Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nosztalgikus

525 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyugat-balkáni országok népei közül talán az albánokról tudok a legkevesebbet, azt egyáltalán nem tudtam, hogy megnevezésükben is megkülönböztetik a koszovói albánokat más albánoktól, és ez erős indulatokat vált ki. Legutóbb Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter nevezte szkipetároknak a…..
Sanghaj-Peking 1302 kilométer, négy óra. A szuperexpressz 347km/órás sebességgel viszi az utasokat a két sokmillió lakosú város között. Ezen a vonaton utazott Tóth Mihály is kínai útja alatt, és osztotta meg a Párbeszéd Tere vendégeivel a látottakat. A Kínai Népköztársaság 70. évfordulójának…..
Erős, viharos jugo sújtott le az Adria partjaira és okoz jelentős közlekedési káoszt Dalmáciában és Isztrián, de Horvátország más területein is.  Aki hajózik az Adrián, nekik talán nem ismeretlen ez a dél-keleti irányból fújó szél, ami főleg tavasszal és ősszel fordul elő. A jugo jellemzője, hogy…..
Egyedülálló ünnepet ültek ezen a héten a boszniai zsidók és a muzulmánok: a szarajevói purim napját, amikor kétszáz évvel ezelőtt a város muzulmán lakói a biztos haláltól mentették meg zsidó polgártársaikat. Ez a város zsidó közösségének saját purimja, amivel tizenegy zsidó megmenekülését ünneplik…..
Nosztalgikus 2019.11.11 20:41:05
@Czingel Szilvia: Kedves Szilvia! Köszönöm, hogy megosztotta ezt a filmet. Könnyes szemmel néztem végig, a háborús kockákon felismerve a később sokat koptatott utcákat. Köszönöm még egyszer.
Többször írtam róla, hogy milyen munkaerőgondokkal kell szembenéznie Horvátországnak, és különösen a horvát idegenforgalomnak, és nincs ez másképp Montenegróban sem. Az évek óta fennálló munkaerőhiányt elsőként három szálloda igyekszik a Fülöp-szigetekről enyhíteni. Herceg Noviban a Delfin, a Park…..
A nagyon rossz idő, szakadó eső ellenére megtelt a kispesti Szabó Ervin könyvtár az immár hatodik alkalommal megrendezett Légibalesetek pilótaszemmel c. előadásra. Háy György kapitány a szokásokhoz híven elmesélte, hogy az első baleseti kivizsgálás Ikarosz repülését követte, aki az előírásokat…..
Európa tíz leginkább légszennyezett nagyvárosa közül nyolc Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában van, míg Bulgáriában és Lengyelországban egy-egy. Október 26-án a világ egyik leglégszennyezettebb városa Belgrád volt, és rögtön utána követte Szarajevó. Az Air Visual internetes portálon ez a két város…..
„Minden élet a vízből teremtetett” - olvasható a blagaji dervis ház (tekke) bejáratánál. A Buna forrás rajongói erre azt mondják, ha az a víz a Buna folyó lenne, akkor mind smaragdok lennénk. Akik már látták a Neretvát, határozottan állítják, hogy a világ legszebb zöld színe. Mondják ezt mindaddig,…..
Nosztalgikus 2019.11.02 15:58:57
@Benbe: Javítottam. Köszönöm.
A világ nyolcvan országából több mint negyvenezer önkéntes csatlakozott az Iszlám Államhoz, európai országból a lakosság arányához képest a legtöbben Koszovóból. A kis nyugat-balkáni államnak nincs kétmillió lakosa és becslések szerint több mint négyszázan csatlakoztak, míg összehasonlításul a 82…..
Jugoszlávia egykori államfője, Joszip Broz Tito szerette a luxust mind a magánéletében, mind a hivatali idejében. 1944-1980 között számos téli és nyári rezidenciát, hajókat birtokolt, vagyonát halála után sok tízmillió euróra becsülték. Az örökösödésről még mindig tart a vita.  Macedónia és Koszovó…..
Svetlana nem volt még 16 éves, amikor férjhez adták a nála két évvel idősebb, ugyancsak még fiatalkorú Zoranhoz. Ez 1971. április 11-én történt. Mindkettőjüknek volt anyai beleegyező nyilatkozata, a nagynénje kérésére felkért pszichológusnak az volt a véleménye, hogy házasságra érett. Svetlana ma 64…..
A dél-szerbiai Donja Lokošnicát úgy is nevezik, „vörös falu”, itt termesztik Európa legjobb pirospaprikáját. Ősszel a paprika birodalom úgy néz ki, mint egy mesebeli település. Minden ház homlokzatát, minden kerítést, minden épületet paprikafüzérek borítják. Van olyan ház, amit több mint hatszáz…..
„Kedves barátaim, egy olyan városból jelentkezek, aminek a közepén van a Birodalom legszebb vízesése” – írta képeslapjára a 19. század végén egy cseh turista. A Birodalom az Osztrák-Magyar Monarchia, a vízesés városa a bosznia-hercegovinai Jajce. Ma a világ tizenkét legszebb vízesésének egyike, és…..
A dubrovniki Jozo Glavić kapitány vezette át a norvég Fred. Olsen Cruise Lines hajózási társaság Braemar nevű hajóját a Korinthoszi-csatornán. Ez önmagában nem lenne hír, ha nem egy akkora hajóról lenne szó, amekkora még nem kelt át a csatornán. Olyan rekord született, amit a közeljövőben nehéz lesz…..
A Balkáni út, amin a menekültek a Közel-Keletről próbálnak az Unióba eljutni, 2018-tól Bosznia-Hercegovina északi részén vezet át. Két éve Una-Sana kanton viseli a migrációs krízis legnagyobb terhét. A kanton a térképen úgy néz ki, mint egy kinyújtott kéz Horvátország felé. Ez a szűk keresztmetszet…..
Heves reakciókat váltott ki a Nyugat-Balkánon, hogy Peter Handkénak ítélték az idei irodalmi Nobel-díjat, aminek a legfőbb oka, hogy Handke a délszláv polgárháborúk idején és utána is támogatta Slobodan Milosević nézeteit, tagadta a népirtást. Egy, a francia Libération újságban megjelent esszéjében…..
Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1991. október 8-án a horvát parlament történelmi döntést hozott: egyhangúlag kinyilvánították a köztársaság függetlenségét a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságtól, és létrehozták az önálló, független államot.   A függetlenségről és a szuverenitásról szóló…..
Bosznia-Hercegovina elragadó történelmi emlékekkel teli városa a Zenica-Doboj kantonban fekvő Tešanj. Neve a kelta eredetű „tesseni” szóból származik, jelentése kis kastély. A várost először 1461. március 3-án említik egy levélben, amiben II. Piusz pápa felhívja a zarándokokat, hogy zarándokoljanak…..
Igyekszem kerülni a napi politikát a blogon, de néha kikerülhetetlen.  Az utóbbi időben egyre többet hallom a közszolgálati rádióban vezető magyar politikusoktól a polgárháború kifejezést a mai Magyarországgal összefüggésben. Hallgatom és elborzadok. Megint egyszer olyan fogalmat dobnak be a…..
Nosztalgikus 2019.09.22 17:26:49
@Scott Tenorman Must Die: Irtam róla. Nem most, korábban. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg bűneiről, a Dick Marty svájci szenátor, az Európai Bizottság tagja által vezetett vizsgálat eredményéről, amiben megállapírják az albánok súlyos bűncselekményeit a szerbek és nemalbánok ellen 1998-2000-ben, aminek egyik tevőleges résztvevője volt a vizsgálat szerint a most lemondott Hasim Taci miniszterelnök is.
Nosztalgikus 2019.09.23 13:38:48
@kiskutyauto: Egy háborúban nincs csak agresszor és csak áldozat. Mindegyik fél követ el a másik ellen bűnöket. Soha semmi nem csak fekete és fehér.
Nosztalgikus 2019.10.02 18:53:00
@Scott Tenorman Must Die: Sajnálom, ha egyoldalúnak találja, de itt most olyan tömegsírt találtak, ahova albánokat temettek el. Ha bárhol felbukkan egy híradás szerb áldozatok tömegsírjáról, én biztosan megírom. EGyébként Kosovska Mitrovicában, Gracanicában járva értet tem meg teljesen, hogy egy háború soha nem fekete és fehér, hogy az addig Boszniában a szerbek iránt érzett haragom mennyiben változott meg, amikor találkoztam azokkal a szerencsétlen szerb lakosokkal, akiknek az életét még a háború után is mennyire korlátozzák az albánok. Szivfacsaró történeteket meséltek. Igyekszem objektiv lenni, bár azt nem tagadom, hogy a szivem csücske Bosznia.
Negyvennégy évvel ezelőtt ilyenkor Ferihegyen már mindenki tudta, hogy baj van. Már tudták a malévesek, az lri-sek, mindenki, hogy valami nagyon nagy baj van. Pali bácsi a zöldtoronyban már letépte a telexet, már felhívta a forgalmiban Szentesi Petit, hogy jól érti-e? Már megérkeztek a főnökök,…..
Nosztalgikus 2019.10.01 18:13:40
@mozesapo: Vélhetően örökre titok marad :(
Nosztalgikus 2019.10.01 18:14:58
@kéki béla: A posztoló nem sopánkodik. Emlékezik. A kollégáira, az ártatlan utasokra. Emellett a saját blogján jogában áll moderálni a hozzászólásokat. Szép estét.
Nosztalgikus 2019.10.01 19:53:22
@sporting1.6: Azért, mert az oroszok a Tu-154-est öt fős személyzettel tervezték és repülték, és igy repülte kezdetben a Malév is. A katasztrófasorozat után kinevezett új főpilóta, dr. Fülöp András vezette be a 3 fős személyzetet: pilóta, másodpilóta és fedélzeti mérnök. Onnantól mi így repültük, az oroszok továbbra is öt fővel.
Vegyes házasságokról akkor beszélünk, ha a házasulandók eltérő nemzethez, vallási közösséghez tartoznak. Nincs ebben semmi rendkívüli, a volt Jugoszlávia jó példája volt a sokszínűségnek, az egymás elfogadásának, a vegyes házasság teljesen elfogadott, sőt kívánatos volt, többek között azért is, hogy…..
Nehezen írok légitársasági csődről, mert valahogy déja vu érzésem van. Évek óta küszködik a Croatia Airlines, amit úgy tűnik kormányzati segítséggel életben tartanak, más sorsra jutott viszont a szlovén Adria Airways. Korábban írtam arról, hogy fennálló adósság fejében a légitársaság két gépét a…..
Jelentős szerepet játszott a balkáni háborúk, elsősorban a boszniai háború lezárásában a 86 éves korában elhunyt francia államfő, Jacques Chirac. Az amerikai béketárgyaló Richard Holbrook a „Hogyan vessünk véget a háborúnak?” c. könyvében azt írja, hogy Chirac elnöki mandátuma kezdetén 1995-ben…..
Aki a közelmúltban a horvátországi Murat szigetén nyaralt, vagy a környéken hajókázott, találkozhatott a világ egyik legszebb vitorlásával, a Máltai sólyommal. A 88 méter hosszú, 2400 négyzetméter alapterületű hajót 2006-ban építette a Perini Navi az isztambuli Tuzlában. A Hewlett Packard…..
Néhány nappal ezelőtt írtam arról, hogy a horvát miniszterelnök a légitársaság 30. születésnapjára szervezett hangárpartin bejelentette, hogy a kormány pénzügyi segítséget fog nyújtani a társaságnak. A szeptember 19-i kormányülésen döntés született: két részletben 250 millió kuna, kb. 33,6 millió…..