Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Siposdoktor

0 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2022 klassz volt a Gyermekvasúton: elkezdett rendszeresen járni az Mk48-as, újra lett működő gőzmozdony, sőt, kicsivel később lett még egy. A jól sikerült évet stílusosan zárták: egy kétnapos járműkiállítással Csillebércen, melyre a gőzösök által vontatott különvonatok hordták az érdeklődőket.…..
Bolyongjunk megint egyet Budapesten a Fortepan képei segítségével, különösebb apropó nélkül! Ezzel az 1971-es képpel indítok, egyrészt mert szeretem a Karolina úti vasúti felüljárót, a XI. kerület egyik leglátványosabb közlekedési objektumát, másrészt a balra látható Fiat 500-ast is.…..
Bár az Ikarus 435-ös búcsújáról szóló bejegyzés - csakúgy, mint maga a típus - gyakorlatilag visszhang nélkül szállt el mindenki feje fölött, most megint egy busz következik: a BKV BPO-671 rendszámú nosztalgiabusza! Jópofák voltak ugyan a relatív öreg 200-asok az előző hetekben, meg ott volt a…..
Az valószínűleg mindenkinek megvan, hogy a Városliget volt az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként megrendezett Ezredéves Országos Kiállítás helyszíne. Ez azonban nem az első kiállítás volt itt; a korábbiak többek közt olyan tárgyi emlékeket hagytak ránk, mint az Olof Palme-ház vagy az…..
Siposdoktor 2022.12.07 19:34:19
@Hamster: Hát, izé... Így utólag belegondolva felrémlett, hogy volt néhanapján más speciális nemzetközi árubemutató, de csak nagy ritkán és csak egy-két pavilonban. Ne feledjük el, hogy a szocialista táborra jellemző általános áruhiány időszakáról beszélünk. Azaz nem nagyon volt mit bemutatgatni a közbülső időszakokban. A tőkés országok meg minek mutogatták volna többször a termékeiket, ha nem volt az országnak keményvalutája, hogy azokat megvásárolja.
Emlékszem, h pl. az USA pavilon inkább az amerikai életérzést mutatta be, mintsem a termékeket. Itt lehetett először coca colát inni. Itt láttam először törhetetlen üveget: a bejáratnál volt a padlón, lehetett rajta ugrálni, stb. Már egész karcos volt, de még mindig nem akart betörni.
Siposdoktor 2022.12.07 19:39:34
@Hamster: A szovjet fagyi finom volt. Gyakorlatilag a mostani jégkrém szendvics volt: két ostyaszelet között finom tejszín alapú fagylalt. Ami nagy durranás volt az az, hogy azután - nem túl hosszú ideig - télen is lehetett Budapesten 1-2 helyen kapni. Akkortájt mindenki csodálkozott, hogy fúúú, télen fagylalt.
Júniusban ment már egy nagyot az egyirányú Bengálik prototípusa, a 3720-as pályaszámú fehér (elvileg elefántcsontszínű, de színtévesztő vagyok, ezért nem tudom pontosan, hogy az milyen:) bálna, de október második hétvégéjén ismét előkerült, az N18-as nosztalgia járat utolsó idei üzemnapja…..
Idén a szokásosnál több időt töltöttem a Szabadság hídon, főleg gyalog, és feltűnt, hogy a több éve tartó folyamatnak köszönhetően ez a híd immár saját jogon is attrakció lett. Már nem csak átmennek rajta a turisták a Nagycsarnoktól a Gellért szállóig, hanem fotózgatják a díszeit, a korlátot, a…..
HamPLÓ Acélvázas, pótkocsival 2022.09.15 07:00:00
Idén május és október közt minden hónap második szombatján a szokásos N19-es nosztalgiajárat mellett N18-as jelzéssel valami különleges is közlekedik pluszban Budapesten. Májusban például a kétirányú Bengáli, júniusban pedig a felújítása óta először utasokat szállító egyirányú tesója. Júliusban…..
Siposdoktor 2022.09.16 17:45:43
HamPLÓ Nem EN57: EN71! 2022.09.12 07:00:00
Egy igen értelmes és információdús bejegyzéssel szeretnék csatlakozni a múltkorihoz :) Kedvenc gülüszemű lengyel motorvonataim, az EN57-esek ugye vezérlőpót + motorkocsi + vezérlőpót összeállításban járnak. De van olyan összeállítás is, aminek a közepén két motorkocsi van; ezt valamiért külön…..
HamPLÓ Forintos emlékeim 2022.07.11 07:00:00
Nemrég elgondolkoztam azon, hogy vajon jól emlékszem-e, hogy gyerekkoromban a nyári időszámítás újításnak számított, és kiderült, hogy igen: bár a wikipedia szerint 1958-ig használták, utána valamiért kivezették, és csak 1980-ban vették elő újra. Erre emlékezhetek? Ugyaneből az időből rémlik, hogy a…..
Siposdoktor 2022.07.11 09:40:27
@Fradista Utazó: Valóban,jelenlegi miniszterelnökünk tavaly, gyakorlatilag egy nappal a megszüntetés előtt, anyák napja alkalmából küldött egyet az anyjának ("Ölel, fiad” szöveggel adta fel) - nagy médiafelhajtás közepette. Vagyis nem ő küldte a legutolsót, csak ő nem küldött többet.
hvg.hu/elet/20210429_Orban_Viktor_posta_tavirat
Siposdoktor 2022.07.11 19:49:34
@Pirx:Én is így emlékszem. Ált isk 6. osztályában a csütörtöki napom 2 gyakorlati foglalkozás órával kezdődött. Azaz erre a napra nem kellett olyan sokat készülni. És mivel mi egyik héten délelőtt, másik héten délután jártunk iskolába (Ratkó ill poszt-Ratkó korszak), a "másik" heteken csütörtökön iskola előtt még el tudtam menni megnézni egy új filmet.
Többen megpingettek a napokban, hogy új képek kerültek fel a Fortepanra a FŐMTERV gyűjteményéből. Domonkos Endre fotóira egyátalán nem túlzás a "fantasztikus kordokumentumok" jelzős szerkezetet használni,  egyszerűen döbbenetes dolgokat láthatunk a sok száz "új" fotón! Most ezek közül mutatnék be…..
SEAL-ek Vietnámban: Taktika A SEAL-eknek nem kellett sokat várniuk az első bevetésekre. A kubai rakétaválság során behatoltak a szigetországba, ott voltak az 1965-ös dominikai inváziónál, Libanonban, Afrikában, de ekkor a figyelem már inkább Délkelet-Ázsiára irányult.  Bevetésre készen a…..
HamPLÓ 1233 2021.11.02 07:00:00
Ha már egyszer volt bejegyzés a 2624-ről és az 1820-ról, akkor a Debrecenből visszajött Bengáli is megérdemel egyet! Amúgy is olyan klassz idő volt, hogy bűn lett volna nem kimenni :) Őszintén szólva késeinek találom a délután kettő után induló nosztalgiameneteket, így ősszel gyakorlatilag csak…..
HamPLÓ 2624 2021.10.18 07:00:00
Múltkor voltak új villamosok, úgyhogy most inkább régiekről készült képeket fogok mutogatni, főleg a szívemhez meglehetősen közel álló 2624-esről: Még most is hihetetlennek tűnik, hogy hazajött Amszterdamból ez a tuja, bár a 2-es vonalon kicsit stílusidegennek mondható, lévén sose közlekedett…..
Mert én speciel nem annyira, múlt hétvégén mégis kibuszoztam az Ikarus-találkozóra a ferihegyi Aeroparkba. Már tavaly (vagy tavalyelőtt? összemosódott az elmúlt két év!) is ki akartam menni, de lusta voltam. Hát most nem! Mondjuk elég kiakasztó, hogy 2021-ben ilyen járművel kellett kimennem a…..
HamPLÓ A Körtér villamosai 2021.06.02 07:00:00
Nemrég bemutattam a Móricz Zsigmond körtérről dél felé induló HÉV-eket, de Székács András nem csak a zöld vicinálisokat örökítette meg akkor, hanem a téren fellelhető villamosokat is: A 9-es villamos a képek készítésekor - az ötvenes évek második felében - a Margit híd budai hídfője és a Körtér…..
Siposdoktor 2021.06.02 20:59:17
Időutazzunk megint egy kicsit Tomáš Dvořák felvételei segítségével! A múltkori trolik után most villamosos képek következnek. Vajon hol ácsorog ez a magányos Stuka, látszólag a semmi közepén? Nos, ha ma állnánk ugyanitt, balra végállomásozó buszokat látnánk, no meg a Rendőrpalotát - ha nem…..
Tomáš Dvořáktól eddig csak villamosos képeket mutattam, de a jelek szerint a trolikat is fotózta - mi pedig csendben örülünk ennek :) A Podmaniczky - akkori nevén Rudas László - utcában ma is jár troli, de már nem a Kármán utcából kanyarodik ki oda. A Nyugati (akkor Marx) téren levő régi…..
Ideje megint időutazni egy kicsit - és ha már néhány napja a 41-es villamos külső szakaszán jártunk, kezdjük utunkat ezzel a járattal! A körtéri "Gomba" 1942-ben a dél-budai HÉV vonalak belső végállomásának épült, a szerelvények körülötte fordultak. Az egyik járat, ami innen indult, Törökbálintra…..
A Vörös Háromszög nevezetű iparkomplexum ugyan nem kifejezetten a Szovjetunióhoz kapcsolódik, hanem már jóval azelőtt is működött, azonban az unió összeomlása után omlott össze mint vállalat, így érdemes ezt is a Szovjetunió elhagyott helyszínének tekinteni. A Vörös Háromszög Vállalat jogelődje…..
HamPLÓ Pirosan, áramszedővel 2020.06.08 07:00:00
A troli Budapesten jellemzően villamosok szerepét vette át: a vaskerekűeknél rugalmasabban volt szervezhető, de azért környezetbarátabb, mint a még rugalmasabban ide-oda rakható-terelhető dízeles buszok. A Podmaniczky (akkor éppen Rudas László) utcai villamosok helyét a 72-es és 73-as trolik…..
Siposdoktor 2020.06.08 12:50:39
@Oxy: Igen, ez ott van! És nem sokkal előrébb lesz majd a 72-es végállomása, a Thökoly útnál.
Siposdoktor 2020.06.09 12:03:07
@Hamster: Viccesek a linken látható,a 408-ashoz és a 406-oshoz köthető képek. Van a troli mellett/hátul egy ligeti pad. A 408-ason ül rajta egy ember, de a 406 fotózásakor már elfáradt, ezért lepihent... ;-)
Mostanában sokfelé jártunk régi képeken: a Moszkva téren, Soroksáron, a Duna-parton, a Hegyvidéken, de a zuglói hálózat kimaradt - és "zuglói" alatt most az Erzsébetváros északkeleti csücskén át egészen a Keletiig járó Thököly úti villamosvonalat, és az arról kiágazó vonalakat értem, melyek…..
Siposdoktor 2020.06.03 09:46:07
Az itt látható: villamosok.hu/nza/1500.html, átépített 1500-as nekem nagyon tetszik. Bár sokat utaztam volt villamossal Zuglóban, sajnos mégsem dereng, hogy láttam volna. Mi lett a sorsa?