Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Keletiből Hongkongba

38 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai Trump-Kim találkozó apropóján...  Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó határvonalon - annak az északi oldalán - készítettem ezt a videót. Az elején megcsodálhatjuk azt a határtól pár méterre álló 9,4 méteres márványtömböt, amely a 24 éve elhunyt vezető, Kim Ir Szen (jobb átírással Kim Il…..
Tondzsik Lakásavató 2016.02.24 20:53:20
Az előző részben meglátogattuk Joulupukkit, a lappföldi Mikulást, most megnézzük, honnan jönnek a rénszarvasai.Mivel a Télapó-parki rénszarvasok elég lehangoló, leginkább megviselt vidámparki pónikra emlékeztető látványt nyújtottak, meg amúgy is jobban érdekelt az ennél…..
Ari, a gazda meglazította a szárított zuzmóval teli zsák száját, miközben Vertti, a szánhúzó rénszarvas vánszorogva ért be a célba.- Ezt a harmadik kört elég lassan tette meg Vertti. Biztos elfáradt - próbálkoztam.- Dehogyis, csak már unja. Váratlanul úgy adódott, hogy…..
Október elején készítettem ezt a képet a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben. Aki fogékony a szimbólumokra, pláne a történelmiekre, értékelni fogja. A jövő elkezdődött Az előtérben az igen kifejező elnevezésű Jövő Generáció Egyesület képviselői. A muszlim…..
Bízom benne, hogy kellően sokakat irritál, hogy Phenjan helyett többnyire Pjongjangot írok, amikor Észak-Korea fővárosa kerül szóba.De hát fenjannak kell mondani, nem? Nem. A pjongjangi/phenjani Dzsucse-emlékmű Vigyázat, okoskodás következik! A magyar helyesírásban a nem latin…..
- Kéne venni sört az útra – jegyezte meg valaki.- Hülyeség. Majd veszünk a vonaton. A kínai vonatokon folyamatosan oda-vissza tologatnak ilyen kajás kocsikat, nyugi – reagáltam fölényeskedve.Hiba volt. Miután az észak-koreai utazási iroda képviselőjétől megkaptuk a…..
Keletiből Hongkongba 2014.08.29 02:26:45
@Mad Mind: Köszi a kérdést. Erről lesz szó a következő posztban. Röviden: nehezen indokolható a Phenjan átírás, pláne ha "fenjan" kiejtés társul hozzá. Peking más, én sem írnám át.
A vonat a dandongi állomáson töltött közel három óra után elindult az észak-koreai határváros, Szinuidzsu felé. Mégpedig a „Kínai-Koreai Barátság hídján”. És vajon kik építették a kínai-koreai barátság hídját? Úgy van: a Japán Birodalom. 1937 és 1943 között.…..
- És, Kijevben voltál már? – próbáltam továbblendíteni egy kárpátaljai ismerősömmel folytatott beszélgetést, nagyjából 12 éve.- Minek lettem volna? – kérdezett vissza. Remélem, azóta meggondolta magát. Én legalábbis nem sok olyan külföldi helyre emlékszem, ahol ilyen…..
Keletiből Hongkongba 2014.08.25 19:11:50
Észak-Koreába tehát egyáltalán nem lehetetlen, de még csak nem is nehéz bejutni - ez az előző posztból már kiderült.Hogy miért vagyunk hajlamosak ennek az ellenkezőjét hinni, arról még fogok írni.Akkor most lássuk, én hogy jutottam be. Nem szívesen deheroizálom magamat, de ki…..
Keletiből Hongkongba 2014.08.11 02:18:37
@blaubner:
1. Már nem emlékszem pontosan, de mindenképpen drágább és rugalmatlanabb lett volna mindent egybevetve.
2. De, elméletileg lehetne hozzájuk fordulni közvetlenül is, de ezt túl kockázatosnak ítéltem. Ma már valószínűleg úgy csinálnám.
Keletiből Hongkongba 2014.08.11 18:01:29
@ayman: Nem, egyáltalán nem érted jól. Nem is állítottam ilyesmit.
Keletiből Hongkongba 2014.08.11 23:22:08
@ayman: Már jeleztem, hogy lesz még poszt a témában. Ha valóban érdekel a véleményem, olvasd el majd. Minden jót!
A pekingi Lisi hutongban található „161 Hotel” kávézójában, a bejárattal szemben ültem, kissé feszülten.Kisvártatva egy élére vasalt szövetnadrágot és fehér, rövid ujjú inget viselő, vékony férfi lépett be a szállodába, a kezében aktatáskával. Körülnézett, majd…..
Keletiből Hongkongba 2014.07.29 18:41:35
@johnny77: ennek igazán örülök, igyekszem fokozni a késztetést :)
Keletiből Hongkongba 2014.07.29 18:42:30
@Faluvégi Balázs: Ő az egyetlen magyaros a cégnél. Lesz még szó róla.
Keletiből Hongkongba 2014.07.29 18:47:02
@tralalala: Több okból. Egyrészt a legdurvább helyekre nyilván nem visznek. Másrészt vannak fejlettebb és kevésbé fejlettebb részek is. Harmadrészt az olvasók imádnak szörnyülködni, a média pedig igyekszik megfelelni ennek az elvárásnak. Negyedrészt pedig kemény propagandaháború folyik, csak a "nyugati" olvasó hajlamos azt hinni, hogy ebben csak az északiak vesznek részt. Nos: nem.
Impresszionista, kísérleti műalkotás következik.Két másodperc az észak-koreai filmgyárból? Két másodpercnyi bébipanda? Két másodperc a mongol Nádam fesztiválról? Két másodperc tibetiszerzetes-mantra? Két másodperc Don-kanyar?Talán két éve láttam egy olyan videót, amely egy…..
Keletiből Hongkongba 2014.06.27 13:31:49
@PárnaHayder: köszi. A szállás Oroszországban teljesen változatos volt. A legtöbbször vonaton, de volt couchsurfing, hostel, szálloda, faház (a videóban a Bajkálnál) is.
A vonatjegyet minden egyes viszonylatra meg kell venni, tehát nem lehet le-felszállogatni. Minél több a megszakítás, ez összesen annál többe kerül. (Én sokszor szakítottam meg, mert sok hely érdekelt). Főszezonban érdemes előre foglalni, ha nem akarsz lekésni egy fix programot Észak-Koreában..
Keletiből Hongkongba 2014.06.27 13:32:18
@a nagy levin: az volt :)
Az előző videóban láttunk ifjú párt a Kimek óriási szobránál és Kim Dzsong Ilről elnevezett virágot, most egy villámvágás jön a pjongjangi (phenjani) metróról.A természetesen helyi idegenvezetők által kísért metrózáson a Puhŭng (újjáéledés) állomástól az öt…..
Miután rengetegen néztek meg a napokban egy videót a kiürített Phenjan/Pjongjang utcáiról, gondoltam, kirakok egy villámvágott rövid anyagot a ki nem ürített, valódi verzióról.Az elején észak-koreai idegenvezetőnk magyarul mutatja be a két vezető szobrához helyezendő csokor…..
Vonattal Budapestről Hongkongba, Ukrajnán, Oroszországon, Mongólián, Észak-Koreán és Kínán át.A videóban feltűnik többek között: Budapest, Kijev, Harkov, Voronyezs, Moszkva, Kazany, Novoszibirszk, Tajga, Ulan-Ude, Bajkál-tó, Irkutszk, Vlagyivosztok, Ulánbátor, transzmongol…..
Még öt kérdés megoldása jön a nagyszerű kvízből. (Legörgetés előtt tessék szépen kitölteni.)11. képA figyelmesebbek észrevehették az orosz feliratot: кнопка (gomb). A fotót a Szujfenhe-Vlagyivosztok buszút egyik útszéli megállójában, tehát Kínából Oroszországba…..
Keletiből Hongkongba 2014.04.28 07:46:36
@rgranc: Ok, vettem. Jár a pont!
A kvíz utolsó öt kérdésének megoldása jön. (Nem ér legörgetni kitöltés nélkül!)16. képA mongolokkal rokon burjátok mintegy félmillióan vannak, és jórészt a Bajkál-tó déli és keleti oldalán fekvő Burját Köztársagában élnek, amely Oroszország része. Többnyire…..
Észak-Korea és Tibet után a visszaszámlálás Mongóliában készült képekkel folytatódik.Condzsin Boldog - Dzsingisz kán 10 méteres talapzaton álló 40 méteres lovasszobra a ló fején lévő kilátóról fotózva.Az első étterem közvetlenül az orosz-mongol határ után. Dzsingisz…..
Keletiből Hongkongba 2014.04.17 22:46:06
@luppio: Nem kecskebél, hanem kecskebelsőség :)
Keletiből Hongkongba 2014.04.27 17:46:11
@Róbert Steinhöfer: A képen éppen kecske van, de ettől még igaz az állításod, hogy alapvetően birkát illik adni. Lehet, hogy kiemelt vendégek voltunk, azért vágtak kecskét a tiszteletünkre?
Az ez iránt kevéssé érdeklődők ne olvassák tovább, mindenesetre esetünkben a vágás után a belsőségeket és a húst szétválasztották, és külön megfőzték. Előbb a belsőségeket tálalták fel a jurtában a férfiaknak - ahogy a képen látszik -, utána pedig, naplemente előtt, a családtagok és a vendégek a szabad ég alatt, együtt fogyasztották el a húsos részeket. Sok vodkával és lengyel savanyúuborkával.
Folytatódik a kvíz értékelése.6. képSokakat az vihetett félre, ami korábban engem is. Szóval, hogy a Góbi az sivatag, a sivatag pedig homoktenger. Nos az első tagmondat igaz, a második viszont nem feltétlenül. A Góbinak van ligetes puszta, füves puszta és sivatagos puszta része. Ez…..
Alább jönnek a múltkori kvíz megoldásai, kis magyarázattal.1. kép Ez bizony - óriási meglepetés! - Észak-Korea (nem pedig Dél-Korea, ahogy a figyelmetlenebbek ikszelték a kvízben). A propagandagiccs látványos Arirang-ünnepségen nagyjából két hónapon keresztül nap mint nap…..
Kattints az alábbi képre, és utána egérrel görgesd, vagy a kurzorbillentyűkkel lépegess lefelé a kvízben. Ha így sem menne, akkor ezen a linken biztosan működik: kattints ide Betöltés...  ..
Észak-Korea, Tibet és Mongólia után még egy pár kép bevezetésként. A Keletiből indult út végpontjáról, Hongkongról.Turisták Bruce Lee szobrával fényképezkednek a Sztárok sétányán, Tsim Sha Tsui városrészben. A háttérben a Hongkong-sziget. A hongkongi származású…..
Okéoké, már sokszor ígértem a Facebookon, de most tényleg!Újraindul a blog. Meglepetéssel, videókkal és sok képpel.Először visszatekintés a Keletiből Hongkongba útra, aztán jönnek más beszámolók, Afrikától Amerikáig. A hírt természetesen Pjongjangban is örömmel…..
Keletiből Hongkongba 2014.04.15 07:38:29
@olgavagyok: Kedves olgavagyok! Köszönöm a kommentet és a linkeket. Lesz még sok kép és írás, kövesd a blogot. A 3000-et én is olvastam, de nem erre igaz, hanem arra, hogy nagyjából ennyi "nyugati" turista megy be az országba évente.
Messze a legtöbb a kínai turista, tízezres nagyságrendben.
Nyilván azt mutatják, amit szeretnének, de rengeteg dolgot lehet látni abból is, amit nem tennének ki a vitrinbe. Mivel vonattal utaztunk a kínai határtól Pjongjangig, és az országon belül is buszoztunk, elég sokat lehetett látni.
Keletiből Hongkongba 2014.04.15 07:43:35
@Mainframe: Nézd, mielőtt ilyeneket írsz, érdemes kicsit utánanézni. Internet és kalózrádió? Az átlagember számára ott internet nincs, másrészt magam is láttam óriási zavaróállomásokat, amelyekkel a déli rádiókat blokkolják. A legnagyobb hatása tényleg annak tud lenni, ha az emberek látják és tudják, hogy máshogy is lehet élni. Márpedig ezt csak a külföldieken. Szerintem kérdezd meg szüleidet/nagyszüleidet, hogy ők mit gondoltak (volna) arról, ha az ötvenes években egy nyugati turista Magyarországra érkezik. Rossz volt/lett volna nekik, vagy nem? Kb. ugyanez a helyzet.
Keletiből Hongkongba 2014.04.17 22:48:44
@Mainframe: Ok, ez már korrekt vélemény. Kérdés, ki hol húzza meg a határt, mire alapozza a véleményét és mennyire kíváncsi. Nekem is komoly morális vívódást okozott a dolog az út előtt. Utólag egyértelmű az álláspontom: menni kell, minél többször, minél többeknek.
Szóval hamarosan újraindul a blog.Tegnap kiraktam pár képemet Észak-Koreáról, ma pedig jöjjön négy fotóm a Keletiből Hongkongba tartó út egy meghatározó leágazásáról: Tibetről. Persze lesz még szó mindenről részletesebben.Első blikkre a lászai Potala palotára hasonlít,…..
Mielőtt a doni áttörés 71. évfordulóján belevágnék Don-kanyari túrám leírásába, szeretnék a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű azonnali, egyoldalú lebontását követelők figyelmébe ajánlani három dolgot.1.Ez itt a boldirevkai I. Magyar Központi Katonai Temető, 8375…..
Keletiből Hongkongba 2014.01.12 19:13:04
@Crass: Kedves Crass! Én ezeket nem vitatom. Azt sem, hogy a magyar áldozatoknak is érdemes lenne emlékművet állítani, és azt sem, hogy inkább lenne helye az emlékműnek egy temetőben. Azt viszont állítom, hogy addig, amíg az oroszországi magyar katonati temetők létének nyilvánvaló feltétele orosz részről, hogy ez az emlékmű ott legyen, ahol, addig ott kell lennie, és meg kell védeni. Az áthelyezésről tárgyalni persze lehet, de egy esetleges egyoldalú lépéssel csak a magyar katonai temetők meggyalázását lehet kiprovokálni. A doni sírkertek megőrzéséért, ápolásáért cserében egyáltalán nem nagy ár a Szabadság téri emlékmű léte. Ezért is mutatom be ezeket a temetőket a következő posztban.
Keletiből Hongkongba 2014.01.12 17:55:54
@¿Qué tapas hay?: Köszi, ez sokkal jobb felbontás! Én is sokat használtam a Yandexet (és a 2gis-t) okostelefonon, de a Donnál még nem jöttem rá, hogy ez a tuti..