Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EZAZ!

0 bejegyzést írt és 175 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Állandó fejtörés hétvégén, mi legyen a desszert: legyen finom, könnyen elkészíthető, feleljen meg minden korosztály ízlésének és ne a megszokott legyen. Ezek a csinos kis banános palacsinták remekül megfelelnek a kívánalmaknak: most próbáltam ki először, de nagyon ízlett kicsiknek és nagyoknak…..
Ha bakonyi, akkor vagy betyár, vagy gombás étel - most ez utóbbiról van szó. Még sosem készítettem eddig, netes szörfölés közben bukkant fel, utánaolvastam, szortíroztam a recepteket és így jött létre ez az ínycsiklandó étel.  50 dkg darált sertéshúshoz adtam 1 nagy tojást, zsemlemorzsát, egy kis…..
Lepcsánkparty Őzpörkölt 2020.06.03 03:05:00
 Egy kis kétszemélyes luxus a karanténos időkből. Sok finomat főztem, hogy úgy érezzük magunkat, mintha étterembe mentünk volna. Ennek az őzpörköltnek az alapanyaga egyszerűen az egyik német üzletlánc terméke, de talán még jobb minőségű is volt, mint amit a vadásztársaságok boltjaiban lehet…..
Valódi menzás étel a régi időkből, félig elfelejtve... Igazából olyan könnyű elkészíteni, mégis, rég nem jutott eszembe - egészen mostanáig. Szeretik kicsik és nagyok is. Fél kiló darált sertéscombot ízesítettem sóval, borssal, fűszerköménnyel. Hozzáadtam két evőkanál rizset, fél hagymát…..
Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta. A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…..
 Malachús és savanyú káposzta együtt: remek párosítás - hát még, ha egyszerre készül el az ebéd a "Mindent bele!" módszerrel, intelligens kuktában. A kiindulás ezúttal egy szép nagy szelet keresztbe vágott malaccomb volt, amit lebőröztem, kivettem a csontját és a zsír nagy részét is leszedtem:…..
Ó, milyen előkelően hangzik: csőben sült... Pedig egyszerűen csak a sütőben sütött ételeket nevezik ilyen fennkölten az étlapokon (lásd még gratinírozott). Akkor készítsünk ilyen hangzatos nevű ételt, ami igazából egyszerű, költséghatékony és nagyon finom. A friss…..
Lajos pár héttel Aranka halála után elkezdte elpakolni az asszony dolgait, amik félbehagyott-árván, a váratlan halál miatt hirtelen megszakadt hétköznapi élet mementóiként néztek vele farkasszemet nap mint nap. Egy fehér mappa hevert a legalsó fiókban, Lajos kivette, kinyitotta.…..
A rakott egytálételek igen hálásak a háziasszony számára: mindent bele a jénai tálba és mehet be a sütőbe, aztán már csak készen ki kell venni. A különböző alapanyagok egymásra hatása, együtt való sütése magasabb ízharmóniát hoz létre. Ennek példája ez a gombás-sajtos-paradicsomos csirkemell. Itt…..
Madrid igazi világváros, felfedezéséhez jónéhány nap szükséges. Most csak egy rövidke vizit erejéig látogattuk meg. Gondolnátok, hogy egy nagyáruház legfelső emeletéről lehet a legjobb fotót készíteni a Gran Viáról? Ilyen csodás kilátás nyílik innen Madrid grandiózus…..
Lepcsánkparty Bergamói kóstoló 2016.06.27 00:05:00
 A hegyek lábánál terül el az ősi lombard város, Bergamo. A közelben fekszik Milánó, ezért sokan csak leszállnak itt és már mennek is tovább, pedig van benne bőven látnivaló. A felsőváros (Citta alta) várfallal erődített középkori városrész, ahová funicularéval lehet feljutni. Sokáig volt…..
 Micsoda kombináció! Csodás rumpsteak, vargánya és újkrumpli együtt. Nyári vargányát kaptam a piacon, ritka kincs mifelénk a nemes gomba.  Megtiszttítva, nagyobb darabokra szeletelve egy kis vajon megpároltam a vargányát rozmaringlevelek társaságában.   Lássuk a…..
Lepcsánkparty Perfekt tiramisu 2016.03.21 00:05:00
Pillanatok alatt világhírnévre tett szert a tiramisu, amit tradícionális itáliai desszertnek gondolnánk, pedig csak az 1960-as években alkották meg Venetoban. Ma már nincs olyan olasz trattoria, ahol ne szerepelne az édességek között, de az egész világon népszerűvé vált. Hogy miért? Az édes és…..
Nagyon szeretem a bárányhúst, de eddig csak étteremben ettem és ritkán találtam olyannak, ahogyan elképzeltem. A sous vide technikával mi, háziasszonyok és -emberek is kitűnő minőségű húsételt állíthatunk elő otthon, könnyedén. Mi kell a szuvidoláshoz? Egy vákuumfóliázó, meg egy edény, amiben a víz…..
Lepcsánkparty Alma bundában 2016.01.25 00:05:00
A bundás  alma a könnyű, gyors és finom desszert prototípusa. Eddig azt hittem, mindenki ismeri régi kedvencünket és csak most szembesültem vele, hogy mégsem - akkor viszont itt a helye a receptjének.  Savanykás almát érdemes választani a tökéletes ízhatáshoz. Először kikeverjük a "bundát": 2…..
EZAZ! 2016.01.28 18:31:18
Ó, milyen gyönyörűségeket találtam a minap egy szupermarket hentesosztályán: argentin steak... Egyenként csomagolt  20 dekás szeletek érlelt marhafartőből. Nem olcsó, de néha elcsábulhat az ember, főleg, ha imádja a marhasteaket, mint én. Eszembe jutott Argentina, ahol…..
Nagyon kedves felkérést kaptam a volt kolleganőmtől, akit pályakezdőként én tanítottam be és miután alig egy év után máshová vitte az útja, továbbra is barátok maradtunk. Szóval a kollegina megkért, legyek az esküvői tanúja. Szó ami szó, meghatódtam. Lelkesen mentem…..
Emlékszem, hogy egészben sült céklát ettem már egyszer egy mesterszakács által kreált ételben, most azonban hiába keresgéltem ugyanazt a receptet - újra kellett alkotnom. Kisebb méretű, kb. tojás nagyságú gömbölyű céklákat vettem. Alaposan megsikálva és parányit…..
Én már megkaptam a karácsonyi ajándékomat - mégpedig azért, hogy az ünnepre már tudjak készíteni sokféle finomságot. A karácsonyi ajándékom egy szuvidáló készülék és a hozzátartozó vákuumos fóliázógép. Mivel is lehetne egy gépet kipróbálni, mint egy gyönyörű, 62 dekás hízott kacsamájjal - dobjunk…..
Karácsony táján nem lehet elég sok és sokféle süteményt gyártani. Ezt az amerikai receptet most próbáltam ki (némi változtatással): könnyen elkészíthető és nagyon finom, különleges aprósütemény. Az ötletet a ropogtatnivalóként az asztalon lévő kesudió adta. A kesudiót jól ismerjük snack-ként,…..
EZAZ! 2015.12.13 21:58:39
Egy egyszerű étel, egy olyan "nemtudommileszbelőleavégén", menet közben alakult ebéd. Szeretek úgy vásárolni, hogy a család aznapi hangulatához igazítom a főzést, na ennek betett a vasárnapi zárvatartás. Szombaton ott állunk a húsospult előtt és nem csak az aznapi, de a…..
EZAZ! 2015.12.07 18:58:20
@AnicasubRosa: sült hús krumplival - posztkitöltő gumicsont rágódni.

@Mitzi von Küche: értem én, hogy a falka összezár.
EZAZ! 2015.12.07 20:47:19
@Mitzi von Küche: A poszt második mondatára reagáltam egy kommenttel, erre kaptam a szerzőtől egy hisztis választ. (szerencsére nem szmájlizott)
Az étel minősítése is szubjektív - nem is értelek, hiszen nem tudtok mindenkinek megfelelni.
Önmegvalósítás pedig külön fejezet. Na mindegy, túlragoztam.
Ételrecepteket kombinálni, kitalálni kedvenc szabadidős elfoglaltságom. Most elképzeltem, milyen lenne a banánnal kombinált palacsinta, de nem az a szokványos amerikai fajta, hanem krémesebb, lágyabb...  Mi lenne, ha összehoznánk a klasszikus csúsztatott palacsintával? Ennek a…..
EZAZ! 2015.12.05 10:55:03
A liba igazi ünnepi étel, de ősszel és télen szerencsére sok az ünnep, lehet libát sütni többször is. Márton-nappal indul a liba szezonja és tart egészen tavaszig. A hagyomány szerint aki Márton napján ludat nem ehetik, egész évben éhezik. Erről szó sem lehet, így egy finom…..
EZAZ! 2015.11.10 10:32:33
@AnicasubRosa: köszönöm, kedves tőled.
A britek egyik kedvenc desszertje, a crumble, azaz morzsasüti borzasztó egyszerűen elkészíthető desszert, ínycsiklandó végeredménnyel. A gyümölcsön (és szinte bármilyen gyümölcsön) kívül csak pár dolog szükséges hozzá és a legkezdőbb háziasszony/ember is biztos sikert ér el vele. Ha van otthon…..