Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tökfőzelék1 (törölt)

0 bejegyzést írt és 186 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt tulajdonképpen kapcsolódik a szombati íráshoz (miként azt ott meg is ígértem), hiszen most is fordított határátkelésről lesz szó, amennyiben ezúttal egy angol írta meg, miért döntött anno úgy, hogy Magyarországra költözik, és milyennek is látja 9 év elteltével…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.25 13:17:09
@Kövérmadár [swe]: Sejtem, hogy mire gondolsz.

Most ráérek, ezért lefordítom miről szól a poszt, a 4 pontot újrafogalmazom és konzekvenciákat vonok le.

Az angol posztoló feljebb lépett volna egy angol cégnél, de nem tetszett neki Angliában, hogy a fizetésből

2. nem tudja magániskolába íratni a gyerekeit, elkerülve az alacsony szintű állami angolszász iskolarendszert,
4. nem tud venni magának egy telket és egy kertes házat Angliában. Megjegyzés: feltételezem, hogy a kis telket örökölték Magyarországon, így a Mo-ra költözéskor már megvolt a telek.

Szerény véleményem szerint szó sincs arról, hogy
1. nem akart elküldeni senkit az angliai munkaadójánál vezetőként, miután feljebb lépett volna és ezért akart eljönni a cégtől (hogy lehet ilyet leírni?). Ez egy mondvacsinált indok.
3. "UK néha kulturális sivatagnak tűnik." Feltételezem, hogy a posztoló nem tanult meg magyarul tökéletesen (ezért is írta angolul a cikket), így nem tudja ebből kifolyólag nagy mennyiségben fogyasztani a magyarországi magas kultúrát (színház, irodalom, igényesebb filmek magyarul) és élvezni sem tudja azt. Magyarországon is a vezető lap a Blikk és a Való Világ meg a Barátok közt vezeti a nézettséget, ezt valahogy a magyar felesége nem említette neki? Tehát ez az indok szintén nem tűnik őszintének.

A posztoló feltételezem, hogy valamilyen oktatási intézményben dolgozik, szerintem valamilyen tanár, ebből indulok ki.

Lássuk a nyereségeket a Magyarországra költözésből:
- lehetséges, hogy vásárlóértékben jobban járt azzal a posztoló azzal, hogy Mo-ra költözött, ha jó ajánlatot kapott valamilyen magyarországi magániskolától. Angol anyanyelvűként jó pozícióból indult.

a "feleségem készen állt arra, hogy hazaköltözzön egy időre" mondatból azt olvasom ki, hogy
- a magyar felesége sokkal könnyebben oldhatta meg a gyereknevelést, mert egyrészt olcsóbbak a gyereknevelés költségei (bölcsőde, óvoda nem fizetős), másrészt az anya nagyszülei is a közelben vannak, hogy segítségenek (ez könnyebbség az anyának)
- ha nem dolgozik az édesanya (lehetséges), akkor nem érzi magát annyira egyedül Mo-n egyrészt a szülei, mo-i barátai, másrészt az anyanyelve és a kultúra miatt, Mo-on kiismeri magát könnyebben
- a gyerekek jobb oktatást kapnak, különösen ha valamelyik jobb városrészben laknak (Budára gondolok), még jobbat, ha magániskolákba járnak (ha meg tudják ezt fizetni)
- volt telek és az angliai megtakarításukból vígan építettek rá egy házat (ha nem volt telek, akkor vettek egyet)
- az angliai megtakarításuk sokkal többet ér Mo-n, mint ott

Lássuk a negatívumokat. Rájött az angliai posztoló, hogy
- oktatás színvonala is romlik
- a politikusok sokkal hülyébbek (hülye szabályok) és az ország pénzügyei rosszabbak, mint gondolta volna (ezért is a sok kivonás/megszorítás)
- van nagy korrupció, uram-bátyám, rohadnak a kormányzati és az ellátórendszerek
- és a legfontosabb a végére maradt, rájött, hogy az ő helye sem atombiztos („létbizonytalanság”). Mostanában kezd félni, hogy bizony akár őt is kirúghatják még anyanyelvi angolként is (holott ez órási előny volt már pár éve), illetve nincsen akkora kereslet a munkájára, mint hitte/mint korábban volt. Szerintem meglepődött, hogy az óriási makrogazdasági visszaesés hatásai őt is elérték.

Most már nagyon munkás lenne visszamenni Angliába, lévén, hogy a ház Mo-n van, a már idősebb gyerekek itt szereztek barátokat, ebbe a kultúrában nőttek bele, viszont a sok negatív hatás és az utóbbi évek politikai/gazdasági hatásai kezdik felülmúlni az egykori pozitívumokat, ezenkívül a posztoló veszélyben érzi a munkahelyét is vagy legalábbis tervezni nem tud úgy, ahogy azt korábban megszokta/elvárná.

Jogosnak érzem a keserűséget, de sajnos a jövőt egyikünk sem ismeri, ha jól sült volna el a dolog, akkor most egy sikertörténetet olvastunk volna (mint ahogy általában csak szép dolgokat tesznek ki magukra az emberek az internetre), én becsülöm, hogy egy ilyen posztot is megírt valaki, nem csak az önnön csillogását harsogja, mint általában.
Amikor migrációról esik szó, érthető módon a legtöbbször a keletről nyugatra irányuló határátkelésről beszélünk, pedig van mozgás fordított irányban is. A jövő héten terveim szerint lesz is erről egy személyes poszt itt, a blogon, most azonban egy olyan városról lesz…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.22 13:41:49
@Tucanus: sajnos ezzel ellentmond az, amit néhány hónappal ezelőtt találtam Görögországról

a görögök hány százaléka él a szegénységi küszöb alatt:
www.zerohedge.com/news/2014-01-06/chart-day-greek-poverty

nagyon gyanús lenne, ha az olaszoknál a gyerekek csak lustaságból nem dolgoznának, miközben pörög az édesapa üzlete

"Ott a döntés: vándor vagy koldusbot. "
A cikkből pedig pont ez derül ki, hogy az olaszok folyó jövedelme is annyira lecsökkent, hogy sokaknál már ez a kérdés, inkább elmennek egy szegényebb országba, ahol a nyelvet sem beszélik (feltételezem sokan nem tudnak lengyelül) alacsonyabb pénzért, csak hogy nem haljanak éhen.
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.22 20:55:36
@Mirjam2: Köszönöm, megvagyok, még nagyobb a terhelés és érdekesebbek a feladatok. Összességében jól érzem magam.
Azonban a HA-re ritkábban járok azóta.
Előre szólok, a mai poszt rövid lesz, de néha ilyen is előfordul… Annyi mindenesetre kiderül belőle, hogy nem is olyan bonyolult kijutni az osztrák fővárosba, persze sokat segít, ha az ember fiatal egyetemista és beszéli a nyelvet. Ilyen szempontból kissé ellenpontja az egyik…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.14 13:28:05
@Bisbiglio: Nincs sok idom, de le kell írnom, hogy nagyon-nagyon buszke vagyok rad, így kell ezt csinalni!
Oriasi dolgokra lehet meg kepes, ha igy folytatod! Csak igy tovabb!
Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.13 12:57:27
Végre értelmes, diplomás kivándorlókról van szó.

Azért itt kinyílt a zsebemben a bicska a kettős mércéről:

"Az alattunk lakó német pár szerint nagyon zajosak voltunk, a gyerekek éjjel-nappal rohangásztak, rossz volt a hangszigetelés, ezt ők nem bírják elviselni. Ököllel verték a plafont és folyton feljöttek, hogy antiszociálisak vagyunk. Szóval költöztünk."

Te mit szólnál, ha évekig nyugiban élsz valahol és feléd költözik egy román/török/horvát/orosz (a lényeg, hogy tőlünk keletebbről származó, szegényebb és bevándorló) család 3 kisgyerekkel, akik hangosak?

Ha ez lett volna a helyzet, akkor nagy valószínűséggel rögtön mennének a burkolt vagy nyílt rasszista megjegyzések a még olyan PC és önmagát felvilágosultnak gondoló képzeletbeli posztolótól és a kommentelőktől is, hogy ez minek jött ide, mit keres itt, milyen bunkó ez és az a nép, satöbbi. (Azért nem tőlünk nyugatabbi népeket/a befogadó ország népét írtam példaként, mert feléjük általában egyfajta tisztelet társul, felük szemben inkább "illik" PC-nek lenni, hiszen ők a legtöbb magyar számára úgymond feljebbvalók, mint mi, különben is ők fogadtak be az országba, örülhet az ember, hogy náluk letelepedhet.)

Persze amikor meg mi okozunk (magyarok) valami rosszat a másiknak, akkor egy mondattal elintézzük és nem értjük, hogy a többiek miért nem kedvelnek minket. Ilyen a magyar mentalitás, hogy a legtöbben csak magukra gondolnak. Éppen ezért szeretem a germán népeket, mert ott még létezik valamiféle érzékelhető egymás iránt érzett tisztelet és megbecsülés, valamint gondolnak a másikra nem úgy, mint a mediterrán, a keleti-európai és a balkáni népek fiai és lányai (tisztelet a kivételnek természetesen).

Éppen ezért szerény véleményem szerint illett volna beleírni a posztba azt is, hogy ez valóban így volt-e, mennyire érzitek jogosnak a vádakat és volt-e másoknak is problémája veletek vagy csak nekik. Ezekből fény derülhetett volna arra, hogy tényleg antiszociálisak voltatok-e, magyarul kimondva bunkók, akik nem tartották be az elvárt társadalmi normákat a társasházon belül vagy csak egy túlzottan kényes, unatkozó német párt fogtatok ki, akiknek nem volt más hobbijuk, minthogy titeket piszkáljanak. Ezt csak az említett információk birtokában tudnánk eldönteni.

"A feleségemnek több ismerőse jelezte egymástól függetlenül, hogy Németországban nem nagyon szeretik a gyerekes szomszédokat."
Pontosan azért, mert csak bajt csinálnak a legtöbb esetben és hangosak, valamint a kezdeti időszakban egy szülőnek otthon kell maradni (figyelem, ez még nem kitartás, csak ha 5+ évig így marad és nem is törekszik elhelyezkedni!), így a lakbér fizetése is bizonytalanabb, mint kettő dolgozó szülő esetében. Ez teljesen érthető piaci szempontból.
Munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, közben megismerve a világ különböző részeit – jól hangzik, ugye? Nos, az ilyen életmódot folytatók az internetnomádok. Közéjük tartozik mai szerzőnk, Rita is, aki az árnyoldalakról is beszámol. A jelenlegi irodánk…..
A közelmúltban meglehetősen nagy vihart kavart Norbáj két Ausztriáról szóló posztja (aki még nem tette volna, itt és itt elolvashatja őket). A kialakult vitára reagálva született meg a mai poszt, melyben Viktória a saját kezdeti hányattatásaikat írta meg. Nem akármilyen…..
Mindig jó ausztriai történetet kapni, hiszen ahhoz képest, hogy milyen közel van és milyen sok magyar dolgozik ott (akár csak ingázóként is), viszonylag kevés az osztrák poszt. Norbáj mai története ráadásul azt is megmutatja, hogy érdemes az utolsó (az ő esetében talán az…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.20 20:59:55
mostanában sajnos nincs időm ide írogatni (előléptettek :)), de ez egy akkora orbitális baromság, hogy muszáj valamit szólnom

szerencsére ízekre szedte már vki a posztot, mégpedig
@talján sógor:
teljes mértékben igaza van, eléggé jól ismerem Bécset, gyakran járok ott és ez teljességgel lehetetlen, amit leírt a posztoló
minden ponttal egyetértek!

@rezsoatya(eng): tudod nem örül mindenki bután, zombi módjára minden posztnak és ujjong a legnagyobb butaságoknak is

valaki meg is érti és elgondolkodik azon, hogy miről írt a posztoló, van-e értelme annak, amit leírt és megvalósítható-e

jelzem, hogy ez utóbbi nem te vagy

ui: tudom, hogy az angolszász világban mindennek nagyon kell örülni, a rossz dolgokat nem szabad kimondani, tombol a PC-ség, meg mindenki látszólag happy és rögtön a barátod, aztán pár év után meglepődnek a bevándorlók, hogy mindenki csak a szerepét játszotta a saját érdekeit szem előtt tartva, közben pedig a hátad mögött kibeszélt pont úgy, ahogy veled kibeszélt egy másik kollégát, segítségnél pedig érdekes módon majdnem mindenki eltűnik közülük és azon is meg szoktak lepődni, hogy vannak rasszista angolok is (akkor is, ha nem mondják ki)
éppen ezért szeretem a germánokat, mert ők legalább kimondják, amit gondolnak (nagyrészt) és nem burkolóznak hamis örömmámorba folyton folyvást
úgy érzem, hogy a kommentelők között is elburjánzott az utóbbi időben ez a káros angolszász hozzáállás, hogy nem mernek szólni, ha hülye volt a posztoló, esetleg kihasznál valakit anyagilag és ő maga nem dolgozott meg a magas életminőségért vagy csak simán szerencséje volt a hülyeségei ellenére vagy hazudik a posztban, hogy okosabbnak/ügyesebbnek tüntesse fel magát a valósnál

arra buzdítalak benneteket, hogy merjetek szólni, őszintén írjátok le a gondolataitokat, legyetek nyugodtan kritikusabbak, a legrosszabb, ami történhet, hogy a HA ellenőrzi a hozzászólásaitokat

szerintem amúgy ő is átvette ezt mentalitást, azért tűnik neki túl durvának, nyersnek és gorombának az én modorom, pedig legtöbbször csak arról van szó, hogy nem kertelek feleslegesen, mert az csak viszi az időt és rontja a hatékonyságot, ha pedig mások szerint nincsen igazam, akkor úgyis lehülyéz mindenki, én is átgondolom, hogy nem mondtam-e hülyeséget (ha igen, természetesen beismerem és korrigálni is szoktam), viszont ha szerintem igazam van, akkor kiállok és okosan érvelek az álláspontom mellett

éppen ezért tartom károsnak a moderálást bármilyen fórumon, mert éppen a kritikától lehet fejlődni, minél több a hozzászóló és a nézőpont, annál érdekesebbek és produktívabbak a beszélgetések és esetleg a posztoló, valamint az olvasók is tanulnak valamit belőlük

az indokolatlan dicsérgetések viszont nem visznek sehova
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.21 00:12:14
@Határátkelő: szerintem félreértelmezted a politikai korrektség fogalmát vagy csak nem figyeltél és tévesen használtad

semmi baj, segítek: de.wikipedia.org/wiki/Politische_Korrektheit
Érdekes kérdés, hogy vajon mi a jobb: ha az álláskeresés során magadtól kell rájönnöd arra, hogy hiába felelsz meg (szerinted legalábbis) a feltételeknek, a nyíltan meg nem jelölt kritériumok miatt esélyed sincs, vagy ha rögtön az elején kiderül, hogy (diszkrimináció ide vagy…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.13 13:00:09
Én soha nem mennék Argentínába élni és dolgozni az ámokfutáshoz hasonló gazdasági környezet miatt.

Gratula a posztolónak, akkor is, ha csak toborzónak (egy hr-esnek) vették fel.

@tableno: " Persze én nem vagyok HR-es, de tény, hogy az így kiválasztottaknál még nem fogtam mellé"
Ha pénzügyi pozikra válogattál, akkor ez azért lehetett, mert valszeg már csak a legjobb iskolákban végzetteket hívtátok be és azokkal kerültél kapcsoltba. Hiába nevetgéltetek itt még korábban, hogy nem fontos annyira az egyetem és a legjobb szakon végzés, pedig igencsak meghatározza, hogy vki hol végzett adott szakterületen belül és hogy szakmailag milyen emberrel állsz szemben. Innentől már csak a személyiség lehet a döntő az interjún.
A CNN amerikai hírtelevízió honlapján találtam egy érdekes cikket, amely ugyan a kínai migráns munkavállalókról szól, de úgy gondoltam, vannak olyan vonatkozásai, amelyek számunkra is érdekesek lehetnek. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok. A cikk alapja egy kutatás, amit a…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.05 21:27:20
@charlieharper (UK, de nem London!):
Charlie, ez egyszerűen nem igaz:

"Amikor megy a kopkodes a cegekre, azert azt ne felejtsd el, ki is a vegso tulajdonos. A cegbe (ha jegyzett) befektet egy rakas kisbefekteto, mint Cougarcat vagy en es egyeb hedge fund, pension fund vagy befektetesi bankok."
Nem ti (és én) vagytok elsősorban a befektetők, hanem a világ leggazdagabb 10%-a (amibe még én sem és szerintem ti sem tartoztok bele).

www.dailygainsletter.com/files/2013/12/Distribution-of-Stock-Market-Wealth-Chart.jpg
images.blatantworld.com/001_full_sized_image/wealth_inequality_distribution_of_total_us_stockmarket_wealth.png

(kicsit régi és USA adatok, de a többi ország is így nézhet ki, UK-ban is nagy az egyenlőtlenség)

A részvénypiacok a leggazdagabbak játszóterei, ezért is olyan káros a nullás kamatkörnyezet az egész nyugati középosztályra, mert a leggazdagabb 10% a legokosabb emberek kezébe (hedge fundok és társaik) adja a megtakarításait (belépési korlát sok helyen 500e-1 millió dollár vagy több), akik legtöbbször túlteljesítik a piacot (bár mostanában annyira nem szerepelnek jól), így megy végbe a vagyonátcsoportosítás a szerencsétlen középosztálytól, akik maguk próbálják kamatoztatni a "kevés" pénzüket bef. alapokban, nyugdíjalapokban, banki betétekben, ezek viszont rendszerint, hosszú távon alulteljesítik a piacot.
A QE és a többi jegybank lazító kamatpolitikája pedig nem szándékolt buborékokat okoz (pl ingatlan mostanában É-Eu sok országában + Ausztrália, de Spanyolo. USA, Írország már kipukkant, az amerikai részvénypiacok is hevülnek már szerintem, 2007 előtt az árupiac volt még ilyen) és az inflációt is megnöveli, ami meggyőződésem, hogy minden nyugati berendezkedésű államban (Ny-Eu, USA, Kanada, Ausztrália, Szing- ban is) nagyobb a hivatalosan közöltnél.

Még írok az offshore-ről hamarosan.
Tulajdonképpen sokféle címet adhattam volna a mai posztnak, mert Krisztina írása nagyon sok témát felölel. Mai utunk Olaszországba vezet, és kiderül, hogyan használják ki a tengerparti szállodákban a kelet-európai munkaerőt, kiderül, milyen is a valóságban az olasz bürokrácia…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30 18:12:22
@charlieharper (Cape Town, SA): irtma egy hosszut is, az lett kimoderalva

semmivel sem volt durvabb vagy kemenyebb /csunyabb, mint a kommentek, amiket kesobb olvastam

ennyit a ha-rol
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30 21:18:39
@Határátkelő: Köszönöm szépen, viszont kívánom.
Én amúgy úgy gondolom, hogy ha már rászánom az időmet és az erőforrásaimat, hogy írjak egy igényes kommentet, akkor azt illik kitenni majdnem minden esetben.

@charlieharper (Cape Town, SA): lehetne, csak én helyesen használtam a magyar nyelvtani szabályokat és nem csak (sokszor már a modorosságba átnyúló) közhelyeket írtam le

@macamuca [IHUN]: köszi, én is ügyeskedem általában, csak nem mindig van lehetőségem visszanézni, hogy sikerült-e tényleg elküldeni a kommentet

@Kövérmadár [swe]: gratulálok a menyasszonyodnak és neked is, hogy normálisan gondolkodsz.
Én soha nem tudnék valakitől függeni és kihasználásnak tekintem azt, ha egy nő a könnyebb utat választja és a biológiát kihasználva élvezi a pasija/férje által megteremtett jólétet.
A karácsonyi ünneplések és a tegnapi szuper képes poszt (aki még nem látta azt feltétlenül nézze meg!) után ma kissé visszazökkenünk a hétköznapokba, ami persze nem tart sokáig, hiszen nyakunkon a szilveszter... Biztosan észrevettétek az oldalon a DEKRA Akademie szakápolói…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.27 12:09:57
@tanato: akkor ott valami nem stimmel azoknál az orvosoknál, akiknek ez gondot jelent, a B2 semmi ahhoz képest, ami kint vár téged éles környezetben (egyébként az orvosi diploma is valószínűleg 100x nehezebb egy B2nél bármely nyelvből)

a reklámért kár a HA-nek, esetleg kap valamilyen jutalékot az admin? (nem gondolnám, hogy rászorul)

mellesleg akkor lenne versenyképes a képzés, ha német nyelven tartanák az egészet és a legalább a B2 de inkább C1 az alapkövetelmény lenne a képzés megkezdésekor mindenkinél, egy B2-vel kint még alig tud megszólalni a illető

egyébként az 1500 nettót nem tudom, hogy kell érteni, de ha abból meg kell élni egyedül és nem bentlakásosan, akkor az egy szerény megélhetésre elég, különösen vidéken

"jelenleg Németország komoly szakképzett munkaerő-hiánnyal küzd "
hogy ezt én hány szakma esetében olvastam/hallottam már (egyébként helyesírás egyes: helyesen munkaerőhiány),
különösen a nem sok képzést igénylő, kétkezi munkák esetében

ha ez igaz lenne, akkor emelkednének a bérek és javulnának a munkakörülmények az adott területen és egyre többen akarnának ott dolgozni, rögtön eltűnne az ún. munkaerőhiány

a valóság inkább az, hogy a cégek a lehető legkevesebből akarják megúszni a munkavállalót és minél többet akarják ők dolgoztatni rossz/kedvezőtlen körülmények között, de oda nem akar senki menni annyiért, ilyenkor elkiáltják magukat a munkaadók, hogy munkaerőhiány!, jönnek a cikkek a kormányzati oldalról, hogy munkaerőhiány, jöjjenek a külföldiek, könnyítsünk a vízumfeltételeken is, mert már az EU sem elég, akkora a munkaerőhiány

a németek sem hülyék, rengetegen élnek rossz körülmények között geringfügige Job-ok (450 EUR) /Hartz 4 társaságában, rendszeresen cikkeznek, hogy az egyetemistákat csak Praktikumra (gyakornoknak) veszik fel rossz fizetéssel (600-800 EUR teljes munkaidőre), állandó kezdő pozíciók alig vannak

a munkanélküliségi ráta a valóságban sokkal nagyobb a hivatalosnál éppen ezek és a kozmetikázott adatok miatt (kiszedik a sok ideje munkanélkülieket, stb), tehát rettenetesen gyanús számomra az összes olyan kedvező ajánlat, ahol tárt karokkal várnak külföldieket biztos állásra csábító fizetéssel, mikor a bennszülöttek közül is sokak eléggé rosszul élnek
Két napja azt kértem tőletek (itt és a Facebookon), hogy küldjetek képeket arról, miként telik az ünnepetek. Gondoltam, érkezik majd pár fotó, és ezekből, ha minden jól megy, sikerül majd összehozni egy kis képgalériát. Nos, végül több mint 50 kép érkezett 26 országból,…..
Nőként Magyarországon elhelyezkedni néha rendkívül nehéz lehet, mert ha van gyerek, az a baj, ha nincs, akkor pedig az, hogy majd lesz. Így járt mai szerzőnk, Andi is, aki némi kilátástalan jelentkezésdömping után volt kénytelen rádöbbenni, hogy ez nem fog menni. Így kerültek ki…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.17 21:40:33
@Gilda66: tényleg kemény életed lehetett, de azért Svájcban mégiscsak jobb, mert nem kell dolgozni... (most a dátumot tessék nézni az idézet végén)... ma sem!

"Na nálunk csak 1 felnőtt dolgozik...ezért lakunk még 21 m2-ben 4-en :-)
Tudom, otthon is nehéz a megélhetés...de itt sem könnyű, ha nincs megfelelő nyelvtudásod, szakképesítésed, lakásod...
Én ezért nem akartam kijönni. Nyelvtudás hiányában szinte biztos, hogy még 1-2 évig nem tudok elhelyezkedni. Abban meg nem is reménykedek, hogy valaha tanárként dolgozhatok itt...
Nekünk meg van azaz előnyünk, hogy a férjem és a gyerekek svájci állampolgárok és van ez a lakásunk (ami ugyan nem megfelelő 4 ember számára, de a semminél jobb).
Így a férjem fizetéséből megélünk..."
dátum: csütörtök, december 01, 2011
Határátkelő Magyarán szólva 2013.12.13 06:44:00
Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom. "Ez a poszt…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.13 21:45:04
Látom Eddie leereszkedett a kommentelők közé!

Hiba volt, ugyanis igaza van és a legjobban azok kritizálják őt, akik nem tudnak helyesen írni. Mindenféle indokot kitalálnak, hogy megmagyarázzák, miért buták.

Nyilván aki fiatal korától kint él vagy 5-10+ éve van kint nem magyarok társaságában és semmi magyart nem olvas, annál megengedhető néhány hiba.

Azonban a legtöbben nem ilyenek, így a helyesírásból legtöbbször lehet következtetni az adott kommentelő értelmi színvonalára.

Amúgy
@Kövérmadár: második kommentje jellemzi a legjobban a mostani HA színvonalát: máris offol, nem foglalkozik azzal a kritikával, ami esetleg segíthetné személyes fejlődését (ő sem ír túlzottan helyesen), barátnője apjának segítségével ment ki, talált állást (nem ám magától), még alig dolgozott a balesetének köszönhetően (részvétem), így jól kihasználta a svéd jóléti rendszert, a HA blogon éli az életét és a nickek a barátai, közben ismételgeti, hogy ő utálja Magyarországot.

Köszönöm szépen, ebből nem kérek.
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.13 23:04:23
@Határátkelő: Pontatlanul fogalmaztam. (Igen, egy olyan intelligens ember, mint én, beismeri, ha valamit rosszul csinált, ugyanis ettől fejlődik. Tessék példát venni!)

Azt akartam írni, hogy a kommentelőtársak színvonala van mélyrepülésben, mióta be lett vezetve a moderálás. Mindig ugyanaz a no life 5-10 kommentelő beszélget értelmetlen dolgokról, az újaknak/néhányszor hozzászólóknak pedig esélyük sincs bekapcsolódni, mivel 1-2 órás késéssel kerül ki a kommentjük. Nem mindenki akar hardcore kommentelő lenni, hogy utánaolvasson a HA szabályainak, ír neked, számon tartja a nickjét... Sokaknak van a blogon kívül is tartalmas életük.

Ennek éppen ellenkezője igaz a HA cikkeire, amelyek az utóbbi időben erőteljes javulásnak indultak. Nyilván nem rajtad áll, hogy kik és mit küldenek be, így rosszabb/gyengébb cikkeknél jól esne elolvasni a kommenteket is, hogy az egyes országban élők hogy látják az adott országban az olvasottakat, lehetne reflektálni és intelligens módon vitázni.

Viszont amikor elkezdem olvasni a kommenteket és már a 2. kommentben elkezdődik egy HA függő offolása a másik HA függőnek éppen akkor, amikor a poszt neki is szólna ... hát kár érte.

Ne aggódj, kedves HA, a blogot továbbra is látogatni fogom, azonban nem veszek részt a beszélgetésekben az említett okok miatt. Egy-egy (moderált) hozzászólást azonban megengedek magamnak, a kommentelőtársak fejlődését segítendő.
Nem csak munkával, és tanulással, de önkéntesként is ki lehet jutni külföldre, bár kétségkívül, erről ritkábban szól a fáma. Bálint viszont – miután három hónapig nem talált munkát Magyarországon – úgy döntött, megpróbálja. Így került ki Katalóniába, ahol…..
A holland felsőoktatásba nem túl nehéz bejutni, viszont a támogatásért keményen meg kell dolgozni. Külföldiként például havonta 32 órát, ha ez nincs meg, fizetheted vissza az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad és az utazási kedvezményt. A mai történet szerzője, Diána…..
Időről időre előfordul, hogy olyanoktól is kapok levelet, akik itthon maradtak, és mindig nagyon érdekes, és sokszor megrázó az ő szempontjukból olvasni a határátkelésről. Nincs ez másként a mai poszt kapcsán sem, melyet egy olyan édesanya, Ildikó írt, akinek a 16 éves lánya…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.04 17:17:15
@Ildikó Dreska: most olvastam a kommenteket, hat elegge szanalmasok vagytok torzskommentelok

Kedves Ildiko!

Meg nem ismered a HA blog kommenteloit, a torzskommentelok azok, akiknek hetkoznap nem sok dolguk van, vagy nem dolgoznak vagy lazan elvannak egy befott allasban 0 felelosseggel ES a valos eletben nincsenek barataik (kulonben miert logna vki napi sok orat egy blog kommentfolyamaban)

ezert itt toltik az idejuket a neten masok fikazasaval vagy ertelmetlen temak megvitatasaval (mit fozol ma, nosztalgia, stb)

ne foglalkozz veluk, mert a legtobbje egyszeruen irigy rad es a gyerekedre, hogy ilyen sikeresek vagytok, ezert probalnak minden szoba belekotni
sztem ram is irigyek es sokszor fikaznak, kinevetnek, mert nokent megallom a helyemet kulfoldon sikeresen, de nem erdekel

pont az ilyen tortenetekert olvasom a HAt, mert tudom, hogy vannak (ha nem is tul sokan) ertelmisegiek is, akik kivandorolnak es megirjak a tortenetuket

megegyszer gratulalok es sok sikert a tovabbiakban!
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.04 17:17:15
@Ildikó Dreska:
meg egy tanacs: soha ne engedd, hogy a kozepszeruek lehuzzanak, mindig csak elore es felfele tekintsetek, kulonosen hagyd figyelmen kivul az alja reteget es azokat, akik nalatok rosszabbak, mert ok csak arthatnak neked
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.05 20:39:52
@IldikóD: látod Ildikó, ez lesz azokkal, akik jobbak, mint az átlag... sajnos előre megmondtam és igazam is lett (mint általában)

én is egyre ritkábban járok erre éppen ezért

megismétlem a tanácsomat, erre sajnos én is évek alatt jöttem rá:
"soha ne engedd, hogy a kozepszeruek lehuzzanak, mindig csak elore es felfele tekintsetek, kulonosen hagyd figyelmen kivul az alja reteget es azokat, akik nalatok rosszabbak, mert ok csak arthatnak neked "

még egyszer minden jót neked és a lányodnak!
Az elmúlt napokban a fülöp-szigeteki tájfun okozta emberi tragédiáktól volt hangos a világ, és tényleg borzasztó látni, micsoda szenvedést és nyomorúságot okozott a természet. Ma egy picit ellátogatunk hát a Fülöp-szigetekre, aztán találkozunk egy viperával Afrikában,…..
Vannak váratlan sikertörténetek is az ember életében: például amikor az ember némi túlzással „csak úgy" feliratkozik egy PhD-hallgatókat kereső listára, majd egy kap egy telefont, és mire kettőt nézne, már Ausztriában találja magát. Ez történt Andrással, aki Facebookon…..
Valami azt súgja nekem, a mai egy megosztó poszt lesz, hiszen szerzője, Bé egy németországi étteremben dolgozik pincérként és tapasztalata szerint, ha egy férfi picit odafigyel a külsejére, az öltözködésére, akkor gyakorlatilag bárkit megkaphat. „Hasonló írással még nem…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.11.14 16:42:18
@kriosz: @Don Kartasch: @Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:

ugy tunik, h csak en vagyok tul igenyes, de en nem engednem, hogy egy jott-ment keleti belemtegye, ki tudja, h milyen betegsegei vannak, amik ellen vedekezessel sem lehet vedekezni

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: akik nekem vannak, azokat mar regota ismerem, megbizhatok, nem utcarol/barbol felszedett ismeretlenek

@M. Úr: ellent kell mondjak neked tobb mindenben

a magyar lanyok a keleti-eui pincerektol nem csinaljak ossze magukat, inkabb a nyugati (ny-eur, usa) pasiktol, azok kozul viszont barki johet, olyan is, aki ha magyar lenne, nem vallalna be az illeto holgy, messzirol elkerulne (tehat a nyugatisag donto es az ezzel jaro varhato elonyok)

nagyon sok nemet nonek nincs penze, par napja pont ezzel kapcsolatban olvastam, hogy a nemetek also 50%nak gyakorlatilag nincs is vagyona az osszvagyonhoz kepest (googleba vermoegensverteilung DE), nagy a kulonbsseg a nemet ferfiak-nok fizetese kozott is, tehat a nemet nok epphogy szegenynek szamitanak nemeto-n belul

a nemet pornot nem ismerem

en csak azt latom, hogy akik kozott en mozgok, igenyesebb ertelmisegiek, azok kozott eppenhogy derogalna, ha valaki egy keleti pincerrel jonne ossze, akar egyszer is
a tarsadalom alsobb retegeit termeszetesen nem ismerem, de szamomra ez elkepzelhetetlen es tapasztalataimmal ellentmondo, ami a posztban van

most pedig dolgozom tovabb
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.11.15 13:02:07
@bambanő: @Rothstein: teljesen egyetértek veletek

persze ilyenkor a törzskommentelők sehol sincsenek, csak amikor egyedül vagyok a véleményemmel, akkor kötnek belém, hogy torz a világnézetem

pedig dehogy, mások 100%-osan ugyanazt írták le, mint én látok

viszont nekem sikerült ebből a kelet-európai prostituált szerepből kitörni, én egyedül is képes vagyok mindent elérni!
Egy igen érdekes összeállításra bukkantam a minap a neten, és lévén szombat, gondoltam, feldobom vitaindítónak, aztán a vége úgyis nyilván teljesen más lesz – de ez már szokás szerint rajtatok múlik. Szóval a listát évente állítja össze egy tanácsadó cég az alapján,…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.11.02 19:02:30
Na most értem haza.
Jó pár ember nem válaszolt a kérdésemre, úgy tűnik a több ezer komment között Rám nem jut idő...

Ez a válasz volt a kedvencem:
@Philosoraptor:
"Ezt mondjuk nem hétvégén kellene benyögni, alig van látogató, hétköznap sokkal több embert tudnál provokálni. "
Szabad megkérdeznem, hogy te nem dolgozol hétköznap? :P

Néhányotok normálisan válaszolt, mások egyből visszatámadtak, mert nem akartak/nem tudtak válaszolni a kérdésemre, megint mások pedig egyből trolloztak, ami körülbelül egyenlő azzal, hogy "kínos kérdésre inkább nem válaszolok".

Nekem igazából mindegy. Mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja.
Én mégis inkább az ajánlom, hogy aki tudja, az az itt kialakult virtuális közösség helyett a valós kapcsolatait erősítse (én is ezt teszem a saját társadalmi rétegemben), mert ha elmegy az áram vagy az internet, esetleg megszűnik a Határátkelő blog, akkor a túlzottan aktív törzskommentelő könnyen egyedül találhatja majd magát a nagybetűs életben.

A Határátkelő szerkesztőjének pedig üzenem, hogy jó lenne kevesebb gumicsont posztot kitenni, nagyon felhígult a blog az utóbbi időben, bár szerintem a törzskommentelőknek igazából tök mindegy, ők az üres poszt alá is napi 300-400-at kommentelnének.
Igen nagy vihart kavart még a múlt héten az a poszt, melyben a Budapest Times távozó főszerkesztőjének írásából idéztem. (Egy mondatban összefoglalva: „Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen.") A poszt kapcsán nem csak kommentek, levelek is…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.10.19 01:41:53
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): most értem haza a munkából, erre meglátom ezt a "biciglilopás"-t

hát jó ideig nem fogok ide visszajönni, az bizos
Ha már tegnap Amerikában jártunk, maradjunk is ott, de más körülmények között. Orsi nem kevés céltudatossággal jutott ki a michigani egyetemre, ahonnan sikerült tovább is lépnie. A dilemmák persze így is megmaradtak. „Régóta készülök megírni ezt a posztot, jó ideig…..
Legalábbis a gazdagoknál – olvasható egy felmérésben, amely arra a következtetésre jutott, hogy a nők sokkal jobb eséllyel házasodnak felfelé, mint a férfiak és jobban jönnek ki a válásokból is.Bár az általánosítás mindig veszélyes, azért rögtön hoznánk két példát…..
Tökfőzelék1 (törölt) 2013.10.14 21:38:29
Sok nő igyekszik okosan házasodni, hogy azután szabadon azt csináljon, amit akar, például blogolhasson/cseteljen, mint ahogy ezt a határátkelőn sokan is teszik.

Pl:
- Tilmir, aki bevallotta, hogy nem tud németül, pedig évek óta Svájcban van, de azt hazudja, hogy "dolgozik" a férje cégében

- Ildikó, aki Svájcban is 4 évig akar otthon lenni a gyerekkel és ráér arra, hogy kilométeres posztokat írjon a semmiről
hataratkelo.blog.hu/2013/10/11/lakasbol_otthon

- vagy Karina Hubert, aki szintén félrelépett a magyarországi házassága során egy svájc, francia orvossal, akihez kivitte közös gyereküket, azóta nem kell dolgoznia és otthon blogolgat és gyereket nevel, franciául még nem tud felsőfokon, férjével angolul beszél, és rengeteg ideje van, mindennap kilométeres posztok a blogján neki is: franciamacaron.cafeblog.hu/