Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pénzügyi Szemle

761 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az amerikai központi bank fenntarthatatlan boomot exportált a feltörekvő országokba, akik ezt most alaposan megszenvedik.Az USA inflációja szinte eltűnt, holott a jegybank két kézzel nyomtatja a pénzt már évek óta. Közgazdászok számtalanszor figyelmeztettek már, hogy ebből a…..
Japán megteheti, hogy fenntartja az extra laza monetáris politikát, az USA viszont nagyon nem.Az amerikai Fed egészen óvatosan elkezdte visszavonni az extra laza monetáris politikáját. Első lépésben leállítják a kötvényvásárlásokat, vagyis hamarosan - várhatón még idén -…..
Az elmúlt száz évben a gazdasági gondokra megvolt a megoldás: a stabil növekedés. De vajon mi oldja meg a közeljövő problémáit, ha a növekedés lelassul?Mi, a most élő emberek bizonyos szempontból az emberiség legszerencsésebbjei vagyunk, ez az a kor ugyanis, amely a leggyorsabb…..
Nem az a zsenialitás, ha valaki számtalan közgazdasági elméletet dolgoz ki, hanem az, ha pontosan tudja, hogy a való életben éppen melyik modellt kell a gyakorlatba ültetni.A közgazdászok és gazdaságpolitikusok döntő többsége rendelkezik egy világképpel, rendelkezik egy modellel,…..
Az emberiségnek a soron következő évtizedekben az országok közötti munkaerő-áramlást kell támogatnia, amely folyamatnak mind a szegény, mind a gazdag országok haszonélvezői lehetnek.A legális keretek között zajló migráció az egyik leghatékonyabb módja a szegénység…..
Hiába igaz, hogy az 500 eurósokat szinte kizárólag a bűnözők használják, a magas címletű bankjegyek egyszer már megmentették az eurózónát.Miért van szükség az eurózónában az 500 eurós bakjegyekre? A több mint 150 ezer forint értékű címletet a hétköznapi emberek úgysem…..
Ha az európai államok az induló vállalkozások számára bankgaranciát nyújtanának, azzal hirtelen megugrana a startup cégek és a munkahelyek száma és rövid úton szárnyra kaphatna a gazdaság. Az induló vállalkozás számára ugyanis a legfontosabb a versenyképes hitel.Nagyon…..
Egy elöregedő társadalomban a nyugdíjasok nem sok jóra számíthatnak, a legjobb, amit tehetnek, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat és előtakarékoskodnak.Az Egyesült Államokban 1950-ben még csupán a lakosság 8,1 százaléka volt 65 éven felüli, 2000-ben ugyanakkor már 12,4…..
A kínaiak mesterüknek tekintik, de nekünk sem ártana egy kicsit jobban tanulmányozni a több mint 100 évet élt Coase írásait: se a piacot, se az állami beavatkozást ne idealizáljuk!„A válság rávilágított, hogy a piac és a túl nagy szabadság kudarcot vallott” - hallottuk…..
Ha az Európai Központi Bank nagy tételben amerikai állampapírokat vásárolna, azzal gyengítené az eurót, felpörgetné az inflációt és a gazdasági növekedést.Az eurózóna inflációja 0,8 százalékra lassult, ami nemcsak hogy messze van a célként megjelölt 2,0 százaléktól, de…..
A banki hitelbírálatok során a jutalékos rendszer bevezetésével nem csak az ügyfél, de maga a bank is rosszabbul járt. Aki nyert, az a jutalékot bezsebelő bankár volt.„A frankhitelezés felfutásáért és az ebből fakadó problémákért a banki ügyintézők is hibásak, akik sok…..
A közgazdász szerint komoly hiba lenne a pénzpumpa beindításával mesterségesen felpörgetni az inflációt.A fejlett gazdaságok kapcsán gyakran hallani, hogy az áremelkedés üteme olyan mértékben lassult le, hogy már egyenesen defláció fenyeget, vagyis egy olyan állapot, maikor az…..
Hiába a masszív megszorítások, Görögország továbbra is romokban hever. Pedig a szintén „problémás” írek és portugálok már szinte egyenesbe jöttek.Az eurózóna mentőakciója sikeresnek mondható Írországban és Portugáliában – mindkét országban növekedésnek indult a…..
Ha az IMF a májusi választások előtt erőlteti rá az ukránokra a megszorításokat, azzal óriási öngólt lő.Amellett, hogy az IMF az elmúlt évtizedben nem adott túl jó tanácsokat Ukrajnának, most egy igen komoly hibára készül: a politikai és gazdasági káoszba süllyedt…..
Egyes kutatások szerint a jómódúakra kivetett magasabb adók nem rontják a növekedési kilátásokat, a jövedelmek kiegyenlítése ugyanakkor jót tesz a gazdaságnak.Minél nagyobbak a jövedelmi egyenlőtlenségek egy társadalomban, annál rosszabbak az adott gazdaság növekedési…..
Meglehet, hogy pont az orosz-ukrán konfliktus miatt dönthet úgy az USA, hogy felhagy a gázexport korlátozásával?Korábbi posztjainkban – itt és itt vagy itt - több alkalommal is bemutattuk az amerikai energiaforradalom hatásait, mellyel kapcsolatban kutatók úgy vélik, hogy az USA…..
Olyan nyugdíjrendszer kellene, ahol a várható élettartam növekedésével automatikusan emelkedik a nyugdíjkorhatár.A nyugdíj minden elöregedő társadalomban – vagyis szinte mindenhol a fejlett világban – komoly fejtörést fog okozni a politikusoknak a nem is olyan távoli jövőben.…..
Nagyon jó, hogy vannak közgazdasági elméletek, viszont az egész semmit sem ér, ha az egyébként működőképes modelleket felülírják a rövid távú személyes érdekek.A válság kitörését követően számtalanszor olvashattuk, hogy a közgazdász szakma és a modern közgazdasági…..
A Harvard professzora szerint a feltörekvő piacokon szinte biztosan javuló életkörülményeket hoznak a soron következő évtizedek, a fejlett világban azonban már nem biztos.Nem lett igazuk azoknak a közgazdászoknak, akik évtizedekkel ezelőtt a kapitalizmus bukását jósolták, ez a…..
A nyugdíj-előtakarékosság remek dolog, résen kell lennünk ugyanakkor, máskülönben a nyereség egy jelentős részét zsebre vágják a bankárok.Ha évente félreteszünk egy csinos kis összeget egy nyugdíjszámlára, amit egy professzionális befektetői csoport kezel - mondjuk egy bank…..
Magyarország egyre kevésbé van ráutalva a külső forrásokra, vagyis a gazdaságunk egyre inkább függetlenné válik a külföldről érkező sokkokkal szemben is.Az elmúlt hónapok a feltörekvő piacok válságáról szóltak, melynek során a befektetők elsősorban attól tartottak, hogy…..
Még soha egyetlen feltörekvő piac sem vált fejlett országgá úgy, hogy a külföldtől és a külföldi tőkétől várta a megváltást.Az elmúlt egy hónapban mást sem hallottunk a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, mint hogy eljött számukra a vég, mondván a fejlett világ…..
Nem az államadósság abszolút szintje a fontos, hanem a tendenciája. Vagyis lehet magas az adósság/GDP-mutató akkor, ha mellé a trend csökkenő.A válság kitörése óta eltelt immáron bő hat év legnagyobb port kavart közgazdasági tanulmánya minden bizonnyal a Carmen Reinhardt és…..
A fejlett világ ilyen szintű szociális rendszert képtelen fenntartani, az állampolgárok ugyanakkor nincsenek felkészülve arra, hogy állami gondoskodás nélkül boldoguljanak. Kutyaszorító.A gazdaságpolitikusok a világ összes pénzét el tudják költeni, vagyis a nyugati gazdaságok…..
Ha több lenne a munkahely és a képzett fiatal, akkor kevesebb lenne a válás, ha pedig kevesebb lenne a válás, akkor erősebb lenne a gazdaság.Minden gazdaságpolitikus álma, hogy gyorsabb növekedési pályára tudja állítani az adott gazdaságot, ennek érekében pedig a többség…..