Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MemeMaker

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A devizahitelesek megmentésének következő nagy problémája, hogy nincs olyan, hogy devizahiteles. Jobb híján szokás ezt a meghatározást alkalmazni a köznyelvben, mert ez a közös nagy kalap, mely alá befér mindenki, de valójában ahány devizahitel-adós, annyi élethelyzet,…..
MemeMaker 2013.10.29 11:11:26
@dikri: konkrétabban miről van szó? HUF hitelesként engem is érdekel, de szvsz. nincs itt semmi "támadási felület" a bankok irányába...

XLIV. fejezet

A bank- és hitelviszonyok

1. A hitel- és a kölcsönszerződés

522. § (1) - 528. § ...semmi ilyen nincs benne, aztán:

A pénztartozás teljesítése

292. § (1) ...dettó, bár ez eleve inkább nem is a kölcsönről per se szól, hanem ált. a tartozások teljesítéséről (mikor teljesített, mikor nem, stb.)

A pénztartozás. A kamat

231. § (1) - 232. § ... na ez meg végképp nem tartalmazza, amit leírtál

Ettől még benne lehet a Ptk.-ban, de hol van? Kellene vmi konkrétum, jó esetben paragrafus...
MemeMaker 2013.10.29 12:17:08
@dikri: közben rákerestem, és erre gondolhattál:

"A devizaelszámolású forinthitelről Róna Péter, az Oxfordi Egyetem professzora már 2010-ben megállapította, hogy „hibás termék”, s el is magyarázta, mi benne a hiba. A hiba az – fejtette ki –, hogy nem kölcsön. A polgári törvénykönyv szerint ugyanis a kölcsön mindig egy meghatározott, fix összeg, amelyet az adós rendelkezésére is kell bocsátani, az adósnak pedig ezt a „fix, meghatározott” összeget kell visszafizetnie kamattal vagy anélkül, a szerződése szerint. Miután azonban az árfolyamkockázat miatt azt nem lehet megmondani, mennyi lesz az a fix összeg, amelyet az adósnak vissza kell majd fizetnie, ezért ez a „kölcsön” nem is kölcsön."

...csakhogy:

Fenti egy érdekes eszmefuttatás, és nem biztos, hogy jó. Az a helyzet, hogy a hitelszerződésben rögzítve lett: x összegű CHF (vagy EUR, JPY, stb.) felvételére került sor, és ezt az összeget a bank HUF devizanemben folyósította. A tartozás mértéke tehát idegen devizában mérve fix, de elképzelhető, hogy egy-egy konkrét bank béna volt, és bele lehet kötni a szerződés megfogalmazásába. Nem hiszem, hogy mindegyik bank mindegyik sablonja elbukna egy ilyen „vizsgán”, sőt… Viszont el tudom képzelni, hogy (elég) sok ilyen sablonszerződés megbukik (azt is, hogy nem). Végső soron akár ki is zárhatja a Ptk. vagy a Hpt. a devizanemben való kölcsön-nyilvántartást (arra tippelnék, hogy nem zárja ki, de nem ismerem széltében-hosszában ezeket, viszont a banki jogászoknak ismerniük kell, és elenyésző a valószínűsége, hogy mind tévedett). Nem kizárt, csak valószínűtlen...
MemeMaker 2013.10.29 12:24:28
@Ronnie_27: ráadásul még csak nem is ("1,03 a tizenötödik hatványon" szorozva hitelösszeget) kell visszafizetni (és végképp nem 1,03-al kell szorozni, amit írt), mert közben a tőkét folyamatosan törleszti, az is "olvad", így aztán a fenti két összeg között lesz az igazság... ezért is jobb Excel függvényt használni, mint papíron végigvezetni a teljes pénzáramlást, és annak venni a jelen- / jövőértékét.
Amint az index.hu beszámolt róla, múlt hétfő este egy villamosvezető "pofán vágott" egy terhes nőt. Ami egy normális országban ilyenkor elvárható lenne, az nem más, mint az erőszak egyöntetű elítélése kellene legyen. Hiszen az erőszakot még az sem indokol(hat)ja, ha a nő a…..
MemeMaker 2013.07.03 23:32:54
@Sadist: "nem sérült meg senki a villamoson, se a síneken, de ezek után a nő nem hogy fülét, farkát behúzná és sűrű bocsánatkérések közepette elsomfordálna, hanem még vissza is pofázik."

eddig ezzel egyetértek, de az illetőnek ez magas volt a jelek szerint, és még neki állt feljebb - erre a kulturált reakció nyilván az lett volna, hogy "OK, akkor most feljelentünk a Btk. alapján közveszély okozásáért" vagy ilyesmi
sztem egyből visszább vett volna az arcából az angol hölgy is, és "farkát behúzná és sűrű bocsánatkérések közepette elsomfordálna..."

a sofőr meg erkölcsi (meg sok egyéb) győztesen került volna ki a konfliktusból, most meg valószínűleg a megalázó kirúgás vár rá...

(nota bene: a szitu nagyon rázós volt, ilyenkor az ember nem gondolkodik, de talán hülyeségek helyett erre kellene költeni a BKV-nál, mármint ilyen tréningekre - még ha sok tréning nem elég jó, akkor is...)
MemeMaker 2013.07.03 23:43:10
@Faszerkezet:
" Hidd el. sokkal több pofon kellene az embereknek. "

sztem is, de jelen esetben inkább egy jó kis szabálysértési bírság, stb. :)

akárhogy is nézem a történetet, ezzel a pofonnal csak magát verte pofán a vill. vezetője

egy jóféle országban jól megfi..gatják az ilyen felelőtlen kisp..csákat TÖRVÉNYES keretek között, no persze ott nem maffiózók írják a törvények kb. 100%-át, hanem mondjuk csak pár %-ot :)

amúgy a sztoriban a nyanya a legdurvább, azt én is elég gyakran tapasztaltam, hogy az öregek piszkosul szemtelenek tudnak lenni a közlekedésben
MemeMaker 2013.07.03 23:51:04
@Sadist: az, hogy a sztorinak mikor van hírértéke, az egy dolog, és egy másik a törvény előtti egyenlőség, ami azért a nemek tekintetében nagyjából kifogásolhatatlan...

a kiscsaj minősíthetetlen viselkedése nem implikálja a vele szembeni erőszakot, pláne, hogy sokkal célravezetőbb lett volna az általam már felvázolt kimenetel: abból valóban tanulna a csaj, és a vezető is jobban járt volna (tudom, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de a vezető élt már át nagyon hasonló esetet, ezért ELŐRE fel kellett volna készülnie, mi az SOP :) ilyen helyzetben, és nem a V.S.O.P. a lényeg :) no persze 100%-os biztonság még úgy sincs, csak csökken az ilyen esetek száma - az is valami...)