Regisztráció Blogot indítok
Adatok
György Fekete

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első világháborúban Martin Niemöller tengeralattjáró-parancsnokként szolgált. Kiállt a német nemzeti értékek mellett, lelkész és náci szimpatizáns lett. Amikor azonban ellentmondott ennek az ideológiának, a második világháború alatt koncentrációs táborba került. Amellett, hogy sokak példaképe…..
A kommunizmus világszerte 100 millió ember halálát követelte, noha a földi paradicsom víziójával kecsegtette híveit. Mégis mai napig keveset tudunk ezekről a bűnökről, ráadásul legtöbb esetben a tettesek sem nyerték el méltó büntetésüket.  Nagy felelősség hárul tehát a témával foglalkozó…..
György Fekete 2018.02.28 13:22:26
GULAG és Auschwitz
(valóságlátásunk a kommunista rendszerek áldozatainak emléknapján se homályosuljon el...)

Ha Häftling csent a konyhai hulladékból (ami az SS-ek élelmezése céljából tartott disznók táplálékának részét képezte), nemhogy rávetette magát (miként e Magyar Nemzet cikkben olvasható) vagy kikapart magának valami fagyott cukorrépát, illetve soványka krumpliszemet a kinti, "szabadtéri" munkához közel eső, növénytermesztésre használt földből (ahogyan viszont újra és újra megesett), bizony nemegyszer agyonverés/agyonlövés lett a sorsa.

>>...a Gulagról tömegek tértek haza, sőt nem kevesen saját akaratukból – koncepciós ítéletüket kitöltve – tovább dolgoztak táborukban (persze ebben a háború utáni szörnyű általános életviszonyok igencsak szerepet játszottak – elsősorban nem a szovjet rendszer hibájából!).

Ki kellene lépni a történelmietlen számháborúból (elhagyva a hazug, történettudományosan nem megerősített, százmilliós kommunizmus áldozati számot, hiszen kiagyalói még - például - nem a kommunista hatalom által indított orosz polgárháború vagy a Nagy Honvédő Háború áldozatait is beleszámolták ), amely a valamikori hidegháború kremlinológiájának egyik propagandaeszközét képezte (és nagyon idegen a komparatisztikus iskolától). A sztálini Szovjetunió – e tekintetben – alaposan alulmarad a hitleri Németországgal szemben. A Gulagban, amely munkatáborok rendszereként működött (igaz, pusztultak el benne nem kevesen, de célja nem mészárlás, tömeges megsemmisítés volt, pláne nem az utolsó írmagig szándékolva, hanem azt az államnak végzendő ingyenmunka kikényszerítése jelentette), életét veszítette 2 millió–2 millió 300 ezer ember (akiknek túlnyomó részét azonban – ismételjük – nem leölték).<<

www.es.hu/cikk/2016-08-26/fekete-gyorgy/a-szovjetunio-tortenetehez.html

Igen, a szovjet táborokban odahurcolt német és magyar civilek százezreit is dolgoztatták, többnyire nem szándékosan pusztítva, irtva őket, amiképpen a hadifoglyokat sem. Egészében nézve és nem bagatellizálva a szenvedéseket (különösen a távoli és kínzással "elegyített" robotra foglyul ejtett 14 éves magyar lányra gondolva, ahogyan legalább így járva el, amikor a Reichbe deportált fiatal orosz, belorusz, ukrán nők emlékéhez viszonyulunk), tévedés nélkül megállapítható, hogy e kényszemunka kompenzációként/jóvátételül szolgált a Szovjetunió ellen - a Magyar Királyság részéről is - indított/viselt támadó-hódító, területrabló-zsákmányszerző-fosztogató-népirtó háborúval okozott károkért, kiegészítve a helyreállításhoz-újjáépítéshez szükséges saját munkaerőt, amelynek tekintetében a szovjet állam hatalmas hiánnyal küszködött, hiszen az agresszorok majd 30 millió polgára halálát okozták. E tények tudása, befogadása a közös történelmi emlékezetbe a magyar társadalom lelki egészségének egyik nélkülözhetetlen feltétele.

Vattakabát (pufajka) - kizárólag a GULAG-ról készült felvételeken, az antikommunisták által közölt fotók esetében úgyszintén. A szóban forgó Magyar Nemzet írásban a foglyok rávetik magukat a konyhai hulladékra. Hm. A náci koncentrációs táborokban (meg a holokauszt sok más színterén) - a túlélők tanúsága szerint - nem így volt. Lásd ehhez a történeti képforrás-illusztráció - komparatisztika gyanánt.
Sándor zugivó volt. Mindenki, aki ismerte, ezt mondta róla, feleségét, Orsolyát is beleértve. Azzal is kezdte mondandóját, hogy „Sándor vagyok, zugivó”. Majd csendben hozzátette: „de nem alkoholista. Azt csak a feleségem állítja rólam.” A zugivás amolyan stigmaként ült…..
JogÁsz Kövezzetek meg nyugodtan! 2017.10.25 21:41:35
Jogász vagyok, nem tehetek róla. Arról persze igen, hogy jogász vagyok, csak arról nem, hogy sok mindent másként látok, mint a „normális” emberek. Nagyon bátor tettnek tartottam Sárosdi Lilla első, második és talán még a harmadik megszólalását is. Kép: Friss hírek Imponáló őszinteséggel tárta…..
György Fekete 2017.10.27 13:26:13
Sárosdi Lilla kezdetben föl se vetette, hogy a szexuális abúzus (ezt "finomítja" szemérem elleni bűncselekménynek Sándor Zsuzsa) elévülhetetlenül legyen büntethető. Marton Endre impertinens tagadását követően fogalmazta meg. Fölvethető az a szempont is, vajon megkapja-e Sárosdi bejelentése az érdemi társadalmi diskurzus valós esélyéhez szükséges médianyilvánosságot, amennyiben nem nevezi meg Martont. Továbbá, szintén megkérdezhető, számon kérhető-e Lillán, hogy nem nevezte meg a másik abuzőrt, miközben Marton már fenyegetődzött jogi elégtétellel? Ide tartozik, hogy Sándor Zsuzsa véleményének megjelenésére (2017. október 25.) másnap Marton, ha kényszeredetten is, de elismerte vétkességét, amelynek közlését pedig Sárosdi - rámutatva a benne el nem varrott szálakra (közeledés és zaklatás nem ugyanaz stb.) elfogadta, jelezve: az üggyel a maga részéről nem foglalkozik tovább. Sárosditól ez a lépés utalhat arra, hogy nagy nyomás volt rajta, sokan helyteleníthették nyíltságát, amiképpen itt Sándor Zsuzsa is. Nem kevesek szerint a történtek úgy is összegezhetőek. hogy Sárosdi Lilla senkit nem kívánt "megkövezni", csupán konkrét embertelenségre konkrétan felhívta a figyelmet, aminek kapcsán viszont nem élezte a helyzetet, hanem őt "eszkalálták". Sőt, egy szerintem elsietett konszolidáció érdekében kifejezte, hogy tiszteletben tartja Marton beismerő megnyilatkozását. Íme a szóban forgó MTI-közlemény, a "hozza is, meg nem is", a "mondja is, meg nem is", illetve a "fából vaskarika" tipikus esete:

2017. október 26., csütörtök 12:11
Marton László közleménye
Budapest, 2017. október 26., csütörtök (OS)

Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat.

Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan - nagyrészt névtelen - közlések alapján melyekben egyoldalú értékelések is találhatók.

Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni.

Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket.

Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.

Bocsánatkérésem mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat.

Marton László
-------------------------------------------------------------------
MTI

Nyilván számosan megnyugodnak, hogy e közleménnyel és Sárosdi Lilla reagálásával az ügy befejeződni látszik, míg mások rezignáltan legyintenek - ezt is a szőnyeg alá söpörtük...

Melyik kimenetel jobb a demokráciának?
György Fekete 2017.10.27 13:40:31
@György Fekete: Bocsánat, elsőre elírtam a keresztnevet! Természetesen nem Marton Endre, hanem MARTON LÁSZLÓ.
György Fekete 2017.10.27 21:32:46
@chrisred: Osztom észrevételedet. A kritikátlanság csimborasszója. Az se véletlen, hogy Sándor Zsuzsa negligálja írásáról megfogalmazott kritikai véleményemet. Nem is vártam tőle mást.
Illik Péter Sokan, sokféle módon írtak már Trianonról. Ismerjük a béke részleteit, az előzményeket, a következményeket, az ide kapcsolódó legendákat, valamint hogy a politika és a társadalom hogyan viszonyult a problémához. Egy nagyon érdekes feldolgozási mód azonban egészen eddig kimaradt a…..
„A két terv körkörös logikája kényszeresen mindig ugyanoda tért vissza: 1941-ben, amikor a partizánmozgalom még nem jelentett igazi veszélyt, a zsidókat eleve mint „partizánokat” kellett eltenni láb alól. 1942-ben, amikor a mozgalom már hatékonnyá fejlődött, az együttműködéssel vádolt falusiakat úgy…..
György Fekete 2016.04.29 08:49:37
@wallenberg88051006: Nevezett felhasználó - wallenberg88051006 - hivatkozásai eleve megbízhatatlanok, dilettantizmus és náci felfogás okán (például, idézet az illetőtől: "Maga a bolsevizmus egyfajta zsidó bosszú volt az antiszemitának mondott cári rendszerrel szemben, másrészt a zsidó világuralmi törekvés egyik alapja, a másik a liberalizmus." - lásd wallenberg88051006 2016.04.28. 22:18:27, a "@BircaHang Média szerkesztősége" blogcímre irányozva).
Tegnap hajnalban jobb létre szenderült Kertész Imre. Egyetlen Nobel-díjas írónk sokat betegeskedett a legutóbbi években, és immár onnan, fentről bizonyára jó néven veszi, hogy méltóképpen emlékeztek meg róla a mai napilapok. A Népszava két újságoldalnyi terjedelemben búcsúzott el tőle. Aki…..
György Fekete 2016.04.02 11:28:20
Megnéztem a kérdéses szövegeket, íme a linkek (Zöldinek illett volna feltüntetnie):

nepszava.hu/cikk/1089923/4

www.atv.hu/belfold/20160331-kertesz-imre-szeretek-magyarul-irni

A reklamáció szerintem vitatható. Egyrészt az előző hozzászólásomba foglaltak alapján (lásd György Fekete 2016.04.02. 10:17:35: A dolog bizonytalan. Mert mi van akkor, ha nekem ugyanannyira tetszenek Kertész Imre éppen azon gondolatai, amelyeket egy másik publicista szintén szeret? És ugyanez az egybeesés, legalábbis részben, történik a neves íróról lejegyzettek tekintetében? Egyébként is attól tartok, hogy Zöldi érzékenysége saját originális alkotásai vonatkozásában indokolt. ), másrészt a Népszavában megjelent, Zöldi részéről sérelmezett összeállítás egy 4(!) oldalas anyag végéhez bekeretezetten, tehát elkülönítve csatolt, amelynek a végén szerepel forrásként az atv.hu feltüntetése (Zöldi neve maradt le, ám őt éppen az atv.hu-n így jelzik: atv.hu / Zöldi László, vagyis elegendő a jelzés első, a közlő médium tulajdonos tagjának feltüntetése).

A teljes Népszava-dokumentáció itt kezdődik: nepszava.hu/cikk/1089923-in-memoriam-kertesz-imre
Épült: "Magyar Királyi Tébolyda" néven 1868-ban. Omladozó falak, potyogó vakolat és síri csend. Ez az állapot jellemzi manapság az egykori Lipótot. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (O.P.N.I.) 139 évig működött...
Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása     Stumpf András nagyon érdekes és hatásos cikket írt a minapi pedagógus-tüntetés kapcsán, ahol az egyik tanár Klebelsberg Kunót „végtelen antiszemitának” nevezte. Ez egy…..
György Fekete 2016.02.07 12:18:17
@bbjnick: Ugyan, még trágárkodni se tudsz rendesen...
György Fekete 2016.02.07 12:44:07
@annamanna: Hiányzik a példatárból a munkás, a földnélküli és kisbirtokos paraszt, no meg 800 ezer zsidónak minősített magyar...

A túlélővel folytatott beszélgetésből pedig valamit félreérthetett, illetve nem jegyzett meg. Tudniillik - az ötödik és hatodik csendőrkerületbe eső (az előbbi központja Szeged, az utóbbié Debrecen) - néhány ezer magyar zsidónak "szerencséje" volt, őket nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshofba vagonoztatták, ottani táborokba, szálláshelyekre telepítve (onnan jártak ki dolgozni a környező földekre). Létük nyomorúságos, de szervezett emberirtás nem folyt. Így a gyermekek, ha bírták a sanyarú körülményeket, életben maradhattak. Lásd: www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&chapter=4_2_5&type=content
György Fekete 2016.02.07 12:45:21
@Mihint: Maga, miért csinálja?...
Ukrajna után Csecsenföld lett Oroszország bomlasztásának egyik terepe. Pontosításra kényszerült Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök egy minapi, félreérthető mondata miatt, amelyben Vlagyimir Iljics Lenin nevével kapcsolta össze a Szovjetunió felbomlását. Az államfő az Elnöki Tudományos…..
György Fekete 2016.01.28 00:15:39
@Kabai Domokos Lajos: Nekem hasonló volt a benyomásom, mint az imént jelzett "önminősítése" nemes tevékenységéről, ezért helyeztem Vladlen elemzéséhez. Mindkettő fontos írás, más-más aspektusból. Bízom benne, hogy az etikettet se bántottam. Persze a jövőben - amikor a jelen szituációhoz hasonlóan funkcionálisnak a teljes megjelenítést, illetve a bő terjedelmű idézést gondolnám - elküldhetem előre az öntől történő újraközlés szándékát, ami viszont lelassítja a folyamatot (jelezze, kérem, amennyiben úgy kéri). Megbízhat korrektségemben (írásaimra leginkább nevem + mentálpedagógus kombinációval talál rá a Google-ban, bár a legutóbbi érdemibbet, amely a Kritika múlt év novemberi-decemberi számában jött le, volt történelemtanárként készítettem; egyelőre print olvasható, így - a főszerkesztővel egyeztetve - előzetesen fölhelyeztem honlapomra: navigator2016.wordpress.com/2016/01/19/ungvari-kritika/#more-43
A szituacionisták a modern kapitalista társadalmat, de facto vezetőjük és teoretikusuk, Guy Debord spektákulum-fogalmával ragadták meg, és azt a spektákulumok organizációjaként jellemezték, amelyben a valós életet megtapasztalni, és annak létrehozásában aktívan részt venni…..
György Fekete 2015.11.03 14:19:22
@ipartelep: "Forráskritikai megjegyzés" - hozzászólásával kapcsolatban. Ön írja: "Látom, senkinek nem jutott eszébe, hogy ezek a szövegek... (...) ...halandzsaszövegek". Ezt október 29-én küldte be.

Magát elkapta az internet addikt kommentelőinek önfeledtsége. Meg se nézte a szintén ide küldött, október 26-i kommentem ("fészbukos"), amelyet - számos magyarítási javaslat után - humoros túlfokozásnak szánt kanyarintással fejezek be: "...fatális és permanens frusztrációban/deprivációban de-, illetve transz-szenzitizálódott, deszubjektiválódott szubjektumok, konkludálódva a totális individuumvesztésben".

Természetesen lelki egyensúlyomat nem bántja az ilyesmi, csak önmagára figyelő kommentelői magatartás. Soha nem is szóltam miatta. Azonban minden véget ér egyszer.

Igaz, jómagam hivatkozása csupán Shakespeare volt, nem pedig Alan Sokal és Jean Bricmont, mint Önnél.

Egyébként ezúttal - kivételesen - maradéktalanul egyet értek véleményével.

Minden jót kívánok.
György Fekete 2015.11.03 17:06:41
@ipartelep: "Viszont én arról beszélek, hogy az ilyen fokú halandzsázáson a szómagyarítás sem segít." Legyen neked igazad, elégüljön ki benned az ego...
A hígbalos olyan valaki, aki tetszőleges társadalmi kérdés esetén egy vagy legfeljebb két – azonosíthatóan és vállaltan baloldali – publicista lehetőleg interneten megjelent írásait keresi fel tanácsért; Facebook-vitákban (amelyekbe gyakran keveredik) előszeretettel használ…..
György Fekete 2015.10.27 01:17:09
@ipartelep: Gratula!
Gyurcsány Ferenc csütörtökön bemutatta új röpiratát. Ennek kapcsán Bolgár György készített vele interjút, a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában. Gyurcsány Ferenc a személyére vonatkozó kérdések során nem a kérdést „értette meg”, hanem „lesilányozza”…..
György Fekete 2015.10.25 01:36:06
@Blogger Géza: Nem állok be a Gyurcsányt lehurrogók sorába (mert fölötte van Mucsa politikai színvonalának, szebben mondva az Extra Hungariam non est vita "bölcsességnek"), viszont elismerem, mindenképpen elgondolkodtató, ha közéleti ember képtelen frappánsan, tömören fogalmazni.
György Fekete 2015.10.25 16:23:42
@ipartelep: Korrekt érvelés, némi indulatossága dacára. Gratula!
„Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga.” – hirdeti az almásfüzitői timföldgyár bejáratának homlokzata. Ehhez képest A Budapest Bank vállalkozás-fejlesztő hitelét egyenesen azzal reklámozza, hogy „amit a céged mutat, mind te vagy.” A munkakapcsolatok és…..
György Fekete 2015.10.19 15:12:36
@annamanna: Osztom felvetését! Illeszkedik a marxi közelítéshez, amely megkülönbözteti az elidegenedett munkát és a termelő önmegvalósító munkáját. Az előbbi a magántulajdonon alapuló társadalmakban, az utóbbi a közösségi társadalomban.
Ungváry Krisztián úgy tálalja a totalitárius paradigmát, amely lényegi azonosságot tételez fel a fasizmus és a kommunizmus között, mint új felfedezést. A két rendszer összemosásával Ungváry ugyanis éppen a nácizmus bűneit kisebbíti, amelyért a mérvadó német akadémiában…..
György Fekete 2015.10.18 16:45:05
Révész Sándornak.

Kedves Sanyi, nagyon érdekes, hogy Eszter szövegével szemben itt ugyanarra az Ungváryval készült interjúra hivatkozol pozitívan (lásd: "Ungváry Krisztián egyébiránt úttörő szerepet vállalt a magyar katonák Szovjetunióbeli rémtetteinek feltárásában. Lapunk is készített vele interjút erről..."), amelyre való hivatkozást a szintén e témában neked benyújtott szövegem elutasításakor hibának róttál föl nekem. Konkrétan ez zavart téged (idemásolom): "...a szerző... (...) Korábbi nyilatkozataiban (például: Ungváry Krisztián a magyar katonák rémtetteiről és a múlttal való szembenézésről. Népszabadság. Belföld. Czene Gábor. 2013. márc. 18.) viszont megfogalmazta, hogy a magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban elkövették a nem célként, hanem eszközként értelmezhető (Ungváry kitétele…) népirtás bűnét, nem beszélve (teszem hozzá én) az általuk igazgatott területek gazdasági kifosztásáról, sőt a polgári lakosság otthonainak kirablásáról (ikon, szőrmeruha szajrézása – lásd Dr. Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart – Harctéri napló 1942-43. Rubicon Ház Bt. 2002. 1942. júl. 9., 11., 15. és 25.). Miért nem jelzi Ungváry a történelmi tényt, hogy magyar-szovjet viszonylatban népirtó hadsereg harcolt nem népirtóval?"

Nos, Sanyi, amikor telefonon érdeklődtem kéziratom sorsáról (ugyanis nem jelezted döntésedet), elutasításod indoklásához te példálództál evvel az interjúval, mégpedig akként, hogy milyen alapon hozom ide, hiszen már egy régi dolog... Megadom a paramétereket arra az esetre, ha fel akarnád idézni magadnak a szituációt:
From: Fekete György [mailto:fekete.gyorgy@upcmail.hu]
Sent: Monday, September 28, 2015 2:44 PM
To: 'Népszabadság, Fórum'; 'revesz.s@t-online.hu'
Tárgy: Legutolsó javítás: Az Ungváry-Krausz vitához; véglegesnek szánt (fájlnév nem változott)
Mellékletek: Népirtók és nem népirtók doc. [A kézirat címe: Ungváry Krisztián gyarló narratívái. „Recenziója” árnyékából]

A szóban forgó beszélgetés másnap (09. 29-én) zajlott le köztünk.
A minap komoly vita alakult ki annak a cikknek a megosztása és véleményezése kapcsán, amely a Pázmányon tanuló, érzékeny lelkű hallgatók egy csoportjának tiltakozó leveléről szólt. Miszerint nem tartják jó ötletnek, hogy kötelező tantárgy legyen egyetemükön a holokauszt…..
György Fekete 2015.06.08 11:58:59
Kedves Drelyó Ágnes,

gratulálok szakszerű bírálatához!

Így már nem áll féllábon jómagam fölhördülése (se):
nepszava.hu/cikk/1058590-gondolatok-egy-hirrol

Ahogyan manapság mondani szokás, a kettő együtt kerek.

Üdvözlettel:

Fekete György
nyugdíjas mentálpedagógus történelemtanár
Szilágyi B. András és Szerencsés Márton Dániel írása.   Szögezzük le az elején: ha a Saul fia húsz, esetleg harminc évvel ezelőtt készült volna el, nem kritikai siker, hanem botrányfilm lett volna. Nem azt olvasnánk, milyen csodálatos, milyen újszerű. Hiteltelenség,…..
György Fekete 2015.06.04 22:46:38
Pelle János igencsak leegyszerűsít...

Nekem nem oké Pelle véleménye. Terjengőssége dacára túl sommás. Ha a nácikhoz viszonyulásban Quisling a klasszikus kollaboráns (márpedig ő az), akkor hogyan lehet a sonderkommandóst eleve kollaboránsnak minősíteni?

Pelle nem vizsgál alapvetően fontos szempontokat, holott figyelembevételüktől - szerintem - képtelenség eltekinteni.

A náciknak történő engedelmeskedés tekintetében volt-e az adott személynek választási lehetősége, és ha igen, mi jelentette számára a tétet?

Együttműködik vagy engedelmeskedik, akit megfosztanak attól, hogy saját akaratát érvényesíthesse?

Együttműködés és engedelmeskedés közé tehető-e egyenlőségjel?

Kivetkőztethet-e másik személy, illetve külső hatalom valakit emberi mivoltából vagy ez nem mehet végbe anélkül, hogy az illető nem vetkőzteti ki magát saját ember minőségéből?

Minden körülmények között felelős vagyok cselekedetemért?

Amennyiben elemi szinten megfosztanak minden szabadságomtól, továbbra is cselekszem? (Vö. Az állat cselekszik-e? Tesz vagy csinál valamit?)

A probléma tehát, amelyet Pelle János felvet, egy egész problémahalmaz. Kibontása több dolgozatra rúgna, s minden bizonnyal számos - nem egy tudományban jártas - szerzőt igényel.

Pelle János szóban forgó írása legfeljebb jelenünk emlékezetpolitikai vetélkedésébe sorolható, mint ideológiailag motivált publicisztika.
Tamás Gáspár Miklós nagyszabású esszéjében a magyar belpolitika állóvizét felkavaró tiltakozó mozgalmakról ír. Ajánljuk mindenkinek, biztosan jut még idő az elolvasására a Harag Napja előtt. Ifjú entellektüelek, vállaljátok a legnagyobb kockázatot: egy-egy…..
Ha tetszik, ha nem: a rendszerváltás után felnőtt generációk számára már nem evidencia az antifasiszta hagyomány, sőt, komoly átértelmezés folyik ezen a téren, éppen azon az alapon, hogy a náci és a szovjet birodalom két egyforma „gonoszat” képviselt, vagyis végeredményben…..
György Fekete 2014.12.01 20:12:41
@lépcsőházy: No éppen ezért nem Önnek címeztem. Szerettem volna, ha nem folytatja a személyeskedést. Ám Ön nem ért az enyhébb fogalmazásból. Akkor tessék, íme, magának köszönheti. Lépcsőházy, maga nagyon megsértődött a bírálaton, amelyet megnyilvánulásaival kapcsolatban merészeltem elkövetni, holott kritikám tartalma teljesen korrekt (tárgyszerű és konform stílusú). A kutya ott van elásva, hogy Ön hozzászól a történészi szakma egyik kényes kérdéséhez. Természetesen – hisz ilyen világban élünk, nyomva a liberó mainstream szöveget – a jobboldali történészeket veszi pártfogásba a baloldaliak ellen, nyilvánvalóan minden szakmai kompetencia nélkül. Ha erre rámutat valaki, akkor Ön megsértődik, vicceskedik és az antiimperializmus és antikapitalizmus minden rémségével, sötét gonoszságával ijesztgeti az olvasókat – demagóg módon. Nem is igen érti, azt hiszem, hogy a liberalizmus és a nacionalizmus mellett létezik még egy harmadik szellemi erről: a baloldal, amely bizony az Ön által szeretett kapitalizmus bírálatára épül. Nyilván Krausz professzor is problematikus, mert ezt az utóbbi irányzatot nemzetközi szinten is képviseli, ekként az Ön számár ő tulajdonképpen nagyobb ellenség, mint a konzervatív-nacionalista szellemiség. Hát így állunk Önnel, Lépcsőháy úr. Bár én a saját nevemen értekeztem, Ön tartsa csak meg legalább álnevét, ha csak nem provokátor.

Szabad ezt csinálni egy baloldali fórumon?
Hosszú évek kísérletsorozatai után Dr. Hermann Finkelbaum svájci gerontológus, mikrobiológus és kutatócsapata meghökkentő felfedezésre bukkant, amely megváltoztathatja az emberiség jövőjét. Levezetésük szerint az ember életkora akár 150 éves koráig kitolható anélkül, hogy…..
Az előtte-utána képpárok hihetetlenül népszerűek manapság, de szerintem mindig is azok voltak. "Nézd már milyen romantikus volt a Forum Romanum, mielőtt ezt a bazi nagy modern Colosseumot ide nem rakták" - mondogatták talán már az ókori képnézegetők is, de az biztos, hogy ma is…..
György Fekete 2013.12.03 00:41:57
„...nem lehetetlen, és nem is nehéz uralkodni az embereken, csak érteni kell hozzá.” (Xenophon Anabaszisz) Xenophon írja a fent idézett Anabasziszban: a perzsáknál a gyermekek számára a legfontosabb dolog, amit tanítanak, az az igazság, amit úgy tanulnak, mint a görög gyerekek a…..
György Fekete 2013.11.15 19:17:20
@Mihint: Érvelhetnék, ám Ön egy ékezetet nem ejtett egyik bloggertársa embertelenségét illetően, tehát nincs miről tárgyalnunk.

Vö.

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:22:17

és

György Fekete 2013.11.15. 18:48:25

és

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.11.15. 18:57:42
György Fekete 2013.11.15 19:40:16
Utolsó megszólalásom e zsiványtanyán.

A holokausztért - Magyarországot illetően - Hitler és szövetségese, Horthy felelős.

A holokauszt során meggyilkoltak 6 millió zsidót - a náci és kollaboránsaik (köztük a magyar kir. csendőrség) segítségével.

A holokauszt során a 90 éves zsidó betegeket is kiráncigálták kórházi ágyukból, hogy Auschwitzba deportálják őket.

És ha már párhuzam...

A GULAG célja és funkciója a rabszolgamunka volt, melynek során elpusztult hozzávetőlegesen kettő millió ember.

A holokauszt a zsidó nép nagyipari megtervezésű és kivitelezésű kiirtására irányult, amelynek folyamán ingyenmunkát végeztettek a foglyokkal (akiket nem végeztek ki azonnal).

Az államszocializmus hagyott magából kiutat, megteremtve a modern kapitalizmus alapjait. Hozzájárult a jóléti állam, a fogyasztói társadalom létrejöttéhez.

A kapitalizmus mind magasabb szinten, de kiküszöbölhetetlenül újratermeli saját meghaladása feltételeit és szükségét (lásd akár ma: lázongások Franciaországban...).

Evvel az uraknál (és hölgyeknél - nem tudom milyen neműeket és kiket takarnak a fedezéknevek) megszólalásomat befejeztem. Azt a helyet, ahol ennyire mosdatlan szájjal nyilvánulnak meg, nem szentesítem jelenlétemmel. Csodálkozom is, hogy mindezt a moderáló személyzet tűri.

Az Örökkévaló adjon mégis Önöknek emberséget, esélyt a megtérésre, az igazuláshoz.