Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kiss István Béla

5 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Önkény, önkény és újra csak önkény! Egy nagy német drámaíró azt állította egyszer, hogy aki könyveket éget, az nemsokára embereket fog. Ennek analógiájára nyugodtan mondhatjuk: aki önkényesen minősít, aki végletes elfogultságról, hazabeszélésről tesz…..
  Nagy érdeklődés kíséri a Magyar Idők olvasói körében, de általában a nemzeti-konzervatív értékeket képviselő, preferáló kormány hívei között is Szakács Árpád Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatát, amelynek immár 18. része jelent meg a lap november…..
Posztelvtárskáink, „ne kergessünk légvárakat!”     Ha valakinek még kétsége volna afelől, hogy a posztkommunista mentalitás nem sokat változott a kommunistához képest: ahhoz képest, amikor Hegedűs András elvtárs 1956. október 23-án behívta a szovjet csapatokat a…..
Kedves barátomtól, Sinka István és más népi írók életművének fáradhatatlan kutatójától hallottam, hogy a teljes Sinka életmű megjelentetésének milyen meglepő akadálya van. Az örökösök részéről, noha jogos anyagi igényeik kielégítésére megvan a fedezet, olyan szempont merült fel, hogy Sinka összes…..
Kiss Judit Ágnes naplova Bénultan 2018.04.24 21:54:24
A választási eredmény óta nem jutok szóhoz. Bénultan figyelem az eseményeket. Kétségtelen, hogy csalás történt. Nem biztos, hogy a választás napján is. (Bár Magyarországon történt már ilyen. Ahogy gyanús minden hirtelen öngyilkosság vagy baleset, aminek köze lehet a politikához. Zrínyi Miklós…..
  Többen rámutattak már arra a kormánypárti sajtóban (legtöbbször talán Bogár László), hogy a magukat baloldalinak nevező (poszt) kommunisták és (neo)liberálisok részéről egy nyelvi-kulturális hadviselés is folyik a politikai ellenféllel szemben. Több eszköze is van ennek: azon fogalmak…..
Amiért évtizedeken át hiába harcoltak önkormányzatok és civil szervezetek, azt a világ egyik legbefolyásosabb óriáscége önhatalmúlag megcsinálta. Nem azért, mert annyira érzékenyek lennének a nemzeti kisebbségek jogaira, hanem mert – szemben a környező országok vezető…..
"Az irodalom az mező, amin minden ökör azt hiszi, hogy legelhet" - mondta mindig anya, pedig csak tanította, alkotóként nem művelte. Mert nem mérhető se centivel, se stopperrel, kísérleti úton meg nem ismételhető, tárgyi bizonyítékok és tanúk hiányában jogerős ítélet róla…..
Kiss István Béla 2014.12.12 17:52:11
@perczel annamária: Kedves Perczel Annamária, nagyon tetszik, amit írt, az meg különösen, hogy szeret verseket tanulni, mert azt hiszem, egyre kevesebben vagyunk ilyenek. Én ugyan nem vagyok magyar szakos, csak orosz-németes, de már én is nyugdíjas vagyok,. Azt hittem, több időm lesz verset tanulni (tudtam biztos vagy ezret), de már a memóriám sem a régi. Arra emlékszem jobban, természetesen, amit gyermek- és ifjúkorban tanultam. (Persze, a lányon versei közül azért tudok egy párat.)
Először is leszögezném: nem vagyok blogger. Legfeljebb egy grafomán szépíró. Végképp nem akarok se politikai, se pedagógiai témájú blogot írni. Csak éppen kezdődik a tanév, és nekem kiújul tőle a Tourette-szindrómám. Remélem, ha kipufogom magam, nem csapódik le semmi a…..
Kiss István Béla 2013.11.30 14:13:16
A Bucsulevel ertekrendeje szamomra is teljes egeszeben vallalhato. Csak azt nem ertem, hogyha valaki ennyi mindent köszönhet (es meg is köszön) a hazajanak, akkor miert merül föl benne, hogy otthagyja? (Talan üldözik?)Különösen, amikor nemregiben meg ugyanebben a folyoiratban teljesen maskepp nyilatkozott ugyanerröl a temarol.
Ehhez kepest reszletkerdesek,amikkel nem ertek egyet. Ez a nemzedeki különbsegböl (is) adodik. Hogy a bebetonozott Kadar rendszer tölünk omlott volna össze, azt ketlem. Elöször en is ugy gondoltam, hogy nagyobb szerepünk volt benne. Ma mar pontosan latom (söt, viszonylag hamar belattam), hogy mennyire nem igy van. Nem is tudom, talan jo, hogy masok, föleg a fiatalabbak, maskepp latjak? Nem biztos, hogy ez jo. Kinek kellenek a hamis illuziok? Leginkabb annak, aki masok hamis illuzioibol el.
Ados vagy tovabba azzal, hogy konkretizald: mely dolgok orvosolhatok hallgatassal. Elhallgatssal.A naci es a kommunista bünok peldaul szerintem nem ilyenek. Lehet, hogy vannak, akik egyikröl sem szeretnek beszelni, vannak akik mindkettö kibeszeleset fontosnak tartjak. En -tööbedmagammal- az utobbiakhioz tartozom.
Vannak, akik csak az egyikröl, vannak, akik csak a masikrol szeretnek beszelni.Mindkettöt elitelem. Ugyanakkor tenykerdes szamomra, hogy az egyikrol tobbet beszeltünk is beszelünk, mint a masikrol. Az ok erthetö, a kevesbe regen tortent tragikus esemenyek felelosei meg elnek, es hatalmuk is van. De egyedül keptelenek volnanak megvalositani ezt a kettös mercevel merest.
A közösen vallalt ertekrend jegyeben en sem itelhetem el azt, aki szerintem szintevesztö. Lehet, hogy a Szerzövel mindketten szintevesztönek tartjuk a masikat. Nem iteljük el egymast, de ezzel azert elöbb vagy utobb megiscsak kell valamit kezdenünk, nem? Es pedig idehaza. A Csonka (megcsonkitott) Magyarorzsag hatarai között.
Kiss Judit Ágnes naplova Elveszett 2012.11.30 13:47:13
Jó, jó, igen, tényleg igaz, hogy elvesztettem a blog.hu-hoz tartozó jelszavam, de még igazabb, hogy nem is kerestem, nem akartam, nem tudtam írni, mit is írhattam volna azon túl, ami VAN, mi mást, ami lényegtelen, ahhoz képest, ami meghatározza a napjaimat? Mi vállalható nyilvánosság…..
Kiss István Béla 2013.08.18 15:47:36
@cov: Vajon minden választás szar választás, minden kormányzás ramattyá poshadó, vagy van különbség, van kisebbik rossz? És ha igen, kinek melyik az, és miért?
Kiss Judit Ágnes naplova Pillang 2013.02.02 09:29:01
Az elmúlt hónapot a Belsőépítésszel töltöttem. Különös lény, ha én tűz és föld, ő víz és levegő. Én extra- ő introvertált, én társas, ő magányos, én kommunikatív, ő meditatív, én pacsirta, ő bagoly. Ha én BTK, ő TTK, ha én gömb, ő kocka, ha én láma, ő gyík,…..
Kiss István Béla 2013.08.18 15:38:53
@ny_kati: Magam is úgy gondolom! Meg nálam valamivel(!) jobb fejek is...
Egy válás vagy szakítás is gyász. Mindenki máshogy gyászol, ahogy mindenki máshogy születik. Mindenki ugyanúgy gyászol, ahogy mindenki ugyanúgy születik.Anyát gyászolni könnyű volt. Sokkal könnyebb ennél. Ott a hiány volt vegytisztán, az elvesztés fájdalma. Ezt szennyezi a…..
Márc. 24.  A délelőtti próba meglepően jól ment a próbateremben. A színpadi valójában csak technikai próba volt: két órát kaptunk beállni díszlettel, jelmezzel, fényekkel. Úgy tűnt, rengeteg az instrukció, egy nap alatt megjegyezhetetlen. Az egész előadás mint a…..
Kiss István Béla 2013.08.18 15:23:04
A hívatásnak packázásai   Minden akartam én lenni, csak tanár nem. Még csak az kéne, harmadik generációs pedagógus! Láttam én égnek álló hajat, hallottam krónikus hangszálgyulladást, éreztem az agyba fölmenő cukor égett szagát anyámon, nagyanyámon. De olykor a…..
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi száz nettóért. Aki még nem tanár, de felmerült a lehetősége, hogy…..
http://www.barkaonline.hu/component/content/article/37-minden/2514-januar-1 ..
Kiss István Béla 2013.05.14 22:03:57
@cov: nagyon igaz, nagyon találó! Némelyik alkotóra különösen...
Kiss Judit Ágnes naplova Kezdődik 2012.10.08 22:17:29
http://www.koltokmaskepp.hu/kiss.html Egy kicsit izgulok. ..
Kiss István Béla 2013.05.14 22:00:32
@sojra: Én is!