Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anyatudja

37 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasó(m)! Nem tudom, hogy a Te szívedből szólok-e, vagy lesz-e valami, amiben magadra ismersz olvasás közben. Amiről ez a bejegyzés szólni fog, az én életem, élethelyzetem, amibe szöges bakanccsal gázolt bele a koronavírus, és azt kell írjam, hála Istennek (minden irónia nélkül).   Mea…..
Az aki szép, az reggel is, szép. És biztos nincs gyereke. Szeptember óta szinte folyamatosan nosztalgiázok. Már-már valóságosan érzem az első Maya méhecskés radírom illatát.  (Előre elnézést a sok angol közbeszólásért. Némiképp agyamra mentek a nörszöri rájmszok. Abban a  hitben vagyok, hogy ha…..
1.  Nem mondom, hogy a legkellemesebb vállalkozás két gyerekkel önismereti tréningezni. Nyilván ők ketten az indikátorai ennek a most még végeláthatatlan folyamatnak, de akkor sem könnyű. Dühítő. Egyszerűbb lett volna trenírozni és pallérozni önmagam még gyermektelenül. Akkor ordíthattam volna és…..
Amikor több mint hat évvel ezelőtt megszületett Egyeske biztos rengeteg minden járt a fejemben. Javukat már felidézni sincs esélyem, hiszen azóta kétféle gondolat- és időzavaros, durva hormonkoktélos állapotban vagyok képes csupán működni. Várandós és laktáló üzemmódban. Egyik sem kedvez az…..
Idén sem állt meg a világ forgása a tanévzáró után, így visszavonhatatlanul, új áprilisként ránk tört a június. Hatalmas napi hőingásokkal, frontot követő frontokkal, jégesővel, kánikulával, égi háborúval, dörögéssel (ahogy Ketteske mondja), mindennel mi szem szájnak ingere és gyermek szervezetnek…..
Ami eddig történt...   Nagy vonalakban felvázolnám széles olvasótáboromnak, hogy hogyan változott az életünk egy kicsivel több, mint két év alatt. Mert, ugye néha akadozik a szerverem, apadozik az írási lelkesedésem, meg a hullámok a fejem felett, meg a köd előttem, meg a köd mögöttem és a többi.…..
Nehezen múlnak a (hó)napok... Ugyebár, itt a nyár. Itthon van a gyerek, a tetőtéri hálószobákban 30 fok van éjszaka (nappal egy hangyabokányival több), vezetés közben a kocsi inverz kétéltűvé változik (lévén, hogy patakokban ömlik mindenkiről a víz, és derékszintig ér az utastérben). És halálra…..
A múlt héten Egyeske még utoljára megnézte, hogy áll-e az óvoda, ehető-e még a menza, jól kijön-e a kis barátaival, érte jön-e az anyja még mindig ebéd után (a sok fenyegetés ellenére) stb. Mivel mindent rendben talált, mint a Kenó sorsoláson a közjegyző, intett egy slendrián pá-t az intézménynek és…..
Kevés gyermek van, aki nem várja a nyarat. A csecsemők és a közoktatás kötelezettségei alól mentesülőknek szélső ház, hogy éppen milyen évszakot írunk. A bölcsődések, óvodások, és főképpen az iskolások már karácsony után visszaszámolnak (pedig sokuk még el se tud addig számolni, amennyit nyárig…..
Van, aki nap, mint nap, van, aki csak elvétve, de egyszer mind megkapjuk a szemöldökfelrántó, öklöt összerántós, anyatigrisből sárkánnyá változtatós, örökzöld kérdést: "Miért nem tudtad ezt megcsinálni, hiszen egész nap itthon ülsz"! Ülök?! Elmagyaráznád, kedvesem, hogy az micsoda? A ragozásból…..
Anyatudja 2017.04.21 14:34:01
@Mille38: ... vagy, ha fulladozik valamelyik, mert botor módon nem oroztam el tőle indulás előtt a kölesgolyót, vagy a kulacsát, vagy a lego emberkét... :) De azt hiszem, nem kell ecsetelnem ;)
Anyatudja 2017.04.21 14:37:28
@sunabajnok: Ohh... Őszintén sajnálom, hogy ilyen kontextusban is elhangozhat ez a mondat... Úgy látszik a bírónőnek sem volt ínyére a megfogalmazás.
Anyatudja 2017.04.21 14:57:30
@tildy[UK]: Kedves Tildy! Ez a bejegyzés egy karikírozott írás. Természetesen túlzó. Túlozni fokozással is lehet, azért van az ülés-nem ülés ennyire kivesézve. De Te is érted az írásom lényegét, hiszen pont arról szól, amit az utolsó mondatodban említesz: egy anyának rengeteg láthatatlan, vagy látszat nélküli teendője van otthon, és ezek miatt van, hogy ebéd, vagy uzsonna helyett reggelizik. És ez nem a rossz időbeosztás függvénye... A lényeg a lényeg, hogy legalább ezt a kommentet ne ragozzam túl, jó lenne, ha a vádaskodó, egész nap otthon ülsz mondat helyett arra fókuszálnának a kedves bírálók, hogy mit csinálnak otthon az édesanyák, és nem arra, hogy mit nem csinálnak. Bár a mi munkánknak is van világnapja (április első keddje, még a FB is felhívta rá a figyelmet!), mégse túl megbecsült akár a saját környezetünk által. Na, most már tényleg ennyi voltam! :)
Bátran állíthatom, hogy a legtöbb szülő elköveti azt a botor lépést, hogy programokat kíván szervezni csemetéinek. Hogy mi is ezzel a gond? Őszintén, semmi. Csupán egyetlen nüansz, egy iciripiciri, hangyabokányi bökkenő van: a gyermeknek sose az érdekes, amit anya, vagy apa annak gondol. Tényleg…..
Olyan szívesen megragadnám az anyaság velejét! De már a bevezető megírásakor látszik, hogy meddő próbálkozás. Mert, hogyan is írjak a jelenlegi főszerepemről? Idealisztikusan vagy realisztikusan? Az anyaság egy gyönyörű, élethosszig tartó hivatás, melyben tündéri édes csodalényeket terelgetsz a…..
Ha unod a beteg a gyerek témát, nyugodtan ugord át ezt a posztot. Nekem is már nagyon elegem van az állandó göthösségből, de mint minden alkalommal, a mostani betegségek révén is tanultam valamit. Erről a valamiről szólna a bejegyzés. (És midőn ezt írtam, még nem estünk át a szinte véget nem érő…..
anyatudja Ezt jól kifőztük! 2017.01.27 14:43:05
Azért vannak a jó barátok... Ezúton is köszönöm az ötletet, kedves Barítosném! Nem. Most nem ironizálok. Azt viszont hozzátenném, hogy Te, kedves Barátném, biztos nem szórakoztál oly jól a sajtgolyócskák készítése közben, mint a gyerekeim. Bár, nem tudhatom, hogy másnak a főzés mit jelent, nékem…..
anyatudja 170123 2017.01.23 15:10:19
2017.01.23. Hétfő Nemzeti gyásznap. A nap, amikor torokszorítóan nehéz szülőnek lenni. Amikor több pálfordulás megy végbe a gyereknevelés, anyaság, szülőség területein, mint amennyi a gyermekek születése óta megszámlálható volt. Egy minden szülőt érintő Megállj! Egy nap, amikor megáll az idő.  A…..
Belépés csak saját felelősségre! Vannak helyek, ahova csak a kiválasztottak nyerhetnek bebocsátást. Ilyenek a különböző népek, törzsek szent helyei, ahova kizárólagosan az arra méltó, ill. hivatott sámán, táltos, vagy pap léphet be. Szakrális helynek számít a zsidóknál a Szent Sátor. És nálunk a…..
anyatudja Süsd meg! Ha mered... 2017.01.07 00:11:41
Előkészületek Sok anyasággal, anyák hétköznapjaival kapcsolatos írás felhívja a figyelmet arra, hogy anyaként nem szabad minden korábban örömöt okozó tevékenységünkről lemondani. Mindegy miben lelte örömét az adott édesanya, ha nagyon szívlelte azt a tevékenységet, hobbit, akkor folytassa a gyermek…..
anyatudja Dr. Házné (újra)rendel 2016.12.28 23:00:24
Rendelési idő Amióta gyerekeim vannak az ősz beköszöntével ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy fehér orvosi köpenyt öltsek magamra. Biztos a halogén miatt (Halloween). Ilyenkor mindenáron szerezni akarok egy igazi fonendoszkópot és / vagy egy ultrahang készüléket, továbbá egy orvosi diplomát.…..
anyatudja Életmódváltogató 2016.12.16 22:38:05
"Óvoda, óvoda, ki a csoda jár oda..."   Például mink. Pontosabban Egyeske, de az anyja még mindig elég szimbiotikus állapotban van vele, ezért a többes szám. Mellesleg az idézet nem pontos, elnézést kérek. Gyurkovics Tibor Iskola-nyitogatója, nomen est omen az iskoláról szól, de annyira adta magát…..
anyatudja Ünnepi hangulat 2016.08.18 21:33:13
Ráhangolódás "Nézd, hogy rohan az idő..."   ... időrelativitás pop sláger módra. Tegye fel a kezét, aki emlékszik a tinilányok szívét-vérét felforrósító, méltán híres V.I.P nevű fiúbandára! Senki?! Sebaj. Az egyik dalszövegükben puffant egy nagyot az idézett, címsorbeli, orbitális közhely.…..
...arról, hogy mi az egészségpénztári számlaszámuk, mert kapásból inkább nekik utalnánk az alapból nekünk járó összeget. Felesleges ugyanis érintőt vennie a mi számlánkon. Nyugodtan rendelkezzenek vele. No para. Vagy nyithatnánk egy számlát a patikánkban, régmúlt korok jó szokására emlékezvén. "Írja…..
  Önmegkövezés loading   Ez egy olyan önmegkövezős írás lesz. Nem tudom kinek a szívéből szólok, de csak merem remélni, hogy nem vagyok egyedül.   Biztos ilyen akarok lenni?     Annyit, de annyit olvastam a gyereknevelésről, hogy az már-már káros. Rengeteg pszicológiai irányzat, iskola…..
 TÜNETEK   Tudom, mennyi az annyi a láz esetében, ha mérem a szájban, a hónban vagy ded végbelében. (M. Ottó/né/, azaz én)   Eljutottam odáig, hogy 2016-ban is bejelntekezzek! BÚÉK, emberek!    A rövidítés valódi feloldása Forrás: http://hir.cc/cimkek/szilveszter   Jelentem nem…..
 Ráhangolódás - "neon csillag állt felettünk..."   Idén is irgalmatlan korán kezdődött az advent. Tudjuk, hogy mikor? Pontosan november másodikán, mikor is minden magára adó áruház elpakolta a halottak napi mécseseket és kitette a karácsonyi dekorációt.* Van, aki már ekkor elolvad gyönyörűségében,…..
Kicsit több, mint három éve már annak, hogy kiestem a világ folyásából. Már nem értesülök rögtön a változásokról. Sem szűkebb, sem tágabb környezetemben. Nem tudom tartani a lépést. Minden kétséget kizáróan lemaradtam.    Azé' ennyire nem!…..