellátogatok Miskolctapolcára, általában vegyesek az érzéseim.  Az talán természetesnek mondható, hogy helyiként sosem lehetnek olyan benyomásaink, mint egy ide ellátogató turistának, minket befolyásolnak a korábban itt szerzett emóciók, amik akár keserédessé is tehetik az itt eltöltött…..
Miskolctapolcával a blog fennállásának 6 évében méltatlanul keveset foglalkoztunk, holott bőven van miről mesélnünk. Kissé mentve azért a mundér becsületét, közreadtunk már gyönyörű, száz esztendővel ezelőtt készült képeslapokat a településről, ahogy írtunk már a világhírű Barlangfürdő történetéről…..
Egyetemista koromban jártam először Lyukóbányán, mikor antropológus hallgatóként kérdőíveztem a területen. Számos régi és új lakóval beszélgettem, köztük nem egy özvegyasszony volt – bányász özvegy, akik sokat meséltek a völgy fénykoráról, és a bányászéletről. Sokuk nem sokkal azután vesztette el…..
Miskolc régen és ma 2016.02.20 11:51:41
@- duplagondol: Ezzel kapcsolatban van keresztfaternak egy remek könyve, ami az akkori bányász attitűdöt mutatja be. Hülyeséget nem akarok mondani, megkérdezem ma tőle a könyv címét és szerzőjét, és holnap megírom.
Miskolc régen és ma 2019.10.18 07:54:11
@- duplagondol: Szia. Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, sajnos a terepbejárásból nem lett semmi, mert a keresztapámat egy hirtelen jött, súlyos betegség elvitte... A könyv címe Karbid krónika volt. de nem tudom, hogy lehet beszerezni:
www.regikonyvek.hu/kiadas/karbid-kronika-dedikalt-1996-banyaipari-dolgozok-szakszervezete
Miskolc régen és ma 2019.10.18 07:55:00
Idő hiányában most egy nagyon aprócska, de annál "szívdobogtatóbb" bejegyzéssel jövünk arról, hogy mit is jelent itt élni. Ha rád is furcsán néznek egy-egy "jössztök" után, vagy nem értik, hogy miről beszélsz, amikor makukát kérsz mondjuk Budapesten, vagy a kenyér dumóját kéred el a vasárnapi…..
Mivel a "gyárlátogatás" jó ideje ott szerepelt a bakancslistámon, így kapva kaptam az alkalmon, de mindaz, amivel szembesültem szombat délelőtt, minden előzetes elképzelésemet felülmúlta. Képes beszámolónk következik. Vasgyári szafari elnevezéssel hirdetett programot a Herman Ottó Múzeum az…..
A várost sokféleképpen bemutattuk már, de ilyen látványos módon talán még sosem. Akik követik facebook oldalunkat, többször találkozhattak már a városról készült légifelvételekkel.  Most Nagy Sándor fotóinak segítségével mutatjuk be a város különböző részeit felülnézetből. Jöjjetek velünk, nézzük…..
Májustól kora őszig a köztereken járva nem csak szobrokban, térplasztikákban, virágkompozíciókban gyönyörködhetünk. Ha megtehetjük, üljünk le egy szökőkút vagy csobogó elé, engedjünk egy kis pihenőt száguldó gondolatainknak és feledkezzünk bele a művészien megkomponált vízi látványosság élvezetébe.…..
Miskolc régen és ma 2018.10.04 09:22:03
@GöTi: Szia. Mikor volt fent a címlapon? Mi nem láttuk megjelenni. Elég gáz, ha azért került le, mert kissé kritikus hangvétele van, holott csak azt írta le a szerző, amit látott, tapasztalt.
Egyszerűen nem tudunk betelni a 80-90 éves diafilmekkel, így sorozatunk negyedik darabját is elhoztuk nektek. Ezúttal Lillafüredre és környékére kalandozunk, azokba az időkbe amikor még nem épült fel a Palotaszálló, de még állt a Lilla Szálló és a Zsófia kilátó is. A Lillafüredre vezető, akkoriban…..
Móricz Zsigmondot nem túl sok, ugyanakkor erős életrajzi, érzelmi szál fűzi Miskolchoz. Az egyik leghíresebb írónk sorsának izgalmas, sőt mondhatjuk: drámai fordulópontjait városunkban élte meg. Talán nem túlzás állítani, hogy Móricz szerelmi életének gyakori színtere Miskolc, így nem is csoda, hogy…..
Az előző két, az 1920-as évek Miskolcát ábrázoló diafilm pontos kormeghatározása kapcsán levezésbe kezdtünk a gyűjteményt kezelő archívum munkatársaival, akik rendelkezésünkre bocsájtottak egy újabb gyöngyszemet.  Ebben a filmben a Miskolctól nyugatra fekvő, ekkor még különálló településként létező…..
Ez a hét az archív filmeké (talán a jövő héten kezdődő CineFestre hangolódunk lélekben), hiszen a héten már két, az 1920-as években napvilágot látott diafilmet már bemutattunk. Most egy újabb kincsre bukkantunk, ami még tovább repít vissza minket az időben.  Száz éve az ország és benne Miskolc is…..
Miskolc Adhatott Téged keresünk! 2018.09.05 10:05:00
Blogunk több mint 5 éve foglalkozik Miskolc múltjával, de nem veti meg az aktualitásokat sem. Célunk mindig is a minőségi tartalmak készítése volt, amely nem csak a helyiekkel ismerteti meg a várost, hanem a nagyvilágnak is elviszi annak érdekességeit.  Mára már elmondható, hogy túlléptük az "ez…..
A nagy sikerre való tekintettel megmutatjuk előző diasorozatunk második részét. Ez kissé más jellegű diafilm, hiszen mindamellett, hogy  - az első filmhez hasonlóan - megmutatja Miskolc egy-egy kiemelt építményét, betekintés nyújt a város és a Bükk ipari életébe is. Többek között elég részletesen…..
Egészen érdekes módját találtuk meg annak, hogy bemutassuk a majd' 100 évvel ezelőtti Miskolcot. A város életébe ugyanis egy diafilmen keresztül tudunk betekintést nyerni, melynek első része 100 képkockából áll. A film elkészítése a Budapesti székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának nevéhez fűződik, a…..
Miskolc régen és ma 2018.09.02 11:24:08
@Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka: Örülünk, köszönjük, hogy megnézted :)
Miskolc régen és ma 2018.09.03 14:25:08
@abelszeman: Pontosan melyik dián, diákon látja a zenepalotát? Nekem egyiken sem vehető ki egyértelműen, ennek ellenére ha rajta van az 1921-es dátum valóban fals. Az archívum ahol találtuk a diákat az azonban 1921-et ír, ahogy ugyanezt írja a 2. diafilmhez is, amivel majd folytatjuk a "vetítést". Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
a szerző
Miskolc régen és ma 2018.09.03 17:53:05
@abelszeman: Nagyon köszönjük, hogy jelezte a Vásárcsarnok elég komolyan alátámasztja az igazát. Megkérdezzük az archívumot, hogy honnan az 1921-es dátum, és aszerint frissítjük a cikket.
Köszönjük a visszajelzést!
Arra meg mernék esküdni, hogy korosztálytól függetlenül, mindannyian fel tudunk idézni egy-egy emlékezetesre sikerült miskolci estét, talán a helyszínek azok, amelyek az évek, évtizedek során változtak. Jómagam számtalan anekdotát hallgattam már végig az idősebbektől, ahogy én is fogom majd mesélni…..
Miskolc régen és ma 2018.07.30 13:25:16
@m.t.: @m.t.: Akkoriban elég szigorúan ellenőrizték, hogy ki miért jár a városban (nem csak Miskolcon), így a csavargók tulajdonképpen azok az egyének voltak, akik nem tudták igazolni, hogy miért vannak ott ahol, tehát sem városi lakcímet sem a városban található munkahelyüket, sem azt nem tudták leigazolni, hogy mi célból vendégeskednek a városban, így kitoloncolták, megbüntették őket.
Részlet egy 1913-as törvényjavaslatból:
"1. §. Az a munkaképes egyén, aki rendes foglalkozás nélkül él és aki ellen alapos gyanuokok merülnek fel arra nézve, hogy tiltott cselekményekből tartja fenn magát, ha a hatóság felhivására záros határidő alatt nem vállal megfelelő tisztességes munkát, vagy a hatóság által felajánlott munka teljesítését megtagadja, mint munkakerülő csavargó 15 naptól 3 hóig terjedhető fogházzal büntetendő."
Miskolc régen és ma 2018.07.30 14:01:17
@korxi: Köszönjük! Lesz még hasonló :)
Amióta az eszemet tudom nem csak a lokálpatriotizmus, hanem a magyar foci szeretete is megfertőzött, ami elég perverz élethelyzeteket tud produkálni. Példának okáért éveket tudok öregedni egy-egy NB1-es idény után, mikor szeretett diósgyőri csapatom éppen csak, hogy elkerüli a kiesést, és mire…..
Mivel az előző összeállításunkban elsöprő többséggel szavazták meg olvasóink, hogy az 1930-as évek utáni évtizedet is mutassuk meg képeken, így ismét hoztunk olyan fotókat, amelyek közül a legtöbb most lát először napvilágot.  Ha a '30-as éveket boldog békeidőkként jellemeztük, akkor a rá következő…..
Miskolcon az elmúlt száz évben rengeteg olyan változás ment végbe, amely nagyban formálta azt a városképet, amit ma ismerünk. Bár sok esetben tudatos, "városépítő" beruházások alakították pátriánkat, azok nem minden esetben voltak mentesek a külső behatásoktól. Egy olyan városban (és országban),…..
Boldog békeidők. Így jellemeztük egy már megjelent összeállításunkban az 1930-as éveket. Ebben az évtizedben ugyanis számos komoly fejlesztés ment végbe a városban, ami biztosan növelte a miskolci polgárok komfortérzetét, így a közhangulat is javult a városban. Mostani összeállításunkban igyekeztünk…..
Elég érdekes időket élünk manapság Miskolcon. A minap lehetett olvasni, hogy elszabadult lovakat láttak az Avas egyik legfrekventáltabb részén, most épp egy medve jelenléte hozta lázba a lakosságot, de számomra egyértelműen viszi a prímet az a nem mindennapi baleset, ami egy hete történt a…..
Miskolc régen és ma 2018.06.20 15:36:28
@wrstjnethn: szerintem Diósgyőrig lehetett hallani a pofon csattanását :)
Kilenc évtizede állították fel az első országzászlót, majd a következő években mintegy ezer településen követték a pesti példát...
Miskolc Adhatott Trianon Miskolcon 2018.06.04 08:55:00
Amikor még a gimnázium padjait koptattam, őszinte leszek, annyira nem vonzott a történelem. Sokáig ugyanis szent meggyőződésem volt, hogy létezik egy történelemkönyv, mondhatni "A Történelemkönyv", bár évről évre cserélődik, az abban foglaltak szentek és sérthetetlenek, azt úgy kell megtanulni,…..
2018. május 5-én hatalmas mérföldkőhöz érkezik a diósgyőri labdarúgás, hiszen ekkor kerül sor az első hivatalos tétmérkőzésre az új DVTK stadionban. A napokban nagy megtiszteltetésként ért a felkérés, hogy legyek az egyik szerkesztője a Miskolci Napló stadionavatóra készülő különszámának. Bár ehhez…..