Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Objektív Olga

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szerző dr. Chronowski Nóra egyetemi docens, PTE ÁJK Dermesztő hatásnak jogi kontextusban azt a jelenséget szokás nevezni, amikor potenciális szankciótól való félelem keltésére alkalmas jogi eszközök gátolják valamely alkotmányos jog gyakorlását, vagy legalábbis…..
Objektív Olga 2013.05.30 09:34:14
A cikk nem rossz, de semmilyen újdonságtartalommal nem bír. Eddig is ismert és ismételt közhelyeket ír le. A fő problémám az, hogy a dermesztő hatás forrását (a wikipedia-oldalt), a jogállam által megkövetelt elvárások (alapjogok védelme stb.) forrását (Petrétei-féle tankönyv) meg lehetett volna jelölni a saját gondolatként feltüntetés helyett. Így nekem kevésbé hiteles ez a gondolatsor és a mögötte feltűnni látszó (vélt vagy valós) aggodalom, félelem.
Az alkotmányjogi panaszok sikertelensége: a jelenség a szerző állításával ellentétben (ez ténykérdés) nem elutasítás, hanem visszautasítás miatt mondható, azaz a szerző ezzel láthatóan nincs tisztában. Borisznak pedig igaza van abban, hogy az ombudsman elvárásainak figyelmen kívül hagyása nem sérti a hatalommegosztás elvét, mert a biztos nem önálló hatalmi ág, hanem az Ogy szerve (szintén Petrétei-tankönyv, ezúttal az Alkotmányjog II.).
Ezek miatt a tisztelt szerző alapvetően buktatni szokott (volt szerencsém vizsgázni nála), most úgy látszik, az élet különös rugalmasságot kívánt tőle a tudomány megítélésében, hasznosításában, a kívánt szándék érdekében való "felhasználásában". Számomra ez az igazi dermesztő hatás.
Szóval a szerző nincs tisztában a hivatkozás alapszabályaival, nem ismeri vagy nem fogadja el a professzora könyveiben foglaltakat (vajon akkor mit taníthat mostanában? - amikor odajártam, még a "Pepe-könyv volt a tananyag)), és kisbetűvel ír tulajdonneveket (lásd Zebulon megjegyzése).

Gondolom, a korábbi kormányok alatti, jogállammal ellentétes lépések esetén is ilyen vehemenciával dermedt meg a jogállam a szerző szerint.

Néha az olvasó dermed meg az ilyen féltudományos vagy tudományt nyomokban (sem) tartalmazó látszatírásoktól, és a mögötte látszó látszataggodalomtól. A kérdés csak az: mit akar a szerző az írással, kinek akar megfelelni, imponálni? Milyen körbe szeretne tartozni, ahova még valószínűleg nem került be?
Hmmm.
Isten, áldd meg a magyart!
Objektív Olga 2013.05.30 10:20:54
Csak a teljesség kedvéért az előzőhöz:
en.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect_%28law%29

Bocs, de az ilyenen nagyon felhúzom magam. Anno még a beadandó dolgozatoknál is visszadobták a wikipediáról hivatkozás nélkül átvett anyagokat. Ide meg minden probléma nélkül elhelyezi az illető.