Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Szekuláris Egyesület

62 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy liberális nemzetközi katolikus csoport kifogásolta, hogy a pápa megtévesztő módon beszélt a szekularizmusról egy, az orosz ortodox egyházhoz tartozó Kirill patriárkával közös nyilatkozatában. A közös közlemény, amely a pápa és az orosz ortodox egyház ezer év kihagyás után tartott első…..
Ayaan Hirsi Ali írása  Sokszínűség – nagyra értékelt elve ez a társadalmunknak, az erény, az erkölcsi fejlődés és a befogadóbb társadalom ismérve. Politikusok, vállalatok, médiák, és főleg az olyan egyetemek, mint a Harvard, mindenféle fajú, etnikumú, társadalmi…..
Az izlandi parlament július 2-án úgy döntött, hogy eltörli a büntető törvénykönyv istenkáromlásra vonatkozó rendeleteit. A Kalózpárt képviselői januárban nyújtották be a javaslatot, amely széleskörű támogatásra talált a többi parlamenti párt körében, és a javaslatot…..
Írta: Michael Nugent Két oka van annak, hogy miért kellene az állami iskoláknak világi alapon működniük. De először is fontos, hogy megértsük, hogy egy szekuláris iskola nem ugyanaz, mint egy ateista iskola. Egy vallásos iskola azt tanítja, hogy létezik egy isten, egy ateista…..
David Frum írása (The Atlantic, 2015. május 8.) Kritizálni egy adott vallás dogmáit teljesen más, mint emberek egy adott csoportját diszkriminálni. A szegény nyomorult neve elveszett a történelem során, de az évet rögzítették: 1631-ben történt, hogy az utolsó német zsidót…..
Tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Figyelő magazinnak a következőt nyilatkozta: “Elfogadhatatlan beavatkozásnak tartom a Jóisten teremtette világban a GMO-s élőlények létrehozását.” A Magyar Szekuláris Egyesület elfogadhatatlannak tartja, hogy egy szekuláris…..
A Magyar Szekuláris Egyesület közel másfél éve minden szerdán megrendezi a lassan hagyománnyá váló Ateista sörözést, amellyel ateista, agnosztikus, szekuláris, humanista stb. világnézetű embereknek igyekszünk közösségi élményt és tartalmas beszélgetéseket nyújtani. Így…..
A Magyar Szekuláris Egyesület tiltakozik Orbán Viktor kijelentése ellen, miszerint „Magyarország keresztény lesz, vagy nem lesz”! Ezzel a kijelentésével a miniszterelnök újabb szöget ütött a szekularizmus koporsójába. Mindez alapjaiban mond ellent a Fidesz-KDNP Alaptörvényével,…..
A magyarul még nem egységesen fordított “éber tudatosság” vagy “tudatos jelenlét” mára már kitört a klinikai és terápiás környezetből, és a tárgyalótermek, katonai bázisok, munkahelyek és iskolák kapuit kezdi döngetni. Az év minden napjára jut egy tudományos…..
A szekuláris mozgalomban több nézeteltérést is találhatunk, amelyeken a szekulárisok a végtelenségig fognak vitatkozni. Például azon, hogy melyik a legjobb rájuk ragasztható címke: ateista, humanista, agnosztikus, szabadgondolkodó, vagy valami más. Vagy azon fognak vitázni, hogy a…..
Válasz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak történetéről rendezett nemzetközi konferencián tartott beszédére.Kedves Kormány és külön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr! Engedjék meg, hogy a Magyar Szekuláris…..
A Magyar Szekuláris Egyesület közel másfél éve minden szerdán megrendezi a lassan hagyománnyá váló Ateista sörözést, amellyel ateista, agnosztikus, szekuláris, humanista stb. világnézetű embereknek igyekszünk közösségi élményt és tartalmas beszélgetéseket nyújtani. Így…..
Írta: Ronald A. Lindsay   2008. november 11-én a Yale Politikai Unió (Yale Political Union, YPU) egy vitát tartott a „Megoldva: A vallásnak nem szabadna, hogy helye legyen az államvezetésben” témában. A YPU meghívott, hogy e felvetés mellett érveljek. Az érvelésem és a…..
Írta: G. P. Taylor Papként mindig gyanakodva néztem a friss szülőket, amikor a templom hátsó részében rejtőzködtek négyéves kisgyerekük kezét szorongatva. Tudni lehetett, hogy pár héten belül a helyi egyházi iskola jelentkezési lapjaival jelennek majd meg, és miután…..
1960. szeptember 12-én az elnökjelölt John F. Kennedy fontos beszédet tartott egy protestáns lelkészi társaság, a Houston Környéki Lelkipásztori Társulat előtt, a vallásának témájáról. Abban az időben sok protestáns kétségbe vonta, hogy Kennedy római katolikus hite lehetővé…..
"Itt most a vegyes házasságok kérdése foglal el minden megyét. [...] Ennyi bajt okoztak azok az Istenadta papok." – írta Deák Ferenc Wesselényi Miklósnak 1841 márciusában. De mivel is okoztak annyi galibát a papok? Magyarországon az állam és egyház viszonyának újragondolása a…..
A Bokros Lajos pénzügyminiszter nevével fémjelzett 1995-ös gazdaságpolitikai kiigazítás (ún. „Bokros-csomag”) folyományaként 1996-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megjelentette az „Igazságosabb és testvériesebb világot” c. szociális körlevelét. A megírás…..
Kerényi Imre, a magyar művészeti élet egyik, az utóbbi években komoly szerephez jutott személyisége a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetése során kifejtette véleményét napjaink hazai színházával kapcsolatban. Álláspontja szerint az előadásoknak nem a kritikai…..
A 2011-es Húsvéti Alaptörvény mellett kétséget kizáróan az egyházügyi törvény jeleníti meg azt a rendszerépítő törekvést, amely a Fidesz-KDNP 2010-es elsöprő választási győzelmével vette kezdetét. Hazai viszonylatban, a jogállami gyakorlattal ellentétben, „a…..
A szekularizáció alapvetően egy társadalmi folyamat, illetve az ezt magyarázó elméleti keret, amely döntően a kereszténységre, s azon belül is a Nyugatra fókuszál. Egyértelműen a „szekulárissal”, a „világival”, a „világgal” van kapcsolatban; arra utal (saeculum).…..
A szekularizmus egy olyan alapelv, mely két pilléren nyugszik. Az első a vallási intézmények szigorú elválasztása az államtól. A második az állampolgárok jog előtti egyenlősége vallási és hitéleti meggyőződéstől függetlenül. Vallás és Állam szétválasztása Az állam…..
Az interneten tömegével terjedő oltásellenes mémek (szöveges képek) egyike annyira kiverte a biztosítékot egy immunológusnál, hogy az internet egyik legnépszerűbb válaszát alkotta meg. Az eredeti poszt angol nyelven született, és annyira jól sikerült, hogy több millióan…..
Az egyházak eszközként való állami felhasználása, egyfajta konzervatív nacionalizmus megerősítése, a fékek és ellensúlyok rendszerének folyamatos leépítése és egy klientúra alapú politikai rend megteremtése miatt aggasztó az a helyzet, amelyben az áprilisi törvényhozási…..
A hatalom és a profit logikájával szemben az egyén jogait hangsúlyozó legújabb könyvében Alain Touraine, a francia szociológia meghatározó személyisége, bátran állítja, hogy „a laicitás egy olyan alapvető gondolat, amely a társadalom, a politika és a kultúra számára…..
A Történetek a világegyetemről alcímű új Kozmosz a 21. századi újraértelmezése az amerikai közszolgálati csatornán 1980-ban bemutatott Kozmosz: Egy személyes utazás című úttörő sorozatnak. Az eredeti Kozmosz a méltán híres csillagász, Carl Sagan műsorvezetésével…..