Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yorik

0 bejegyzést írt és 243 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         Három EU-grant-et kapott Magyarország az ún. Advanced Researcher kategóriában az idén. Pyber László MTA Rényi, Acsády László MTA KOKI és Csibra Gergely CEU.       G.Fodor Gábor úgy fejezte be politikafilozófusi pályafutását, hogy egyetlen értékelhető sort nem tudott leírni. Innen-onnan…..
Yorik 2017.04.13 09:11:32
@velőtanya: Az van, hogy ha holnap választások lennének, akkor a nemzetközi megfigyelők nem nagyon találnának komolyabb kivetnivalót, Orbán Viktor pedig simán újra lenne választva, még ha levonjuk a külföldről leadott szavazatokat ahol tényleg van némi simlizés, akkor is. Szóval ilyen szituációban nem igazán világos, mit lehetne kívülről tenni, Orbánék továbbra is ügyelnek rá, hogy egyértelműen ne lépjék át a Rubicont, a magyar nép meg megeszi, amit főzött.
Sayfo Omar írása Hollywood nem szereti Donald Trumpot. Nagyon nem. Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője. Aligha meglepő, hogy a 89-ik Oscar gála célkeresztjében is az elnök állt. A jelöltek kék szalagot viseltek annak…..
Lukácsi Katalin írása   Megrendít az a gyűlölethullám, amivel találkozok. És nem tudom, mi lehet, mi is ilyenkor a helyes lépés. Nem először szembesülök vele. Először nyáron rendültem meg, amikor láttam, mekkora gyűlölet veszi körül hazánkban Ferenc pápát, azt az…..
Benderik írása   Itt a politikai hamburgerkorszak vége? Divat szidni manapság a hamburgert. Így én most nem is szidom, csak egy olyan hasonlatba teszem, ahol ő a klasszikus szemét kaja megtestesítője. Ettől én még persze szeretem, mert szerethető, de azért tudjuk, hogy táplálkozástanilag a dolog…..
Nem hazaáruló, aki aláírta az olimpia-pályázatra vonatkozó népszavazási kezdeményezést Gulyás Gergely szerint. A Fidesz-alelnök úgy látja, a Momentum ráadásul a balliberális oldal ellen dolgozik: éppen a fővárosban, ahol még szinte az országban egyedül elég erősek ahhoz, hogy komoly kárt lehessen…..
Itthon, ha választások vannak, akkor a nyertes megállapítja, hogy őt akarják az emberek. A vesztes megállapítja, hogy a nyertes legitimációja megkérdőjelezhető, minthogy csak az ország népességének jóval kevesebb, mint fele (általában 30-40 százalék között) szavazott rá,…..
Trumpnak úgy kellene cselekednie, mint aki egy országot kormányoz, nem pedig egy kampányt vezet – mondja George Weigel amerikai katolikus író, értelmiségi a Mandinernek. II. János Pál pápa életrajzírója szerint a kereszténység Amerikában újraerősödhet, Európában viszont a…..
Sokat beszélnek mostanában az eddigi európai rend, az eddigi fősodor, mainstream végéről. De mi is volt eddig a nyugat-európai országok körében ez a bizonyos „mainstream” gondolkodásmód? Az egyik legnagyobb német médiakonszern, az Axel Springer először a hatvanas években megfogalmazott elvei ezt…..
  Sokan jövendölik manapság a feslett nyugati liberalizmus végét. Hogy a kivénhedt oroszlán ideje lejárt, karmait már manikűrözteti. S épp' minap akadtam egy a lényeget jól megragadó, a Mandineren nemrég megjelent írásra (Agent Ungur: Felbomlik egy világrend) melynek beidézném pár mondatát: „A…..
Yorik 2017.02.10 19:08:24
@jose maria padilla: Akkor úgy látszik, nem tetszik meredt faszú, évente gyereket csináló férfinak lenni, ha csak 1db-ot sikerült prezentálni. Esetleg leugorhatna a tizedikről, hogy jobb legyen az emberiségnek.
Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának kommentárja   Hogy mi az ellenzék két baja és egyetlen teendője? Egy: Az, ami a Tony Blair előtti brit Munkáspárttal volt. Figyeljük csak, mit mond erről maga Blair 1994-ben, amikor már elnök, de még csak ismerkedik a…..
Yorik 2017.02.08 18:04:57
@Vödör: Magyarországon az emberek többsége érzelmi alapon szavaz, szimpátia/gyűlölködés, egyszerű üzenetek alapján, tojnak a koherens világképre. Nekem pl. annyi is elég lenne, hogy garanciát vállalnak arra, hogy nem lopják ki a párnát is a fejem alól, miközben teljes ágazatokat tesznek tönkre. Mondjuk ilyesmi ígéreteket a Fidesz is tett 2010 előtt, aztán látjuk, mi lett belőle.
Yorik 2017.02.08 18:15:16
@miles_Christi: A legtámogatottabb párt, amely elvesztette választóinak... harmadát? Felét? Ma nincs az országban komolyan vehető ellenzék. Ebben persze benne vannak a Fidesz alkotmányosságot, törvényességet súroló stiklijei, de ettől még nyugodtan le lehetne váltani őket, vagy legalább elérni, hogy kimutassák a foguk fehérjét.

Mindenesetre a Fidesz máig sem egy világkép mellett, hanem valakik/valamik ellen határozza meg magát. Gyurcsány, multik, bankok, nyugati liberalizmus, migráncsok, Soros. Arról már kevesebb szó esik, hogy az illiberalizmustól, a trumpizmustól meg a mészárosizmustól milyen folyamatokon keresztül lesz jobb a magyar ember élete.
Pörög a NOlimpia-kampány, átrendezi még a balos pártok sorait is. Másfél hét maradt már csak a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírás összegyűjtésére, amikor tegnap már az MSZP is kapcsolt, kitelepült, 20 helyen gyűjt. Épp ezt követelte a párttól a…..
Vadnyugat, cowboyok, nagy kalapok, rodeó, olaj, Dallas, Jockey Ewing – nagyjából ez jut eszünkbe, ha Texasra gondolunk. A túlfinomultak szerint Texas a bunkó redneckek hazája. Az utóbbi években azonban Texas az Egyesült Államok egyik gazdasági motorja. Austin és Houston városai…..
           Magyarország Alaptörvénye záróklauzulája:          "Gyártó nyomda: Állami nyomda. Készült kilencezer példányban mélynyomással, ára ezerháromszáz forint".           Mint azt Pokol Béla alkotmánybíró úr igen elokváltan kifejtette az egyes megyei jogú városok elidegenítéséről szóló…..
Ez a poszt hosszú idő alatt állt össze különféle töredékekből – még a Mandiner Migráció és mi sorozatába kezdtem el írni valamikor. Akkor naponta 2-3 ezren lépték át illegálisan a határt, majd októberre már napi 6-8 ezer illegális határátlépőt fogott el a rendőrség: naponta egy soltvadkertnyi,…..
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor kommentárja   Az egész migránsválság mozgatórugója az a jelenség, hogy a német családok közül egyre kevesebb hajlandó húsz-huszonöt év törődést, aggódást, küszködést, költséget belefektetni a saját gyerekeibe (mellesleg öreg szüleik mellé kelet-európai vendégmunkást…..
Mandiner blog Arabok a spájzban 2016.08.30 11:01:00
Forog a fejemben egy kérdés. Hetek óta. Tegnap, amikor jött a hír, hogy muszlim központ alakulgat a budapesti Gutenberg téren, megint eszembe jutott.  A kis hír önmagában persze nem lenne túl érdekes, még akkor sem, ha az épülő, imaházas muszlim kultúrközpont éppen átellenben van a rabbiképzővel.…..
      " .....   a fentieket leszögezve sem tudom a most beindult lovagkereszt-visszaadási hullámot és különösen annak mások általi, tüntetőleges számolgatását máshogy értelmezni, mint egy hatalmát/befolyását/jelentőségét vesztett, illetve nagyon ráérő brancs aktuális pótcselekvését, heti rendes…..
Yorik 2016.08.24 15:15:49
@Muad\\\'Dib: A pártpolitika kicsírázhatna konkrét ügyek támogatásából is, nem kellene feltétlenül pusztán a hatalom megragadásáról szólnia. Be lehetett volna állni mondjuk Ángyán, Hadházy, Pukli stb. mögé, amelyik tetszik - az egész országot negatívan érintő folyamatok ellenében. Fel lehetett volna állni a színpadra, és kimondani, hogy én ugyan jobboldali ember vagyok, de ez és ez nagyon nem tetszik. Ha lennének elegen, és megtalálnák egymást, abból bármikor lehetne valami. Vagy új párt, vagy a Fidesz valamilyen szintű reformjának kikényszerítése. De nincsenek elegen, sőt, szinte egyáltalán nincsenek. A jobboldali szavazók többségének elég annyi kormányprogramnak, hogy "folytatjuk". A tábor fontosabb.
Egy: tiszteletem minden lovagkeresztesnek, különösen azoknak, akik megérdemelten kapták a díjat, bármilyen területen is értek el eredményeket. Kettő: minden kitüntetett azt csinál a lovagkeresztjével, amit akar. Kitűzheti a kandalló fölé, feltűzheti az öltönyére, berakhatja a széfjébe avagy a…..
Az utóbbi hetekben Európa országaiban, Franciaországban, de már Németországban is felmerült a burkini betiltása. Egyes városok, mint például Cannes polgármestere ezt már el is határozta. Manuel Valls, a francia miniszterelnök támogatta. Németországban szóba került, a kormány, a pártok és a média…..
Yorik 2016.08.21 12:53:37
Nem kell semmilyen elvhez dogmatikusan ragaszkodni, az európai értékekhez sem. Például ha általánosságban elvetem az erőszakot, mint a konfliktusok rendezésének módját, attól még elismerhetem a jogos önvédelmet.
Márpedig itt felvethető, hogy jogos önvédelemről van szó, annak fényében, hogy a kutatások szerint miféle értékeket, elveket vallanak az európai mohamedánok, még ha a terrorveszélytől el is tekintünk egy pillanatra. A bevándorlók integrációja kulcskérdés, elmaradása sokkal nagyobb kárt tenne az európai értékek elismertségében, mint néhány deviáns ruhadarab betiltása (ami mellett már amúgy is együtt élünk a holokauszttagadás, rasszista, homofób beszéd, bizonyos jelképek használatának tiltásával stb.). A kockázati faktort jelentő menekülők/bevándorlók kollektív visszafordítása (a "magyar módszer") pedig szintén.

Nem tudok franciául, úgyhogy az angol nyelvű sajtóból néztem pár idézetet a francia hatóságok oldaláról a helyzettel kapcsolatban:

the city barred clothing that “overtly manifests adherence to a religion at a time when France and places of worship are the target of terrorist attacks”.

Ezzel a megfogalmazással tudok szimpatizálni, aki a jelen szituációban fontosnak érzi a megosztóbb iszlám szokások nyilvános megtartását, gyakorlatilag azt demonstrálja, hogy az iszlám vallás felé érzett lojalitása jóval erősebb, mint a francia állam felé érzett. Ez gyakorlatilag egy zászlóégetéssel, vagy a sorozáson való megjelenés megtagadásával egyenértékű cselekedet a szememben, melyek szintén törvényellenesek Nyugat-Európában.

“hiding the face or wearing a full-body costume to go to the beach is not in keeping with our ideal of social relations”

Valls came under fire after saying on Wednesday that the burkini was “not compatible with the values of France”.

Ezekkel a megszólalásokkal már kevésbé tudok egyetérteni, túlzottan általánosak és kirekesztőek.

Amivel viszont legkevésbé tudok egyetérteni, az az az eset nemrégről, amikor egy zártkörű burkinis rendezvényt tiltottak be a hatóságok magánterületen, gyakorlatilag az erőszakkal fenyegetőző jobboldali szélsőségesek oldalára állva.
Most, hogy már mindenki mindenkinek megmutatta, milyen jól is áll neki a morálhérosz gúnya és cseng az ügy lefele, talán beszélhetünk végre értelmesen is a Kiss László-sztoriról. Eddig nem írtam róla – ha bölcs éppen nem is lesz tőle az ember, a hallgatás bizony hasznos, ha nem tudjuk, mi történt…..
„Egy új európai humanizmusról álmodom, a humanizáció állandó előrehaladásáról, amelyhez szükség van emlékezetre, bátorságra, egészséges és emberi utópiára. Fiatal Európáról álmodok, amely képes még rá, hogy anya legyen, aki gondozza gyermekét, aki testvérként segíti a szegényeket, a befogadást…..