Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FairplayE

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A vita elengedhetetlen az ismeretlen felé tartó folyamatban." Richard Feynman Folyton felmerülnek vitás szituációk. Miért nincs még kész a gyerek leckéje? A héten már negyedszer nem tud időben beérni a kolléga! Megint nem lett teljesítve határidőre egy megrendelés! Vitákra szükség van. A mindig…..
FairplayE 2019.04.23 22:20:06
Nagyon jó cikk, köszönöm! Ezzel a témával kapcsolatban is tudnál könyvet ajánlani nekem? :)

A politikusokról annyit (közben azért a pszichológiánál maradva), hogy szociálpszichológia tudománya egyre inkább arra világít rá, hogy egyetlen vezetőt sem lenne szabad újraválasztani, mindig vérfrissítés kellene. Ennek az oka az önigazolás pszichológiája. Az önigazolást mindenki csinálja, az emberi természethez hozzátartozik, egy ego védő mechanizmus. Eleinte új seprű jól seper ugyebár, aztán elkövet egy kisebb, de elítélendő kihágást (mondjuk egy nehéz helyzetben lévő barátját hozzásegíti valami kisebb összegű közpénzhez). Ebből még nem lesz baj, lebukni sem fognak, az összeg is relatíve kicsi így megnyugtatja magát az illető azzal, hogy "jó helyre ment". Önigazol tehát. Ez az első lépcső. Legközelebb jön a másik barát (ha az elsőnek is ment neki miért ne menne), aztán jönnek sorra a rokonok rokonainak rokonai. Majd egy idő után ő maga is elgondolkodik, hogy miért csak mások húzzanak hasznot az ő munkájából, ha húzhatna saját maga is. Elkezdi kicsiben ezt is, majd mindig nő a tét. A végén lop-csal-hazudik. Minél tovább van hatalmon valaki annál mélyebbre sűlyed az önigazolás lefelé húzó örvényében. Megoldás: ne lehessen kétszer egymás után senki miniszterelnök. A pártot lehessen újra választani egye fene, de a vezetők rendszeres cseréje, az állandó vérfrissítés szükséges.
„Nehéz az élet pozitív oldalára összpontosítani. Egyetlen pillanatra valahogy sikerül elkapni ezt az illékony jószágot, de mire rendesebben megmarkolod, máris a negatív oldalát mutatja.” (Lauren Graham) Olyan érdekes, hogy a rossz dolgokat előbb és mindig észrevesszük, a jókért meg kell erőltetnünk…..
Régóta figyelem, ahogy hanyag eleganciával dobálódznak az emberek olyan fogalmakkal, amikről alig tudnak valamit, vagy még az adott tudományterület sincs egységes állásponton a jelentésükkel. Különösképp igaz ez a pszichológiára, lazán lepszichopatázunk, lenárcisztikusozunk valakit aki megbántott a…..