Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eliot Vance

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben szereplő kérdés nagyjából az első, amit megkapok, amikor egy párnál kiderül, hogy lombikprogramra lesz szükségük ahhoz, hogy gyermekük lehessen. A procedúra hosszadalmas, macerás, sokszor kellemetlen, fájdalmas, és drága, még akkor is, ha államilag támogatott (bár ez most reményeink szerint…..
Eliot Vance 2020.02.21 09:25:57
Szintén saját tapasztalat:
Mint sok minden máshoz, ehhez is két dolog nagyon kell. Kitartás és szerencse. Ha az egyikből több van, akkor a másikból kevesebb is elég. :-) Nem mindenki bírja a hatodik, nyolcadik sikertelen lombikot. Előbb-utóbb elég lesz. De ismerek olyat, aki az elsőig sem jutott, mert "nem gondolta, hogy ez ennyi macerával jár".
Ha nem találtak az orvosok semmi konrétumot, ami a sikertelen teherbe esést okozza, akkor lombik előtt keresni tovább. Ebben a szokásos menetrend nem mindig nyújt támogatást. Noszogatni kell a kezelőorvost, hogy mit javasolna még. Mit nézzünk meg, amit esetleg az elején nem szoktunk. Egy immunológiai vérvizsgálat még mindig kevésbe megterhelő, mint egy újabb dózis hormoncsomag, aztán a sikertelenség.
Pl. egy nem átjárható petevezeték elég "konkrét", amit a lombik remekül meg tud oldalni. Az immunológiai problémákra öt kör után sem néznek rá néha.
Mi belefutottuk endometriózist meg nem találó nőgyógyászba (aki egyébként főorvos úr, szaktekintély mások szerint), gyenge diagnózist adó vagy hibás gyógyszert felíró endokrinológusba (itt a negyedik orvos segített, aki mellesleg az első beosztottja volt). Szóval ha nincs megtalált ok vagy összejött két sikertelen kör, akkor másik orvos, második diagnózis javasolt. Általában a másik orvos tovább tud vinni, vagy megerősíthet, hogy az első is végignézett mindent.
Illetve ha úgy látszik, hogy valamelyik része nem megy, akkor ne féljen az ember váltani. Orvost, klinikát is, ha a korábbi valamiért nem válik be.
És a kor egy fontos tényező. 38-40 évig lehet számolni a 35-40 százalékos eséllyel, utána egy elég meredeken eső valószínűség jön, ami kb. 10 év elteltével 5% alá esik. Akkor is, ha nincs semmi ismert konkrét ok. És a sikertelen lombikok között gyorsan pörögnek a hónapok-évek.
Nekünk szerencsénk volt, mert 5 év és 8 (9?) próbálkozás után összejött. Azt gondolom, hogy ha az elején tudunk mindent (nem a diagnózisokat, hanem az időben orvosváltást, utánajárást), akkor fele idő elég lett volna.
Kitartást mindenkinek, aki még előtte áll.
Értem én a védőnőt is, aki a legjobb szándékkal nézett a szemembe, mikor a terhességgel kapcsolatos éppen soros aggodalmaimat (nem fordul be, elfolyik idő előtt a magzatvíz, fertőzésem van, amiről nem tudok, me-la-nó-mám van (?!?), soroltam neki, és mondta, hogy szerinte MINDEZ abból következik,…..
Eliot Vance 2019.02.21 09:44:24
Kedves Elégjóanya!
Egy közel két éves "brnoi baba" apukájaként olvasom a blogod. Mi is petesejt donációsok voltunk. Ahogy olvastam a történeted, újraéltem a mi történetünk egy-egy fejezetét. Jó volt, és most egy kicsit azt érzem, hogy pár dolog még nekem is feldolgozatlan... Az elmúlt két évben ezekkel a gondolatokkal nem volt sok időnk foglalkozni, mert egy újszülött azért elég sok napi teendőt okoz. Minden esetre most jó újra végigmenni ezeken a részben nagyon jó, részben kicsit rosszabb emlékeken.
A nagyobbik gyerekünk normál módon született, így nekem is van "összehasonlítási alapom".
Én úgy látom, hogy ha másfél évesen az ebédnél kaján mosollyal harmadszor önti ki a vizét, akkor pontosan olyan mérges tudok lenni rá, mint amikor a nagyobbik tette ugyanezt. Viccet félretéve nálunk szerencsére a mindennapokban nem okoz semmi zavart vagy eltérést a két gyerek eltérő "eredete".
Azt gondolom, hogy első körben nekünk, szülőknek kell elfogadni, hogy akárhonnan is származik, ő száz százalékban a mi gyerekünk. Ha nap mint nap tudjuk így kezelni, akkor talán könnyebb lesz neki is, amikor megérti azt a kis különbséget, amiben ő más. Persze én is félek tőle, amikor majd előjön ez a kérdés, de bízom benne, hogy ha szükséges, akkor kezelni tudjuk. :-) Egyébként ez működik az élet sokkal apróbb dolgaiban is a gyerekek felé. Ha én száz százalékban hiszek benne, hogy most lefektetem/nem veszem meg neki a csokit/megíratom vele a házit/nem kapcsolom be a tévét, akkor sokkal könnyebben "átmegy", mintha kétségeim vannak. Akkor mindig átejtenek, hisztiznek. Legalábbis nálunk így van. Mindkettőnél.
Ha kétségeid vannak, vagy kétségeid vannak, hogy kétségeid vannak-e, akkor esetleg nézd meg a kapcsolatanalizis.hu weboldalt. Feleségem járt a várandósság alatt Müller Zsófiához, és nagyon sokat segített. Sok mindent egyenesbe tudtak tenni. Rajta nem látok semmilyen kétséget azzal kapcsolatban, hogy nem ő a biológiai anya. Pedig ő is "agyalós" típus.
Amúgy egy korábbi gondolatodra még írok. A "kicsalt ötös" nálunk is felmerült. Ez nem egy kicsalt ötös! Ti is, mi is a tíz körmötökkel kapartátok össze. Rengeteg szenvedés, sok idő és utánajárás van benne. Attól, hogy kicsit más módon jött össze, még ugyanolyan értékes. Illetve lehet, hogy mi, donorosok egy kicsit többre értékeljük, hogy lett egy gyerekünk.
Hamarosan Húsvét és ilyenkor nagyon sokan készítünk tormás sonkatekercset. Ehhez jó minőségű sonkaszeletekre van szükség, ennek apropóján teszteljük most a szeletelt sonkákat. 16 terméket kóstoltunk vakon és bizony találtunk olyan sonkát, amit a csomagolásán feltüntetett prémium sonka helyett…..
A lombikprogram magánügy. Két ember magánügye. A megtermékenyítésre váró nőé, és a megtermékenyítést „végző” orvosé. Ebben a folyamatban a teremtés koronáit lefokozták. Mellékszereplők lettek. A saját történetükben. Persze, vannak kivételek. Ez az írás nem róluk és nekik szól. Fotó:…..
Eliot Vance 2017.05.03 11:02:15
@gergo: Lehet, hogy nem a sráccal volt a gond. Lehet, hogy csak vele. Vagy mindkettővel. Vagy egy nagy passzt mondtak az orvosok, mert elvben senkivel, de mégsem jön össze.
Mindegyik lehetséges, de ha felmerül a kérdés, hogy ki a 'hibás', ki miatt nem jön össze a dolog, akkor bele se fogjanak. Ezt csak úgy lehet együtt maradva és működőképesen végigcsinálni, ha az összes felmerülő problémát közös problémaként gondolunk és kezelünk.
Szerintem.
..
Eliot Vance 2014.10.31 13:35:25
TComment Soha többé BMW-t! 2013.10.10 08:56:51
Az egy éve használtan vásárolt M6-os motorja három hónap után felrobbant. 8,5 millió a kár. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Eliot Vance 2013.10.10 10:18:37
Fájdalmasan ismerős történet, hogy "200x szeptembertől módosították a gyártást, az én autómban pedig 200x júliusi motor van". Én "megúsztam" egy vezérlés cserével a filléres alkatrész hibás tervezését, amit méltányosság alapján 20%-on kapott alkatrész árral javítottak a már nem garanciális 4 éves autómon.

@KolompárJ.:
Néha egész furcsa dolgok vannak a szerviztervben a nagy teljesítményű autókhoz. Majdnem leestem a székről, amikor egy-két éve egy Lamborghini-t úgy hirdettek, hogy "25e-s szerviz minden része elvégezve (váltócsere is)" :-)

@vojtech:
"Meg kell venni a bontott motort, aztán eladni. Mindenki jól jár vele."
Kivéve a vevő, hacsak nem kap információt róla, és annak megfelelő árat. Egy ilyen esetben a váltó is kaphatott egy rendellenes löketet, és még lehet egy-két időzített kellemetlenség az autóban.
Azt már megállapítottam az elején, hogy az autós lábpumpa, mint műfaj, szinte teljesen halott. Járkáltam egyik barkácsáruházról a másikra, gyakorlatilag mindenhol ugyanazokat a pár ezer forintos, 12 voltról üzemeltethető kompresszorokat árulták. Nem mintha valamiféle…..
Félelmetesen megy, kényelmes, nem is drága. De sajnos inkább érdekes, mint szép. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Eliot Vance 2012.01.27 11:18:09
@SLX-350:
Egyrészt alapjáraton, amikor kigurul a garázsból szerintem ciki a szomszédok előtt egy 15-20M-s autónál a ráráráráráráárárá hang. :-)
Másrészt hallottál már V6 / V8-as benzinest padlógázon gyorsítani, kivülről is és belülről is hallgatva, érezve? A benzines sokkal elegánsabban, és szebb rezonanciákkal, hanggal teszi mindezt. Bár az utóbbi időkben a dízelek is sokat finomodtak, de nem ugyanaz.
A luxusautóba pedig a legjobb kell.
A halogén izzó a múlté, a xenon HÍD égő zsákutca volt, aki trendi akar lenni, az leddel világít. Pár év múlva a xenon még ritkább lesz, mint a halogén izzó. ..
Eliot Vance 2012.01.19 14:35:27
@KuKori:
Az izzó ára egy dolog, de ha tönkremegy a szintszabályozás, vagy adaptívnál a vízszintes és fókusz állítás, vagy bármi más bizbara, akkor nem biztos, hogy OEM-et tudsz rendelni hozzá. És valószínűleg csak egyben kapható, nem alkatrészenként. Mindegy, hogy hol gyártják, de lehet, hogy csak az autógyár alkatrészellátásán keresztül szerezhető be.

Egyébként a xenon nagyságrenddel jobb, biztosabb fényt ad. Pl. egy több órás esti országúti vezetésnél jóval kevésbé fárasztó, mint a halogén. Akkor vettem főleg észre (a jót könnyű megszokni), amikor az új xenonosból visszaültem a régi H7-es izzós autómba, és csak hunyorogtam. A sokak által utált ködlámpát két év alatt egyszer sem kapcsoltam be, mert nem volt még rá egyszer sem szükség.
A titokzatos alkatrész az autóban, amitől imádjuk vagy utáljuk. A fekete doboz, amiről kevesen tudják, mi van benne. Lengéscsillapító-technika, az alapoktól. Vélemények az azonos című írásunkról...
Nem kell hozzá tudományos fokozat, hogy megállapítsuk, finn rokonaink nem az Urál lábánál fejlesztették ki a szaunázás évezredes kultúráját, mert akkor talán ránk is ragadt volna belőle valami. A wellness térhódításával most gyorstalpalón próbáljuk behozni lemaradásunkat,…..
Norbert jólnevelt ügyfél, aki ha nem kap csekket, befárad az ügyfélszolgálatra. De az Uniqua esetében ez sajnos nem volt megoldás, a biztosító alkalmazottja - mivel Norbert nem nála kötötte a szerződést - megsértődött és elzavarta a szemtelen ügyfelet. Az egyik legnagyobb…..
A Troma munkásságát azt hiszem nem kell bemutatnom. Sok érdekes filmet láttunk már ettől a méltatlanul elhanyagolt alkotóműhelytől. Ez t a cuccot kiemelt helyen kell kezelnünk! A mű címe önmagáért beszél: A NYMPHOID BARBARIAN IN DINOSAUR HELL. Ezt csupa nagy betűvel kell írni,…..