Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsömle

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó ideig csak enyhén hunyorítva, némi fenntartással figyeltem a Sonoff mellett megjelent alternatív SmartWise gyártót. Azt kell mondjam, már maga a márkanév is halmozza az élvezeteket: a "Smart" mint "okos" és "Wise" mint "bölcs" szavak összevonásával sikerült még tovább fokozni az okos eszközt,…..
Zsömle 2020.12.09 16:41:28
@Laza...:
Szia!

Nekem volt pont egy olyan kapcsolóm, mint ami a cikkben szerepel, úgyhogy végre tudtam rá tölteni Tasmotát, úgyhogy ezúton is nagy köszönet EnEs-nek a cikkért! :).
Viszont mivel már vagy négy kapcsolóval lyukra futottam (amikből a másik három természetesen nem is hasonlít a cikkben levőhöz, a rájuk szitázott kóddal meg nem jutottam semmire), így szeretném megkérdezni, hogy hogyan sikerült ezt az Esoolinál megoldanod? Részletes leírást (akár privátban), esetleg fotókat tudnál adni róla?

Négygombosra lenne (többek között) szükségem, ezt találtam ebből a márkából, viszont ennek kell nullvezeték is:
www.aliexpress.com/item/4000042070625.html

Illetve itt van egy teljesen ugyanolyan kinézetű MiniTiger (korábban volt már ilyen "márkájú" kapcsolóm, annál nem volt gond a Tasmota feltöltése)
www.aliexpress.com/item/4000029570592.html

Mivel természetesen egyiknél sincs a nyákról fotó, fogalmam sincs, hogy merjek-e kockáztatni, mert a polcra dísznek túl drága egy ilyen. :)
Béndekpuszta tipikusan az a fajta település, amit nem nagyon érdemes a térképen keresni, mivel nincs is rajta. Történt ugyanis, hogy miután az utolsó lakója 1983-ban elhagyta, a falu házait lebontották, és az utolsó tégláig elhordták. Amit az ember elhagyott, azt a természet birtokba vette, és…..
Zsömle 2018.08.10 08:47:53
@agyramegy:

Konkrétan:
Nagygéc (Szabolcs-Szatmár-Bereg, határ mellett)
www.geocaching.hu/caches.geo?id=1652

Derenk (Borsod-Abaúj-Zemplén, határ mellett)
www.geocaching.hu/caches.geo?id=383

Érdemes a történetüket is elolvasni, egyiknek sem volt olyan "békés" a kiürülése, mint Béndekpusztának.
Tegnap indult el a Házasság első látásra című új reality, ami négy olyan párról szól, akik az oltár előtt látták meg egymást először, és igyekeznek utána megismerkedni, esetleg megszeretni egymást. A szemfüles kommentelők szerint a műsor full kamu, hiszen: 17. § (1) A házasságkötési szándék…..
Zsömle 2017.05.04 11:29:35
@Terézágyú: Sajnos ebben nincs igazad. 2014 július 1. óta valóban nincs anyakönyv (elektronikus anyakönyv van kizárólag), a régi nagy anyakönyveket le kellett zárni, azokba új bejegyzés nem kerülhet (kizárólag az, ha egy anyakönyvi eseményt az elektronikus anyakönyvbe felvisznek), és így nyilván a házasságkötéskor sem írják alá az anyakönyvet a házasulandók, csak egy "sajtpapírt", egyetlen A4-es lapot - amit azért általában igyekeznek az anyakönyvvezetők legalább valami normálisabban kinéző mappában vagy borítóban elhelyezni, hogy legalább némileg komolynak hasson a dolog.
Amiben igazad van, az az, hogy fizikailag az anyakönyvek még léteznek az irattárakban, hiszen a korábbi, még az EAK-ba nem felvitt eseményeket ezekből kell kikeresni - de ahogy írtam, azokba már nem írnak be semmit lassan három éve. Talán az anyakönyvi kivonatokkal kevered az anyakönyvet, azt valóban papír alapon (is) kiállítják, pecsételik, aláírják...
Zsömle 2017.05.04 20:49:31
@Jadviga13: Az már régen, volt talán igaz sem volt. Főleg hogy az EAK kedvéért 8 évnyi ASZA-adatbázist képesek voltak kidobni a kukába.

Fentebb elhangzott még az is, amit pontosítani szeretnék: nem teljesen szabályos, de megkerülhető az, hogy a területileg illetékes anyakönyvvezető végezze el a polgári szertartást. Ha például halaszthatatlan teendője van, esetleg betegsége az adott időpontban, és teljesen véletlenül a közös hivatal (ha van) többi illetékes anyakönyvvezetőjének sem alkalmas, akkor külön kérvényezés után szinte bárki mást fel lehet kérni a feladatra (már nyilván csak olyat, aki egyébként is anyakönyvezhet).
Csak azt akarom kihozni ebből, hogy attól, hogy felismerhetően nem az etyeki anyakönyvvezető volt a felvételen, önmagában még nem feltétlenül érvénytelen az egész. Bár ha valóban *könyvet* írtak alá, akkor az elég gyanús. :)

(És ha jól rémlik, a 30 napos határidőt mondjuk erősen közelgő gyermekszülés esetén is lehet rövidíteni. :) )
Induljunk egy kis zempléni kalandozásra. Úti céljaink - ahogy azt már megszokhatták tőlünk az olvasók -  nem a jól ismert városok  lesznek, mint pl. Tokaj, Sárospatak vagy Sátoraljaújhely. Helyettük (vagyis inkább mellettük) a rejtett zugok felé közelítünk. Olyan látnivalók…..
Zsömle 2015.05.27 11:05:33
@guti.haz14: Jóformán minden zempléni települést összeköt egy híres várral egy alagút...

...legalábbis a helyiek mindenütt tudnak egy ilyen legendát - bár általában vagy fogalmuk sincs, hogy hol van ez az alagút, vagy ha van is, akkor is kiderül, hogy ők is csak úgy hallották. :)
A golopi járatból talán 10 méter látható most, pontosabban csak a téglaboltíves felső részéből a kb. 1 méter magas "lyuk", ahova legfeljebb hason csúszva lehetne bemászni a szemét közé, de azt is minek?!
Legutóbb a monoki várhegyet a sárospataki várral összekötő alagútról hallottam, ami a várhegyen indul, egy óriási vasajtóval, amelyen 80 kilós lakat függ. Mivel sehol nem találtam a hegyen azt a bizonyos ajtót (vagy egyáltalán: a helyét), a helyiek megnyugtattak, hogy azért, mert álsziklákkal van álcázva. Sajnos azt nem tudták megmondani, hogy az álsziklákat hogyan lehet megkülönböztetni az igaziaktól. :)

Golop-Szerencs légvonalban kb. 8 kilométer, Monok-Sárospatak szintén légvonalban 36... Talán ezeket az távolsági adatokat is érdemes figyelembe venni az ilyen alagutas mondák vizsgálatánál...
Zsömle 2015.05.27 12:21:13
@guti.haz14: Mert a Rákóczi-pince létezése tény - a sok kilométernyi további részét meg "úgy hallották", hogy létezik. :)
Különben ez a lovaskocsival való járás is széltében felbukkan, Monokon ugyanez úgy szólt (egy másik, templom alatti pincejárattal kapcsolatban), hogy a kapun bemenve a lovaskocsi meg tudott fordulni a teremben.
Ezeknél a legendáknál mindig az jut eszembe, hogy van Telkibánya felett néhány régi (arany- és ezüst-)bányatáró, ezeknek a méreteiből azért valamennyire sejthető a valóság: konkrétan a Teréz-táró kb. 1-1,5 méter széles és 2-2,5 méter magas, meg olyan 2-300 méter hosszú. Hol van ezekhez képest a többtíz kilométeres, 3-5 méter űrszelvényű szörnyalagút? :) És azért az se felejtsük, hogy a Zemplén vulkáni kőzetből áll, abban nincsenek víz vájta barlangok, és a kőzet azért kissé kemény is, fejteni sokkal nehezebb (középkori eszközökkel pláne).

Ha el is fogadjuk, hogy léteztek ilyen alagutak, szerintem nagyjából annyi lehet igaz a mondákból, hogy a kiindulóponttól pár száz méterre kijönnek a felszínre valamilyen bokrosban, aztán a menekülő onnan már mehet akár Sárospatakig is, ahol egy ugyanilyen, rövidke szakaszon bejuthat a várba... :)
A retrofuture szónak nincs jó magyar megfelelője. Jelentése körülbelül "a múltban elképzelt jövő" lehetne... Hihetetlen egykori szovjet ifjúsági kiadványokra bukkantam, egészen a harmincas évek közepétől találhatunk benne technikai érdekességeket, de ami a legjobb: fantáziadús elképzeléseket a…..
Zsömle 2015.02.11 07:32:20
@kekegsm: Leonida néni a rosztovi dohánygyárban dolgozott fiatal korában, Viktor Szíriusz anyjánál lakott, szóval szerintem mindketten oroszok. :)
Zsömle 2015.02.11 12:02:20
@Roan: Pedig ezt a tényt majdnem mindegyik részben elmondták, "bezzegamikormégarosztovidohánygyárbandolgoztam" hangsúllyal. :) És nekem mindig az volt gyanús, hogy hogyan lehet, hogy ötszáz év múlva még áll a rosztovi dohánygyár, ráadásul van, aki dohányzik is egy zárt, kevés levegőjű holdbázison. :)
Egyébként igen, nemzetközi csapat volt: Berci és a szülei magyarok, Otto Steff német, lenhajú Aino valami finn (vagy svéd, már nem emlékszem pontosan) stb.
A blog rendszeres olvasójaként Sunsetjoy egy kisebb válogatást gyűjtött össze a számítástechnika elmúlt 60-70 évéből érdekességként. A saját bloggal is rendelkező szerző, aki már ITT is publikált, most egy - fotóblog lévén - sok képpel illusztrált számítástechnika-történeti összeállítással…..
Zsömle 2014.07.02 18:40:04
@Tejinashi: Biztos vagy benne, hogy 20 GIGÁS volt az a HDD és a floppy 360 MEGÁS?! :) Szerintem egy nagyságrendet tévedtél...
Nemrég vezetett kísérővel volt szerencsém felfedezni a Fűvészkertet, ami az ősz színeiben megindítóan gyönyörű látvány. Érdemes élni a kert által meghirdetett eseményekkel, amiről a fővárosi botanikus kert honlapján lehet tájékozódni. Sétámon sok érdekes…..
A nemrég moziba került Looper kapcsán nyakra-főre születnek a top időutazós-posztok. Már tudjuk, hogy minden idők legjobbja e témában a Vissza a jövőbe trilógia, szorosan nyomában kullog a Terminátor 1-2, és a 12 majom is kihagyhatatlan klasszikus. Itt most olyan időutazós…..
Subba Twitter: Ice T csaja 2009.11.18 15:06:00
Jó öreg Ice T szabadította a világra a kedvenc twitterezőnket Coco-t, aki egész komoly időt tölt magával. A képen éppen a mellei közül figyelheted meg mit lát a strandon, itt pedig a többi remekmű.Apával dilizés:Tv nézés (Hol a tv?)Ice T kristályfestmény telefonra: ..
Zsömle 2009.11.18 17:02:26
@Balazs5: Az nem fog lefogyni a kondizástól sem, lévén szilikon.
A rockandroll az nem egy tánc, ugye, hanem elsősorban életérzés, világszemlélet, divat, nettó energia és bruttó őrület. Ezt a tünetegyüttest önti egyféle formába az eddig elsősorban Rowan (Mr. Bean) Atkinson untermannjaként (szövegírójaként, na ez meg milyen meló?!)…..
Modorosblog A kommentelő 2009.10.08 08:39:00
Régóta és sokan kéritek, hát tessék. Nagyon nehéz rádöbbennünk, hogy a kommentelők csak egy kis hányadát teszik ki az állandó olvasóknak: ez a legutóbbi felmérésből is kiderült. Míg a legcsöndesebb, posztmentes szombatokon is közel ezren felnéznek ide, a posztonként…..
Zsömle 2009.10.08 09:23:25
@belgarian: Tiborhoz fordulj ezügyben. :)
Zsömle 2009.10.08 09:41:14
@Frengi: A szerverlogokban még az is számon van tartva, hogy melyik kommentet olvastad el kétszer is. :)
Egyszerűen nem találok szavakat, ilyen nincs tőlünk keletre, délre, nyugatra, északra, ilyen nincs Kirgizisztánban, Mongóliában, Botswanában, Indiában, sehol a Földön. Ilyen csak Magyarországon van: 40 centiméteres kilátót építettek Bodrogkeresztúron. Az alpolgármester azért…..
Zsömle 2009.10.06 08:26:01
@Bogyó 2: Az említett kőfalat nem tudom, hogy hová építették (gondolom, nem a vízelvezető árok oldalára gondoltak), de az teljesen igaz, hogy előtte a vízműdombokra járt mindenki, mert kevesebb volt a kerítés, mint a hiánya. :)
Zsömle 2009.10.06 08:29:09
@Bogyó 2: Különben a cikkben említett "ősfenyves" egy vicc, az a világháború előtt ültetett, egykori grófi birtok erdős területe volt, mára már erősen leromlott. Az igaz viszont, hogy a teljes terület aljnövényzetét kiszedték.
Nem, nem vagyok álszent, sem erkölcscsősz. Tudom, hogy én is vétek hibákat. A lista nem is arról szól, hogy népneveljek. Pusztán dokumentálni szeretném, ami kiakaszt. És tudom közben, hogy mást meg más akaszt ki (valakit pedig egyenesen én akasztok ki), azaz biztatok is mindenkit,…..
Hallott már valaki a Diamond zenekarról? Nem? Nem baj, majd most fog, ugyanis a rockcsapat még tavaly dalt írt Talmácsi Gábor motorversenyző tiszteletére Talma Go címmel. A videó láttán egyszerűen elállt a szavunk, így kommentár helyett inkább felhívnánk a figyelmet a klip…..
Nem mindig babra vagy verbális-anyagi szívatásra megy ki a játék. Iván rájött, hogy újdonsült ismerősét, egy idős hölgyet szemérmetlenül át akarja verni egy, magát az FKSZ-BAU Építőipari és Szolgáltató Betéti Társaság tagjának kiadó fiatalember. Ablakcserét ígért…..
Zsömle 2009.08.31 16:17:40
@Frederic Hanry:
Ez a Felsőruzsin KÖRÚT eléggé érdekes, mert Miskolcon, az Egyetemváros fölött van ugyane egy Ruzsinszőlő nevű rész (Ruzsinszőlő dűlő is), de körútnak azért távolról sem nevezhető, mivel inkább ilyen hétvégi házas terület. :)
 Azt hittem, ez soha nem történhet meg, és mégis!Szegeden sikerült a lehető legostobább módon kifacsarni a törvényeket, és hírt kreálni egy nem létező erőszakból. Aki nem tudná vagy időközben feledésbe merült volna a dolog, annak itt egy link: A hír az OrigónAz csak…..
Zsömle 2009.01.28 07:44:51
@zsame:
"hogy még a közszolgálati magyar televízió, közszolgálati híradójában is riportot készítsen erről, ezt már túmacs"
Látatlanban is van rá egy fogadásom, hogy a szegedi illetőségű Hevér Lóránt nevű dizájnszemüveges szutyokriporter csinálta a műsort. Az ugyanis rendszeresen szerepel valami gagyi, dél-alföldi területről származó, erősen felfújt bulvárhírrel a híradóban. Vélhetően valami belső késztetése van erre.
Egyszer valami innen-onnan összeszedett ál-AIDS-tesztet tesztelte, szépen a riportban beleszúrt a kezébe, és megmutatta, hogy a teszt szerint nem fertőzött. Közben legalább 10 centis amplitúdóval remegett a keze. :D

Egyebekben én is egyetértek: szégyenletes, hogy a korábban magát mértéktartó, bulvártalan híradónak nevező MTV-s műsor idáig süllyedjen.
Hóbelevanc Gázfüggőség 2009.01.07 13:00:00
Évtizedekkel ezelőtt sokak közeli sötét jövőt vizionáltak, amely képek alapján mára el kellett volna fogynia a fosszilis energiahordozóknak a Föld nevű bolygón. Ma már más a helyzet, az óvatos becslések is sok évtizednyi tartalékról beszélnek, és ki tudja mennyi olaj és gáz…..
Zsömle 2009.01.07 16:04:37
@scsaba1: Ne legyetek már buták, hát még a Marsig is alig tudunk eljutni. :)
Zsömle 2009.01.07 16:17:57
@tehenke: A Pécs melletti uránbányákban és környékükön dolgozóknál is érdemes lenne mindenféle összehasonlító vizsgálatokat csinálni, ha már kiterjeszted a problémát.

Az utókornak nagyobb fejtörést mindenképp az atomhulladék jelent, az bomlik le (feleződik) később. Szénerőmű ma már jóformán nincs (ahogy szénbányászatunk sem), a gázerőműveket jókora szűrőkkel látták el, és ugyanezt meg lehetne/kellene tenni a házi gázkazánokkal is. Bár ha jól tudom, a modern gázkazánoknál már nagyon kicsi a légkörbe jutó károsanyag, mivel egyre tökéletesebb az égés.
Zsömle 2009.01.07 16:48:44
@tehenke:
"A CO2, ami jelenleg tönkreteszi a környezetet, ha bepalackozod ennél sokkal több és SOHA nem bomlik le."
No, ITT a fő probléma! A "rettenetes" CO2 ugyanis a földi ökoszisztéma egyik fontos alapeleme, nem pedig holmi káros gáz. Ha nem lenne, a növények nem tudnának asszimilálni, nem lenne miből szenet építeni a sejtjeikbe, és nem tudnának miből oxigént előállítani a lélegző, de gondolkodni nem szerető embereknek. :)

A vízszivattyús energiatárolással egyrészt az a probléma, hogy nagyon nem zöld (nálunk csak magas természetvédelmi értékű hegységek jöhetnének szóba, amik elég meredekek és elég magasak), másrészt nem is feltétlenül túl gazdaságos.
Subba Jogában áll hallgatni 2008.09.02 09:59:00
Óriási buli lehetett a sikondai jogász gólyatáborban hétvégén! Kozsót egy hangulatos barkácskordonnal kellett megóvni, mert ugye ki tudja mire képes egy leendő jogász két boroskóla után? További remek képek a kattintás után...
  Felforr a vérem a takaró alatt A legszívesebben most jól meg... Csak nézem a falat, forgolódok némán Látom az arcát, még mindig fáj   A kilencvenes évek hajnalán a szintetizátor alapú popzene nem feltétlenül jelentett egyet a borongós életérzés és a sötét…..