Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gábor Kovács 32

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az utóbbi néhány évben megháromszorozódott a cégektől azzal az indokkal távozók száma, hogy a munkahely elvárásait nem tudják összeegyeztetni magánéleti, családi kötelezettségeikkel. Ezzel szemben munkatársat kereső pályázati kiírások jelentős részében találkozunk a családbarát munkahely…..
Gábor Kovács 32 2019.05.04 19:10:35
87 évesen figyelem a világot és gondolkodom.

Úgy látom, hogy a gazdasági társadalmi fejlődéssel, a férfiak és a nők feladatai egyre kevésbé térnek el egymástól - kivéve az alapvető biológiai különbséggel összefüggő tennivalókat -. Ezt a változást a gyermeknevelésben betöltött szerepek nem követik. Ebből természetes módon feszültségek keletkeznek.

Meredek gondolatom, hogy a gazdasági, társadalmi élet csúcsán élló, valamint az ide feltörekvő családok egyre kevésbé hajlandók a gyermekáldást vállalni. Még a keresztény tudatú házastársak is, gazdasági és társadalmi törekvéseiknek rendelik alá a gyermekáldást.

A bébiszitter nem helyettesíti és nem is helyettesítheti a szülők teljes mértékű szerepét. A férfiaknak egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk, a korábban nem férfi feladatként megszokott, és elismert tennivalókból. Ebből is ered, hogy a házaspárok vagy nem vállalnak gyermeket, vagy csak egyet (mit gyakran kimerítőnek tartanak). Egyre kevesebb a kétgyermekes család, több gyermekes pedig alig van.

Nem véletlen tehát a modern Európa népesség fogyása. A befogadás, a betelepítés elkerülhetetlenné válik. Németországot hosszú ideig életben tartotta, az elvesztett területeiken élő nemzettársaik befogadása, de miután ez az utánpótlás kimerült, gazdasági kényszerűséggé vált más nemzetiségű bevándorlók befogadása.

Noha Magyarország kibocsájtó ország (több százezren találtak munkalehetőséget határainkon kívül), mi is kitárjuk kapuinkat a kárpátaljai, erdélyi magyarok előtt. Mind ez addig megoldás, amíg az ott élő magyarok el nem fogynak, vagy az illőtő ország gazdaságilag fejlettségben megelőz bennünket.

Az újkori népvándorlás nem állítható meg, mert az az ország ahol csökken a népesség, saját gazdasági és társadalmi erejének megőrzése miatt kénytelen befogadni az érkezőket.

A föld szegény országai ugyanakkor túlnépesednek, és az ott élők egy része megtalálja a befogadásra kényszerült országokat, munkaerő hiánnyal küzdő területeket. Természeti törvény, hogy a különbségek kiegyenlítődésre törekednek.
„Magyarországon nem lehet titokban tartani a munkavállalók béreit.” mondják nekem gyakran azok a vezetők akikkel tréningjeimen találkozom. Hiába a tiltás, a magyar emberek gátlás nélkül kérdezik meg egymástól fizetésüket és beszélik meg azt. Az egyéni jövedelmek meg- és kibeszélésének hazánkban…..
Gábor Kovács 32 2017.02.10 19:46:11
A Munkahelyen belüli bérfeszültség kezelése című blogodban elsősorban a munkaadók oldaláról közelíted meg a problémát. Nem kétséges, hogy jelenleg ennek a megoldásnak ők a meghatározó szereplői. A munkavállaló saját személyében nem sokat tehet egy adott munkahelyen. Legnagyobb könnyítés, hogy minden hátrányos következmény nélkül új munkahelyet kereshet, akár külföldön is. De ez az út nem mindenki számára nyitott. A munkavállalók segítségére, érdekeik képviseletére jöttek létre a szakszervezetek.
A RÉVAI NAGY LEXIKONT idézve: " A modern munkásmozgalomban a munkások iparágak szerinti szakegyletekbe tömörültek, hogy érdekeiket a munkáltatókkal szemben érvényesíthessék...nagyobb befolyást akarnak szerezni a munkaszerződés alakulására....Hogy megfelelhessenek segélyező, nevelő és politikai feladataiknak, szakegyletekké és szabad szervezetekké alakultak." Az ÚJ MAGYAR LEXIKON bőséges terjedelemben foglalkozik a szakszervezeti mozgalommal.Az elmúlt XIX. században a szakszervezetek többsége politikai pártok befolyása alá került.
A magyarországi rendszerváltás folyamán az országgyűlés 1992 március 30-i ülésnapján fogadta el az 1992. évi XXII. törvényt a Munka Törvénykönyvéről.
Ez tartalmazza többek között:
A törvény szerint szakszervezeten a munkavállalók minden olyan szervezetét kell érteni, amelyeknek célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek megvédése. Megalapításához minimum 10 fő szükséges. Ez a törvény igen tág lehetőséget biztosít a munkavállalóknak, mégis a szakszervezeti mozgalom hanyatlásának lehetünk tanúi A létre sem jövő szakszervezeteknek így nem jut szerep a munkahelyen belüli bérfeszültségek kezelésében, megoldásában.
Véleményem szerint ez a rész hiányzik az írásodból.
Két olyan iskolatársam volt, akik idős szülőktől származtak. Az én gyerekkoromban már a szülői szerepre öregnek számított az, aki 30 év fölött szült gyereket. Mindkét iskolatársam, majd barátnőm édesanyja túl volt a 30-on, amikor születtek, az édesapjuk pedig már 50-en is.…..
Magyarországon az ötvenes években a friss diplomásoknak kijelölték azt a vállalatot vagy intézményt, ahol ifjú titánként beléphettek a munka világába. A hatvanas évektől kezdődően a rendszerváltásig már pályázni lehetet egy-egy munkakörre. A pályázati kiírásokat a…..
„Aki úgy gondolja, tanulni drága, az próbálja ki, hogy mennyibe kerül butának maradni!”/Robert Kiyosaki, a Gazdag papa sorozat szerzője/ Valóban így van ez, s nem véletlenül indítom ezzel a témával a blogot. A magam részéről mélyen hiszek a fenti szavakban, s ahogy…..