Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bak Zsófi

48 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
By the time I learned to like Skyr, to like washing my teeth with the stinky water, to like the stinky water itself, to eat (and prepare!) fish, to shower naked in the sundlaug, that cars will stop if want to go through on the street at the zebra, that driver waits for me if I run to catch the bus,…..
Három hónappal ezelőtt ültem le ehhez az asztalhoz először. Azóta annyit írtam, mint amennyit egész életemben, szakdolgozatokat, előadásokat, diplomamunkákat, mások szakdolgozatait és diplomamunkáit, újságcikket, riportot, tanulmányt stb.-t összesen nem. A három hónap alatt…..
Még egyszer sem fordult elő, hogy a Mikulás ne jött volna a gyerekeimhez. Most először. 38 év óta. De van kifogás, és van helyette mese, amit ha olvasnak, esetleg szórakoztatónak találnak, a képeket is megnézegethetik, a Mikulás meg majd a jövő héten jön kivételesen.Meg az…..
Akkora vihar volt tegnap! Hihetetlen. Úgy fújt a szél, hogy alig lehetett kinyitni a bejárati ajtót, mert pont befelé tolta. A levélbedobó vasdarab meg nyikorgott, a kuka tetejét felcsapta a vihar, tettem rá egy jókora követ. Alighanem azt is elfújta a szél, mert ma már nem volt…..
Hiába vártuk a szebb időt. Nyilvánvalóvá vált, hogy vagy elindulunk, vagy itthon ülünk, ami szintén nem rossz, ha belegondolok, mennyit kell írni egy ilyen 3 hónapos ösztöndíj lezárásaképpen. Amikor itthon vagyunk, csak írok, írok, írok és írok, hogy semmi el ne vesszen, hogy…..
Reggel 9-kor éjszakai sötétségben reggeliztünk, majd még ugyanebben az éjszakai sötétségben mentünk vissza a szobánkba, amit 10 után körül hagytunk el: irány a Snaefellsnes! Kicsekkolásnál a szállodai nő kissé kajánul megkérdezte: hogy tetszett a tegnap esti sailing?…..
Miért akartunk a Westfjords-ba menni? A térképre nézve tetszett, lenyűgözőnek bizonyult. Olyan, mint egy soklábú állat. Eddig ott még senki nem volt. (Se Bogáék, se Peti, se Péter, se én). Rendelkeztem egy meghívással Tálknafjördurba, ahol szintén működik egy Hjalli iskola,…..
Ma tényleg elmentünk a Nauthólsvík meleg medencéjébe, pedig nem akart felkelni a nap, hiába vártunk türelmesen. Mivel ez a strand csak 11 - 13 óráig van nyitva munkanapokon (hétfőn és szerdán délután is!), nem várhattunk, míg tényleg felkel a nap, elindultunk, odaértünk. Szinte…..
>Tegnap focimeccset néztünk a kocsmában, ahol van cigaretta-szoba. Nem a cigaretta szobában néztük, hanem bent, a jó meleg, nem büdösben, de én kétszer is kimehettem a nem nagyon hidegbe, és ott nézhettem tovább, miközben cigarettázhattam. Ettünk jalapeno-poppert és szuper…..
Már régen kiolvastam valamelyik nagyon okos könyvemből, hogy a Reykjanes félsziget érdekességekkel van tele, és közeli célpont. Közeli célpont pedig azért kell, mert soha nincs egész nap jó idő. Pár órára süt ki a nap, és olyankor az ember úgy érzi, rohanni kell, látni kell,…..
Nagyon sok eső esett, aztán még nagyon sok hó is, a szél meg nagyon sokat fújt nagyon. Így nem mentünk majdnem sehova, mert nemhogy a kutyáját nem engedné ki az ember ilyen - hát valljuk be bátran - ítéletidőben, de még maga se megy ki a lakásból. El-elmentünk azért itthonról,…..
Tegnap ítéletidő volt. Nem hiszem, hogy egyikünk is élt volna meg már ekkora szelet. Az ablakok zajongtak, az eső verte őket tiszta erőből, a levélbedobó nyikorgott, mert befelé fújta a szél, az ajtón alig lehetett kimenni, mert pont arról nyomta be a vihar. Fák törtek ki,…..
Péter megérkezett, mostanra már a bőröndje is Oslóból. Főztem finom vacsit, még sétálni is lementünk az este, de elég hideg szél fújt, gondoltuk, nem lenne okos a legelső este megfázni. Helyette megettünk másfél kiló mandarint, amit már a Mikulásra való tekintettel kis…..
Ma nincs jó kedvem. Alighanem elkezdődött a sötétség, vagy legalább is közeledik. Reggel 10-kor még nincs világos. Lehet, hogy ha sütne a nap, szóval nem volna beborulva, akkor világosabb lenne reggel. Talán majd még lesz jobb. Ezért inkább a vasárnapról írok most, amikor…..
A tegnapi nappal is elmaradtam, egy gyors pótlás tehát: Kora délután egy érdekes konferencián voltam, Mindfulness in Education címmel, persze izlandiul. Azért mentem, mert az egyik kedves vendéglátóm tartott előadást többek között. A legérdekesebb az volt benne, hogy egy nagy…..
Nagyon elaludtam reggel. Fél 11-kor ébredtem föl. Arra, hogy rám süt a nap. Kínos. Nem volt dolgom, holnap meg még szombaton is lesz, de ma nem volt. Biztosan azért aludtam el ennyire.Kata telefonált, beszélgettünk, és felbíztatott, hogy menjek kalandozni, ne otthon savanyodjak. Fél…..
Tegnap megint találkoztam Hjallastefnan igazgatóival. Majdnem mindegyikkel, mert tegnap nem kötelező volt nekik eljönniük a szokásos hóvégi megbeszélésre. Gudrun elmesélte, hogy most először tartanak ilyen találkozót, az jön el, aki akar, arról beszél, amiről akar, ami fontos…..
Olyan fáradt vagyok, mintha lapátoltam volna egész nap. Lehet, hogy a lapátolástól nem fáradtam volna el ennyire. Magga Pála-val töltöttem a napot.Reggel 10-re hívott a megszokott helyre, a Lifandiba. Beszélgettünk délig. Bemelegítésül a tanárok társadalmi helyzetéről,…..
Már megint jól egyedül maradtam. Még egy utolsó két hét. Lehet, hogy az életben nem lesz több ilyen. Erre én, ahelyett, hogy jól örvendeznék, hát, elég nyomi lettem. Megint megállt az idő, ami az elmúlt egy hét alatt rohant. Petinek van rá elmélete: akkor rohan, amikor a…..
Elmentünk a híres pénisz múzeumba, de én inkább kihánytam tőle, mint tetszett volna. Nem prüdéria az ok, hanem a formalinban mutogatott bármik. Emlékszem, már iskolás koromban is kihánytam tőlük, bármi volt az üvegben. Nemhogy... Így ezeket a képeket inkább nem teszem itt…..
Kicsit, úgy látom, összekeveredtek a dátumok, de nem baj.  A Golden Circle túrára ellenkező irányban indultunk el, mint az itt szokásos. A szokásos útvonal: þingvellír Nemzeti Park, Geyzir, Gullfoss. Mivel a "hivatalos" golden circle-be a Kerið vulkán krátertava nincs benne,…..
Előre bocsátom: watchingoltunk, whatchingoltunk, de meg nem watchingotuk a whale-t. Azóta nagyon sajnálom, hogy kicsit el is voltam fáradva, meg valahogy alábbhagyott a kalandvágyam, és ahelyett, hogy a Snaefellsnes félszigetre mentünk volna, bementünk a városba, és kikötöttünk a…..
4 olyan nap, ahol talán inkább az események, semmint a helyszínek - melyekről már szinte mindegyikről írtam - lesznek a főszereplők. Persze a helyszínek is, hiszen nem ugyanolyan idő volt, nem egyedül voltam, szóval közel sem ugyanaz. Itt nem lehet azt mondani, hogy á, oda nem…..
16.-án, szerdán, szokásos iskolalátogatáson voltam Áslauggal és kollégájával a Barnaskólin í Reykjavík (BSK) - ban. Teljesen igazi iskola, tábla, meg könyvek, füzetek, olvasó gyerekek, falakon gyerekmunkák, tanulnivalók, egészen otthon éreztem magam. El is mondtam a…..
Tudott dolog, hogy alapvetően rossz elmesélő vagyok. Igyekszem megemberelni magam azért. Vasárnap, 13.-án tulajdonképpen, azt hiszem, nem csináltam semmit. Ilyen is van. Azaz itt van. Itt lehet. Lehet, hogy esett? És azért? Nem, nem esett, bár nem volt szép idő. Délután bementem a…..