Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bereznay A.

0 bejegyzést írt és 392 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fél nap telt el azóta, hogy Orbán Viktor bejelentette, jelenlegi formájában nem lehet bevezetni az internetadót. Míg a kormány hívei Facebook-szerte ünneplik a hírt, "na tessék, nincs miért tüntetni" felkiáltással, a Százezren az internetadó facebook oldalán, a szervezők által…..
Bereznay A. 2014.11.02 17:38:48
@DrGehaeuse:

Nyilván segít a jó közérzet elérésében ilyenekben hinni. Ahogy akarod.
Néztem az arcokat, az embereket a vasárnapi és az iménti keddi tüntetésen: Fiatalok, középkorúak, kifejezetten polgári társaság. Elsőre meghökkentő volt a korábban csak korosodó rutinos szoci tüntetőktől és korengedményes nyugdíjukat vesztett rendvédelmisektől hallott…..
Bereznay A. 2014.10.29 15:39:11
@timargabor:

Nem tudom mire gondolsz amikor új „paradigma”rendszert említsz. Nekem ez nagyon őszintén nem jelent semmit. Amire szükség van, az új Rendszer és, az nem lehet a régi odébbtevése nélkül. Amíg az odébbtevés nincs meg, mindenféle párt alapítása csak a kívánttal ellenkező hatású lehet és ez nem az alapítók szándékán ill. a programok minőségén múlik. A mozgalom alapítás is ugyanolyan hiba, amennyiben a mozgalomra szavazni lehet. Nem látok más békés utat új rendszer kialakítására, mint a szavazatok megvonásával való közakaratnyilvánítást. Ha valaki tud erre jobbat szóljon és érdekel, de én igazán nem tudok ilyenről. Egy javítási céllal föllépő mozgalomnak a gyakorlatban mindenekelőtt ezt kell keresnie, ha eredményt akar elérni.
Bereznay A. 2014.10.29 17:16:29
@timargabor:

Jó, jó jó! Le a sültgalambbal! (a torkomon)
Bereznay A. 2014.10.29 17:28:01
@timargabor:

Izé, a gondolkodásmód nem a rendszer. Fontos megváltoztatni a gondolkodásmódot is, de abból még önmagában nem lesz semmi. Az csak egy föltétel. Föltétele annak pl., hogy befogadható legyen miért olyan lényeges a nem szavazás. Mert az egy másik föltétel (az egyetlen fölismerhető békés) arra, hogy a politikai rendszer megújulhasson. Tök mindegy mifélw szabályok vannak. Tömeges nem szavazás nagyobb súlyú mint tömeges tüntetés: vége a mostani rendszer legitmációjának. Utána mi? Majd megmondja a nép egy folyamat részeként. Erről, a célokról, kívánalmakról nem árt pl beszélni a mozgalomban. Beindul majd egy erjedés. A többi ilyen helyzetben természetes folyamat. A jelleg a fontos, hogy lentről fölfelé mehessen végre. Megfogalmazódik, utat keres, kikristályosodik. Nem harap.
Múltkor -- értékrendem és a rendelkezésre álló ismereteim alapján -- helyénvalóan szidtam a (politizáló, közéleti) kulturális baloldalt, amely helytelenül és megtévesztően tartja magát liberálisnak, valójában jobbára a hatalom és a pénz érdekli, az eszmék csak annyiban,…..
Bereznay A. 2013.08.22 22:28:24
@HaFr:

Ez esetben tisztelettel folyamodok egy olyan féle linkért a Kibulizotthoz, amilyen a Kardnál (is) van. Eleve az összefogás implicit elmaradása az ami miatt ezt hiányoltam. Még behozható. Minél több eszközzel lehet szolgálni a (remélhetőleg és úgy tűnik) közös ügyet, annál jobb.
Bereznay A. 2013.08.23 11:54:47
@egyetmondok:

Semmi késztetésem éppen, hogy bármit is írjak itt. Ha nem tőled jön, válasz nélkül is hagyom, de van neked egy fajta tartozásom, ezért nagyon tömören és a KÉRÉSsel, hogy ne akard folytani, álláspontjaim arról amit mondtál.

1. Nem szerencsés olyasmivel hasonlítani amihez nem hasonlít. A Thatcher/Reagen párhuzamaid csak tetszetősek, kicsit sem állnak.
2. Sosem mondtam, hogy 2006 őszén nálunk megszűnt volna a demokrácia. Azt mondom mindig, hogy 1989 óta nincs. Az utalt csak egy kiugró példa az egymást vádoló összetartozók szerepjátszására. Mindkét fél ellenzékben a „másik”on a demokráciát kéri számon, miközben amikor kormányon van, akkor izé. Na az izére ez a szemkilövős dolog mégis csak jó példa. Nem tömegoszlatásról volt szó, létező erőszak szükséges és felelős leszereléséről. Semmi sem indokolta a rendőrség hitszegését, azt ahogyan föllépett. Módszeres megfélemlítésről volt szó, és ez be is vált. Nem minden részletében, de a lényeget tekintve egyetértek ezzel: futyi.transindex.ro/?cikk=68
3. Tényleg, ha valakivel nem, azt hiszem pont velem nem érdmes játszani az „egyik oldal–másik oldal” mutogatását. Mintha nem lehetne saját magamtól átgondolt nézetem. (Senkivel sem érdemes ezt: a csapdában vergődés egy tünete.) Nagyon nem jobbos forrás erről – mondjuk – Bodoky. Nem érdemes az ilyesmit címkék ráhúzásával, ide-oda besorolással próbálni elintézni.

Még kevésbé olyanok között, akik azért a legalapvetőbb dolgokban egyetértenek.
Bereznay A. 2013.08.23 12:59:43
@egyetmondok:

KÉRÉS?
Be kell vallanom, hogy meglehetős fenntartásokkal ültem le megnézni az Alföldi rendezte István, a Királyt. Tartottam tőle, hogy öncélú és szenzációhajhász látványelemekkel fogja teletűzdelni az előadást, hadd pukkadozzon az a polgár. Abban sem voltam teljesen biztos, hogy lesz-e…..
Bereznay A. 2013.08.21 23:26:02
@béla a görög:

Bocs, de a bizonykodásod szőrszálhasogatásnak sem elég. Egyszerűen letagadod a valóságot és valami látszatba próbálsz kapaszkodni a látszat megmentésére (napja, nem ünnepe?!) , hogy te valahogyan mégis jót mondtál. Ne vedd rossz néven, engem az ilyesmi idegesít és nem veszek tovább részt benne.
Bereznay A. 2013.08.22 13:15:14
@kiwirágós kivirradtig:

Hát nézz ide, új kenyér ügyben én eddig nem voltam nagyon kiművelt, csak azt mondtam, hogyan jóhiszeműen azt hittem, hogy vannak az idevágó dolgok. Erőteljes kifakadásodra ezért most megnéztem mit lehet erről találni és ha maradunk amellett, hogy nem kívánok a témában moográfia írásig elmélyülni (nem akarok), ez elég meggyőzőnek/tárgyilagosnak/hitelesnek tűnik:

www.urbanlegends.hu/2009/08/kovacs-akos-uj-kenyer-unnepe-kitalalt-hagyomany/

Az derül ki belőle, hogy bár volt a kommunistákat megelőző próbálkozás a két dolog összekombinálására, ez sikertelen volt, senki nem kezelte azugusztis 20-át ekként. Maradt Szent István. Azaz a lényeget illetően nem tévedtem. Akkor meg miről ugatsz, olyan hatékonyan, t.i. ami a hangerőt illeti?

A többiért meg amit idemertél, légy szíves fogadd nagyfokú undorral kevert legmélyebb megvetésem kifejezését.
Bereznay A. 2013.08.22 13:16:56
@Shenpen:

Tetszik.
- avagy hogyan lett idióta náci a HaHa Mióta pénteken egy sok vitát kiváltó szavazás eredményeként a Hallgatói Hálózat részt vett az "Élőlánccal az elszegényedés" ellen nevű tüntetésen, megállás nélkül kapjuk a fejmosást. A HVG névtelen publicistája teljesen fogalom…..
Bereznay A. 2013.08.20 11:36:31
@panelburzsuj: (@Bereznay A.: )

Igazad van. Ezek után kénytelen vagyok visszavonni amit arról mondtam, hogy félreértik egymást. Szó sem volt erről @danialves: esetében. Én értettem félre (légy irgalmas, hogy mivel magyarázhatóan!),amit @Moin Moin: mondott. @danialves:-sel értek egyet. @Moin Moin: -nál megfogott, hogy szerintem helyesen mutat rá arra, hogy a Civil szó túlhasznált, de arra is, hogy „Nálunk, most, Magyarországon ...nem csupán kontrollálni kell a hatalmat, hanem helyette újat állítani!” és, hogy a bizonyítványom magyarázzam, ha lehet, ez segített úgy látszik elhomályosítani a látásomat arról, hogy valójában egészen más szemszögből mondta ezt, mint én mondanám. Aztán az előlegezett túl nagy bizalommal, meg egyebekkel amiről már mondtam egy keveset, átsiklottam mindenfélén. Töredelmes beismerés.

Itt lassanként kijönnek – a sajátjaimtól eltekintve – az ilyen beszélgetés korlátai. Már látom, hogy van amit alapvetően tévesen fog föl, de nem mindent, és érdemes lehetne (nem így) hosszabban megvitani vele, különféle összefüggéseket.
Bereznay A. 2013.08.20 11:40:57
@panelburzsuj:

Nem voltál indokolatlanul nyers. Amit mondtál, járt. Meg tudom különböztetni, hogy valaki barátként emlékeztet az esetleges hülyeségemre, vagy mindenáron köteledő trollként. Sajnos az utóbbi az elsöprő többség.

Még arra nem válaszoltam, hogy olvastam-e az Együtt megfeneklett .... Nem. Sőt, nem is tudom, mi az. Miről van szó?
Bereznay A. 2013.08.20 11:57:55
@panelburzsuj:

Ja, hogy úgy. Nem követtem a munkásságát, csak azt láttam amiért most fél napot tölthetek a sarokban. (Kukoricán.)

A linket kösz. Nem láttam, de nem is volt nagy kihagyás ezt nem olvasni. Hasonlókat általában pár rápillantás után ugrok át, annyira érdektelen, hogy miken ál-vitakoznak egymás közt.
A tegnapi hivataloschabb beszámoló után itt egy személyesebb perspektíva egy HaHás résztvevőtől a "Demonstráció az együttműködésért" nevű eseményről. Eredetileg egy belső fórumra szánta az írója, de úgy döntöttünk, hogy kitesszük, mert jobb, ha a véleményeink "kifelé"…..
Az Al Jazeera négy részből álló videósorozata azt a vizsgálati jegyzőkönyvet dolgozza fel, amelyet a pakisztáni vezetés készíttetett, hogy megtudják, mégis hogyan élhetett Abbottabad városában a nyugati világ első számú közellensége, az Al Kaida feje, a szeptember 11-i…..
Bereznay A. 2013.08.12 00:08:18
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Visszafogják magukat a más téma miatt.
Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt (HVG): Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemzeti tőkések". Itt…..
Bereznay A. 2013.07.31 11:51:15
@Tyreo:
Ha tűz-vizet játszanánk, erre azt mondanám, kezd langyosodni. A gondolat jó, az irány, bár nem pont úgy, de helyes. Ezért a válaszom: is.

Az 1989-es értelmiségi nagy csalásnak az alapvető hibája – a kibulizás szándékától eltekintve – az volt, hogy fölülről lefelé alakította a dolgokat, elvette a nép elől a köreiből spontán módon kiinduló kezdeményezés lehetőségét, sőt ami volt/alakult, azt tudatosan el is fojtotta. Tehát igen, eleve hibás dolog, ennek-annak tanult embereknek összeülni, kigondolni valami jót, vagy annak képzeltet, esetleg annak bemutatott jól hangzót, abból programot írni és azt megpróbálni lefelé eladni, hogy hahó, itt a megváltás, lehet ránk szavazni, tegyétek azt, minden jó lesz. Nagyon jó, hogy erre/hasonlóra gondoltál, mert ez lényeges összetevő.

Van közben a másik, amit már a múltkor idebosszankodtam. Föltéve, hogy egyébként nem járok abszolút rossz nyomon – vagyis igaz, hogy a rendszer csiki-csuki, tehát ha arra épül, hogy ál-többpárt rendszer van, amiben ha valaki bárkire szavaz, ugyanarra szavaz – ez attól nem fog megváltozni, hogy egy új, szándéka szerint bármennyire is jószándékú alakulat fogadja el az áldemokratikus keretet és lép be közéjük újabbként a sorba. Józan ésszel ki lehet küszöbölni annak a legkisebb valószínűsűgét, esélyét is, hogy amint szavazni lehet rá ki fogja szorítani az 1989-ben a Nemzeti Kerekasztalon véd és dacszövetségre lépett gárdát, illetve csatlakozott/átnevezett társait. Azoknak demokratikus szempontból kezdettől illegitim rendszere pedig már 23 éve a leadott szavazatokból nyer újra és újra legitimitást, azaz statisztának használja az általa kisemmizett népet. Csak attól lehet a helyzet, vagy inkább a rossz irány megváltoztatását várni, hogy a nagyon eltompult, mert különféle módszerekkel eltompított, elkábított de nem hülye nép magában a maga nyomon nem követhető eszközeivel végül eljut nemcsak a fölismerésre, hogy kijátszották (ez már megtörtént a 90-es évek első felében), hanem lassan földereng előtte az eszköz is amivel ez történt é ami ellenében fönntartj a a rendszert. Ha ez kollektíven lassacskán leesik neki, akkor visszautasítja, hogy fölhasználják, nem vesz részt többé a csiki-csukiban. Ha pedig abban nem vesz részt, nem megy el szavazni, nem lehet rá hivatozni. Artikuláltság szempontjából fölsőbb szinten el kell kezdeni foglakozni ilyenkor a rendszer, a 23 éves rendszer eleve nem demokratikus jellegének a kimondásával. (Ez nagyon nem történik még meg. Nem véletlen, hogy minden attól hangos, hogy amikor rendszert mondanak – a legtöbben itt, a kardon is – akkor Orbán rendszerről beszélnek, mintha 1., ilyen lenne 2., azzal lenne csak probléma, nem azzal a rendszerrel aminek az része.)

Folytatás köv.
Bereznay A. 2013.07.31 11:52:15
@Tyreo:

Namost a rendszer, ha más nem, nagyon pontosan tisztában van mindazzal amiről beszélek, mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen, hogy mesterségesen fönntartsa az érdeklődést a látszat többpártrendszer iránt, mesterségesen izgalomban tartsa az általa az álpolitiai szembenállás lehetősége érdekében megosztott, de abba beleunni kezdő lakosságot. Erre irányuló tartalékai viszont kezdenek kimerülni. Egy ponton már érdektelenné válik a legújabb szobor balhé, meg a ki hogyan és mennyit lop című (mégha gyakran is nem alaptalan) ide-oda vádaskodás is. Fontos a rendszer számára, hogy a népnek maradjanak reményei, félelmei és bár apatikussá teszi a maga által nem befolyásolható politikával szemben, annyira mégsem akarja ezt, hogy az ne menjen el szorgalmasan – a rendszer legitimiciójának fönntartása érdekében – szavazni. Ezt a célt szolgálja időről időre az érdeklődés fönntartására, amit úgy hívok, hogy a kaleidoszkóp megrázása. Semmi kétség, hogy az alakuló új pártok, függetlenül attól, hogy eleve erre a célra fölülről kialakított ál-képződmények-e vagy olyanokéi akik a valódi összefüggéseket föl nem ismerve elhiszik, hogy a rendszer demokratikusként nyilvántartott úton változatható, alapvetően, azaz a téenyeket tekintve, semmi másra nem jók, mint erre, azaza kaleidoszkóp megrázásával az érdeklődés fönntartására, a szavazásban való részvételére és ezzel a rendszer legitmációját megadva annak fönntatására. Ezért van az, hogy bárki bármire szavaz, maga ellen szavaz, még akkor is, ha a szavazatát egy újabban alakult képződményre adja. Annyira világos ez és az is, hogy nem egy olyan párt alakult, amelyikre nézve nyilvánvaló, hogy csak a pártpolitika iránti érdeklődés fönntartására találták ki, hogy bár nem szívesen mondom ezt konkrét információ híján olyanokra nézve akikről semmi közvetlenebb információm a dolgk természete folytán nem lehet, hogy nekem még az ártatlanabbnak tűnők is gyanúsak, hogy ilyen-olyan szálon valamiféle fölülről jött inspiráció vezetett a megalakulásukhoz. Most ezt a folyamatot játszatják el az országgal rendszeresen. Van annak bíztató jele, hogy a nép megúnta, hogy fölhasználják arra, amire elmondtam. A legbíztatóbb jel a Fidesz népszerűsűge olyankor, amikor a közismert problémák miatt minden ok megvolna egyébként arra, hogy a választók tömegesen elforduljanak tőle. Ezt nálunk különféle elemzők ezzel meg azzal racionalizálják, ugyanúgy ahogyan racionalizálták az MSZP 1994-es előretörését a kenyérnek a Kádár rendszer vége felé még olcsó árával. De ahogyan a Kibulizott elején elmondtam és amint az egyébként is köztudott: Magyarországon semmi sem az aminek mondják. Úgy látom a Fidesz maradó népszerűsége annak a jele, hogy a lakosság beleúnt abba, hogy csiki-csuki eszköze legyen, és bár odáig nem jutott még el a lassan formálódó közvélemény, hogy szavazatait mindenkitől mozgalomszerűen tudatosan visszatartsa, addig igen, hogy legalább a stabilitást választja a szakadatlan semmit sem hozó hisztéria helyett, amivel eddig értelmetlenül ide-oda szavazott – értelmezésemben a sárkány különböző fejei között mozogva. Azt lehetne gondolni, ennek (a mostani) fölül csak örülnek. Ez mégsincs így, mert ha az átlag ember ezt nem is ismeri föl, a hatalom csúcsán lévők megérzik a veszélyt ami abból rájuk nézve a küszöbönálló választásnál valamivel hosszabb távon hárul. Az a lakossság amelyik első lépésben még csak nem nagyon érdeklődik a valaki másra, mint a kormány pártjára szavazás iránt akkor is, amikor a kormány teljesítménye legalábbis kérdéses, könnyen eljuthat oda, hogy később egyáltalán nem megy el szavazni, hiszen minek? Ezért rendkívül érdekeltek abban, hogy új pártok megalakulására legalábbis indirekt bíztatással csatornázzák a kevesek érdeklődését akik még valamit tenni akaranak: olyan irányba ami – miközben őket magukat nem veszélyezteti – arra jó, hogy minél többen járulva az urnák elé bizonyítsák hitüket a rendszer demokratikus jellegében és ezzel elkötelezettségüket a fönntartása mellett.
Bereznay A. 2013.08.11 11:16:00
@Tyreo:

Egyebek között, mert addigra már nem lesz Magyarország. Nem osztom a képedet arról, hogy 23 év alatt a dolgok előrevittek volna.

Nekem is van kérdésem.

Miért ne kezdjünk bele egy eddig ki nem próbált olyan módszerbe ami rövid távon hozhat a demokrácia alapkövetelményét egyedül kielégítő eredményt?

De most már ez nem beszélgetés, hanem körbenforgás. Ezt és több egyebet, amivel újként előhozakodsz, már megbeszéltünk, és úgy teszed föl a már megvélaszolt kérdést, mintha nem olvastad volna a választ rá. Több lényeges ponton megkerülöd amit igyekeztem átadni. Nincs hajlandóságom körben járó ismételgetésre. Az ilyesmi soha nem párbeszéd, nem igazság/út keresése.

(Az utolsó pont amit látsz, valóban az)
"Herr Ludwig, van egy másik jól szervezett csoport is, amelynek Ön nyilvánvalóan a tagja: ez a seggfejek nemzetközi összeesküvése!" (Kabaré, 1972. Rendező: Bob Fosse) Tíz kicsi fehér kollégista megismerkedett egymással, és elhatározták, hogy kirabolnak egy országot. A…..
Bereznay A. 2013.08.06 14:58:48
Előzőleg levezettem, hogy Lencsés István miért buta. Időközben megtudtam, hogy már egy blog (lencsespityu.blog.hu) is foglalkozik a Lencsés-jelenséggel.  Lássuk tehát, miért jelentett engem fel Lencsés István. Aki nem anonim! Miután bebizonyítottam,…..
Bereznay A. 2013.08.05 17:43:16
@morgás joga mindenkit megillet:

Egyszerű. Valahol tárolnia kell a tényeket, amik neki – mint tudjuk – vannak. Ott csinál helyet nekik.
Kedves Barátaim!Megint az van, hogy értek én mindent. Én már csak ilyen megértő vagyok. Sokaknak nem tetszik, hogy az állampolgárság mellé szavazati jog jár a külországba szakított magyaroknak. Az sem tetszik sokaknak, hogy miközben az anyagi következményeket nem, vagy csak nagyon…..
Bereznay A. 2013.08.05 13:43:32
@timargabor:

Tévedsz. Az Egyesült Királyságban az ott tartozkódó ír állampolgárok például szavazhatnak.

Egyáltalán nem kivételes az olyan helzet sem, hogy etnikai alapon állampolgárok, de máshol élők, szavazhatnak valahol. Ez normális. Miközben a nyugati vilégban élők jogok kiterjesztését keresik, a Brendel féle magyar fasiszták máshol természetesen járó jogok megvonását szorgalmazzák.
A kérdés fel nem ismeréséből, hogy milyen lehet a konzervativizmus egy premodern politikai környezetben, fakad a jobboldali (nekem nacionalista baloldali) teoretikusok legtöbb szellemi problémája és identifikációs tévelygése idehaza. A politikai konzervativizmus modern eszmekör, a…..
Bereznay A. 2013.08.04 11:14:48
A Fidesz hatalomra kerülése után a KARD blog stábján belül az általánosan elfogadott gondolatmenet az volt, hogy Orbánék az ország devizahitel-kitettségének mihamarabbi felszámolására törekednek, ami elengedhetetlen követelménye lett volna a meghirdetett gazdaságpolitkai…..
Bereznay A. 2013.08.03 18:44:31
@maffiabaloldal az új mantra 2014re:

Aha. Szóval nyaral. Kösz. Bízok benne, hogy jól érzi magát.
Bereznay A. 2013.08.03 20:53:28
@Nemzetstratégia:

Miért, rutin. Eljátszotta Seres Mária is, meg mintha lett volna egyéb. Ha meggondolom, az LMP is úgy kezdte.
Bereznay A. 2013.08.03 22:04:49
@Nemzetstratégia:

Kizárólag az ellentmondás részére reagáltam. Hogy rutin.

Egyébként nekem az ilyen ügyek, ahogy vannak, úgy közömbösek. Ami keveset tudok Ángyánról az rokonszenves, de a legcsekélyebb esélyét sem látom annak, hogy bárki is, ő vagy más, valami új párt idításával a legeslegcsekélyebbet is javíthatna az ország sorsán. Az ilyen út nem járható, de már beszélni sincs kedvem róla. Erő/energia vesztegetés.
Nagy vihart kavart Romániában Tőkés László kijelentése a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen: Magyarország vállaljon "védhatalmi" státust Erdély felett, hasonlóan ahhoz, ahogy Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Számos román politikus és elemző bírálta Tőkés javaslatát,…..
Bereznay A. 2013.08.03 17:14:28
@timargabor:

A pasas teljességgel beteg, bigott Sztálinista, már világos. Ha ennyiben nem gonosz, akkor nem. Szerintem meg pontosan ennyiben az. Saját használatodra, ha izgat a kérdés, döntsd el, ahogy jónak találod.
Bereznay A. 2013.08.03 17:33:11
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Túl erős undort érzek a perverz megközelítésmódoddal szemben, ahhoz kedvem legyen veled érvelni, meg effélét. Azt sem keresem, hogy bárki más előtt bizonyítsam, van mivel visszautasítanom a valóság kiforgatásaidat. Nem hagyom magam így használni, provokációktól földühíteni stb. Ne haragudj, de inkább lemondok rólad.
Bereznay A. 2013.08.03 17:53:36
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Vicces vagy! Azt hangsúlyoztam, hogy NEM akarok tárgyalni veled. Ha a megszállókkal kellene, megoldandó kérdésekről, azt szívesen. Ideológiai megfelelésvágyból saját népe ellen agitálóval, nem.

Indoklást is kaptál, sok minden ellenére ember voltodra tekintettel. Érd be ennyivel.
A KARD A nemlétező demokrácia 2013.07.30 06:30:00
A demokrácia az egy fogalom. Igen, pont olyan sunyi fajta, amit a barkóbába minden hülye utál. (Személy? Nem. Tárgy? Nem. Ó... deszemétvagy...) Márpedig a fogalommal egy baj van, nem lehet megfogni, megenni, falra kenni, mert kvázi nincs. Ellenben jókat lehet róla fantáziálni,…..
Bereznay A. 2013.08.01 17:12:42
@Nemzetstratégia:

Na jó, van benne valami. Hogy csöndben maradjak: pl. az atlaszról is volt ott valami.
Bereznay A. 2013.08.01 17:22:48
@Nemzetstratégia:

És hadd ajánljak egy sajátot, ami talán érdekel. Ha hozzá tudsz férni a Magyar Nemzet 2011 november 12.-i szombati számához, ott is a Magazinhoz. Érthetetlenül, az interneten nincs kint.
Bereznay A. 2013.08.01 22:24:28
@Nemzetstratégia:

A szöveg (térkép is van) a Magyar Nemzet tulajdona, úgyhogy hiába írtam én, nem tehetek ilyet. Különben sem gondolom, hogy olyan sokakat érdekelhet. Azt viszont el tudom képzelni, hogy neked tetszeni fog.
Ha a népirtás szóba kerül, nekünk magyaroknak - és valószínűleg az európaiak nagy részének is - legelőször a náci Holokauszt jut eszünkbe. De mi a helyzet a világ többi részén, Afrikában, Ázsiában, esetleg Ausztráliában?A hivatalos meghatározás szerint népirtás lehet…..
Bereznay A. 2013.07.30 14:28:55
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @GERI87:

Szerintem nem érdektelen, amit a kérdéses könyv előszavában Adam Ulam (nem a könyv szerzője) ír (fordítom):

„Az a szükség motiválta Sztálin politikáját, hogy elvonja az összes rendelkezésre álló gabonát a városok etetésére és exportra, amivel szemben néhány millió paraszt élete érdektelennek ítéltetett, vagy, ahogyan a szerzőnk utal rá, szándékos kísérlet volt ez az ukrán nacionalizmus fölszámolására és ezzel a a Szovjetunióban az orosz uralom megszilárdítására? Emellett a föltevés mellett több más szerző is erősen érvel, akik közül távolról sem az összes ukrán.”

Ezek után – hadd ne fordítsam a többit, túl időigényes – maga is fölsorol jó pár olyan szempontot ami azt valószínűsíti, hogy az ukrán elleneség meghatározó tényeező lehetett abban ami történt.

Számomra meg eleve elfogadhatatlan Birkának az az megközelítése, hogy azzal próbálja hiteteleníteni a, mondjuk, csak föltevést, hogy az ukán irtás szempont volt az történtekben, hogy azt ukrán nacionalisták mondják csak Ez olyan mint amikor nácik visszautasítják egy akérmilyen komoly zsidó tudós minden bizonyítékát valamire nézve amivel nem értenek egyet, hogy hiszen csak egy zsidó mondta.

Így nem lehet érvelni, működni, hacsak az ember nem akar pimitíven komolytalan lenni. Egészen lehetségesnek tartom, hogy valaki ilyen vagy amolyan nacionalista és közben igazat mond arról ami a saját népére vonatkozik. Az, hogy nacioalista valaki nem jelenti egyben azt is, hogy csaló. És ha ukrán, természetes, hogy mind az érdeklődése, mind ismeretei tágabb erre nézve, mintha nem lenne az. Lehet vitakozni azzal amit valaki mond, de semmilyen nem a tárgyra csak személyére vonatkozó megbélyegzéssel nem lehet eleve hitelteleníteni, nem ha az ember tisztességes.
Bereznay A. 2013.07.30 14:40:54
@GERI87:

Kösz, de nekem ilyesmiről sokkal részletesebbjeim vannak. Különben sem mondanak sokat arról amire nézve Bircától kértem alátámasztást.

Nekem nagyon furcsán hangzik az az állítsa, hogy oroszok is hullottak volna a holodrom részeként. Talán, de sosem hallottam eddig ilyesmit, pedig olvastam róla dolgokat, komolyabbakat, mint a Wikipeadia, amivel szemben komoly fönntartsaim vannak (Ha látnád, persze, lehet, hogy látod, mi mindent lehet olvasni pl rólunk angolul! Tömény hülyeségeet írnak be különféle nem magyarok, nem is föltétlenül ellenségeseket, csak valótlanokat, és kint marad.) Hogy más sztálini tömeggyilkosságok érintettek oroszokat is arról semmi kétség, de, hogy ez a holodrom a körükben is történt volna, nekem meglepő hír. Szerintem hagyjuk rá a bizonyítást, hétha tanulunk valamit. Én kétlem, de hátha.
Bereznay A. 2013.07.30 15:43:03
@GERI87:

Pontosan. Ezt (a végét) próbáltam Bircával nem tudom miért sikertelenül beláttani. Teljes népeket vagoníroztak be.

A lista:

Volgai-német
Krími tatár
(fekete tengeri) Görög
Mesketiai
Karacsáj
Balkár
Ingus
Csecsen
Kalmük

Vittek el másokat is, de csak részüket.

Remélem nem ciki tőlem ezt linkelni:

mno.hu/migr_1834/kitelepites_ot_perc_mulva-354844
Fónagy János Vilmos 1942. július 11-én született Budapesten. Fónagy János a rendszerváltás előtt a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt 1985-ig. Fónagy János 1981-tól 1988-ig az Ózdi Kohászati Művek vezető jogtanácsosa volt. Fónagy János 1993-tól a Fidesz…..
Bereznay A. 2013.07.27 12:39:56
@kennyking:

Krassótól származó elég lényeges értesülésem szerint nem az lényeg nála, hogy fasza csávó volt.
Bereznay A. 2013.07.27 12:51:15
@kennyking:

Lényegileg egyetértek, de azt nem értem, hogy mire utalsz azzal, hogy „őket”, nem engedte volna az MSZMP az ellenzéki kerekasztalhoz. Az MSZMP-nek értelemszerűen nem volt köze ahhoz, hogy oda ki ment, vagy került. Ha viszont esetleg tévedésből írtál volna „ellenzéki”-t „nemzeti” helyett a kerekasztal kapcsán, azon meg Krassó eleve nem akart részt venni. A legnagyobb mértékben helytelenítette az ellenzék részéről, hogy abba belement.
Martoson magyar állami közpénzen, magyar és szlovák állampolgárok halálához vezető, fajvédő és antiszemita politikát propagáltak, a szomszédos népek ellen gyűlöletet szítottak. Nemhogy kihátrálna A Magyar Közösség Pártja (MKP) a Via Nova kompromittálódott arcai…..
Bereznay A. 2013.07.24 21:28:58
@bunk0:

Még az sem lenne baj, ha kizárólag magyar tökéletlenségeket ostorozna, ha amikor ostoroz, az mindig indokolt lenne. Az ilyen ostorozás hozzájárulás, nevelő, javító, szembesítő, építő. Most éppen elég jó százalákban indokolt amit mond.

Az utálatos nála – és nem ritkán – amikor magyarok ellen részrehajló, szándékosan provokatív, álosotorozó, mert kiforgatásokra, ferde beállításokra, rosszindulatúan szelektív magyar ellenes „megmutatásokra”, végsősoron hamisításokra építi a sejthetően önszórakoztató uszítmányait.

Összességében nem nevezném becsületesnek.
Ahogy sorjáznak a hírekben - persze nem az állami médiában - a beszámolók az újabb és újabb mutyikról, felvetődik a kérdés, hogy hogyan élik meg ezt a Fidesz támogatói? Nyilván nem egységesen. Egyesek mindent automatikusan elfogadnak, amit a párt és a kormány csinál, sőt meg…..
Bereznay A. 2013.07.22 21:39:49
@Ludovikás Levente:

Tudod, abból, hogy odavágsz nekem válaszul bizonyos tények említésére válaszként egy sértést, nem az derül ki, hogy téged a valóság érdekel. Csak annak minél veszettebbül gyűlölködő pártos értelmezése.

Komolyan azt hiszed, ez viszi előre a magyarság ügyét? Attól lesz jobb a helyzet, hogy eltorzult arccal, kivörösödve vered az asztalt? Biztos?

Átkozódásaid közepette rámutathatnál, én legalábbis megkérlek rá, egészen pontosan miben vettem én szerinted semmibe tényeket? Azzal hogy rájuk világítottam?

Merthogy részemről semmi vita arról, te tényekről beszéltél eredetileg, potosabban tényszerűen idéztél adatokat. Namost, rosszul esik neked, vagy sem, de az a helyzet, hogy én is. Semmivel sem kevésbé. Becstelen hazug vagy, ha az ellenkezőjét állítod.

A kérdés az értelmezése ezeknek az adatoknak. Te pusztán a mennyiségre figyelsz, igyekszel elkenni a mélyebb összefüggseket a jelentőségük tekintetében. Én úgy gondolom, az nem lényegtelen összefüggés, akkor is, ha nincs ínyedre, hogy ha minőségi szempontokra is figyelünk. Ha igen, az derül, ki, hogy nem valami jó helyen állunk. Mondjuk nem igazán nagy dicsőség – ha megengedsz egy párhuzam félét – bűnözők listáján az első helyen állni legkisebb bűnözőként, ha az ember zsebtolvajként kerül oda, miközben vannak a listán gyermekgyalázók és rablógyilkosok. Én nem lennék büszke arra, hgy mindössze zsebtolvaj vagyok. Lehet a listát amit idéztél, így nézni, meg úgy, de az biztos, hogy arra nem alkalmas, amire bizonyítékként Butus ellen használni próbáltad. Ez minden.
Bereznay A. 2013.07.23 13:14:01
Bereznay A. 2013.07.24 21:27:48
Két, egymásnak legalábbis a címükben ellentmondó, nagy vitát kiváltó írás jelent meg múlt héten nálunk, két blogtársunk tollából. Szavazzunk-e jövőre a Fideszre, vagy nem? A hosszú távú kérdés nem ez, hanem hogy ezt a választási törvénnyel bebetonozott…..
Bereznay A. 2013.07.02 21:40:38
@szuperkrumpli:

Nyilván. Ettől lesz jobb az életed. Ezért biztosan érdemes.
Bereznay A. 2013.07.02 22:13:15
@Husz_János_Puszita:

Így valahogy, igen.

Hadd tegyem közben hozzá, nem volt mód, 1990 után már nem, a tartalommal megtöltésre. Rákerült minden egy rossz sínre, ami logikusan csak lefelé vihet és a tapasztalat is ezt mutatja. Az emberek nem maguktól mentek át nagyjából hülyébe ha politikáról van szó. Módszeresen hülyítették meg őket, bombázták őket rossz szempontokkal, teljesen összezavarták őket. Majd mindenki zavarodott, ezen a ponton, vagy azon. Ezért mondom, hogy a rendszer eltüntetése nélkül semmit sem lehet rendesen megjavítani.
Bereznay A. 2013.07.03 11:51:36
@kisQtya:

Írtam erről eleget már a Kibulizott országban, de voltak követhető utalásaim itt is. Aki nem tud mást, mint a már többszörösen megválaszoltat valódi vagy tettetett értetlenséggel újra kérdezni, annak számára nincs mondanivalóm. Ugyanezt a kötekedés-trükköt játszotta el messze túl sokszor az emiatt nem kissé idegesítő légügyi f.
A magyar konzervatív tradíció nemzeti és keresztény. Mára azonban, negyed évszázaddal a rendszerváltás kezdete után, a legtöbbünk hite -- úgy érzékelem -- megrendült abban, hogy akár a nemzet, akár a kereszténység konzervatív-politikai értelmezése valaha is identitásképző…..
Bereznay A. 2013.07.01 13:23:33
A szerző vagy nem képes azonosítani, vagy széndéka nincs rá, hogy amiről itt beszél az mind, mind alkalmazhatatlan absztrakció. A fönnálló helyzetről ilyen megközelítésben lehet akármit elmélkedni, de annak aki javítani akar rajta, a legteljesebb mértékben útvesztés a dolgokat így megközelíteni.

Úgyhogy nem tudok jobbat, mint saját, a mostanival szemben lényegi posztjának szellemében aholis a magyarok tehetlenségét ostorozta, arra emlékeztetni, hogy úgy látszik nem jobb maga sem a Deákné vásznánál.

Nem eleve zsákutcás kényszer cselekvésre van szükség, a rendszert csak értelmetlen sőt biztos, hogy a jószándéktól függetlenül káros mert a mostani rendszert csapda helyzetben csak erősíteni tudó új párt alapítására és mélyen szántó elméletekre, hanem téradásra: a magyar nép demokratikus ösztöneinek.

Ha maradt még ebből egy kevés.

Szerintem igen, de az ilyesmi mint ez a poszt, csak a lebénítására jó.

A valóság az, hogy nagyon sajnálom, nincs más megoldás, mint annak a szellemében amit itt

www.kibulizottorszag.net

elmondtam öszefogni, és azt elérni, hogy olyan helyzet alaulhasson ki, ahol a dolgokat úgy lehesen újra kezdeni, ezúttal végre nem fölülről a nép helyett gondolkozva, hanem belső tartalékait fölszabadítva. Csak abból lehet jobb Magyarország, ha a dolgok alulról fölfelé épülhetnek. Azt kell elérni, hogy olyan helyzet alukjon ki, ahol erre esély van. Ennek most megközelíthető első döntő lépése a kollektív tudatos, mozgalomszerű nem szavazás.

(Nem viccekre szavazás, nem érvénytelen szavazás – ez mind csak érzelem kiélésekre, semmit sem eredményező odamondásra jó –, hanem tömeges öntudatos távolmaradás.)

Ne akarjon senki előre biztosítékot, hogy az mindenképpel eléri célját, utána majd minden jó lesz és ne akarjon egy előre koreografált utat sem, hiszen éppen ennek az elkerülése az egyetlen lehetséges kiút. Ha senki nem akarja ezt megérteni, ha mindenki inkább marad abban amiben szenved 23 éve mert az legalább biztos, ha nem vállal olyan kockázatot sem, ami legrosszabb estben is csak érzelmi vesztességgel járhat, mert neki hamis ígéret kell inkább, akkor csinálja, feküdjön tovább a maga választotta sárban. Ez is egy fajta szabadság.
Bereznay A. 2013.07.01 13:40:00
@egyetmondok:

Ugyanez volt előtte is. Nem a Fidesz hibája. Értelmetlen egyik-másikot játszani, ami nincs is. Egyek ők.
Bereznay A. 2013.07.01 14:11:01
@egyetmondok:

Jó, szavazz boldogan továbbra is magad ellen és élvzed, higy szevedsz Nem tudom mi céálból válaszoltál nekem, láthattd volna, hogy semmi értelme, annyira más fogalomkörben mozgunk, Ne tedd újból, ha megkérhetlek. (Nem neheztelek semmiért, unom.)
A Mandiner blogján Schmidt Mária esszében emlékezett meg Horn Gyula életéről. Ez az írás erre kíván reflektálni. A dőlt betűvel is jelzett idézetek ebből az esszéből származnak. Vajon Horn Gyula tényleg a magyar Talleyrand volt? Esetleg a nyugatos (bocsánat, zapadnyik) Kádár…..
Miért kell támogatni adott esetben a homoszexuális házasságot? Barátaim a korrespondancia hímes mezéjén -- és különösen testvéreim az Úrban -- aggódnak a konzervatív sráfomért a hajtókámon, mert üdvözöltem a Supreme Court döntését a gay marriage szövetségi…..
Bereznay A. 2013.06.30 13:38:48
@neoteny:

Itt kb. egyetértünk. Módosítva, hogy szerintem nem a jogi egyenlőségért vívott harcról van szó a pc-k részéről ez csak hivatkozási alap – mondhatnánk, racionalizálás – valami más kapcsán, akár a homoszekszualitásra gondolunk, akár egyebekre. (Az a más, ezekben eltérő. Közös csak az, hogy más. Hogy mi, arra most sem időm, sem kedvem éppen.)
Bereznay A. 2013.06.30 13:47:03
@Bereznay A.:

Viszont talán elfér egy saját találmányú (esküszöm!) vicc:

-Mit csinál két leszbikus egy fárasztó nap utáni este az ágyban?
Bereznay A. 2013.06.30 13:48:43
@Bereznay A.:

-Összecsiklik.
Már ha ezzel meglepek valakit... Nyílván az előző cikkre szeretnék reagálni, miszerint Magyarországon olyan határtalan a politikai választék tengere, mit tengere, világóceánja, hogy az egyszerű választó már beléfúl kínjában. Nem tudom, érdemes-e még ebben az országban…..
Bereznay A. 2013.06.29 15:11:01
@prognosys:

Kösz a nagyon normális válaszodért.

Persze, hogy az a probléma, hogy nem húznak egy irányba a népek. Éppen azon kellene dolgozni, hogy ez megtörténjen. Nem értem az erről lemondástól mi jót lehet várni.

Itt találod meg amiről szó volt:

www.kibulizottorszag.net
Bereznay A. 2013.06.29 20:31:07
@prognosys:

OK, kösz az összesért, és igyekszek majd odanézni.
Bereznay A. 2013.06.29 23:37:42
@prognosys:

Odanéztem. Közeláll egyes csak félig végiggondolt gondolataimhoz arról, hogy mit lehetne, azaz tetszik.
Magyarországon mindig is mókás dolog volt konzervatívnak lenni, és így van ez most is, mondhatjuk egyik szemem sír, a másik folyamatosan röhög, viszont ha három szemem volna, a harmadik már megüvegesedett volna az unalomtól. Természetesen a politikai konzervativizmusunk non plus…..
Bereznay A. 2013.06.29 17:19:48
@leponex:

Nem marhaság. Sok mindent lehet hozzátenni, esetleg módosítani rajta, de tisztességgel így elintézni, nem lehet.