Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Németh Géza

215 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1970. június 5-én jelent meg a rockzene egyik legnagyobb hatású, és a mai napig aktív csapatának talán legjobb nagylemeze. Az együttesben számos nagyszerű zenész megfordult az elmúlt évtizedekben, de a legsikeresebb (és a bloggernek is legkedvencebb) formáció 1969 júniusában jött létre, amikor az…..
                                                      Kenya és Tanzánia, 1993 Folytatom tehát a 2001-ben megjelent Utas és Világ című könyvemet, kenyai és tanzániai utam második részével. Ismét felhívom a figyelmet arra, hogy mivel ez az út 1993-ban volt, időközben nagyon sok minden…..
Még 1993-ban, tehát jóval „könyvzárta” előtt megkértem három barátot, mászótársat, hogy beszélgessünk Szabolcsról. Elmentem hozzájuk magnóval, alighanem kérdeztem is egy-két dolgot, de nem kellett őket sokat faggatnom. Mint látható, a kérdéseimet ki is hagytam, így lett belőlük egy-egy monológféle.…..
Németh Géza 2022.01.12 15:16:37
@Budainé Vajk Ildikó: Kedves Ildikó! Örülök, hogy tetszett és bízom benne, hogy a többi fejezetet is elolvasta. Szabolcsnak természetesen továbbítottam a hozzászólását, mert ő egyáltalán nem használ számítógépet. Ajánlom még figyelmébe az Utas és Világ blogomat, melyben a saját utazásaimat írtam meg. Csak írja be a keresőbe, a nevemet, melléje hogy utas és világ és kidob egy csomó címet.
                                                                         Kenya és Tanzánia, 1993 Amint előre jeleztem, mostantól sorban felteszem régi könyveim anyagát (már ami megvan digitálisan). Az Utas és Világ cíművel kezdem, annak is a 2. fejezetével, mert az első (Szicília és a…..
Több, mint két és fél év telt el azóta, hogy utoljára mag­nóra beszélgettünk. Én se hittem volna, hogy a végén még az Everest is belefér. Talán ha elkövettél volna egy sorozat­gyilkosságot, pár nemi erőszakot, már rég utcán lehetne a könyv. Manapság, úgy látszik, ez kell a publicitáshoz és a végén…..
Amikor jöttünk lefelé a Kedar Dome-tól és Babcsán Gabi azt mond­ta, itt volna érdemes abbahagynom, talán igaza volt. Tud­tam, hogy ilyesmiben - hiszen ez falmászás volt - többet nem lehet részem. Viszont az a bizonyos nyolcassal kezdő­dő szám, a bűvös határ... Nem mondom, szívesen venném, ha egy…..
Egy úr még a pokolban is úr (nem itt és nem akkor készült a kép, de jó - Babcsán Gábor felvétele)   1983-ban járt először magyar expedíció a Himalájában, mégpedig a Garhwal Himalájában, Indiában. A legmaga­sabb csúcsok itt csak 7000 körüliek, viszont tele van ne­héz sziklafalakkal. A…..
A következő évben, 1988-ban megtudtam, hogy egy csapat Alaszkába készül. Nagyon vonzott, mert a Mount McKinley, vagyis a Denali a legészakibb hatezres, morc idők vannak arrafelé, pont ne­kem való hegy. Összeállt a csapat. Én nem szóltam, nem mertem szólni, még ott tartottam... hátha hívnak... Az…..
1987-ben indult az első magyar expedíció egy nyolcezresre a Himalájába. Benne voltam a csapatban, beválogattak, fo­galmam sincs, miért. Egyik szombaton és vasárnap is be kellett volna menni dolgozni. Akkor már javában hétvégi apuka voltam, szóltam a főnöknek, hogy nem tudok be­menni, mert nálam…..
1986-ban utaztam először a tengerentúlra, az Andokba. Ez a korábbiakkal szemben nem meghirdetett túra volt. Péterváry Gábor szervezte az egyesületen belül. Azt hi­szem, őt ott is inkább az inka kultúra érdekelte, ha nem láthatja a Machu Picchut, talán ki se ment volna. Ehhez a pénz nagyját nekünk…..
  1985 júliusában ismét a Kaukázusba mentünk. Akklimatizációs túrákkal kezdtük, utána egy jégfalmászásra készül­tünk. Az ilyen utaknál alapfeltétel a hideg, hogy stabil le­gyen a jég, a kőzet és hogy ne jöjjenek a lavinák. Ezt a jég­folyosót hívják Olasz kuloárnak. Hetedik érzékünkkel úgy…..
1983 az első magyar Himalája-expedíció éve. Te miért nem kerültél be a csapatba? Ez nem szövetségi, vagy klubszervezés, hanem magán­kezdeményezés volt. Összeálltak néhányan, akik együtt dolgoztak egy alpin munkán. Engem is hívtak, de nem tud­tam feladni a vasutat, az az enyém... olyan sokat kaptam…..
Szabolcs, a fotós (Juhász Árpád felvétele) Korábban azt mondtad, hogy neked a hegyek között nincsenek se gyerekeid, se feleséged. Mégis, amikor szóba kerülnek, minden szavadból kihallik, hogy nagyon fontosak a számodra. Nem erőltetlek, de nem akarsz be­szélni a feleségedről? Úgy értem, a…..
    Említetted a bordatörésedet, ami után végül is - második nekirugaszkodásra - sikerült kijutnod a Pamírba. Elsőre miért maradtál itthon? Egy munkát végeztünk alpin technikával. Nagy leme­zeket, meg több ágú vasakat kellett leengedni egy erőmű tetejéről. Ahogy eresztettük őket lefelé, sorban…..
A 6. fejezethez érkeztünk, melyből többek között megtudhatjuk, hogyan akklimatizálódott először Szabolcs a magas hegyek között és hogyan találkozott először egy társa halálával. (A kép forrása: Babcsán Gábor Facebook-oldala) A Pamír előtt 1982-ben volt egy kaukázusi túránk. Amikor jelentkeztem…..
1981-ben lett állandó mászópartnerem Jankovics László. Nagypapinak szokott hívni, talán a koromra való tekintet­tel, talán valamiféle megbecsülés is volt benne. Együtt kezdtünk mászni, azon az első tátrai túrán is együtt vol­tunk. Ebben az évben megint kimentünk a Tátrába. Egyik fiú­val az…..
A 4. fejezettel folytatjuk Szendrő Szabolccsal közösen írt, először 1997-ben megjelent könyvünket. (Az indító kép Péterváry Gábor felvétele) Amikor hazajöttem az Alpokból és visszavittem a felszere­lést Hildának, megkérdezte, mit csináltunk, mit másztunk, hova, hogyan jutottam fel. Tulajdonképpen…..
Folytatjuk Szendrő Szabolcs történetét, melyből megtudjuk, hogy... Máriabesnyőn szület­tem, vagy ha úgy jobban hangzik, Gödöllőn. Befejeztem az általánost, tovább kellene tanulni, de mit? Ott volt a közel­ben a gimnázium, de attól féltem; nem vagyok egy észkombájn, mit csinálok azután, szakma…..
A második fejezettel folytatjuk SZENDRŐ SZABOLCS történetét, a közösen írt, először 1997-ben megjelent Fél lábbal a csúcson című könyvet. Miután elváltam, elmentem egy hónapra az Alpokba egyik munkatársammal, Károlyi Lacival. Magashegyi tapasztala­taim azt a pár tátrai túrát leszámítva nem voltak,…..
A következő hetekben-hónapokban Szendrő Szabolccsal közösen írott könyvünket olvashatjátok itt a blogban, fejezetenként. Mivel a blogot én kezelem, csak az én nevem fog megjelenni szerzőként, de szeretném hangsúlyozni, hogy abszolút közös munka volt. A könyv első kiadása 1997-ben, a második 1998-ban…..
Sűrű volt a második izlandi napunk, viszont tartalmas. Volt bálnanézés (és –látás), tó kráterekkel, bazaltorgia (nem orgona, az majd később), geotermális vidék, két jókora vízesés, nem csoda, hogy már sűrű, sötét estében kellett megtalálnunk a szállásunkat. Fogytán a benzin, tankolni kéne. Az…..
Már-már azt hittük, hogy Blackmore pályafutása végéig elmuzsikál reneszánsz csapatával, ám 2015 nyarán „robbant a bomba”.  Szárnyra kapott a hír, hogy két évtized után Ritchie „feléleszti” a Rainbow-t, igaz, csupán három koncert erejéig. De melyik Rainbow-t? A fejemet mertem volna rátenni, hogy…..
A főcímben szereplő megjegyzést még 1976-ban tette Blackmore a Melody Makernek és így fejezte be:…aztán eltűnni ebből az egészből. E keserű gondolatot a zenebizniszt körülvevő negatívumok váltották ki belőle, ám szerencsére nem tűnt el. Sőt, minden bejött neki; feleség is, macskák is (nem is egy),…..
1976. július 25-én este egy (eléggé) észak-norvégiai városban, Trondheimben, egy helyi család házában elhatároztam, hogy három év múlva elmegyek Izlandra. Annyira azért nem jó ám a memóriám, hogy ennyire pontosan emlékezzek a dátumra, de volt  segítségem. Aznap este nyert aranyérmet gerelyhajításban…..
Blackmore 28. fejezet. Ren and Rock 2020.11.30 16:12:44
1997 júniusában megjelent egy új zenekar, a Blackmore’s Night első lemeze, az eredetileg más címmel (Medieval moons and gypsy dances) tervezett „Shadow of the Moon”. Hogy aztán ezt valóban zenekarnak lehetett-e nevezni… A CD kísérőfüzetében  csupán három nevet tüntettek fel: Ritchie Blackmore –…..