Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tothabringa2

32 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Istanbuli utazások IstanBULI mese! 2016.10.25 18:42:11
Mielőtt elkezdenél találgatni, hogy mit is akarunk mesélni neked, had áruljuk el, hogy ma van a szülinapunk! Két éves lett az IstanBULIutazások blog. Ez alkalomból mesélünk egy kicsit neked és a végén lesz egy játék is, oké?Pár napja jöttünk haza Isztambulból. A városból, ahova mostanában kevesen…..
tothabringa2 2018.09.23 18:04:36
Nos, én még '88-ban voltam elsőként Isztambulban. Csak néhány napot, de rendkívül más volt, mint pl. 2011-ben repülővel, illetve '13-ban kerékpárral! :) Erről itt van a blogom: tothabringa2.blog.hu (a 2010-es albán - szintén kerékpáros - utamról meg ez: tothabringa.blog.hu )...
Visszatérve: nagyon sok magyar turista egyszerűen lusta (nem érdeklődik) a város centrumától kívülebb eső helyekhez, mert ma napság - ide-oda a sok elektronikus kütyü, "okostelefonon" (attól még a gazda nem feltétlen lesz az!) - nem divat a térképolvasás, az önálló tájékozódás, horribile dictu: a fogadó ország nyelvén legalább 10-20 szó ismerete! Megj.: mondjuk én több mint 20 éve gyűröm a török nyelvet, most sem beszélem folyékonyan, sőt, de pl. eladni nem tudnának - szerintem! :)
Önmagában nem bonyolult dolog odatalálni pl. a Kariye mecsethez, vagy áthajózni a Boszporuszon a Haydarpaşa pályaudvarhoz (2011-ben rendszeresen onnan indultunk-érkeztünk egy ismerősömmel a kb. 45 pernyi útra lévő, Kartal városrészben fekvő szállodánkból -
www.villamarmara.com -, de legalább ennyire jó volt a "banliyö" nevű elővárosi vasúttal a Topkapi Sarayı alól "kivonatozni" a Héttoronyhoz (Yedikule; a metróépítés miatt már felszámolták...)
Sokan nem tudják, de ha valaki átsétál a Galata-hídon, és a Kemeraltı utca 11. (?) - fejből írom - alatti Szt. Benedek (?) gimnázium alatti altemplomban volt eltemetve II. Rákóczi F.; érdekes '88-ban meg tudtam nézni, '11-ben, '13-ban nem, pedig a legutóbbinál kézzel írott török nyelvű ajánlólevelem is volt a rodostói (Tekirdağ) Rákóczi Emlékház török, de magyarul tökéletesen beszélő őrétől, kinek magyar felesége van! :)
Vagy épp figyelmetlenségből - rossz buszra szállva - kijutni egy lakónegyedbe, ahol az utcán épp egy fiatal pár esküvői csoportjába belebotlani, majd onnan korrigálva megnézni az Eyüp városrészben álló mecsetet, és onnan átgyalogolni a Funicularhoz (Libegő), melynek felső végállomásán van a Pier Loti kávézó, ill. az Aranyszarv-öbölre csodálatos kilátás nyílik! (S mindez egy temető felett, mellett van...)
De legalább ennyire érdekes megnézni a Sehzáde (trónörökös) mecsetet (persze a kötelezőkön kívül: Sultanahmet, Süleymaniye, Yeni és értelemszerűen a Haghia Szophia múzeumot is!), amitől gyalog néhány lépésnyire van a Valens császár-féle ókori vízvezeték (aquaduct), és ami alatt fut a 2x3 sávos "Magyar Testvérek sugárútja"!
A török történelem meglehetősen vérzivataros volt, de ennek kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy nekünk a 145 évnyi félholdas elnyomással még "szerencsénk" is volt, mert a szerbeknél, bolgároknál bizony 550 évet "vendégeskedtek" oszmán barátaink!
És amit sokan nem tudnak (ismernek) szintén: ha valaki metróval "kimegy" északra az európai oldalon (Avrupa Yakası) a Levent városrészben rácsodálkozhat a new york-i Isztambulra: minden beton felhőkarcoló, bevásárlóközpont (alis-veris merkezi).
Nemrég - tán' 2 éve? - megépült a Marmaray alagút a Boszporusz alatt, néhány hete adták át a harmadik hidat északon, vagy épp évek óta épülnek a metrók mindenhol; jó lenne egyszer kipróbálni a Sabiha Gökçen repülőtérre menet, mert a "normál" E10 v. E9 busszal kínszenvedés, bár kétségkívül a legolcsóbb!
Nyilván a Galata-torony alap, minthogy ha valaki nem fél a nem annyira csillogó, de a helyiekkel teli étteremtől (lokantasi), lehet jobbat, finomabbat eszik (pl. nyárson sült bárány), mint a csicsás Istiklal környéki helyeken.
A Régészeti Múzeum hatalmas, de egyszer legalább érdemes oda is ellátogatni, bár pusztán "csak" végigjárni is hatalmas kihívás, lévén vannak a föld alá épített részei is!
Aki meg nem próbálja ki a Tünelt - max. 1,5-2 perc menetidő! -, az inkább menjen Bivalybasznádra... :)
Egy gondolat: a Haghia Szophia melletti szultánsírok - '11-ben a belépés ide ingyenes volt! - némelyikében sok, apró koporsó van: akkoriban, a hatalomváltáskor szokás volt az előző uralkodó összes férfi családtagját kivégezni (általában selyemzsinórral megfojtani), mert elvi lehetőségként a trónra törhettek volna...
Mint tudjuk a nők szeretnek vásárolni, alkudni pl. a piacon, így a Nagy Bazár sem maradhat ki a felsorolásból; bár személy szerint nekem már 20-25 után sok volt a forgatag... :)
Sokféle török étel van, amit érdemes megkóstolni: sült kukorica (süt mısır), a tejberizs (süt laç), a kebap, a boza, vagy épp a szentjánoskenyérfa gyümölcse...
Legvégére: a híres török EFES sör nem kihagyható, bár a török adótörvények folytán megdrágult, de kötelező megkóstolni! :)
Hetek óta halljuk és olvassuk a híreszteléseket arról, hogy a Wizz Air átalakítja a poggyász-szabályozását és egyre inkább úgy tűnik, komoly a dolog. Hivatalos bejelentés még nincs, de ha a több forrásunk által megerősített verzió a valós, akkor sokan fognak átkozódni. FRISSÍTÉS: már hivatalos, fenn…..
Nem egyszerű sátorhelyet találni Isztambul belső, lakott részén. Hajnalban is érdekes figurák mászkálnak mindenféle, néhol az egy főre jutó kóbor kutya mennyiség is számottevő, de sok helyen a közvilágítás, hmm, legalábbis hiányos. Azért aki keres, az talál. :-) A…..
Elsőként a kelet-európai országok közül a rendszerváltás után Csehországban épülhet nagy sebességű vasúti pálya. Ha minden jól megy 2030 után a cseh fővárosból egy óra alatt jutunk el Brnoba, hello MÁV. Hódítanak az szuperexpresszvonatok (TGV, ICE) Nyugat-Európában,…..
tothabringa2 2013.10.21 23:37:02
Nem pont a bloghoz tartozik, de szerintem mégis. :-) Ja, és nem vagyok vasutas sem! :-)

Szóval: idén nyáron voltam kerékpárral Törökországban (reklámként ez remélem elfér: tothabringa2.blog.hu) és néhányszor vasútra is szálltam. Megjegyzem Bulgáriában Szófiától Várnáig szintén vonatoztam. Bizonyos értelemben ott is (részben) jobb a vasúti fronton a helyzet, de Törökország messze lekörözi a nyugati szintet is (igaz, nem mindenütt). Természetesen nem Kelet-Törökország messzi vidékein húzódó vasútra gondolok (bár a hírek szerint azokat is próbálják felújítani), hanem pl. az Ankara-Konya, vagy Ankara-Eskişehir között már (!) működő YHT vonalakra.

YHT = Yüksek Hizli Tren = nagysebességű vasút

Lazán mennek 250-nel, de elkülönített pályán. A spanyoloktól vették a gyártás jogát, ami pedig a terveket illeti, na, abból van bőven.

Isztambul és Eskişehir között jelenleg épül ez a vasúti forma. Miután az egész ország állandó földrengésveszéllyel néz szembe, így ott a biztonság elsődleges. Ázsiában láttam az épülő alagutakat, felüljárókat, röviden: nem tökölnek. Haladnak az építéssel. Ott van a tényleges (!) gazdasági növekedésből eredően pénz, így ott pörög a gazdaság.

Ja, meg egy apróság még: Isztambulban évek óta épül a Marmaray-projekt. Lényege: a Boszporusz alatt alagút épül Európa és Ázsia között (elsősorban japán tőkéből), és a gyorsvasút teljesen átszeli keletről nyugatra ezt a "mamutvárost". Akit érdekel, utánaolvas. :-)
Reggel arra ébredtem, hogy inkább Albánia felé mennék tovább. Görögország déli részét hagyjuk egy másik alkalomra. Viki rábólintott. Jojónak meg igazából mindegy, csak kaland legyen. A kompra várakozás közben elhalálozó klímakompresszorunk előre vetített egy be nem…..
tothabringa2 2013.09.19 11:17:51
@Shopping: Hmm, én 2010-ben voltam kerékpárral Albániában, és valahogy nem emlékszem ilyen bűnözési hullámra. Ja, több okból sem! A külföldi vendéget tisztelik, ha persze az illető tud viselkedni, vagy épp vigyáznak rá!
Ez a lemaradás

Annyiból ajánlanám olvasásra, megtekintésre (sok fotó!) a saját kalandjaimról szóló blogot, hogy bár szerettem volna más felé is menni Albánián belül (sajnos nem jött össze), de amit láttam, annak alapján is egy csodálatos ország ÉS sok mindenben előttünk járnak!
Tehát a látszat csal!
Pl. évek óta 4 (négy) mobiltelefonszolgáltató cég működik az országban, melynek területének ~70 %-a hegyvidék. Érdemes 8-10 napos tartózkodás esetén venni egy helyi SIM kártyát, sokkal olcsóbb csevegni...
Tényleg sok a szemét(domb), amit egyszerűen elégetnek a települések szélén, de iszonyú pénzt költenek az enveri örökség felszámolására: újítják fel az utakat ezerrel.
Az albán törvények alapján sorban számolják fel az illegálisan felépített szállodákat, apartmanokat a tengerparton.
Láttam olyan gyártelepet Közép-Albániában - nem katonai támaszpont volt! -, hogy (gép)fegyveres őrök védték. Ott a magántulajdont komolyan veszik, ergo: egy orsós-félének nem lenne hosszú élete!
Mikor ott jártam egyszer sem akartak kirabolni, megverni, annál inkább meghívtak teára, kávéra, sörre, kajálni, ingyen adtak szálláshelyet.
tothabringa.blog.hu/

Van egy másik blogom (még nincs teljesen kész) - tothabringa2.blog.hu/ - ami idén készült a törökországi kerékpáros túrámról. Na, ott "ráfaragtam": Izmirben (Égei-tenger partvidéke) éjszaka megloptak: útlevél, pénz, térképek, számítógép stb.
Most akkor kezdjem el utálni - úgy általában - a törököket?
Szemét ember mindenütt akad tonnaszám!

Visszatérve: szívesen visszamennék Albániába, bár most már nem kerékpárral, de látnivaló rengeteg van, és bár nincs minden kiépítve, de legalább nincs tömegturizmus sem!
Valaki írta, hogy "...4 millió lakos", ez hülyeség!
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html alapján ~3 millió lakos, bár tényleg sokan dolgoznak külföldön, elsősorban Olaszországban. Vagy a híres színész, James Belushi is albán származású.
MÉG NEM A VÉGLEGES SZÖVEG VAN ENNÉL A RÉSZNÉL! Ez a rész az utolsó, összevont fejezet lesz (5 és fél nap története). A lényeg: miután Izmirben elvitték a fényképezőgép elemeinek töltőjét is, ekkora kezdték "magukat megadni" a tölthető elemek... Ergo: nagyon visszafogottan…..
Miután felkelt a nap, elindultam a környéket megnézni, meglehetősen korán, ui. turisták alig voltak, de a karbantartók annál inkább serénykedtek. Rögtön az első találat a néhai Hürrem Szultána - Szulejmán szultán ágyasából lett első asszonyának - fürdőjét találtam meg.…..
Szóval: letáboroztam a város kellős közepén a sátrammal egy fás, bokros területen (néhány száz m-re az önkormányzattól, illetve a belvárosi metró megállótól ~50 m-re), és arra ébredtem hajnali 5 óra felé, hogy hideg van. Ekkor vettem észre, hogy nyitva a sátor bejárati…..
Miután a pénzem kezdett jócskán megcsappanni, így kénytelen voltam az útirányt hazafelé venni.Gondoltam, hogy ennyi még belefér a terveim szerint: "elugrani" az Égei-tenger partjára (Izmir és környéke), és onnan kerékpárral - többek között Trója romjait is érintve és a…..
Hajnalban még Eskişehirben voltam, de délelőtt vonattal Ankarába, a török fővárosba érkeztem. A "normál", II. o. vasúti vagonban - szavamra! - nagyobb komfort volt, mint egy MÁV I. o. gördülőszekrényben.Megjegyzés: nem vagyok vasutas, nem utálom a vasutasokat, a MÁV-ot, de ami…..
Hmm, másnap reggel, már egy másik benzinkúton, ahol volt reggelizési lehetőség. Elsőként "csak" a nagy teára ugrottam rá, plusz az internetre... ...és iszogatom a "büyük bardak" teát (megfejtés: nagy pohár).Volt egy zacskó kekszem (találtam a cuccom között...), a tea mellé…..
Osmaneli felé vezető út, nehéz volt elszakadni a "kellemes vacsorázóhelytől", de haladni akartam tovább... Ez a várostól nem messze, de már egy hágó nyergében. Az út menti tábla 10%-os lejtőt jelez. Ja, persze annak, aki meg befelé, avagy lefelé a városba igyekszik, de én onnan…..
Itt már az egész felszerelés összepakolva a kerékpáron. Az izniki tó partja kiváló pihenőhely, de az esti kései fekvés (plusz hangzavar miatt) elég későn is ébredtem. --- Egy videóból származó képkocka szerint is az időjárás kiváló. --- Az izniki római színház…..
Tehát az esti szállásom egy Lukoil (ismerős-é?) benzinkútnál volt, ui. az alábbi képen látható úriember néhány évvel korábban a Balaton partján volt, és a kb. 1 hónap alatt sok, pozitív élménnyel lett gazdagabb. Ebből eredően kedveli a magyarokat, és ő ajánlotta fel a…..
Nem így terveztem eredetileg, de a mai napig nem bánom. Ázsiában ébredtem, szemben a Herceg-szigetek (t.: Adalar) egy tagja. Oda is jár át komp menetrend alapján, de csak gyalog, kerékpárral és fogattal lehet közlekedni, mindenféle motoros eszköz használata tiltva van! :-)Megjegyzés:…..
Ez a 19. nap az út során, de egyben egy "nagy álom utazás" megvalósulása (egyik) célja is. Hiszen a délutáni órákban sikeresen átléptem a város határát jelző táblát (csak épp a nagy forgalom miatt nem láttam sehol!), melynek sok neve volt a történelem során. Talán ez…..
Haladok, haladok a tenger mentén (a főbb, nagyobb cél: Isztambul), de a tegnapi erős, szembe szél mára eltűnt (ez jó!), kellemes napsütés, és legfőképp csend van.Néhány szó az előző estéről: minden gond nélkül beengedtek a kemping területére, s fizetnem sem kellett, igaz,…..
Rodostó (Tekirdağ) korán reggel másképp fest, mint az esti tengerpart (nyilván ebben a Ramadán időszaka is belejátszik), de lehet látni a hegyek "lábát" a partvonalnál. Már reggel is nagy a forgalom, de irány a belváros, hiszen 9-kor nyit a Rákóczi Múzeum! --- Óriási…..
Végeredményben ha a Fekete-tenger partjától számolom (Tsarevo, Bulgária), akkor 3 nap, ha a bolgár-török határtól (Malko Tarnovo, BG és Kara Hudut Kapısı »Dereköy«, TR közötti átkelő), akkor 2 nap alatt a másik tengernél (Márvány) voltam kerékpárral.Trákia dombjain…..
Szép idő, nem tűz (egyelőre) a nap, de a határig elképesztő emelkedők sora - szinte megszakítás nélkül -, de az út minősége is csapnivaló. Igaz, láttam ténylegesen munkálkodó útjavítókat, sőt, bizonyos szakaszokon már kész volt a beton (!) a határ felé... Nyilván…..
Az elején minden jól indult: kellemes sátorhely a Szt. György templom háta mögött. Közel a tengerpart, de jó nagy szintkülönbséggel! :-) Már csak a bontás volt hátra... --- Az elnevezések megmaradtak a régi rendszerből, de minden más - ha lassan és apránként - változik,…..
Szozopolban nem találtam szállást, így eléggé későn feltekertem a város feletti dombokra és egy mellékút mellett sikerült egy nyugodt helyen sátrazni. Mellékút, nyugalom, jó levegő, madárfütty, kell ennél több? :-) --- A táborhely mellől visszafényképezve Szozopol…..
A bolgár tengerpart egyik gyöngyszeme Szozopol városa. A kis félszigeten található fából épült házikók bár nyilvánvalóan mutatnak török építészeti hatást, de a bolgárok ezt egy nemzeti stílusnak - egésze pontosan a "nemzeti ébredés" időszakának - mondják. Szinte mindegy.…..
Ébredés után - nem számítván rá - kaptam egy kávét (is), valamint ráérősen nekiálltam internetezni (Wi-Fi). Sajnos annyi eszem nem volt, hogy a vendéglátókról is készítsek fotót, de nagyon kedvesek voltak; főleg a vendéglátónk leánya (sajnos a nevére nem emlékszem...), aki…..
Még egy kávét ittam a főtér mellett és mint látszik, reggelre a tömeg "felszívódott". Takarítanak, jön fel a nap, lassan indulni kellene... ...de, még erre-arra nézelődik az emberfia... --- ...egy aprócska magazinban (boltban) csekély a választék őshonos bolgár italokból…..