Regisztráció Blogot indítok
Adatok
négyzet

0 bejegyzést írt és 1364 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy norvég borkereskedő és egy orrfurulya művész kannibál kellett ahhoz, hogy megszülessen minden idők egyik legizgalmasabb expedíciója. A norvég Thor Heyerdahl expedíciójáról alighanem a legtöbben hallottunk már – Hobbiszakács viszont Oslóban látta is… a Kont-Tiki Múzeumot biztosan. Tei Tetua a…..
négyzet 2022.01.21 18:40:48
@P.Elliot:
Már egyszer elkezdtünk könyvekből beszélni a Tom Sawyer alatt, de aztán abbamaradt.
Nekem nagy kedvencem volt Jack London, Kenneth Roberts könyveit egy nap alatt olvastam ki, Molnár Gábor könyvei is ott voltak a polcunkon, így azokat is olvastam, szerettem. Továbbá mindent, ami elérhető volt a Gondolat kiadó Világjárók sorozatából, plusz néhány Delfin könyv.
A legeslegelső hosszabb olvasmányom pedig nem más volt, mint a Tüskevár.
négyzet 2022.01.24 15:44:43
@P.Elliot: Észak-Nyugati átjáró, Lydia Bailey - utóbbi Haitin játszódik. Tizenévesen tetszettek nagyon :)
A pogácsa egyike a nagy magyar kedvenceknek (én legalábbis nagyon szeretem), és őszintén szólva fel nem merült volna bennem, hogy egy régiós országban nem ismerjék. A helyzet ráadásul (mint Karel posztjából kiderül) még ennél is furcsább...
négyzet 2021.12.06 11:55:22
@Csodabogár:
Péksüteményben számítanak édesre. Csak bulle bulléval (egyfajta csiga, de szinte kizárólag fahéjjal és kardamommal), számomra már unalmas.
Meglepődnél talán, az új svéd generáció mennyire másként étkezik. A vegánság megy ezerrel, szinte az összes velünk egy korú (30-40 körüli), svéd szülő vegetáriánus, kerülik az alkoholt, alapvetően abszolút nem kíváncsiak a közép-kelet-európai konyhára. Hamarabb van három pizzéria egy faluban (meg kebab vele együtt), mint svéd kajálda. Ezen kívül még sushi és thai kajáldák vannak.
Hát karácsonykor előfordul nálunk a mákos bejgli, de nem csak ahhoz nem nyúlnak hozzá, de semmi olyasmihoz sem, ami nem úgy néz ki, amit megszoktak, illetve házi süti. Mert borzasztóan germofób népség is lettek. Munkahelyre sem érdemes házit vinni, inkább venni kell a boltban valamit a kollégáknak, ha az ember adni akar valamit.

Mi voltunk a legjobban meglepődve, amikor a gyerekünk újdonsült barátjának szülei gond nélkül és örömmel ették a gulyást nálunk (mondjuk arról már hallottak, könnyebb) és a túrótöltelékes palacsintát és még a vörösborból is kértek. Más bevándorlókkal egyetértésben ez a nyitottság manapság nem igazán jellemző a svédekre.
négyzet 2021.12.06 12:09:40
@négyzet: " szinte az összes velünk egy korú (30-40 körüli), svéd szülő vegetáriánus, kerülik az alkoholt,"
Persze azok, akiket mi ismerünk, zömében stockholmi középosztálybeliek.
Alighanem sokan képzeljük el magunknak kedvenc olvasmányaink (vagy éppen hőseink életének) fontos helyszínét. Aztán vannak, akiknek megadatik, hogy személyesen is láthassák azt, amit addig csak elképzeltek. Közéjük tartozik P. Elliot is, aki meg is írta élményeit...
Nem mindenkinek való a külföldi élet, ráadásul a körülmények változása is hozhatja úgy, hogy az ember a hazaköltözés mellett dönt. A napokban két történetbe is belefutottunk, melyeknek több közös pontja van – az egyik az, hogy mindkettő főszereplői Németországból költöztek vissza Magyarországra. Az…..
négyzet 2021.11.09 15:23:36
@Irbisz: Én ott laktam a Keleti környékén, úgyhogy mindig megmosolyogtatónak tartom a bezzeg a magyar utcán milyen biztonságos összehasonlításokat. Vidéken élő rokonaim elhiszik az ilyeneket egyébként, és kifejezik aggódásaikat a külföld miatt.
négyzet 2021.11.15 23:12:07
@Arthamyr: nem a HÁ kamuzott, hanem a hivatkozott magazin.
A másság el (nem) fogadása mostanában egészen kormányzati kommunikációs magasságokba emelkedett Magyarországon, így talán érdekes lehet megnézni, hogyan állnak ehhez a kérdéshez Hollandiában. Vera posztja ráadásul rögtön kétféle „másságról” szól...
négyzet 2021.11.04 15:52:24
@Golf2: Nyilván nem érdemes komolyan sem venni az ilyen hozzászólásokat. Hiszen nyilván nem ítélünk meg más embereket amiatt, mert egy hülye csinált valamit.
Mellesleg be is vitték a pszichiátriára, mert úgy tűnik, olyan baja van. Tragikus, amihez millió másik embernek semmi köze nincsen.
A régi tárgyak gyűjtése nagy össznemzeti sport az Egyesült Államokban. Egészen fantasztikus dolgokat is lehet találni néha, de a lényeg nem is ez benne, hanem a körülötte kialakuló közösségi élet. A közösségi kertek egészen egyedi hangulatú világa után P Elliott most ezt a gyűjtőszenvedélyt…..
négyzet 2021.10.24 18:25:46
@FutureFry: "egyenlő képességű jelentkezők esetében, szülni tervező nőnél) szerintem valamennyire érthető egy cég részéről"

Ezért jó olyan országban élni, ahol kipróbálták, hogy milyen az, ha az apa is otthon van a gyerekkel. Hirtelen máris semmi értelme az ilyen diszkriminációnak. Ez csak ennyin múlik. A munkahelyemen sorra mennek el az apukák "gyed"-re.

A munkáltató számára a fluktuáció azért ennél fontosabb, s a nők általában lojálisabbak, míg a férfiak hamarabb pattannak.
négyzet 2021.10.24 18:31:59
@London2009: "Setalni is mehetsz, csak vinni kell a hordozot." öhmm, majd megváltozik ez :) csak néhány év, s a gyerek jár, kinő az akarata, és hárman háromfélét akartok, és igen, mégis fontos lesz az iskola is, és határátkelőként még az is megeshet, hogy beesett egy pandémia, senki nem akar/tud gyerekre vigyázni, és esti programot már több éve nem is tervezel.
Szerintem a magánéletet a gyerekes lét a kisgyerekkorban rúgja fel leginkább.
Dr. Csiszár Rita több alkalommal írt már posztot nekünk a két- és többnyelvű gyereknevelésről. A Svájcban élő szakértő magyar és angol nyelvű tanácsadókönyveket írt, és számos külföldi magyar közösségnél megfordult előadást tartani. Rita most azt járta körül, milyen hatásai van gyermekeinkre, ha két…..
négyzet 2021.10.19 17:33:01
@illango pillango: Hát, ha így nézzük, lehet, hogy sok felnőttnek a saját anyanyelvén sincs tökéletes nyelvtudása. Például mert szegényes a szókincsük vagy mert rossz a helyesírásuk.

Ha a saját életkorabeliekhez képest van a gyereknek lemaradása, azt egy anyanyelvi környezetben lehet pótolni. Persze amíg kicsi, addig könnyebb, és úgy értem, hogy 2-3 éves korban egyszerűen természetes lesz neki, hogy hallja az ottani gyerekdalokat, meséket. És ezeknél kezdődik a kulturális referenciák megszerzése.
Nálunk inkább az fordul elő, hogy a szólás-mondás megfelelőjét nem tudja magyarul, mert tükörfordítva nincs értelme. De ez majd jön később, szerintem. 3 év után úgy néz ki, hogy a svéd kiejtése tökéletes (nem mi mondjuk), de a szókincse szegényebb a magyarnál. A magyarba viszont belekerül egy sor germanizmus, magyartalanság a svédről való tükörfordítás miatt, ami mondjuk épp mutatja, hogy már svédül gondolkodik sokszor inkább.

Nyilván előnyös, ahol az anyanyelvi szülő mindenre el tudja mondani, hogy hogy mondják az adott nyelven. Manapság már egy mobiltelefon segítségével lehet a szülő egy ilyen háziszótár. Amikor külföldre költöztünk sorban kellett mondanom a közönséges növények neveit svédül a gyereknek. Akkoriban minden virághoz leguggolt megcsodálni őket. Plusz tonnányi "hogyan készül" filmet, dokut, természetfilmet lehet nézni, amiből a szavakat felszedi a gyerek.
Aztán még: ha az iskolában túl sok a külföldi, rossz nyelvtudású, az bizony nem segít. Sajnos tapasztaltuk óvodával.
Egészen csodálatos világba kalauzol P Eliott írása. Egy templom által működtetett közösségi kertbe, ahol egészen nagyszerű figurákkal ismerkedhetünk meg. Igazi élmény a poszt, nem is beszélve a fényképekről!..
négyzet 2021.09.21 14:00:33
@fhdgy: Amiben mi voltunk, az nem egyszerű termelői piac volt, hanem egy szerződéses vállalás, ahol egy évre előfizettünk és kockázatközösséget vállaltunk a termelőkkel. Angolul upfront támogatás. Ezért cserébe előre meghatározott termékkosarakat szállítottak, fenntartva a változás jogát. Itt találtam leírást: www.fao.org/family-farming/detail/en/c/416085/
Van sok szervezet, Kecskeméten tudtam valakit, aki saját maga egyedül kezdett el ilyet csinálni, nagyon népszerű volt, most nem tudom, hogy megy.
Vannak olyanok is, ahol csak közvetlen vásárlás van (itt Svédországban pl. még csak ilyet láttam)
négyzet 2021.09.21 14:27:36
@fhdgy: Örülök :) A termelői oldalát egyáltalán nem tudom. Ahol mi tagok voltunk ott pont ezért gereblyéztek össze többféle szállítót, hogy mindig legyen mit adni. De nem tudom, egymás között hogyan meccselték ezt.
négyzet 2021.09.21 14:29:58
@P.Elliot: Nekünk is házhoz szállítottak. Épp akkor született a gyerekünk, és jött minden héten házhoz a friss zöldség/gyümölcs. Nagyon jó volt. Igaz, néha felgyűltek a dolgok, például sok kiló répa, amit alig győztünk elhasználni, répás fasírt és répatorta, baconnel sült répa stb. fülünkön is az jött ki. Ugyanakkor ezek nem romlottak meg olyan gyorsan, mert frissek voltak.
Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk…..
négyzet 2021.09.13 10:01:02
@fhdgy: A senki sehova azért elég durva következményekkel járt volna, ez hamar kiderült az elején. Inkább a turizmus álljon le, mint a szállítmányozás...
négyzet 2021.09.14 21:46:12
@Zsuzsi65: "3. vajon az immunrendszer erositeserol miert nem beszel egyaltalan a mainstream media? Holott tele vannak a drogeriak polcai mindenfele immunerositovel, es hasonlokkal."

Hát lehet, hogy azért, mert egy normálisan működő immunrendszert nem lehet "erősíteni"? Persze, tele vannak a polcok ezekkel, EZ a legnagyobb üzlet, hatása ellenőrizhetetlen, valójában nem is érdekel senkit, bármit megesznek az emberek, ami "erősíti az immunrendszert" vagy más hasonló bullshittel hiteget, miközben a valódi gyógyszereket és valódi vakcinákat szigorúan ellenőrzik, könyvelt hatásfokkal kell működjenek, kockázatokkal stb.

Másrészt meg, de, nagyon is tele volt a média a D-vitaminnal pl.
Magyarországon kezdődik az iskola, így aztán Vera posztja éppen időszerű. Történetének (ezúttal szó szerinti) hőse saját lánya, aki sok határátkelő gyerekhez hasonlóan kemény helyzetben találta magát, amikor kisgyerekként nyelvtudás nélkül a családdal kikerült Hollandiába. A nehéz kezdetek mára már…..
Egy család történetét, vívódásait dolgozza fel az a könyv, melyet Beatrix írt határátkelésükről és amely szándékai szerint segítséget nyújthat azoknak is, akik még csak tervezgetik a külföldi létet. A szerzőt Luca és Márti kérdezte a könyvről és tapasztalataikról...
négyzet 2021.08.24 11:00:59
@Nagy Kámpics:
Nem halmozza a más cuccokat (mint könyveket) mázsaszámra? Hááát, dehogynem. Láttál már idősebb elhunyt utáni lakás/házkiürítést? Egyszerűen sok tárgya lesz az embernek manapság, többnyire. Tavaly elhunyt barátaink anyukája, és eladták a házat, amiben immár nem lakott senki. Elképesztő mennyiségű minden volt, persze könyv is, mert értelmiségi család volt, 80+ életév alatt pedig lehet felhalmozni ezt-azt. Azért így is csak egy része lett szó szerint szemét.

Van az a Marie Kondó utánérzésű (vagy ő találta ki?) elv, hogy 50 év fölött kezdjen az ember selejtezni, hogy ne az utódainak kelljen majd eldönteni, hogy mi az értékes, megtartandó, mert egyszerűen olyan óriási munka, amiből általában az lesz, hogy némi nekifutás után jöhet inkább a konténer és mindent bele.
Én mindig rotálom a könyveimet, és arra gondolok, hogy olyat tartok meg, amit érdemes tartok másoknak is elolvasásra.
négyzet 2021.08.24 11:10:50
@Arthamyr: Én is - ha már megveszem - általában a keményfedeleset szoktam. Angol nyelvűből néha csak a pocket van elérhető, akkor persze ez van. A keményfedeles jobban eladható is (én néha szoktam azt is), jobb állapotban marad egy-két olvasás után.
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
A kérdésre sokféleképpen lehet válaszolni, és a válasz is sok mindentől függ persze. Ha a nyitottságot úgy értjük, hogy mennyire hajlandók a magyar családok külföldi gyereket befogadni, akkor a helyzet kifejezetten jónak tűnik...
négyzet 2021.08.11 09:32:50
@dikusz.: Ezek úgy mennek, hogy x szervezet kiküld egy közleményt más szervezeteknek, hírügynökségeknek. Ezt aztán lehozza a magyar távirati iroda (MTI), és végigsöpör a magyar sajtón. Az ilyen közlemények leginkább PR-célokat szolgálnak.
Ezt is meg lehet találni, itt legalább szerepel, hogy a forrás az MTI: www.alon.hu/orszagos-hirek/2021/08/nyitottak-a-cserediak-programra-a-magyarok
A tendencia azt mutatja, a jövőben még nehezebb lesz megszerezni az osztrák állampolgárságot - állítja egy, a témában jártas ügyvéd. Esztegár Balázs ügyvédként nyolc éve foglalkozik a kérdéssel, tapasztalata szerint Bécsben kifejezetten nehézkes a folyamat...
A holland befogadó nép, a tolerancia ezzel együtt is kényes kérdés az országban. Előkerül nyelvtanfolyamon, az ország gyarmati múltja kapcsán és bizony a legutóbbi magyarországi törvények miatt is – mint Vera írja, még az általános iskolában is téma volt...
négyzet 2021.07.08 09:44:13
@kárárámaispj: Hát :D Ugye aki otthon veszi észre, hogy "jaj, mit vettem", az tulajdonképpen megérdemli szerintem. Nem színre veszünk könyvet, ugye?
Másrészt pedig de, szerepelt a fülszövegben, hogy milyen családról szól.
Harmadrészt, és akkor ha megveszed, mi van? Nem lesz senkinek semmi baja tőle..
négyzet 2021.07.08 09:46:32
@Androsz:
Na várjál.
A büntetést nem a könyvkiadó kapta, hanem a bolt, ahol a könyv volt. A könyvön volt fülszövegben, hogy milyen családról szól a könyv. Egy boltban számtalan másféle könyv is van, amit nem feltétlen akar mindenki megvenni. Eldönthesse mindenki, hogy mit akar megvenni, nem? Ne az állambácsi, a kormánybiztos meg egy ilyen házmesteralkatú akárki döntse el, hogy lehet ez a könyv a boltban, ha már amúgy minden szemét is lehet a boltban.

Itt van egyébként:
www.facebook.com/lirakonyv/posts/5741645132543824

"Hatalmasokkal játszani" te jó ég, nem tudom, nem fáj ez?
négyzet 2021.07.08 09:47:05
@valamit visz a víz.....:
Szerintem az nem az itt hozzászólók hibája, ha te nem érted meg, amit neked írnak.
A kérdés nagyszerű és elgondolkodásra késztető, és már csak azért is érdekes, mert nemrégiben ugyanez merült fel a baráti társaságban. Szóval Steve kérdésfelvetése úgy szól: ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben? Az ő válasza kissé meglepő, de a magunk részéről nagyon szimpatikusnak…..
Amikor egy nagyjából fele Magyarország méretű országban több mint 17 millióan élnek, akkor nem kell szakembernek lenni, hogy tudjuk: komoly nehézséget jelent a lakhatás. Pláne igaz ez akkor, ha ez az ország (esetünkben Hollandia) lakóinak a száma dinamikusan nő, egyre inkább az Európai Unió egyéb…..
Betegnek lenni a legszínvonalasabb egészségüggyel rendelkező országban sem öröm, márpedig az Egyesült Királyság közegészségügyét a legnagyobb jóindulattal is nehéz lenne oda sorolni. (Fotó: pixabay.com)..
Az informatikusokról sokan gondolják azt, hogy sima ügy a külföldi munkavállalás, ahol aztán hatalmas pénzeket lehet szakítani. A valóság persze ennél összetettebb, már csak azért is, mert magának a területnek is rengeteg ága (valamint boga) van. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai…..
négyzet 2021.05.27 17:34:29
@Golf2: Az "orvosok" kb. ugyanaz, mint ahogy az "IT-s" sem értelmezhető kategória. Teljesen más a területtől függően.
És hát nem is kell Magyarországból kiindulni, ahol minden is abnormálisan működik.

Ha valami, akkor a programozás megtanulása nyitva áll mindenkinek, aki most él :) Nem kell hozzá elitegyetemre bejutni, igaz, nagy önfegyelemre van szükség, hogy valaki a külső kényszer, mint oktatási intézmény nélkül is megcsinálja.
négyzet 2021.05.27 17:44:42
@Opi87: Nálunk is volt rá példa a cégnél, de Európában maradt a kiadott munka, és igazából nem volt vele nagyobb gond, kisebbeket meg bárki is csinál.
Sok a külföldi jelentkező is az állásokra, és hát ez sokszor előnyösen jön ki a cég számára, egy munkavállalási engedéllyel hozzájuk kötött munkavállaló kevesebbet is panaszkodik.. nem lép le pár hónap múlva stb., miközben egy akkora poolból, ami mondjuk Ázsiából jönne, lehet találni jókat is bőven.
Nem kevesebb, mint 13 helyet zuhant a Magyarország az expatok szempontjából legjobb országokat összegző listán. Ennek egyik oka az, hogy nehezen fogadják be őket, az életminőség és a megélhetési költségek jelentik az ellensúlyt...
négyzet 2021.05.26 09:56:36
@sörm: Ismerőseimnek ki kellett próbálni az orvososdit ott, amikor hónapokat utazgattak olcsón Ázsiában. A lány, aki beteg volt, attól félt, hogy ott fog meghalni egy akármilyen fertőzésben, mert a kórház olyan volt, hogy abba inkább nem akart bekerülni. Haza akartak repülni, de nem volt utazóképes... Legközelebb már csak fejlett országokba mertek menni Ázsiában, akárhol.
Nehéz olvasmány a mai, ugyanakkor hisszük, hogy Vera története sajnos nem egyedi, talán sokan magunkra ismerünk benne. Még ha nem is annyira tragikus körülmények között, mint az övé, de a járvány sokunk életét, hazautazásait megnehezítette...
négyzet 2021.05.24 15:45:19
@Csodabogár:
Amikor kitört a járvány, a vonatjáratok voltak szinte az elsők, amiket pl. Svédországban eltöröltek 2020 tavaszán. Volt jegyünk, szóval tudom, nem is tudtuk átfoglalni későbbre. Járnak persze azóta vonatok, de azért nem fogadnék 100%-ra, hogy a járat, amire az ember jegyet váltott manapság, az tényleg menni fog.