Regisztráció Blogot indítok
Adatok
benczei

18 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Belga kaland 2017.10.04 06:00:00
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince frontemberének írása következik. Olvassátok! Még nyár elején hívott fel a belga partnerünk, hogy lenne-e kedvem október elsején kiutazni egy borkóstolóra Gentbe. Az időpont akkor még olyan távolinak tűnt, hogy rövid gondolkodás után…..
Be van fejezve a nagy mű, igen.A gép forog, az alkotó pihen.Év-milliókig eljár tengelyén,Míg egy kerékfogát ujítni kell.   (Schmidt Pál Madách Imre: Az ember tragédiája.)   Tesztüzem a szőlőben   Tekintettel arra, hogy egyelőre nem dől az uniós pénz a gazdaságba, viszont…..
A Szent György-hegy egyik legújabb szőlőbirtokán többek között amforában érnek borok, egy csaknem elfelejtett, középkori szőlőfajtából készítenek pezsgőt, több palackjuk pedig egy Michelin-csillagos étterem étlapján is szerepel. A hegymagasi Bencze Családi Birtokot azonban nemcsak ezek miatt érdemes…..
Van az a momentum, amikor az ember végre rájön, hogy Burgundiát nem lehet lekörözni. Sem fehérben, sem vörösben nincs olyan, ami befoghatná. Ehhez persze nagyon sok rossz burgundit kell meginni, mert van ám olyan is, igen csak bőven, és azt sem olcsón osztogatják. Amikor azonban az első komoly darab…..
benczei 2016.01.19 12:52:33
@BZoltan: Mi épp most váltunk egy komolyabb papírra, amit végül a Purgina-nál találtunk meg, ők elég sokfélét tartanak. Ha gondolod, adok belőle mintát, eldöntheted, hogy hogy tetszik. Általában akkor jön ki árban jól, ha lenyomnak egy nagyobb mennyiséget azokkal a részekkel, melyek a különböző tételeknél nem változnak a címkén (ők is úgy tudnak normálisan rendelni), majd a változó részeket külön nyomják rá később.
Az utóbbi tíz évben elég sokat jártam a Szent György-hegyen ahhoz, hogy a hellyel kapcsolatban kialakuljon bennem egy mélabús szomorúság. Amennyire vonzó és gyönyörű a hegy, és amennyire kiemelkedő terroirnak tűnnek a tanúhegy oldalán függeszkedő dűlők, annyira nem volt itt…..
benczei 2015.09.01 12:03:56
Köszönöm a részletes írást és a biztató szavakat!

@BZoltan: Természetesen rengeteg kompromisszumot vállalunk, ezek között egyensúlyozva próbáljuk a maximumot kihozni a dolgokból. Ha a borok ezek mellett jók tudnak lenni, akkor azok egyértelműen a termőhely nagyságát jelentik számunkra.

Igen, a teljes húsz hektár organikus, sőt márciustól a teljes területen biodinamikus átállást kezdtünk. A gazzal, soraljkaszálással 13-ban és 14-ben rengeteget küzdöttünk, ez évi 5-6 teljes kaszálást jelentett, egy alkalom nagyjából 4-5 napra 5-7 ember munkáját jelentette, a csapatokat főleg a családi vállalkozásunkból "csapatépítő" gyanánt beugró önkéntesekből, kisebb részben helyi időszakos munkavállalókból toboroztuk. :) Óriási küzdelem volt ez, ami egy ilyen csapat támogatása nélkül nem lehetett volna megtenni, három fiatal, lelkes srác dolgozik velem, akiknek ebben nagy szerepük van. 15-ben átálltunk egy soraljművelő használatára, amit nem a teljes területen tudunk még alkalmazni, illetve ahol használjuk, ott soronként 5-10 tőkét egyből tőből ki is vágott, mert az ültetvény eredendően nem ilyen gépesített művelésre lett tervezve, felnevelve. Természetesen rossz volt látni a pusztítást, így azonban ebben az évben rengeteg kaszálást, emberi munkát megúsztunk. A kivágott tőkék szerencsére kinőttek, karókkal védjük meg őket, fiatalítással később vissza tudnak állni. A megművelt (forgóboronált) soraljakon most mezei zsurló nő. Egyszóval egyelőre nagy ráfordítással és komoly szervezéssel, de mindenáron csak mechanikusan, kitartva az organikus úton. Hiszek benne, hogy hosszú távon, egyre ügyesebben ennek költségeit lehet még tovább csökkenteni. A friss telepítéseket idén 3-4-szer kapáltuk meg, ami megintcsak nagyon sok idő és költség, de talán ha szerencsém lesz, a következő generációk vissza tudják majd ezt hozni. :)
benczei 2015.09.06 11:34:34
@silvousplait: Semmi. :) Eljöttek, kóstoltak, megnézték a birtokot, kérdeztek (mint bárki más), válaszoltam (mint bárki másnak) és megírták. Vettünk egy terméket, amivel nagyjából elégedettek vagyunk, ennek értékesítője kérte őket, hogy látogassanak meg, pontosan előre nem is tudtam, hogy milyen tartalom várható ebből. A cikket így utólag én is valóban nagyon határesetnek érzem, tanultam belőle, legközelebb elővigyázatosabb leszek, nem vállalok ilyet. Bár számos felkérést kaptam, semmilyen reklámmegjelenésért soha nem fizettem és ezután sem fogok, ez nálam alapelv. A szőlővel és a borokkal szeretnék foglalkozni, és az, ha tényleg jó, majd eladja magát. Ha nem, akkor pedig tanulni kell belőle, nem marketingelni.
benczei 2015.09.06 11:54:33
@BZoltan: Igen, nehéz kérdések ezek. Én sem szerettem volna ennyi területet, másfél hektárral indultunk, ott, a kezdetekben ki is jelentettük, hogy ennyinél megmaradunk, saját magunk örömére készítünk bort. Ezután olyan területek kerültek eladósorba a hegyen, melyek az utolsó nagyobb, egybefüggő, érintetlenebb, nem úszómedencés házaknak szétdarabolt területek voltak. Ekkor sem akartunk nőni, nem szerettünk volna belevágni, nem is értettünk igazán a szőlőhöz. Közben sok lépcsőt tettem meg fejben, sokat beszélgettünk családilag, hogy hogyan is lehet ez rentábilis, saját lábán megálló vállalkozás. Végül 1 év után belevágtunk +7,5 hektárba, amit addigra nagyon jó áron kínált a tulajdonos. Úgy gondoltuk, hogy ha nem is leszünk képesek rá, legfeljebb kiadjuk bérbe a területeket. Ebben a szellemiségben még vettünk néhány területet, így lett ez ilyen nagy. Aztán megpróbáltuk megcsinálni a 13-as évet, és más pincék és Szászi Endre kezdeti erős szakmai segítségével valamennyire sikerült is. Így próbálunk most felnőni a feladathoz. Kell még idő! :)

A gépesítéssel kapcsolatban teljesen egyetértek, igyekszünk is ezt nem ész nélkül, hanem optimálisan használni. Figyelni kell a természetet, eső után sok ideig nem megyünk ki, legfeljebb a gumihevederes traktorral. Emellett egy jó időben elvégzett soraljműveléssel 2-3 fűkaszálást is meg lehet úszni. Esetenként a holdnaptár is segíthet ebben, de ezzel kapcsolatban még több tapasztalatra, kísérletre van szükségünk. Persze idén is volt még kézi fűkaszálás, talán nem is úszható ez meg teljesen. Nyilván sokkal szebb lenne ez gépek nélkül, pl. csak emberi erővel vagy lóval művelve, de egyelőre itt tartunk, valahogy meg kellett oldani. Folyamatában ez sokat finomodhat még...
2014. június, Szicília. Az Etna északi lejtőjének szerpentinjeit rójuk, hogy a szicíliai borvilág egyik erősen eklektikus személyiségével találkozzunk. Második napja látogatjuk az itteni borászatokat és kezd bennünk kialakulni egy kép arról, milyen lehet az Etnán dolgozni. A…..
benczei 2015.02.04 07:51:39
A balul elsült Clive Coates-szemináriumon túl a terroir-borok megszállottjainak másik kötelező programja az osztrák ikonnak tisztelgő Prager workshop volt. Wachau terroirjainak legkiválóbb ismerőjeként számon tartott, természetességre és diverzitásra törekedő Toni Bodenstein…..
Út a szőlőbe Rajnai '13 töppedt 2013.12.15 23:28:22
Volt egy pár dolog, amit nagyon vártam az idei évben. A rajnai érése és szüreti időpontjának belövése ezek között azonban mindig kiemelt fontosságú volt. A szőlő sajnos elég viharvert, de ez a hét és fél hektáros terület zseniális tehetségű. A Szent György-hegy egyik…..
Az időjárás-előrejelzéseket figyelve itt a Szent György-hegyen talán a mai lehetett az utolsó derűs, csendes nap, ami így december elején nagyot segített, hogy a kinti munkákkal haladni tudjunk. Hamarosan beköszönt a zordabb tél, így hát ma kaptunk is az alkalmon és délelőtt a…..
Łódź (ejtsd: "vudzs") a harmadik legnagyobb város Lengyelországban, 2009-ben 742 387 lakost számláltak. Igazi fejlődésnek 1820-ban indult, amikor a város csatlakozott az ipari városok hálózatához. Ekkor azonban hirtelen rekordszintű robbanás következett be, alig negyven év…..
Út a szőlőbe Csatamezőn 2013.09.28 20:46:11
Ezidáig, ha valakinek meséltem a hegyről és az itteni életről, mindig elmondtam, hogy itt semmihez nem hasonlítható csend van. Lentről a rétről halljuk a tehenek bőgését, fentről a magasan köröző héják vijjogását. Néhány hete viszont ahogy a szüreti időszak beköszöntött,…..
Nagyon érdekes, hogy az ember mennyire képes kötődni az élettelen tárgyakhoz is. Lehet, hogy a mai fogyasztói társadalomban ez már ritkábban fog majd megtörténni velünk. Egyre gyorsabban cserélődnek a dolgaink körülöttünk, például a telefonomat pusztán csak egy tárgynak…..
A szőlészkedés-borászkodás egyik fontos alaptörvénye az, amit már ti is gondolom sokszor hallottatok, hogy nincs két ugyanolyan évjárat. Ez az évjárat viszont nagyon más, mint a megelőző kettő, a 2011 és a 12. Ahogy már írtam, augusztus utolsó hete óta az időjárás eléggé…..
Út a szőlőbe Az ősz elején 2013.09.07 22:35:21
A hosszú augusztusi szünet után újra itt! Ha esetleg valakiben felmerült volna, nem tervezem befejezni, és nem is vakációzni voltam. A szőlészek egyébként is legfeljebb novemberben mehetnek el vakációra, amikor már minden szüret befejeződött. A borászok pedig talán leginkább…..
Sokan kérték, hogy írjak blogot az új életemről. Sokszor nem indokolták meg, hogy miért. Egyesek azt állítják, hogy jól írok, de nem tudom, mire alapozva, mert eddig nem igazán írtam semmit. Szerintem inkább csak tudni szeretnének rólam, hogy hogyan is alakul a "második" életem.…..
benczei 2013.08.04 15:51:50
@Tóth Mónika Andrea: Köszönöm, a sajtot és a joghurtot mikor és hol lehet esetleg megkóstolni? :)
benczei 2013.08.04 19:16:50
@Tóth Mónika Andrea: Köszi az elérhetőséget és receptet! :)
Út a szőlőbe A ház körül 2013.08.03 19:27:39
Azt hiszem, nincs is annál jobb, mint főzés előtt kisétálni a kertbe egy kosárral, és csak úgy leszedni a hozzávalókat. Nincs sorbanállás a kasszánál, és még csak nem is kell a mögötted várakozók véres tekintetében gyorsan visszaszaladnod, mert elfelejtetted lemérni a…..
A metszéskor leszedett vesszőket nylonzacskóban lezárva, hűtöben kell tárolni az oltás idejéig. Így nem száradnak ki, és a rügyek is téli álomba merülten maradnak. Az oltáshoz a vesszőket fel kell darabolni úgy, hogy minden csapon egy rügy maradjon.   Annak a tőkének a…..
benczei 2013.07.29 08:36:00
@RAMBO: Igen, értem, hogy mire gondolsz. Nekünk ez az első átoltásunk, de most már hónapok óta hetente járjuk át, nagyon macerás, úgy érzem sokkal több munka van ezzel így, mint a telepítéssel, és akkor még itt lesz a tél, beérnek-e a vesszők annyira, hogy átvészeljék? Egyszóval a kezdeti lelkesedés után kezdek én is ezzel a gondolattal azonosulni. :) Köszönöm a megerősítő választ!
Éjszaka van. Eredetileg nem terveztem ilyen sokáig ébren lenni, a mai is egy elég fárasztó nap volt. Kíméletlenül erős volt a nap, de azért szerencsére nincs hőség, az esték jól lehűlnek, a szőlő tud pihenni, egyelőre azt hiszem, szép nyarunk van. Inkább a ránk nehezedő…..
"A négy sor." Amióta megírtam az előző részt már eltelt jónéhány hét, igyekszem is utolérni magamat, de nagyon nehéz, ritkán jut időm és a nap végén még energiám, hogy írjak pár sort. Közben a napok és a hetek telnek, a természet halad előre, beszámolni való pedig lenne…..
Végre péntek délután van, a hétre egy kicsit elcsendesedtek szőlő körüli munkáink is. Eszembe is jutott, hogy egy meglepetés még várja gazdáját, úgyhogy akkor nem várok tovább a további megfejtésekre, elérkezett a pillanat a sorsolásra! Tehát a kérdés úgy szólt, hogy a…..
Bejelentenivalóm van. A háttérben pedig halk dobpergés hangja szűrődik... Végre sikeresen túlestem életem első, komoly, tükörreflexes fényképezőgépének vásárlásán! Taps! :) Itt és most meg is ragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Áginak, akinek néhány művét…..
benczei 2013.07.04 15:27:38
@őzsuta: Kedves Őzsuta! Hogyan értékeljem a megjegyzését, egy konkrét állatmegjelölést szeretnék kérni! :)
benczei 2013.06.19 23:36:15
@hengorfej: Ha nagyon nyúlat szeretnétek, akkor az is van. Ma reggel 6 körül fotóztam az autóból.
benczei 2013.06.19 23:42:52
@vicziani: A kis szemfüles! Rendben, azok akil megfejtik az objektívem márkáját, külön kisorsolok egy másik meglepetést! :)
"A négy sor." Mi már csak így hívjuk a pinot noir ültetvényünk alsó részén azt a négy sort, ahol február környékén egy érdekes kísérletbe vágtunk. A pinot noir (sokszor röviden PN-nek is rövidítik, amit angolszász körökben egyszerűen "pí-en"-nek ejtenek) egyébként az…..
benczei 2013.07.04 14:30:18
@letagadom: Igen, bennem is felmerült már, hogy az éghajlatváltozás miatt a régi Kárpát-medencei fajták alól kifuthatnak lassan a környezeti feltételek. Jamie Goodie, ismert borszakíró a "The Science Of Wine" című könyvében 2050-re 1.51C hőmérséklet emelkedést jósol a németországi Rheintal borvidékre, ami ráadásul északabbra is van valamennyivel, és alpesi klímája is van, tehát nálunk a 2C-hoz közeli emelkedés eléggé esélyes lehet. Szerencsére azért nem vagyunk annyira délen, mint például más olasz vagy délebbi francia, spanyol borvidékek, ahol az emelkedés is drasztikusabb lehet. Egyébként is mindig a természet fogja megmondani, hogy lehet-e olyan szüreti időpontot találni, ami alkalmas pezsgőkészítésre vagy pedig inkább várni kell, és egy szép fehér bor szeretne inkább "megszületni" az adott évjáratban. :) Próba-hiba módszernél azért már okosabbak vagyunk, ismerjük már a fajták jellemzőit (még a régi magyarokét is valamennyire), tehát egy kis heurisztika azért mindig akad a keresésben, egyébként soha nem jutnánk a végére! :)
Helyi füstölt-fokhagymás kecskesajt. A kecskék a nem túl messzi Bakonyban legelésznek, a sajt pedig egy közeli faluban készül. Elég izgalmasan hangzik? Hamarosan interjút készítek egy kedves helyi kézműves sajtkészítővel, aki igen találékony módon készít kecskesajtot teljesen…..
Út a szőlőbe Éberség 2013.06.07 14:56:32
Nagyjából két hónap telt el, amióta itt vagyok a hegyen, és igyekszem - ahogy Szászi Endre szokta mondogatni - "a hátamon vinni a napot". :) Egyfolytában van mit csinálni, és szerencsére nem telik el egy nap sem úgy, hogy ne tanultam volna legalább két-három új dolgot. Azt hiszem,…..