Regisztráció Blogot indítok
Adatok
neet

0 bejegyzést írt és 1764 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hónap híján két éve láthattátok a 'Színes mindennapok' sorozat utolsó részét. 1972-nél hagytuk abba az MTI Fotóarchívumának színes fotóiból álló válogatást, de örömmel jelentem hogy folytatjuk, hiszen a szocialista Magyarországnak még 17 év adatott a történelem színpadán. Így ma 1973-ból…..
Kedves olvasók! A kommentekben többen is kérdeztétek, az elmúlt két hétben miért nem került ki új poszt. Ennek az az oka, hogy a vírushelyzet kirántotta az eddig biztos talajt a lábunk alól, és egyik pillanatról a másikra kétségessé vált a blog jövője. 15 év nagyon sok idő, és sok munkánk van a…..
Jó régen már láthattatok egy összeállítást érdekes automatákról a blogon, abban rengeteg furcsa elárusító készüléket nézhettetek meg a világ minden tájáról. Most itt az idő hogy megnézzük milyen automatákkal találkozhattunk a szocialista Magyarországon. Ehhez az MTI Fotóarchívumát hívtam…..
E rovatban az oktatási kormányzatról tűnődtem. Nem abban láttam a tragikai vétségét, hogy elhanyagolta a számítógépeket, hanem hogy rájuk építette. Több olvasó légből kapottnak vélte az iskolai számítógépek 300 ezres számát. Pedig Hajnal Gabriella, a KLIK (Klebelsberg Központ) elnöke a…..
neet 2020.04.06 18:21:32
Akartok egy tanártól olvasni, tök szubjektívet? :)

Bp-i suli, kb 300 gyerek (ebből kb 60-at tanítok, alsóst, felsőst egyaránt)
Az online órákra teljesen változó, hányan jelentkeznek be: van olyan csoportom, hogy mindenki, alig várják, igényelnék a többet, és van ahol épp csak 2-3 gyerek.
A rendesek, okosak rendre iparkodnak, most is rendesek, iparkodnak. Ahol a szülők máskor is elkapják a gyerek grabancát, ott most is.
Aki máskor is rendesen készül, az most is igyekszik.
Aki link, lógós, 2-es, 3-as, az most is erre játszik.
Ahol sok a tesó, ott vagy felváltva ülnek a géphez, vagy máshogy megoldják. Ha akarják.

Kötelezővé nem teszem ezeket az online órákat, sőt, ha késve adja le a házit, azzal se tudok mit kezdeni, max tolerálni. Ezer oka lehet.
Ha anyu írja meg a leckét, azzal sem tudok mit kezdeni.

Az én itthoni "nagy" gépem sokéves, használt, 20K volt anno. Mindent is tud. Ja, streamelni, torrentezni, cségózni nem szoktam, de office, képszerkesztő, videó konvertáló, szükséges net stb hasít.
Összes gyerekemnek van saját gépe (mert anya is vagyok, nem csak tanár), ugyan mind szakadék, erre mind jó. Kihűlt hamburgert nem kapnék értük, google classroom, learningapps, stb teljesen rendben van velük.

Jegyek? Már március 13-án volt annyi jegyük, hogy bárkit lezárhatnék ez alapján. Sőt, ahogy hallom rutinosabb kollegáktól, szept 3-án le lehetne mindenkit zárni (jó, ez kissé sarkított, de van benne valami)

Lesz jegy. Bukás nem annyira. Kimagyarázható. Febr-ig 1.0-ra állt? Dejszen március-áprilisban tuti javított volna! Szóval bukás nem lesz. Ha beadja a beadandókat, ha részt vesz az élő órákon, ha az ember látja, h van akarat, átmegy. Ha 2 jegy között áll, a jobbat kapja. Épp nem tanítok olyat, akinek húsbavágó lenne a most évvégi jegy. Őszintén, kit érdekel 6.-ban mit kaptál mondjuk töriből?

Nem tudom, másokkal mi lesz. Mi szerencsés helyzetben vagyunk. Jó suli, jó környék, viszonylag értelmes családok viszonylag értelmes gyerekei. A sajátjaim is értelmesek. ;-)
Ezt ki kell bekkelni. Majd ősszel megtanítjuk ezt az anyagot.
neet 2020.04.06 18:33:45
@HaCS: Ez teljesen így van! Anyu remekül lájkol fészen, de egy emailhez egy csatolmányt már nem feltétlen tud biggyeszteni. A gyerek tanára pedig mindenki címét mutatva küld választ mindenkinek, mert a titkos másolat sincs meg. Győzd meg őket.
Nehéz ez így.
neet 2020.04.06 20:47:27
@moszkvicssluszkulcs: akinek márc.ra lett 13 db egyese és semmi más, az nem kérdés sztem
azokat sem szoktam érteni, akik az utolsó 2 hétben próbálnak javítani
könyörgöm, az iskolaév és a jegyek 9-9.5 hónapra szólnak, nem 2 hétre?!

hacsak nem kapunk külön felszólítást, amihez igazodni klell, én a márc.közepi állapotot veszem alapul az év végi jegyhez, az azután jövő aktivitás pedig lendíthet felfelé
kb ennyi
el kell tudni engedni dolgokat
újratervezés
@DeMarco: igen, igazad van, pontosan.
  Felvásárlási láz, liszt, cukor, üres polcok., megnyugtató hivatalos nyilatkozatok -- "az ellátás megoldott, átmeneti hiányok előfordulhatnak" -- igazából szinte papírforma, ami egy-egy áruhiánnyal fenyegető válság hatására bárhol a világban lejátszódik. Előbb a túlóvatos mindigaggódókban indul…..
Amikor kötelező volt a Konzum vagy zselés szaloncukor, az óriás izzós égősor, az illatosított csillagszóró és a műfenyő...
Jó pár éve már, hogy a kormány átalakította a hazai cafetériarendszert, és az Üdülési csekket társaival, a különböző utalványokkal ki-, a Széchényi Pihenőkártyát vagyis SZÉP-kártyát pedig bevezette. Aki kap ilyet a munkáltatójától, az tudja hogy működik, a többieknek mondjuk: az éves juttatás 3 féle…..
neet 2019.11.02 11:34:50
@Pár dollárral többért: osztom a véleményt. Csomó dolgot lehet netről venni, de a cipő pl pont nem ilyen. Nem hinném, h túl speckó lenne a lábam, se lúdtalp, se semmi extra flanc, de az egyik egy icipicit erősebb, így aztán ami a jobbra jó, simán lehet, h a balon szorít, akármi van írva a dobozra. És lehet, h a kék nagy, de ugyanaz a márka, ugyanaz a fazon, ugyanaz a méret barnában éppen jó. Tehát még az se segít, h elmegyek a boltba, felpróbálom, kiválasztom a tutit, és valami webshopból berendelem olcsóbban.
1 odavissza küldésnél már buktam mind a kényelmet (postára? inkább a halál), mind a költségkímélést.
Egyes számítások szerint 2050-re évente mintegy 110 millió tonna elektronikai hulladék keletkezhet, a hulladékok ezen válfajáról azonban mégis viszonylag kevés szó esik, pedig az e-hulladék mennyisége jelentős mértékben növekszik. Annak ellenére pedig, hogy ideális alapanyag az újrafeldolgozásra,…..
neet 2019.10.26 18:21:05
témábavágó videó:

www.youtube.com/watch?v=sW_7i6T_H78

még ha nem is 100%-ban igaz, a fele is sok.

Ha csak egy fiatal felhagy a félévente új mobil kell mert csak hozzáállásal, már jó.
„Miért pofázol?!” „Azt a k…rva anyádat!”, „Szét…szlak!”, „Adjál már neki!” – ilyen és ehhez hasonló szavakat hallhatunk egy kocsmai ökölpárbajban vagy egy brutális tömegverekedésen. Ezen a héten nem részeg, hőzöngő vandálok hallatták ezeket a trágár szavakat, hanem egy budapesti szakközépiskola…..
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
neet 2019.07.24 09:47:32
Rengeteg mindenhez tudnék hozzászólni, tanár vagyok, de voltam versenyszférában is, elég sok mindent kipróbáltam, kb amit dobott az élet. Mindent lehet jól/lelkesen és szrul/nemtörődöm módon is csinálni. Elnézve a kollegákat, mindenre van példa. Direkt nem magamról írok, talán csak a lényegest: szeretnek a diákok és én is bírom őket, az órákra igyekszem tisztességesen készülni, de vannak nálam csilliószor lelkiismeretesebb tanárok is. (Lehet, h ők a ped.-ok? :) )

Ha jól tudom, évi 40-42 nap az alap itt, ami VALÓBAN A DUPLÁJA a normál munkásokénak, ez nem vita kérdés. (Nekem a 3 gyerek miatt van még évi +7 napom, úgyhogy közel 50 napnál járok. Zsírkirály.) Amíg kicsik a gyerekek, nem is tervezek mást, nem tudnám megoldani a délutánokat, szüneteket.

A sok állás, sétálás kicsinál. Nem, nem szalag, és nem kőművesség (apa mellett volt részem abban is, nő létemre), nem is a bánya, de mégis kicsinál. Amikor egész délelőtt 5 percre nem tudsz leülni. A reggelit (szendvics, amit itthonról viszek) több részletben kb délre tudom megenni, így a beach body rendszerint októberre lesz meg. ;-)

A sok köcsög gyerek kicsinál. Bocs, ha durván fogalmazok, de a gyerekek 80-90 %-ával otthon senki se foglalkozik (eleget, tartalmasat). Az elsősök nem ismerik Csipkerózsikát, az érettségizők nem tudnak alapvető dolgokat. Az insta nagyon megy, de egy vírusirtás vagy egy 8 címre küldendő, csatolmánnyal ellátott email megírása már fejtörést okoz. Vagy hogy amikor belépek az ajtón (késve), köszönök, és halkan, a küszöb alatt csúszok a helyemre, nem hangosan lepacsizva a fél osztállyal.

Egyfolytában a toppon kell lenni agyilag. A kicsik miatt azért, mert kicsik, és még figyelnek és érdeklődnek, a nagyok miatt azért, mert már semmi nem érdekli őket, és azt figyelik, mibe köthetnek bele. A tinik ugye jobban tudnak mindent is. :)

Ha a szülők rendesen megnevelnék őket, sokkal kevesebb ped. hagyná el a pályát.

Nem is tudom, h a nettó 300 vagy a rendes körülmények kellenének jobban a fajtámnak. Amikor magamnak veszem a munkaeszközt (piros toll, fénymásoló papír alap, de az itthoni nyomtató, a laptop, kivetítő, hosszabbító, na ezek már a combosabb tételek, de ha hatékony akarok lenni, megveszem.)

Ha már összehasonlítunk: Melyik munkahelyre viszed a saját nyomtatódat? Hol takarítod ki az irodád, mert az állami taksinéni slendrián? Hol fested ki a falakat a vakációd alatt? Hova varrod te a függönyt, mert a főnök nem ad rá?

A mostani sulimban 50 év az átlag életkor, zömmel nők. 10 év múlva a gárda 2/3-a nyugdíjba megy. Igen, ki vannak égve. 20-30 éve még rendesebb szülők rendesebb gyerekeit tanították.

Csapongok.

A jó oldalt is kiemelném, és most nem a szünetekre meg a ped.napi csokikra kiélezve: a gyerekek ezerszer jobb fejek a felnőtteknél. Amikor látod bennük az elültetett magot kikelni. Amikor az AHA élmény átüt. Amikor felderül az arcuk. Amikor megnevetteted őket. Amikor átölelnek a folyosón és alig várják, h újra menj hozzájuk. Amikor a nagyok elismerően füttyentenek, vagy rávilágítasz valami összefüggésre vagy eljuttatod őket nyelvvizsgáig, és osztozol az örömükben. Amikor együtt kocsmázol velük. Vagy amikor a közértben felismernek hatalmas vigyorral az arcukon. Amikor megjelenik valami, amit tőled tanultak és hasznosnak/szépnek/jónak tűnik. Hogy hozzátettél valamit az egészhez, és már nem múlsz el nyomtalanul. Amikor elmesélik szerelmi bánatukat. Amikor hoznak egy képeslapot Dubajból. Amikor együtt főztök az oszt.kir.-on. Amikor a szülők igazán hálásak. Ezekért a pillanatokért megéri. És összességében irtó vicces szituk halmaza. Én rengeteget nevetek, élvezem. Jelzem, a normálisabb diákok is.

Sajnos nagyon sok a szr tanár, aki egyszerűen nem odavaló. Több a rossz, mint a jó, nagyságrendekkel. Akik miatt az a megítélés, ami. Ez is tény. Nem csapongok tovább, bár a mondandóm felét se írtam le.

Az menjen tanárnak, aki ezzel akar foglalkozni. És csinálja tisztességgel. És ne nyígjon aztán. És persze több pénzt, ingyen sört. XD
neet 2019.07.24 12:17:57
@moszkvicssluszkulcs: áh, csak annyira ráérnek ezek a lumpenek, meg nem tudnak mit kezdeni magukkal 3 hónapig, kínjukban írogatnak. ;-)))
Ma délután (04.26) a diákok tüntetést tartottak a Kossuth-téren, amelynek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a diákoknak milyen követelményekkel lesz lehetősége jövő évtől felsőoktatási tanulmányokat folytatni. A követelmények nem egy bonyolult rendszert rajzolnak…..
Egészen szokatlan ügyet dobott ki mára a Homár postaládája, aminek kapcsán megtudhatjuk, hogy tényleg létezik örökrózsa, nem csak a minden családban létező Karcsi bácsi viccel ezzel minden egyes alkalommal a mama nippes vitrinjében kiállított porcelánrózsa-gyűjteményre bökve.…..
Egy bloggertársam írt egy cikket, még júniusban, de azóta is kering a neten. A cikk címe "Egy elrontott generáció". A cikkben szó esik a fiatalok moráljáról, és arról hogy ezek a mai fiatalok milyen lusták, nem akarnak dolgozni, tanulni, nem vállalják a következményeket a tetteikért, és még…..
neet 2018.07.22 15:12:58
@tamarisk: fel van mentve. Nem osztályozható. Nem kell jegyet kapnia. Nem kell beszámolnia. Nem ír házit, nem ír dogát, csak vegetál. Az órán részt kell vennie, de aki nem kap jegyet, azt nehéz motiválni. Lécci adj tanácsot egy ilyen kaksi tanárnak, mint én, mivel kössem le.
És nem, nem tudok és nem is vagyok hajlandó okostelókkal versenyezni sima lúzer júzerként. Nem erre képeztek ki, h legyőzzem a terminátort. Pedig én is adok azonnali visszajelzést, a legkisebb jót is jutalmazom, buksit simizek vagy hátrébb lépek, ha az kell, mert olyan a gyerek. (Pl auti, aki nem bírja a közeledést.) Nulla EQ? Jó sokat levettél a pár soromból. Olyan diákok is hozzám jönnek mesélni/kérdezni, akiket nem is tanítok. Ezt nem szoktam elmesélni, mert önvállveregetésnek tűnne, na meg nem is ez a téma most itt.
Hogy mennyi ICT eszközt használok és milyen rendszerességgel, mennyi a frontális, mennyi a csapat-, stb munka, azt megint nem tudod, de hidd el, van elég. És ez nem abból áll, h kivetítőn nézzük a szabályokat.
Van egy ingerküszöb, amit már nem lehet megugrani. Az sk készített videó is max 2x köti le a fenti pistikéket. Harmadjára már fel se néznek. EZ van. Nem az én dolgom nem elővenni a telefont és odafigyelni a tanárra, az osztálytársra, aki szintén több órát beletett egy prezibe, majd 3-an hallgatják órán. Szted ha 15 éves vagy, és választhatsz: van egy kötelező óra, ami épp nem érdekel, bár lehet, h egyszer hasznos lesz, és van egy ugribugri, csillivilli játék, ami pont a butus lusta fejedre lett írva, ami egyből jutalmaz, nagy didiket mutat, gratulál, pittyeg, tudomisén, ami ma épp menő, melyiket választod? Egy cségóval hogyan versenyezzen a múlt idő vagy a soros kapcsolás vagy a Walesi bárdok?
Sztem nem versenyezni kéne, h ki az ügyesebb, a tanár a maga kis anyagával, módszereivel, vagy a telefon, hanem amikor munka van, akkor munka van, és a gyereknek eszébe se jusson játszani. Te mikor voltál gyerek? Én a 80as években. Ha bevittük a moncsicsit, és órán előkerült, tancinéni elvette és év végén anyunak adta vissza. (Nem az enyémet, én nem vittem be, mindig is szabálykövető voltam.) Most hogy veszed el a 100ezres-félmillás telókat a gyerekektől? Sehogy. Ez a tarts olyan érdekes órát, h ne vegye elő, ez megint olyan demagóg. Nem, nem tudsz olyan érdekes lenni, de sztem nem is kell. Elég, ha elég érdekes vagy, és jól leadod az anyagot, megmozgatod a gyereket, elindítasz benne vmit, mondjuk a vágyat, az érdeklődést, h ezt elolvassa otthon is. Van, akinél ez sikerül. Van, akinél nem. És van gyerek, aki egy tanár órájára se figyel oda, ott biztos mind a 10-15 tanár egy pöcs. Miközben tök ugyanezek a tanárok más gyerek szemében tökjófejek, hozzáértők, szinte felnéznek rájuk.
MInt mondtam, az arányokkal van a baj. Hogy kb 10 százalék az, akivel érdemes bármit kezdeni. Egy fél osztályban (csoportbontás!) ez másfél gyereket jelent. Elkeserítő.
neet 2018.07.22 20:44:57
@nonolet: :) Nevetni fgosz, de amúgy vannak ilyen próbálkozások.
Továbbképzésről továbbképzésre járunk, ahol manapság már elég sűrűn az a téma, hogy hogyan lehetne a gyerekeknek még jobb hangulatot teremteni, hogyan érezzék még jobban magukat az órán, hogyan legyen még könnyebb számukra. Ami alapvetően nem is lenne baj (én egyértelműen a jó hangulatú, sokat nevetős, kellemes atmoszférájú órákat szeretem), de megint átestünk a paci túlsó oldalára: lassan már szórakozó hellyé kell tenni a sulit, h a gyerek bejöjjön. Na, itt kéne megintcsak megálljt mondani, mert azért ez még mindig egy munkahely a gyereknek, egy olyan hely, ahol tanulni kell, dolgozni kell, ha tetszik, ha nem. Nem cirkusz, hanem iskola.
Hány felnőtt élvezi reggeltől estig a munkahelyét? A főnök szavain folyton csüggünk, mert oly érdekes? Minden míting, minden megbeszélés, értekezlet, stb annyira színes-szagos-csillogó, h haza se akarunk menni, hát nem?
Sztem kb 10 éves korra kellene megtanulni, h a nemszeretem munkát is el kell végezni, és ha valaki segít nekem, pl a tanár magyaráz, akkor odafigyelek, és nem játszom, nem csetelek. Legyen az csillivilli érdekes tanár, vagy tök uncsi, vagy az arany középszer. Odafigyelek, mert azért vagyok ott.
A tanár meg legyen partner, ha kell, írjon vagy alkalmazzon appokat, meg ami a gyereket érdekli, hiszen miatta van ott. De ez megint egy sokadik téma.
neet 2018.07.25 10:22:34
@nonolet: Tessék? Ez nekem jött? Nem értem, vagy te nem értesz vmit. Mi az az elvárás(om), amit nem tűrsz el? Hogy ha neked magyaráznak, oda kell (illik) rá figyelni? Hogy ha valaki beszél hozzád, nem a telódat nyomkodod? Ez túl nagy elvárás? Hogy a tanár próbál szinte mindenben a kedvedre tenni, te meg tojsz rá, mert az adott tárgy épp nem érdekel?
Rassisztafasisztaúrhatnám? Asszem itt hagytam abba a beszélgetést. :(
"Számlát nem kaptunk róla, mondván, majd még erre járnak, majd akkor. Mi Pakson lakunk, a cég a Pilis környékén."  Na, ebből már lehet tippelni, jártak-e a cég szakijai olvasónk háza felé az elmúlt 2 évben. Ami talán nem is lenne akkora probléma, ha az általuk beszerelt kapu…..
neet 2018.07.24 13:02:17
@KaTe: "- kedves férj vesz festéket, meg kölcsönkér egy csiszológépet valamelyik barkácsbuzi haverjától és megcsinálja magának"
sírok XDXDXD
de szó szerint így megy ez! vagyis így lenne a normális
neet 2018.07.24 13:03:33
@Terézágyú: lehet, h alapból egy szétázott, belülről már rohadó anyagot használtak, amúgy elképzelni nem tudom!
cserépléctörés sípcsonttal... bocsi, eláztak a lécek... :D
Gábor ügye első, második és sokadik ránézésre is tiszta sornak tűnik: elköltött a bankszámlájáról olyan pénzt, ami a banké volt, az meg kéri vissza. Nyilván. És még nyilvánabb, hogy itt a jóhiszeműen költöttem el valószínűleg nem lesz túl sikeres védekezés. De mit…..
Hogy van-e élet a halál után, azt nem tudjuk, de hogy a Homár elmúlt időben produkált tetszhalottsága csak átmeneti állapot, az biztos. Sajnos az élet kicsit átrendezte a prioritásokat és a lehetőségeket, sőt, ez még 1-2 hétig így is marad, de aztán búcsút intünk a hektikus frissülésnek, és…..
neet 2018.04.19 17:28:38
Az Elittárs.hu-t üzemeltető Affinitas GmbH "2008-as alapítása óta segíti a komoly kapcsolatra vágyó egyedülállók társkeresését." A tavalyelőtt arculatváltáson átesett cég az elmút 10 évben többször szerepelt a Homáron. Volt, aki lakonikus, volt aki vulgáris levélben számolt be a vele történtekről,…..
neet 2018.01.28 19:15:36
@Cpt. Flint: 2 hónap alatt eliten életed párja? Te vagy a reklám helye? Mindenesetre gratula, hosszú és eredményes életet! :)
2050-re a feltételezések szerint több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Némelyik vizi élőlény már most próbál igazodni az új trendhez: a kutatók meglepődve tapasztalják, hogy egyes fajok egyenesen rákaptak a műanyagra, ami aztán a szupermarketeken keresztül a mi tányérjainkban landol...