Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lakol3

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Omar Sharif (1932-2015) emlékére. Művelt, de kissé furcsa angol tisztként a britek T.E. Lawrence-t küldik el Feisal herceghez az I. világháború alatt, hogy építsen ki kapcsolatot az arabokkal, akik aztán segíthetnek kicsit a török elleni háborúban az Antant erőinek. T.E. Lawrence…..
Sorozatunk első részében röviden összefoglaljuk, honnan is ered az egész, manapság is roppant divatos zombi kultusz! Hallott-e valaki például Lugosi Béla Fehér Zombijáról? Tudjuk-e ki volt az a Nzumbe? Láttuk a Holtak hajnalát? Végigvesszük a főbb mérföldköveket és…..
  Kire vagy irigy? Aki többet keres, mint te? Akinek van egy hatalmas, gyönyörű háza? Aki egy jól menő vállalkozást vezet? Vagy, akinek milliós megtakarításai vannak? Irigy vagy a szomszédra, mert azt látod, hogy már megint több napra elutazott a családdal külföldre?Irigy vagy az ismerősödre, aki…..
lakol3 2015.02.21 12:44:44
@storker: Egen. Ellenben én sem igazán otthon sikerültem. Ahol magas a munkanélküliség, ott az, aki helyzetben van, a te bőrödön fog gazdagodni. Ott, ahol alacsony, ott meg kevésbé. Sok gazdagot ismerek otthon, akik a kapcsolataik révén lettek gazdagok, de semmi egyéb, és olyan stílusban viselkednek azokal, akik a melót végzik, ami gusztustalan. Itt ( Németo. ) több olyat tudok, akik valóban a piacon építettek fel egy céget. Sőt, olyat is, aki milliomos ( euróban ), de minden reggel bemegy és keresgeti a bugokat a rendszerben, mert ehhez ért. És soha nem volt igazán bajom azzal, ahogyan kezeltek. Mert a tahózás itt nem divat...
Előadóként törölgetted már a homlokod miközben láttad, hogy mindenki az óráját nézi? Legközelebb másképp csinálnád? Mutatjuk, hogyan! Most következzen néhány egyszerű, de hasznos trükk egy klassz prezentáció megtartásához. Prezentáció alatt a szónak nem a…..
lakol3 2014.08.27 09:01:53
Tunézia és a tömegturizmus fogalma közé szeretünk egyenlőségjelet tenni, és ez sok tekintetben igaz is. A tengerparti szállodák sora, a turistákra éhes eladók a bazárokban, a charterjáratokkal érkező, és az all inclusive szállodákból ki se moccanó csoportok, a standard…..
lakol3 2014.04.29 11:11:32
A Tumblr nevű, különös és tanulságos echo chamber-ben a szokásos napi (hol jogos, hol fárasztóan önismétlő) Magyarország-ostorozásban rendszeresen előjön az a téma, hogy a magyarok mennyire nem beszélnek idegen nyelveket. Most is újra ezen megy a vita, ezúttal a Ténytár által…..
Mandiner blog Szíria: cui bono? 2013.09.04 14:01:00
„Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak.” (Lord Palmerston) Történt, hogy az első világháború vérzivataros harmadik évében, április 3-án egy vonat ékezett Szentpétervárra, a Finlandia pályaudvarra. A vonaton egy…..
lakol3 2013.09.05 09:09:17
@ikaljan: www.independent.co.uk/news/world/africa/special-report-we-all-thought-libya-had-moved-on--it-has-but-into-lawlessness-and-ruin-8797041.html

Ténleg knagy ott a stabilizáció. Ama 'militans' meg elég jelentős mértékben fundamentalista terrorcsoportokat jelent.
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
lakol3 2013.05.19 09:25:58
Hosszú komment lesz, mert a posztoló sokmindent jól leírt. Pár gondolat egy ITs szemszögéből - aki szintén német nyelvtudás nélkül került ki:
- Ellátás-bürokrácia: a németek szeretnek erről sokat panaszkodni. Kb. ua. mondják, mint otton mi, legalábbis a szavak szintjén. Ami fontos: az arányok. Itt én eddig azt tapasztaltam, hogy lehet, az ügyintéző a halál izéjére kíván, de végsősoron akkor is azért van ott, hogy az ügyedet intézze. És ez nagy megkönnyebbülés...
- Nyelv: németországban a multikulti nyelve a német. Az IT szektorban is. Ez azt jelenti, hogy hacsaknem valamiért angoltudással is kellesz - pl. ritka területen vagy otthon -, nehéz jó állást találni. Az otthoni munkatapasztalat pedig beugró, itt nem fogják az első körben nagyra értékelni. Ellenben ha kiderül, hogy tényleg tudod, amit állítasz, onnan sínen vagy. Azaz: lehet blöffölni, csak tudni kell, mit tudsz teljesíteni.
- Kereset: úgy 1400 EURból már ki lehet két embernek jönni, ha talál lakást és van munkája. E fölött minden már megspórolható, csak akarat kérdése.
- Lakás: először nehéz. Igazolni kell pl., hogy az előző helyen mindent rendesen fizettél. Ha nem volt korábban lakcímed-lakásbérleted bejelentve Németo.-ban, akkor a dolog döcögősebb. Ha nincsen munkaszerződésed, akkor meg ismerős nélkül nagyon. Ilyenkor kell keresni egy WGt ( lakóközösség ), és ott elkezdeni. Ez amúgy kezdetnek jó, a nyelvtanulásban is segít és olcsóbb. Ellenben nagyon résen kell lenni, mert gyorsan elkelnek a szobák.
- Válság: a németeknél nincs válság. Meg kell nézni a mutatóikat. ( Vagyis nem látom, hogy lenne... vagy jól titkolják. )
- Kilátások: akik arról írnak, hogy de ezt otthon is meg lehet így meg úgy - lószart. Ha van _bejelentett_ állásod, alapesetben normálisabb a hozzáállás.
Amennyiben sikerül kvalifikált szakmában elhelyezkedni egy nagyobb, nem startup cégnél, van mindig annyi időd, hogy fejlesszed magad, vagy hogy a cégen belül keressed azt, ami neked megfelelőbb. Vagyis megvan a lehetőséged arra, hogy fejlődj. Érdekes módon a cégnél lévő középvezetők kivétel nélkül jó és intelligens szakemberek. ( A HR minden cégnél a karbantartó alatt van - az utóbbi ugyanis ért valamihez, a HRes meg szükséges rossz rendszerint. )
- Ráadásul az érezhető, hogy tudod, miért fizetsz adót és tb-t. Egyszerűen el kell menni egy fogorvoshoz, meg kell nézni a tömegközlekedést - Berlinben elképesztően jó -, egy kicsit tudni, hogy a rendőrök hogyan és milyen háttérrel dolgoznak ( közbiztonság ) és tudni összehasonlítani azzal, ami otthon megy.
Ha csak ezt nézem, akkor ha ugyanazt csinálod itt, mint otthon, már megérte.
- Mentalitás: ált. mindenki udvarias és közvetlen. Itt ez a stílus, nem neked szól. Amúgy sokkal nehezebb tőlük azokat a 'keresztbesegítéses' kis együttműködéseket kicsikarni, ami otthon természetes. Nem bírják a harsány viselkedést, két ember között a baráti fizikai távolság az, ami otthon két idegen között: vagyis ne lépj túl közel hozzá, mert diszkomfortot okozol (proxémia). Nem véletlen, hogy az itteni keleti-déli (ukrán, orosz, román, görög ) kollégáimmal alakult ki elsősorban egy jó személyes kapcsolatom. Az ember eleinte figyeljen, ha valami ötlete van, nagyon visszafogottan, de nagyon pontosan levezetve adja elő. És ha nem megy át, akkor tovább kell lépni. Ugyanis a németek elég rugalmatlanok és konformisták, nem szeretik a változásokat, olykor egyszerűen be kell bizonyítanod azt, ami számodra egyértelmű. Vsz. ebből fakad, hogy a németek stressztűrése általában a miénk alatt van.
Vagyis: ha óvatos vagy - végülis egy idegen kultúra -, pontos - és hogy pontos legyél, megkapod az idő és eszközbeli hátteret -, és van valami alapvető pszichológiai ismereted a gyakorlati életből, elég jók az esélyeid. Az utóbbihoz csak még egy komment: én itt értettem meg, hogy azok a managerpszichológiai, csapatépítő és konfliktuskezelési elképzelések, amikre otthon némi mosollyal nézünk, valóban működnek - itt. És ha az ember okos, rájöhet, hogy az ettől való függetlenség nagy előny is lehet. Ettől még persze meg kell tanulni az itteni viselkedési normákat - és ebben én is elkövettem jópár hibát.
- A keletebbi részen még mindig pozitívan állnak hozzánk - köszönhetően, hogy pl. a Balaton találkapontvolt a keleti és a nyugati németek között, a kaput meg mi nyitottuk meg először. Ez annyit jelent, hogy nem arctalan - valami lengyel, orosz, keleti - idegen vagy, sok németnek van erre DDR története, etc. Ez némi pszichológiai előny a többi idegennel szemben. Nem lesznek kedvesebbek, csak nem lesznek elutasítóbbak a lelkük mélyén.
...
- AOK: én az AOK Nordosttal elégedett vagyok, egy berlini, nagyon régi és régóta itt élő ismerősöm ajánlotta, aki náluk van sok éve. Drágább a többinél indulásnál, ellenben a korral - rizikófaktor - haladva nem növekszik úgy, mint egy sor, alacsony indulóösszegű biztosítás, ami a fiatalokat csábítja.