Regisztráció Blogot indítok
Adatok
humánia

43 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2018 októberében megrendezett Hello, WMN! kerekasztal beszélgetés résztvevője volt blogunk állandó szerzője, Józsa Balázs. A beszélgetés témája ezúttal az volt, hogy miként tudjuk gyermekeink alkalmazkodását elősegíteni a környezethez, vagyis mennyi beleszólásunk van abba szülőként, hogy milyen…..
Április 13. és 15. között megrendezésre kerül a XXII. Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok, amely hazánk legnagyobb szabású pszichológiai konferenciája. A "léleklabirintus" jegyében a látogatók több tucat előadás és workshop közül válogathatnak a háromnapos rendezvény során, amelyen kiváló…..
A határok kérdése olyan alapvető a pszichológiában, mint a lélegzés a biológiában. Megjelenik kapcsolatainkban, társadalmunkban, a politikában, a művészetben és testi-lelki életünkben. Tulajdonképpen bizonyos szempontból egész életünk során határokkal játszunk. Átlépjük, őrizzük, meghúzzuk,…..
Ahogy arról már korábban írtunk, a #MeToo-kampány láncreakció-szerű történései után az „Érintettek” című alkotói projekt most lehetőséget kínál arra, hogy kicsit más módon tekintsünk rá az elmúlt időszak egyik legfontosabb és legfelkavaróbb témájára, a szexualitással és intimitással kapcsolatos…..
Az elmúlt hónapok kiállásai és a #MeToo kampány hatására jött létre az Érintettek című projekt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a zaklatás és erőszak jelenlétének minden formájára. A projekt szervezői úgy gondolják, függetlenül attól, hogy elszenvedői, elkövetői vagy tanúi vagyunk az ilyen…..
Amint már beszámoltunk róla, közeleg a XXI. Pszinapszis, Közép-Európa legnagyobb pszichológiai konferenciája, amit idén a szervezők egyszerűen csak a "pszichológia fesztiváljaként" aposztrofálnak. Az Április 21-23. között tartandó rendezvény 3 napja során közel 60 interaktív…..
"Kérdéseket ébreszt és válaszokat ad" - hangzik a XXI. Pszinapszis mottója, amelyet a tavalyi nagy sikerű jubileum után, idén már egyszerűen csak "a pszichológia fesztiváljaként" harangoznak be. Nagy szavak ezek, de egyáltalán nem állnak távol a valóságtól. Bízunk benne, hogy idén is sikerül…..
Sokat írtunk már mi is arról, hogy milyen óriási jelentőséggel bírnak életünkben kapcsolataink. Volt már szó blogunkon az anya-gyerek kapcsolatokról, a párkapcsolatról vagy éppen a saját magunkkal ápolt viszonyunkról. Akármennyire is individualista társadalomban élünk, mégis számtalan területen…..
Az idei Pszinpaszison belehallgattunk a nemzetközi szekció előadásaiba is. Ezek közül kedvencünk Littvay Levente témája volt, amely egyrészt szórakoztató ízelítőt adott az összeesküvés-elméletek furcsa természetéből, másrészt elgondolkodtató kérdéseket vetett fel, többek közt arról, hogy mi teheti…..
Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye idén is közös gondolkodásra hívja a pszichológia rejtelmei iránt érdeklődőket.  Az "évgyűrűink" alcím egyaránt utal a változásra, önismeretünk bővülésére, bölcsességünk elmélyülésére vagyis arra, hogy miként…..
Végre eljött a nagy pillanat és a start-up forradalom elérte a segítő szakmákat is. Miután egyre több inkubátor projekt indul, illetőleg "inkubátor ház" nyílik mostanában a versenyszférába betörni kívánó elsősorban IT/tech vállalkozásoknak, mostmár a humán vállalkozók számára is elérhetővé válhat…..
Manapság egyre ritkábbnak számít az olyan találmány, amely kiállva az idő próbáját, évtizedekig használatban marad. Az évszázadokon, évezredeken keresztül hasznosnak bizonyuló innováció pedig végképp kuriózum. Talán csak az evolúció képes olyan „fejlesztéseket”…..
Minek nekem pszichológus? Ott vannak a barátaim. Amúgy pszichológushoz csak a bolondok járnak, és különben sem akarom, hogy a fejembe lássanak. Általában így hangzanak a leggyakoribb mondatok, amikor pszichológusokról, pszichiáterekről van szó. A valóság szerencsére távol áll…..
Az ember társas lény. Másokhoz való viszonyunk befolyásolja önértékelésünket, viselkedésünket, érzelmi világunkat, identitásunkat és boldogságunkat. A kötődési vágyunk, élményeink megosztásának az igénye, a csoporthoz való tartozás egyaránt funkcionálhat az öröm, és…..
Akkor beszélünk halogatásról, amikor egy tevékenységet valamilyen okból kifolyólag későbbre halasztunk, késleltetünk, vagy egy döntést nem hozunk meg időben. Mondjuk a mára betervezett feladatainkat úgy halasztjuk holnapra, hogy tudjuk, igazából ma is elvégezhetnénk őket. A belső lelki vivódás…..
Másfél évtizeddel az ezredforduló után, a KAPSZLI szervezői elérkezettnek látták az időt arra, hogy kicsit átgondoljuk, hogy merre is haladunk mi, modern emberek, akik modern társadalmakban élünk. A kapunyitási pánik jelensége, mint az új kor egyik jellemző kihívása, talán…..
Az életben néha vannak olyan kihívások, amelyek meghaladják az erőnket. Ilyenek a traumatikus élmények, amelyekkel időnként lehetetlen feladatnak tűnik megküzdeni, és sajnos nem is mindig sikerül. A legújabb kutatások szerint a feldolgozatlan traumák generációról-generációra,…..
A Drog Stop Budapest Egyesület, amelynek vezetőjével nem rég interjút közöltünk, önkénteseket keres telefonos, illetve online segélyszolgálatának működtetéséhez. Mindenkit szeretettel várnak, akit érdekel, hogy is néz ki a drogprevenció a gyakorlatban, betöltötte a 18.…..
„Egy egész nemzet mentalitását akarjuk megváltoztatni.” - nyilatkozta nekünk néhány hónappal ezelőtt Philip Zimbardo. Elhivatottsága úgy tűnik azóta is töretlen. Múlt csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott HeroiKon Nemzetközi Konferencián kaptunk ízelítőt…..
Holnap a Hősök Tere szervezésében igazán különleges programra kerül sor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A konferencia keretében ismét ellátogat hozzánk Philip G. Zimbardo, de beszélni fog a tudományos berkekben legalább annyira jelentős Joseph P. Forgas is. Emellett itt lesz például Rony…..
A Drog Stop Budapest Egyesület a hazai drogprevenciós szakma aktív szereplője, amelyről a következőket érdemes tudni mostanában. »» Legtöbben talán anonim drogsegély telefonvonalukról ismerik őket. »» Emellett krízisintevencióval, felvilágosítással,…..
A Humánia bloggereiként lelkesen követtük Philip Zimbardo legutóbbi Magyarországi tartózkodásának helyszíneit. A szociálpszichológia egyik legérdekesebb szereplője a Pszinapszison tartott előadást, azt megelőzően pedig a belvárosban beszélt a Hősok…..
Április 4-én indul a Pszinapszis, amely Európa legnagyobb diákok által szervezett pszichológiai konferenciája. A korábbi években már megszokott színvonalas programok mellett idén egy igazi nagyágyú is tiszteletét teszi a rendezvényen, a híres stanfordi börtönkísérlet kapcsán világhírűvé vált Dr.…..
Szóval az úgy volt, hogy Halácsy Péter, a Prezi társalapítója együtt csipegette a salátát a svédasztalról egy TED konferencián Philip G. Zimbardoval, a Stanford Egyetem pszichológus professzorával, aztán gondolt egyet és megkérdezte a világhírű börtönkísérlet kiagyalóját, hogy mostanában mivel…..
Dr. Aczél Balázs, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa nagy fába vágta fejszéjét. Úgy döntött, hogy egy olyan ősi jelenséget vizsgál tudományos eszközökkel, amely mindig jelen volt az emberiség történetében, és a mai napig is mindennapjaink szereplője. A "hülyeségről" van szó. Arról, hogy vajon miért…..