Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NFeri

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mester minden év elején beszedi a tanítványoktól az egyesületi tagdíjat (ha valaki tag az egyesületben) és a szövetségi tagdíjat. Minden év elejét a tanítványokat tehát "lehúzásnak" élik meg. A legtöbb aikidókában ilyenkor felmerül a kérdés: miért is fizetek én…..
NFeri 2013.05.27 14:15:28
Sziasztok
Szövetség vagy egyesület majdnem ugyan az. Egyikben többen vannak a másikban kevesebben. Nem magával az intézménnyel van a gond szerintem. Millió féle egyesület vagy szövetség működik kis hazánkban akár sikeresen is.
Feladata lehet, hogy az azonos érdeklődésű embereket tömörítsen és a civil közeget valamilyen hivatalos felülettel lássa el. Gondoljunk bele abba, mi lenne, ha egyetlen szövetség vagy egyesület sem lenne hazánkban.
Hogyan tudnánk edzőtábort szervezni vagy mestert meghívni. Jó azért lehet, én is magam, úgymond saját számlára hívtam meg Kuroki senseit. Hozzá kell tennem, nyilván Ő is akkor jön szívesen, ha van aki majd az edzőtáboron részt vesz. Akkor látja azt hogy igen ide érdemes eljönni, mert kíváncsiak rá.
Azt már nehezebbnek látom, hogy a Homu Dojo-ból valakit megszervezni. Nem tudom, hogy ha X.Y. levelet küld nekik, hogy szeretnék egy instruktort egy edzőtábort. Mit szólnának hozzá? Biztosan kérdeznék: ok de hányan vagytok? Van értelme oda küldeni valakit? Talán ennek a formája az egyesület vagy szövetség nem? Talán többen könnyebb egy ügyért kiállni (harcolni)
Talán a nyilvántartás is lehet egy ok. Nem hiszem hogy praktikus lenne mindenkinek aki aikidozni kezd egyből hombu dojo-ba tagnak jelentkezni. A kyu vizsgákkal sem foglalkoznak, az helyi kérdés. Ezeket hogyan lehetne megszervezni?
Nekünk van egyesületünk és engem is kérdeztek miért kell ide vagy oda belépnünk. Lehet az is hogy ez valahol a hivatalos megjelenés egyik fajtája. Ha tartozom egy egyesülethez vagy szövetséghez ott ismernek, követik a pályafutásomat, nyilván vagyok tartva, vizsgázom. Bele tartozom egy olyan közösségbe akik hasonló gondolatokkal játszanak. Akár tapasztalatot is cserélhetek velük.
Ha ezek nem működnek, arról nem a forma, hanem az emberek akik alkotják, csak azok tehetnek. Mint írtad is, lehet pályázaton nyeri, (mi már nyertünk) 1%-ot gyűjteni (na azt még nem kaptunk) stb ezek mind jó dolgok lennének.
Szerintem gyakran úgy alakul, hogy akik vezetők egy ilyen helyen, már nagyon régen foglalkoznak vele, talán túl régen és már nem is igazán érdekli őket. Vagy ha igen akkor csak az anyagi része. Ha pedig az anyagiak bejönnek, az megöl minden mást. A kezdők talán még érdeklődők és lelkesek, de nekik nincsenek meg a lehetőségeik.
A kérdés inkább az, hogy ez a hova tartozás mennyibe kerül. Én tagja vagyok a MAAKSZ-nak, az éves díj nem éri az egy havi edzés árát (itt Budapesten). Nem mondom, hogy ez semmi, de kifizethetőnek tartom. Tagja vagyok a Magyar Rádióamatőr Szövetségnek ott az éves díj 12.000,- Ft azt is kifizetem, pedig edzőtábort sem szerveznek  Tagja vagyok egy japán szövetségnek is ez a YUFUKAN ez is kb. 5.000,- Ft / év
Szerintem, ha a szövetség egyetlen edzőtábort engedménnyel adna a tagok részére, az nagyban csökkente ezen az érzésen. Azt is tudom, hogy vannak olyan szövetségek, akik élnek ezzel a lehetőséggel.
Üdv feri