Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Siposdoktor

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HamPLÓ A Körtér villamosai 2021.06.02 07:00:00
Nemrég bemutattam a Móricz Zsigmond körtérről dél felé induló HÉV-eket, de Székács András nem csak a zöld vicinálisokat örökítette meg akkor, hanem a téren fellelhető villamosokat is: A 9-es villamos a képek készítésekor - az ötvenes évek második felében - a Margit híd budai hídfője és a Körtér…..
Siposdoktor 2021.06.02 20:59:17
Időutazzunk megint egy kicsit Tomáš Dvořák felvételei segítségével! A múltkori trolik után most villamosos képek következnek. Vajon hol ácsorog ez a magányos Stuka, látszólag a semmi közepén? Nos, ha ma állnánk ugyanitt, balra végállomásozó buszokat látnánk, no meg a Rendőrpalotát - ha nem…..
Tomáš Dvořáktól eddig csak villamosos képeket mutattam, de a jelek szerint a trolikat is fotózta - mi pedig csendben örülünk ennek :) A Podmaniczky - akkori nevén Rudas László - utcában ma is jár troli, de már nem a Kármán utcából kanyarodik ki oda. A Nyugati (akkor Marx) téren levő régi…..
Ideje megint időutazni egy kicsit - és ha már néhány napja a 41-es villamos külső szakaszán jártunk, kezdjük utunkat ezzel a járattal! A körtéri "Gomba" 1942-ben a dél-budai HÉV vonalak belső végállomásának épült, a szerelvények körülötte fordultak. Az egyik járat, ami innen indult, Törökbálintra…..
A Vörös Háromszög nevezetű iparkomplexum ugyan nem kifejezetten a Szovjetunióhoz kapcsolódik, hanem már jóval azelőtt is működött, azonban az unió összeomlása után omlott össze mint vállalat, így érdemes ezt is a Szovjetunió elhagyott helyszínének tekinteni. A Vörös Háromszög Vállalat jogelődje…..
HamPLÓ Pirosan, áramszedővel 2020.06.08 07:00:00
A troli Budapesten jellemzően villamosok szerepét vette át: a vaskerekűeknél rugalmasabban volt szervezhető, de azért környezetbarátabb, mint a még rugalmasabban ide-oda rakható-terelhető dízeles buszok. A Podmaniczky (akkor éppen Rudas László) utcai villamosok helyét a 72-es és 73-as trolik…..
Siposdoktor 2020.06.08 12:50:39
@Oxy: Igen, ez ott van! És nem sokkal előrébb lesz majd a 72-es végállomása, a Thökoly útnál.
Siposdoktor 2020.06.09 12:03:07
@Hamster: Viccesek a linken látható,a 408-ashoz és a 406-oshoz köthető képek. Van a troli mellett/hátul egy ligeti pad. A 408-ason ül rajta egy ember, de a 406 fotózásakor már elfáradt, ezért lepihent... ;-)
Mostanában sokfelé jártunk régi képeken: a Moszkva téren, Soroksáron, a Duna-parton, a Hegyvidéken, de a zuglói hálózat kimaradt - és "zuglói" alatt most az Erzsébetváros északkeleti csücskén át egészen a Keletiig járó Thököly úti villamosvonalat, és az arról kiágazó vonalakat értem, melyek…..
Siposdoktor 2020.06.03 09:46:07
Az itt látható: villamosok.hu/nza/1500.html, átépített 1500-as nekem nagyon tetszik. Bár sokat utaztam volt villamossal Zuglóban, sajnos mégsem dereng, hogy láttam volna. Mi lett a sorsa?
Ifjabb koromban nagyon tetszett, hogy a józsefvárosi Vajda Péter utcában a villamos mellett egy többnyomtávú vasúti vágány feküdt az úttestben, amit a közelben működő Ganz-MÁVAG a termékeinek kipróbálására tudott használni. Aztán később valaki elmesélte, hogy milyen jóval dögösebb próbapályák…..
HamPLÓ Moszkvatér 2020.04.20 07:00:00
Meglepetés jelleggel ismét eljutott hozzám egy adag "leesik az állam" típusú régi kép, ezúttal az Electric Railroaders' Association archívumából. A készítők, Joseph és Richard Braun 1967-ben látogattak el a még modern metróvonalak nélküli Budapestre, ahol még a villamosok voltak a legfontosabb…..
Pár hete tanfolyamon voltam Külső-Angyalföldön, ami meglehetősen megváltozott gyerekorom óta. Hozzá kell tennem, előnyére. Persze a villamosok kicsit hiányoztak, ezért is örültem meg Karl Holzinger majdnem 43 évvel ezelőtt készült képeinek, amiket gyorsan el is kértem tőle - a pozitív válaszért…..
A vasárnapot megint mindenféle hegyoldalakon töltöttem a közismerten csúnya Semmering-hágó környékén. Természetesen nem a flórát vagy faunát kutattam, hanem vonatokra vártam, Mürzzuschlagban ugyanis aznap rendezték meg a Nemzetközi Vasúti Nosztalgiatalálkozót, amire számos…..
Bár a ködtől valóban nem látszott a túlpart, a 47-es és 49-es természetesen nem ezért, hanem valami baleset miatt fordult a Rudasnál szombat délelőtt. Ezzel együtt jól nézett ki, hogy az a kis csonk a kép közepén volt minden, ami a hídból látszott: A látható világ minden…..
HamPLÓ Megint szállt a 424-es 2016.05.27 18:00:00
Valamivel több mint egy évvel a legutóbbi ilyen alkalom után megint 424-est nézni mentem a Nyugatiba. A nosztalgia vonat most is a Dunakanyarba ment, én pedig most se tartottam vele - de azért az indulást meg kellett néznem. Továbbra is úgy gondolom, hogy igazán kitalálhattak volna színesebb…..
... és a Drei Wetter Taft még mindig tart - a Tu-134-es meg piszok hangos :) Ez egy 2001-es kép; azon gondolkozom, hogy azóta láttam/hallottam-e felszálló 134-est. Persze régen minden gép hangos volt, de míg a szintén nem nagyon halk 154-es inkább csak dübörgött, a 134-es úgy sivított, mintha a…..
Megszokhattuk, hogy Ab van Donselaar képein legtöbbször olyan villamosokat látunk, melyek már rég eltűntek az utcákról - most viszont egy olyan típus lesz a főszereplő, amit én legalábbis képtelen vagyok réginek látni, hisz még mindig a főváros tömegközlekedésének egyik…..
Siposdoktor 2014.08.26 10:40:12
@Hamster: nem tartozik a blogbejegyzés témájához, de annyira megtetszett a kép, hogy mindenképpen szeretném rá felhívni a figyelmet.
Itt: ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/08/25/napi_erdekes_20_kep_626
az ötödik képen (1910 körül. Alacsony padlós villamoskocsi New Yorkban) van egy villamos, amely megoldásait illetően nagyon hasonlít a mi régi kisföldalattinkon használt kocsikéhoz.
Mai "csak egy videó" bejegyzésem Becsky András barátomtól jön, a jelek szerint ő már ifjabb korában is ipari méretben űzte a tömegközlekedés mozgóképes megörökítését. A gyermeki lelkesedés néha behallatszik a videóba is, de akit ez zavar, az nem érdemli meg ezt a…..
Gyerekkoromban imádtam a Deák téri aluljáróból nyíló "kisföldalatti múzeumot", de ma már annyira körbeépítették pékséggel-miegymással a bejáratát, hogy szerintem sokan nem is tudják, hogy ott van. Egy gyerek számára rettentő izgalmasan hangzott, hogy azért olyan keskeny…..
Siposdoktor 2014.04.13 13:44:04
@Hamster: Igen, ezt az alagútszakaszt az M2 építésekor választották le, még 1955-ben. Az a vidám, hogy a falon Gizella tér van, az pedig a Vörösmarty tér régi neve. A kocsikat a múzeum létesítésekor daruval engedték le.
Kicsit bővebben erről: www.bkv.hu/hu/muzeumok/foldalatti_vasuti_muzeum_budapest

Arra viszont nem emlékszem, hogyan nézett ki a megálló 1955 és 1972 között? Van erről valami kép?
Siposdoktor 2014.04.13 19:25:17
@lobster thermidor: Emléjszem, 10-12 éves voltam és a kisföldalatti fordított közlekedési iránya miatt a Városliget helyett a Vörösmarty téren kötöttem ki. Nagyon tetszett a szaga. Kátrány, fa, amperszag...
Amikor felújításra bezárták, akkor már nagyon tele volt graffitinek hazudott ótvarsággal. Egy kollégámat valami újdonsült tévécske riportere pont erről kérdezte. Ő negatívan szólt a dologról. A "riporter" megvédte a firkálókat, mondván:ez egy lehetőség arra, h az ember kimondja, amit nem mer. Erre a kolléga: Már miért ne lenne szabad kimondani azt h "Edda"?
Mondanom sem kell, a vele készült riportot aztán hiába vártuk viszont a képernyőn...
Már írtam arról, milyen nagyszerű dolog, hogy a különböző külföldi villamosbarátok nem egyszerre jártak Magyarországon, mert így szinte teljesen mást láthatunk Geoffrey Tribe '69-es, Peter Haseldine '76 februári, és Ab van Donselaar '76 augusztusi felvételein. Geoffről és Abról már írtam korábban,…..
HamPLÓ Ganz-invázió az 1-esen 2014.01.16 07:00:00
Hétfő reggel munkába menet arra lettem figyelmes, hogy libasorban jöttek a 2-es villamosok a Hungária körúton. Nem azért 2-esek, mert legtöbbször ott látok KCSV7-est (felújított Ganz csuklós villamost), hanem mert felül 2-es tábla virított rajtuk, mintha a Dunaparton lennének - a…..
Tizenkét évvel ezelőtt buli nélküli szilvesztert tartottunk Mariannommal, egyrészt lustaságból, másrészt pedig azért, mert már akkoriban is úgy gondoltam, hogy az év utolsó napja csak annyiban különbözik bármely más naptól, hogy nem szimplán rossz a tévéműsor, hanem…..
HamPLÓ Szeles percek Debrecenben 2013.12.03 17:00:00
Nem csak Bengálit láttam legutóbb Debrecenben, hanem a kék Ganzokat is bőszen fotóztam-videóztam - az csak a sors szeszélye, hogy az alábbi videóhoz tartozó indexképen pont a birodalmi sínromboló látszik: Bár a fények jók voltak, a széllel nem volt szerencsém: teljesen…..