Regisztráció Blogot indítok
Adatok
négyzet

0 bejegyzést írt és 1090 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jómód, a magas fizetés a legtöbb országban a siker fokmérője, amivel ha dicsekedni nem is feltétlenül illik, de szégyellni sem kell. Svédországban ugyanakkor nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról, aminek oka egy mélyen gyökerező kulturális kód, a Jantelagen. Magyarországon töltötted az…..
Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a…..
négyzet 2019.12.21 00:16:49
@sörm: Szerintem túlságosan pozitív képet festesz az SD-ről. Én egyáltalán nem így látom. Iszonyatosan veszélyes, ha ez a párt többségbe kerül, és kormány közelébe engedik. Ez persze valószínűleg meg fog történni, már csak azért is, mert a konzervatív és jobboldali párok annyira hataloméhesek, hogy bármire hajlandók. Beveszik maguk közé őket, és szalonképessé teszik ezeket. Iszonyatosan veszélyes, mert olyanok, mint bárhol máshol, semmi másuk nincs, csak a gyűlölet. Bedobják néha a fantasztikus ötleteiket, például, hogy külföldi gyerek ne járhasson svéd iskolába, ne használhassák nem állampolgárok az egyes szolgáltatásokat... bár az adót fizetik, ugye. És a programjukban (amiben kizárólag a bevándorlás izgatta őket) valami olyasmi is volt, hogy az állampolgárságot felül lehet vizsgálni. Sikerül addig polarizálni a társadalmat, hogy gáz lesz nem svédül megszólalni. Csodás...
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
négyzet 2019.12.04 08:38:20
@sörm: mi is a Söderben voltunk. Igazából a mentőorvos- és személyzet volt nagyon jó, a többi már utána kevésbé számított nekünk. És ők intéztek mindent a kórházban is.
négyzet 2019.12.04 08:46:43
@Arthamyr: Másik, nem eü-s példa: a gyerekünk magánoviba jár, de nem azért, mert nekünk az állami nem jó, hanem itt volt hely. Ugyanannyiba kerül, mint az állami. A különbség, hogy egy kicsit más a rendszer, saját pedagógiai elképzeléseik vannak (hasonlóan a Montessori és Waldorf dolgokhoz, de ez nem az).
négyzet 2019.12.04 15:08:13
@Arthamyr: semmi gond az ovival, csak arra akartam rámutatni, hogy itt más a különbség az állami és magán között.
Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas…..
Eszter London és Indonézia után tért vissza Magyarországra, hogy megpróbálja megvalósítani álmait. Történetét olvasva szerintem elég jó úton halad efelé. Egy olyan történet fonalát vesszük most fel, amit hat éve ejtettünk el, lássuk tehát, mi minden történt vele azóta! (Eszter hat évvel ezelőtti…..
négyzet 2019.11.15 12:01:38
@fhdgy: Nem, nem lehet megélni. A kultúra jelentős része az állami támogatásokból él, pályázatokból. Amelyik szervezet el tud nyerni ilyen pénzeket, ott megél néhány ember. A többség nem él ebből, úgyhogy kb. hobbiszinten űzi a művészi v művészetközeli tevékenységét. (számos barátom, ismerősöm csinálni ezt, sokan persze szakmát is váltottak emiatt)
Adott egy mindenféle felmérések szerint a világ élvonalába tartozó társadalom, ami az emberi jogok, a jólét és rengeteg egyéb tényező szempontjából a legjobb helyek közé számít. Mihez kezd egy ilyen ország a bevándorlókkal? A kérdés nyilván nem új, de egy sorozat most egészen érdekes megközelítésben…..
Vajon mennyire hat ránk a környezet? Meg tudjuk tartani a nyugaton felszedett pozitív hozzáállást, pörgést Magyarországon is vagy egy idő után idomulunk a körülöttünk élőkhöz?..
négyzet 2019.11.03 13:37:47
@ZooLeka: A posztoló is írta, hogy folyamatosan van tennivalója, szóval ilyen értelemben nem unatkozik.
négyzet 2019.11.03 13:45:03
@Csodabogár: Hidd el, nem lehet ezt elképzelni a gyerek előtt, hogy majd ez milyen lesz. Még a másodikat sem biztos, mert minden gyerek más. Van sok pro-kontra a kis korkülönbség-nagy korkülönbség vonalon, vagy legyen vagy ne legyen kistestvér. Még ugyanazon szempontok mentén is találni mellette/ellene kitűnő érveket. Szerintem gyereket vállalni teremti a legambivalensebb érzéseket.
négyzet 2019.11.03 15:17:37
@ZooLeka: hát ahogy írtam, szellemileg. Plusz ahogy írta, társaságot is nehéz találni. "Nehéz vidékiként beintegrálódni itt, ha már az ember nem az egyetemista éveit tölti. Nulla kapcsolati háló a gyerekezéshez"
Határátkelő Az egyetlen kiút 2019.10.31 06:30:00
Egészen különleges poszt a mai, pontosabban egy sorozat első része, amiben végigkövethetjük, ahogyan határátkelő lesz olyasvalakiből, akinek ez soha nem volt a vágya. Viktor története hosszú, de nagyon megéri végigolvasni, sok mindent meg lehet érteni abból, miért dönt valaki végül a határátkelés…..
négyzet 2019.10.31 16:16:36
@Horthy Miklós cselédje: Látod, jó pár évig dillemáztak is rajta. A posztoló nem akart külföldiként élni máshol. De a mérleg egyik oldalára elkezdett túl sok kerülni. Mindig csak a társadalom kisebb százalékát érdekelték a közügyek, az általánosabb társadalmi kultúra. Náluk bekerül a mérleg serpenyőjébe ez is. Másoknak meg a pénz, kényelem, rokonok, barátok.
négyzet 2019.10.31 22:26:20
@Platonica: Kíváncsi vagyok olyan világvárosokra, ahol nincsenek rossz környékek, rossz arcok, drágább környékek stb.. Igen, Svédországban még nem olyan régen, mondjuk 20 éve is nagyon-nagyon más volt a helyzet, egy igazi megvalósult szocializmus volt itt. Aztán Stockholm népességileg felrobbant, hatalmasat nőtt, és ezzel együtt lett nagyvárosias is. Lett eddig nem látott tömeg mindenhol, hiány egyes szolgáltató szektorokban, az ellátórendszerben fennakadások.
Nyilván nem mindegy, honnan érkezik oda az ember. Nekem Budapest után Stockholm nem egy sokk. De anno vidékről Budapestre költözni az volt. A sok rossz arc, a környékek, ahova nem volt ajánlatos menni (nyóckerben), a penészes lakás, amit meg tudtam fizetni...

Azért mégis az van, hogy itt Stockholmban legalább atomra építik is az infrastruktúrát, hogy ezt a rengeteg embert valahogy bírja a város. Eközben - bár nagyon kellenének új házak - a közelünkben egy városi erdőt mégis meghagytak, mert az emberek tiltakoztak a kivágása ellen. Akkor építenek máshol, máshogy.
Amikor külföldre költözünk, akkor amellett, hogy sok mindent nyerünk, veszítünk is, így meg kell birkóznunk a gyásszal. Erre a gyászra persze nem a szó hétköznapi, hanem pszichológiai értelmében kell gondolni, azaz sokkal inkább a veszteséghez, mintsem az elmúláshoz köthető...
négyzet 2019.10.27 19:57:18
@Csodabogár: Nemrég beszélgettem olyanokkal, akik a '70-es években jöttek Stockholmba. Hát, nagyon-nagyon más volt. Amikor megérkeztek, kaptak(!) lakást a belvárosban, amit aztán elég könnyen nagyobbra cseréltek, majd amikor felajánlotta az önkormányzat, hogy megvegyék a lakók, akkor jutányos áron jutottak a lakáshoz olyan környéken, ahol most olyan 2000 eurónak megfelelő összeg körül esetleg lehet bérelni valami egyszerűbbet. Nyilván nem tudtak svédül, de járhattak tanulni a nyelvet, és addig se kopott fel az álluk. Miközben a belvárosban laktak, nem egy agglomerációban. A nyelvtudással mindenki sokkal elnézőbb volt stb. Még kb. tíz évvel ezelőtt is sokkal bőkezűbb volt az állam, és úgy kaptak personnummert (személyi számot) a külföldről érkező emberek, hogy nem is volt munkájuk. Közben a szám alapján minden juttatáshoz, eü-höz hozzáfértek. Manapság nincs ilyen.
Elég komoly felzúdulást keltett múltkoriban Világpolgár angliai posztja, finoman szólva is kapott hideget-meleget, de legalábbis alaposan megosztotta az olvasókat és a kommentelőket. Összeszedte az akkor és azóta felgyülemlett válaszait és posztban reagált a véleményekre...
négyzet 2019.10.17 23:38:02
@arncht: Sokszor nincs hova visszamenni, az itt a gond. Szerintem sokan mennének.
négyzet 2019.10.18 14:56:54
@arncht: Ha ez valóban így lenne, akkor tömeges mértékben kerülnek az iskolába olyan gyerekek, akik nem tudnak eléggé németül, és akkor az iskolák ezzel kell, hogy kezdjenek valamit. Annyi gyerek "másságát" nem lehet már lesz@rni.
Egyébként itt svédiában is egyik ismerős gyereke kezdte a sulit idén ősszel, a szülők pedig aggódtak a svédje miatt, pedig itt született, de hát ők csak magyarul beszéltek vele otthon. Kiderült, hogy teljesen oké a nyelvtudása. Mármint nyilván a 6 éves szintjéhez mérten, és nem várnak tőle többet.
Ha a címnek első olvasásra nincs értelme, az nem véletlen. Annak sem sok, hogy miközben (elsősorban a kormánytól és a hozzá közel álló szervezetektől) azt halljuk, hogy egyre több magyar tér haza, eközben például az osztrák statisztikák mást mutatnak...
négyzet 2019.10.08 23:39:56
@sírjatok:
Mondjuk én megnézném, hogy szarja össze magát ez a kabinet, ha jön egy izmos válság. Még lehet, hogy hamarosan meg is lesz.
Nem mellesleg 2011-ben közel álltak hozzá, hogy felvegyenek egy IMF-hitelt. Persze csak "készenlétbe", hát persze.
piacesprofit.hu/kkv_cegblog/imf_vs_magyarorszag_ha_harc_hat_legyen_harc/
Michael 2012-ben gondolt egyet, öt év után felmondott munkahelyén, kivett némi pénzt a számlájáról és finn barátnőjével együtt a skandináv országba költözött. Nagyon bejött neki, azóta is ott él, tapasztalatai pedig akár az oda vágyó magyar határátkelőknek is hasznosak lehetnek...
négyzet 2019.10.04 21:37:53
@Csodabogár: Ma már nem fizetnek :) Jártam pár hónapot a nyelvtanfolyamra, mielőtt elkezdtem volna dolgozni. De el tudom képzelni, hogy fizettek még akár 8-10 éve is. De azért fura nekem, hogy valaki felháborodjon, hogy hol van már a pénzem a tanfolyamért.
négyzet 2019.10.04 21:52:44
@csortu: megnéztem, nagyon jók! Különösen a szürke templomos tetszett, informatív volt, kompakt és szép. :)
Még jobban szeretnék már Finnországba látogatni...
Krisztina története elé nagyon nehéz mit írni, hiszen az út, amit a gyerekkori családon belüli erőszaktól a megtalált spanyolországi boldogságig bejárt, nagyon rögös és nehéz volt. Története remélhetőleg sokaknak ad erőt!..
négyzet 2019.09.27 16:18:46
@Arthamyr: "nem bántásból" ? Az ilyen kommenteknek semmi értelme nincs. Haszna nincs, viszont potenciálisan árt. Akkor meg minek? Aki megszületett, annak nem mondjuk azt, hogy meg se kellett volna születnie, hiszen ennek mégis miféle tanulsága van az illető számára? Vagy bárki számára a blogon? Semmi.
Valójában csoda, hogy Krisztina még tudja magát értékes lénynek látni azok után, ahogy fel kellett nőnie. Sokan születnek lehetetlen helyzetbe, szörnyű helyzetbe, de az élet célja nem a nem-élet.
Nem mintha az élet értelmét szeretném boncolgatni. Viszont nem tudok keményebb sértést/bántást elképzelni annál, amit lényegében írtál.
Mennyire tűnnek el a barátságok külföldre költözve? A kérdés alighanem minden határátkelő életében előbb vagy utóbb megjelenik, a válasz pedig néha egészen fájdalmas is lehet. A távolság, az időeltolódás, az eltérő hétköznapok, a más benyomások mind rajta hagyják nyomukat a kapcsolatainkon...
Kanada nem csak hatalmas, de területe nagy részét európia léptékkel felfoghatatlan méretű erdőségek alkotják. Amiből két dolog következik: az egyik, hogy ezek jórészt lakatlanok, másrészt hogy egészen elképesztő túrákat lehet itt tenni, ha eléggé felkészült az ember. István írása következik négy…..
négyzet 2019.09.20 22:02:39
A mai egy rendhagyó poszt lesz, hiszen Tímea és családja a ti segítségetek, tanácsotok kéri. Levele nem hosszú, de a blog egyik célja mégiscsak az, hogy az övékhez hasonló helyzetben a közösség ha tud, segítsen. Szóval ha tudtok, segítsetek tanáccsal, ötletekkel! A kép illusztráció..
négyzet 2019.09.16 17:59:12
A mi helyzetünk elég hasonló volt, harmincx évesen lett gyerekünk, budapesti albérlet, saját lakásra kilátás sincs, nekem 8+ év HR-es tapasztalatom volt. A HR és hasonló szakmák esélytelenek kiváló nyelvtudás nélkül külföldön. A kiváló pedig nem a középfokú, plusz a helyi törvények, szabályok ismeretének hiányában a végzettség sajnos kuka, újat kell(ene) csinálni.

És hát igen, mi átképeztük magunkat, most mind a ketten szoftverfejlesztőként dolgozunk skandi országban. Az átképződés külföldre költözés nélkül is megtörtént volna, valójában így Magyarországon is elég jó életet lehet kialakítani, külföldre dolgozni... De mi a gyerekünk miatt mégis a költözés mellett döntöttünk. Itt 4-5 gyerekre van egy óvónő, ez a szabály, minden nap az erdőben vannak, a korábbi két hónapig tartó tavaszi/őszi takonykórok és soha nem szűnő köhögés a gyerekünknél megszűnt egyik szezonról a másikra. Gyakorlatilag egyáltalán nem köhög, mióta itt lakunk, már ezért megérte. Tényleg jobb itt a levegő, és ez részben földrajzi adottság, de csak részben, másik részben másból tevődik össze a városi forgalom. A munkahelyen nem kell aggódni, ha valaki beteg, az élet része stb.

Viszont az átképzés, az új egzisztencia felépítése éveket vett igénybe, éveken át kellett kitartónak lennünk, vállalnunk az ezzel járó lemondásokat és nehézségeket. Iszonyatosan kemény volt!

Szerintem úgy lehet ezt okosan csinálni, hogy először is döntsetek el valamit, mi a prioritás, a hely vagy a szakma. Ha megvan ugyanis a hely, akkor meg lehet szondázni, hogy milyen álláslehetőségek vannak (mi ezt csináltuk, így estek ki országok, ahol a munkaerőpiac nagyon specifikus), és aztán ki lehet találni, mi passzol hozzátok. Mi nem akartuk nagyon alulról kezdeni, inkább beleraktuk ezt a néhány évet előbb, de nem is volt sürgős igazán. Nekünk megérte így, mert mindkettőnknek egyből jó állása lett.
négyzet 2019.09.17 17:47:54
@Nerinia: A wordpress egy jó kezdet, de ebből nem lehet megélni. Minden szoftverfejlesztői munka megcsípéséhez érteni kell egy sor dologhoz. Ahogy korábban is írtam már, nézzétek meg az állásokat, milyen követelmények vannak. Azért az ad egy képet akkor is, ha nagy részük sablon, és az adott pozícióhoz nem kell mind. A szoftverfejlesztést megtanulni nulláról irtó kemény meló, mentor nélkül egyedül otthon nem is ajánlanám. Egy jobb bootcamp viszont jó lehet, bár pénzesek, és ha nincs minimum 1-1,5 éves, akkor sem ajánlanám.

Lehet, hogy nem volt túl biztató, de nem is akarnék az lenni. Nagyon könnyen hangzik, hogy ott egy csomó tananyag a neten, valójában vért lehet pisálni, ha ezt valaki így akarja megtanulni alapok nélkül.
Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!..
négyzet 2019.09.13 10:37:17
@Arthamyr: Az anyám szokott panaszkodni, aki soha nem lakott máshol, mint abban az alföldi kisvárosban, hogy már nem lehet senkivel beszélgetni, annyira meghülyültek az emberek. Mármint a politikai agymosástól. A migránsozás nagyon megy, nyilván még azért is kap, mert mi egy migránssimogató országba költöztünk. Várják a rossz híreket. Elmondása alapján tényleg olyan, mintha az emberek esze elment volna. Imádják a fityiszt a pár ezer forintos alamizsnáért, közben gyakorlatilag összeomlott már az eü ellátás a környéken, nem baj. Szerintem azóta ilyen rossz a helyzet, hogy az 50+ generáció felszabadult a fosbookra, ahol aztán megtalálták őket az álhíroldalak. Mindent, de mindent elhisznek, ami le van írva vagy bemondta a tévé stb.
A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől. Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com…..
négyzet 2019.09.02 21:53:02
@sörm: Ez a költségvetés, amit a jobbos konzerv oldal rakott össze (kereszténydemokraták + moderate), igaz?
négyzet 2019.09.03 16:07:45
@sörm: Az én tapasztalatom a svéd rendőrséggel egészen más. Itt kijönnek, és távolról sincs az a hangulat, hogy felesleges lenne hívni őket. Míg Budapesten konkrétan megtörtént, hogy nem jött ki a rendőrség, amikor egy szomszéd lány életéért aggódtunk, itt ezt nem tudom elképzelni. A lakosság is eléggé aktív, nem hagyják szó nélkül a gyanús dolgokat.

Tavasszal volt valami, hogy a kormány szigorítani akarja a gyilkosságért kiszabható büntetést, több legyen az életfogytiglani - akkor azt állították, hogy az átlag ítélet 14 év gyilokért. Ebből nem lesz sehogy se 1. A fiatalok (18 év alatt) más megítélés, nekik a komolyabb bűntényekre fiatalkorúak intézete van, de ezt tényleg enyhítették, több esetben szociális gondozás van belőle, bár nem tudom, hogy konkrétan melyik bűnöknél. De van két ismerősöm is, aki elítéltekkel foglalkozik, úgyhogy majd kitudakolom, mert nyilván érdekel.

Az ingatlanok nem azért drágulnak, mert szegregáció, már csak azért sem, mert azokban a kerületekben is eléggé hasonlóan drága a lakás, ahova tényleg nem költöznék, de amúgy ilyen kevés van Stockholmon belül. A drágulás oka a brutális kereslet és lakáshiány. Nekünk nincs más lehetőségünk, mint bérelni lakást, és így épp eléggé tapasztaljuk. Persze Södermalm drága, de senki nem gondolná más városokban sem, hogy a legbelső menő kerületek majd olcsóbbak lesznek.
négyzet 2019.09.03 16:16:16
@eszra: Tudom, mi a kommunizmus, de semmi ilyesmiről nem tudok Dániával kapcsolatban. Nekem Svédország (ahol élek) sokkal kollektivistábbnak tűnik. A hozzászólásodból sem derül ki semmi arról, miben valósulnak meg Dániában ezek a kommunista eszmék.
A mindennapokban (legyen szó magánéletről és közéletről) egy ideje már elég durván elszabadultak az indulatok. Ha visszamennénk akár csak 10-15 évet az időben és megmutatnánk pár mostani megnyilvánulást az akkori énünknek, lenne csodálkozás. A helyzet nem speciálisan magyar, így van ez mondjuk…..
négyzet 2019.08.31 15:23:36
@Arthamyr:
Lehet, hogy furcsán fog hangzani, de szerintem ez az egész a tévével kezdődött, pontosabban a gagyi tévés műsorokkal, amik hamis, valójában soha nem létezett társadalmi normákkal kezdték bombázni az egyszeri tévénézőt, akik az új viselkedésmintákat szépen el is sajátították. Én például jól emlékszem, amikor egynémely családtagom a tévében látott szappanoperák fogatókönyvét kezdte képzelegni és ráhúzni a saját családjára, interpretálni a viselkedésüket az eltúlzott, elnagyolt, nevetséges karakterek szerint. Mindez aztán prímán megágyazott a populizmus térnyerésének, ami aztán tovább erodálta a normákat, beemelte a közbeszédbe azt, ami addig elfogadhatatlan volt, és normává tette az intoleranciát. És ezekbe nem csak az tartozik bele, hogy migránsoznak az emberek, hanem hogy például az együttélés szabályai nagyon sok helyen gyakorlatilag eltűntek.
négyzet 2019.08.31 22:31:17
@Nagy kámpics: Szerintem inkább az van, hogy az interneten még hatványozottabban igaz, hogy a nézettségért/kattintásért mindent. Régebben nem csak, hogy nem tudtak az emberek annyi mindenről internet hiányában, de ha olvasták a híreket, azok nem voltak ennyire kihegyezve a zsigeri reakciókra. Amíg nézettségből/kattintásból élnek ezek a médiumok, addig ez így lesz.

A közösségi média pedig könnyen elhiteti, hogy a hangos hülyék véleménye a többség véleménye, mert ugye hangosak. Így aztán tényleg keletkezik egy ilyen sajnálatos ál-tömeg hatás, ami viszont már valójában is képes továbbgyűrűzni. Szerény véleményem szerint.