Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csimbe

82 bejegyzést írt és 386 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Az evolúció az a folyamat, amelyben a biológiai populációk örökölhető tulajdonságai megváltoznak az egymást követő generációk során.” Ez azt jeleni, hogy az egyéni entitásoknak alkalmazkodnia kell a környezetéhez, még az örökölhető tulajdonságokkal is ahhoz, hogy fennmaradhassanak a…..
Az ember teremtése óta, különös jelentősége van a titkolózásnak, másként szólva az információhoz jutás megtagadásának. A paradicsomból való kiűzetésnek is az volt az oka, hogy a Tudás fájáról (Sátáni sugallatra?), a tiltott gyümölcshöz jutott az ember. Mit tudhatott meg Ádám és Éva, ami miatt…..
Az Egyiptomi teremtéstörténet sajátos átértelmezése.   Nem volt más, csak Nun az őselem, az ősvíz formájában létező istenlény. Az ő alkotórészeiből keletkezett a mindenség.  Nem volt más, csak a téridő kvantumokból álló végtelen struktúra, a végtelen nagy alaprezgésű energia. Az éter, a majdani…..
A nagypiramis építésének folyamata és technológiája, az elképzelésem szerint. Bevezető. Az egyiptomi papságnak, mint a titkos tudás őrzőinek, meghatározó szerepe volt abban, hogy e szakrális társadalom a leghosszabb ideig regnálhatott a Földön. A Héliopoliszi papok, annyi tudást halmoztak fel az…..
    Fekete lyukak és a téridő szingularitása   Amikor kozmológiai kérdésekről van szó, feltétlenül beszélni kell a fekete lyukakról is, ami természetesen nem tévesztendő össze a sötét anyaggal! Einstein általános gravitációs elméletének egyik izgalmas következménye a fekete lyukak létezése, amit…..
Egy kiegészítő, az emberi cselekedet szabadságához. Az élet értelme az, hogy élni akar. Az élőkben kialakult élni akarás, az egysejtűektől az emberekig genetikailag kódolva van. Úgy, ahogy a természetes halál is. Azok az élő szervezetek, amik nem rendelkeznek öntudattal, (én képpel) kvázi…..
„A szubsztanciadualizmus (a továbbiakban ezt dualizmusnak fogom rövidíteni) szerint az elme, lélek vagy szellem alapvetően különböző dolog, mint a fizikai test. Mit mond a dualista, mik a mentális állapotok, mi az érzet, a gondolat vagy az érzelem? Azt, hogy a mentális állapotok a mentális vagy…..
A diszkrét elemű négydimenziós téridő-kvantum, szemléltető ábrázolása. 1.ábra   A klasszikus lineáris téridő diagram alapján, a téridőbeli esemény egy pont, amihez egy időpont érték, és egy térpont érték tartozik, amit a nulla referenciaponthoz viszonyítunk. Mivel a térpont három koordinátája, a…..
Szimmetriatörés: amikor a semmiből valami lesz Einstein vetette fel a tér aktív szerepét, amikor arra a gondolatra jutott, hogy az anyag, pontosabban annak tömege, megváltoztatja a tér szerkezetét, aminek következtében a tömegek kölcsönhatásba lépnek, és ez a gravitáció. Higgs is a tér és anyag…..
csimbe 2023.11.21 19:14:16
@38Rocky: Nekem sokat segítettek az írásaid abban, hogy megismerjem az Általános relativitáselméletet. No, nem a matekját, hanem az eszmei mondanivalóját. Azzal azonban nehezen birkózik meg a szavannai agyam, hogy „ezen a határon a relativitáselmélet szerint a távolság nullára, a tömeg végtelenre nő.” Ha valamilyen fizikai létezőnek van határa, az nem lehet nulla, vagy semmi. A „tömeg” végtelenségét, úgymint darabszámot el tudom képzelni, mivel lehetetlen megszámolni. Azonban azt, hogy egy végtelen nagy tömeggel rendelkező objektum (Fekete lyuk) létezik, már nem. :-)
csimbe 2023.11.29 13:55:49
@38Rocky: „De mi van akkor, ha egy tömeg nélküli valami, például a foton c sebességgel halad? Akkor már lesz energiája és ehhez az E=mc2 szabály szerint akár rendelhetnénk tömeget is, de ez nem kötelező, mert a tömeg létezése azt is feltételezi, hogy ez a tömeg van valahol „nyugalomban”. Szorozzuk meg az X számot 1/X-szel, az eredmény „1” lesz. Tartson X végtelenhez, akkor 1/X nullához fog tartani. Ebben az értelemben rendeljünk 1/X nulla határértékű tömeget a térhez, akkor a c sebességű forgás már létrehozhat véges tömeget.
A távolság nullára csökkenése is hasonlóan magyarázható. Legyen 1/X a határértékben nulla sugár, akkor eljuthatunk a véges méretű sugárhoz, ha a forgási sebesség
c.”
Az inflációst „tértágulás” jóval a fénysebességet meghaladó volt. Honnan kapta a kezdősebességet? Abból a nagy nyomásból, ami a robbanás előtt végtelen nagy volt. Mikortól beszélhetünk fénysebességről, ha előtte még nagyobb sebesség is létezett? Továbbra is úgy gondolom laikus módon, hogy a nulla, mint a semmi nem létező. Azonban egy fizikailag szélsőértéknek, a nullához tartónak megfeleltethető, a gyakorlati mérés híján. (nagyon kicsi, de létezik) Úgy látom, hogy a c konstans kitüntetett szerephez jut az elméletedben. Ha matematikailag korrekt eredményekkel szolgál, már nem küldhető a „zöldségboltba”.
csimbe 2023.11.29 14:09:30
@gregor man: „Tehát nincs létezés /mozgásban lévő/ Anyag, Tér és Idő nélkül, de a Tér és Idő nem fizikai entitás, csak az anyag „létezés-indikátora”! Ellenben ha a Tér Valami akkor kell legyen tulajdonsága, szerkezete. Mérete? Sűrűsége? /hisz tágul/
Akkor kvantáltnak kéne lennie nem folytonosnak. /Ekkor a Semmi, mint olyan nem is létezne!/
Pedig szerintem, a Valami nem létezhet Semmi nélkül! A Semmi pedig Valami nélkül!
„Szóval szerinted az Üres Tér (és az Idő) az fizikailag létező Valami, vagy csak az egymás-mellettiség és egymás-utániság matematikai koordináta rendszere, mely csak a mozgó anyag által nyer értelmet?”
Véleményem szerint, a Tér és az Idő fogalmait nevezhetjük a létezés indikátorainak. Azonban a Téridő, mint „egyesült entitás”, már fizikai létező, mivel dinamikája energiája azzá teszi. Mivel végtelen energiával, tömeggel, sebességgel nem lehet valós dolgokat detektálni, diszkrét elemekből állónak tekinthető a téridő. Mint már jeleztem, végtelen darabszámból álló halmazt el lehet gondolni, csak a részeit megszámolni problémás.
csimbe 2023.11.12 19:18:10
A szingularitás egy folytonos, integrálható vonalon található kiterjedés nélküli, matematikailag kitalált pont, amelyben (a végtelenségben) elvesznek a fizikailag értelmezhető mennyiségek.  Az elméletileg megmérhető fizikai mennyiségeket nevezzük adagoknak, kvantumoknak. Azonban az adagoknak is van…..
  Előadásom valószínűleg nem csak témájában, hanem felfogásában is szokatlan lesz. A jelenlegi kutatást a specializáció jellemzi, amely egy-egy szűk témát vizsgál rendkívüli alapossággal. Itt most ennek épp ellenkezőjéről lesz szó: különböző diszciplínák közötti kapcsolatkeresés lesz a tárgy,…..
Első feltevésem az, hogy a globális téridő struktúra, mint végtelen nagy és végtelen potens, a SZELLEMI létező. Tulajdonképpen a megnyilvánulatlan mindentudás és mindenhatás esszenciája. Második feltevésem az, hogy a téridő-kvantumok evolúciója, egy olyan metamorfózis, amikor az időben eltolódva…..
A mechanikai hullámok közegben terjedő állapotváltozások, amelyek egy fix pont körül rezegnek. Egy közegen belül, a hullámterjedésére párhuzamosan történő longitudinális rezgések, (összenyomódás/kitágulás) képezi a hanghullámot. A vízfelszín hullámzása esetében két különböző halmazállapotú közeg…..
A tudat is egy energiaforma   A fizika mai tudása szerint, az anyag energiává konvertálható, oda és vissza, vagyis egylényegű vele. Az anyag magában hordozza a róla szóló információt, viszont azokat a tapasztalóknak kell összegyűjteni. Azt, hogy egy létező anyagi rendszer mennyire tudatos, abból…..
Egy ősrobbanás nélküli univerzum elmélete. A világmindenség öröktől fogva létezik, a végtelen energiájának transzformációi alapján. Első, alapvető energiaformája, a diszkrét elemekből, téridő-kvantumokból álló végtelen struktúra, amelynek alaprezgése, fluktuációja van. A téridő-kvantum, a…..
  A sötét anyag nem létezik! A kepleron koncepció Absztrakt A kepleron koncepció alapján értelmezzük az univerzum tágulásának Hubble törvényét, összevetve a kozmológia sötét anyagon és sötét energián alapuló elméletével. Azt találtuk, hogy számos csillagászati megfigyelés (az Androméda köd…..
csimbe 2022.11.05 22:17:51
„ De mi tartja pályán a Földet a Nap körül? Ennek oka, hogy a tér a tömegek által megalkotott görbületi szerkezettel rendelkezik, melyben a mozgás a „terepviszonyokhoz” alkalmazkodik. Mivel a görbületek lerövidítik az utat, a testek úgy tudják megtalálni a legrövidebb mozgási pályát, ha a nagy görbületű tartományokba igyekszenek.”
Ha körülnézünk az univerzumban, elég kevés gömbszimmetrikus objektumot látunk. A legtöbb, galaxis korong (UFO) alakú. Ha a tömeg gömb szimmetrikusan görbíti maga köré a teret, akkor miért ilyen alakúak a galaxisok? Ha a centrifugális erő is térgörbítő hatású, akkor a forgástengelyre merőlegesen „visszagörbíti a téridőt, hogy a jellemző galaxis alak kialakuljon. Ha minden típusú erő, hatással van a térre, (a téridőre), akkor a téridő is visszahat, úgymint erő. Ez lenne a térerő. Ha a tér nem értelmezhető önállóan, csak mint egy kimerevített kép formájában, akkor az idővel társítva, az erőt is időhöz kell társítani. Így a téridő-erő fogalma születik meg számunkra. Ha az energia, mint munkavégző képesség (erő), nem megmaradó mennyiség, akkor a térerő, az idővel elfogyó lesz. Ezzel pedig a tér is elfogy. De mivel az univerzum nem a semmiből, hanem a téridőből (térerőből) bukkant elő, az energia nem válhat semmivé. Marad az anyag nélküli téridő, mint örök létező. Ezért nem értem azokat, akik szerint a tér és az idő, vagyis a téridő, csak egy emberi fikció, gondolati létező, amikor nem lehet kihagyni a kézzelfogható valóság megtapasztalása, megismerése, érdekébent.
csimbe 2022.11.13 16:16:46
@38Rocky: „Ha lenne antigravitáció, akkor az univerzum szétválna belső és külső galaxisokra. A belső galaxisokat minden oldalról érné a taszító hatás, viszont a külső galaxisokat csak egy oldalról. Akkor a külső galaxisok távolodnának a leggyorsabban amiket az összes antigravitáció egy oldalról ér és befelé haladva lassulnának ahol egyre több az ellentétes irányú taszítás.
Akkor viszont lenne az univerzumnak közepe, ahol a taszító erők kiegyenlítik egymást és ha mi innen nézve éppen ezt tapasztaljuk, hogy a minél távolibb galaxisok egyre gyorsabban távolodnak tőlünk az azt jelentené, hogy mi vagyunk az univerzum közepén :)”
A nemrégen elhunyt fizikus Szász I Gyula dr. elmélete szerint, nincsen Anti-anyag, viszont vannak gravitációs töltések, melyek között van taszító is. Az elektromos töltésekkel ellentétben, az azonosak vonzzák, a különbözőek taszítják egymást. Ennél fogva kétféle összecsomósodó anyagtípus alakult ki az univerzumban. A proton bázisú és az (anti-proton) „Elton” bázisú anyag. Ezekből elkülönülten épülnek föl a galaxisok. Vannak azonban a neutrínók és „neutrínó-féle” anyagok, amik elektromosan és gravitációsan is semlegesek. Kvázi tömegnélküliek, ami azt jelenti, hogy a gravitációs töltéseik hatása nem érvényesül, viszont csomósodott kötésben állnak. Ezen anyagtípusok töltik ki az univerzumot homogén, izotróp képet alkotva róla. Az azonos gravitációs töltések összegződésének következménye az, hogy a két féle anyagtípusból álló galaxisok taszítják egymást. Az elektromosság kifelé mutatott hatásai alapján, azonban nem lehet megkülönböztetni őket egymástól. Szingularitást rejtő „fekete lyukak” nem léteznek, csak nyugalmi állapotban lévő anyagból álló objektumok.
A végtelen univerzum öröktől fogva létező, ahogy az anyag négyféle elemi részecskéi az (elektron; pozitron; Proton; „Elton”) is. Nem volt ősrobbanás, ennél fogva ott van az univerzum „közepe”, ahol annak a szemlélője.
A matematika szerint, egy mákszem felületén ugyanannyi (kiterjedés nélküli) pont van (található?), mint a Nap méretű gömb felületén, azaz végtelen sok. A végtelen pontok (száma) között nincs különbség, csak az általunk választott, megadott méretek, úgymint a Nap és a mákszem felületének mérete…..
csimbe 2022.05.13 14:06:54
A Cro-Magnon-i embertípust a franciaországi Eyzies-de-Tayac település Cro-Magnon nevű sziklafala tövében, míg a Neandervölgyi embertípust a németországi Düsseldorf melleti Düssel folyó egyik, Joachim Neanderről elnevezett völgyében találták. A vizsgálatok után kiderült, hogy ez két teljesen…..
"Örökkévalónak*"  tartjuk az Univerzumot és egyre többen. Ez pedig egy a számos ennek megfelelő változata közül, tehát például a  MagnaFánk illetve tórusz alakú ciklikus világegyetem kép.   Ami lehet akár két tölcséres ŐsTojás / ŐsAtom / ŐsRobbanás / BigBang** / Szingularítás Isten   / Trükkös…..
 Rockenbauer Antal Az EPR-paradoxon  Több szálon fut a kvantummechanikai bizonytalansági elv értelmezése. Addig egyeznek az álláspontok, amíg nagyszámú részecske tulajdonságairól van szó, mert ekkor elfogadható a valószínűségekre alapozott statisztikai leírás. A kvantummechanikai korrespondencia…..
csimbe 2021.12.29 23:09:18
„Szabad akaratról csak akkor beszélhetünk, ha van valami vagy valaki, ami vagy aki eldönti, hogy mi legyen a jövőben. Nem csak eldönti, hogy mi legyen, de meg is változtathatja a jövőt”
Amennyiben a tudat, az észlelő alany a természet inherens része, akkor az is természetes, hogy az észlelő, az alany, szabadon döntsön az életéről. Természetesen akkor, ha már felelősséggel tartozik önmaga és a társadalom felé, amibe beleszületett. Ha igaz az, hogy a tudatunkkal hatással lehetünk az anyagra, például a Telekinézéssel, akkor olyan kölcsönhatást kell, vagy lehet feltételezni, mint a mágnesség, vagy a gravitáció. De lehet olyan eddig ismeretlen kölcsönhatás is, ami túlmutat az anyagi kölcsönhatáson. Ezzel már olyan területre tévedünk, amit a tudomány nem ismer (el). A mágia, vagy varázslat, mítoszaink legendáink, szerves része, amely (logikus) keretbe foglalt egy történetet. A még írástudatlan elődeink, szájhagyományok, szimbólumok, rítusok, tabuk szerint éltek. Hittek a náluk hatalmasabb, általuk irányíthatatlan „erők” létezésében. A mai kozmológusok is sötét, (még ismeretlen energiáról), és anyagról beszélnek, hogy kipótolhassák az egyenleteikben fellépő hiányosságokat, hogy azok egyensúlyba, logikus keretbe kerüljenek. Abban hisznek, hogy a tudomány fejlődése majd igazolja őket. Vagyis hisznek abban, hogy a jövő alakítható, befolyásolható. Azt meg tudják, hogy a múlt eltörölhető.
Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan…..
csimbe 2021.12.02 10:00:42
@vilagnezet.blog.hu: „A csoport önzése tagjainak önzetlenségéből táplálkozik, kegyetlensége pedig azok odaadásából. Mindez tehát arra a következtetésre vezet minket, hogy az emberiség szenvedéseit nem az egyének agresszivitása okozza, hanem a csoporttá alakulás dialektikája. Az, hogy az egyén ellenállhatatlan késztetést érez a csoporttal való azonosulásra, és arra, hogy a csoport által vallott nézeteket lelkesen és kritikátlanul szajkózza... "
A csoportot olyan karizmatikus vezetőképes egyén hozza létre, akinek az önzése, agresszivitása katalizátorként működik. Vagyis a kezdeményező, a domináns egyén felelőssége meghatározó a csoport viselkedése szempontjából. Egy csoport felelőssége a demokrácia, vagy a diktatúra kialakulásában rejlik. Ha a csoportok között is van kezdeményező és domináns, nagyobb a diktatúra létrehozásának esélye. Egy diktatúra hatékonyabb, mint a demokrácia, de nem mindegy, hogy a domináns egyént, vagy a társadalmat képező csoportokat, helyezi előtérbe. Az egyéni és a csoportfelelősség (dialektikája), hasznos együttműködése a meghatározó tényező.
Figyelmeztetés: Időközben az adott tételről kiderült, hogy valójában soha sem volt érvényesen bizonyítva és alaplogikai hibás. .................................. "Gödel, aki matematikus volt, azzal vált híressé, hogy bebizonyította: lehetetlen bebizonyítani minden igaz állítást, még ha olyan…..
Látszat, vagy valóság? Amikor az amerikai csillagász Hubble távoli galaxisok fényének vörös eltolódását tapasztalta, a kozmológusok megállapították, hogy az univerzum tágul. Ezt a tágulást vezették vissza egy ősatom felrobbanására, amit a gravitáció máig sem tudott lefékezni. A gyorsulva tágulás…..