Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vl421d

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  „Ez az ideál nem új; ezt világosan mutatta a klasszikus politikai gazdaságtan azon nem megkérdőjelezett előfeltevése, hogy a vita activa célja a növekvő gazdagság, bőség és »a legnagyobb szám boldogsága«. És vajon mi más a modern társadalomnak ez az ideálja, mint a…..
vl421d 2013.05.08 18:52:59
@bbjnick:

A gender-studiesban sehol nincs leírva, hogy meg kéne szüntetni a nemi szerepeket, és mindenkinek "semlegesenek" kellene lennie. Ezt már csak utólag képzelték bele az ellenzői, lejáratói pl a konzervatív vallásosok. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a gender-studies elkülöníti a biológiai nemből (sex) fakadó különbségeket (nemi szervek, másodlagos nemi jellegek, csontozat izomzat beli eltérések) a társadalomban a nemekre amolyan íratlan szabályként előírt viselkedésmintáktól. Ezeket hívják nemi szerepeknek (gender).

Ha jobban belegondolsz, valójában éppen arról van szó, hogy az egyének különbözőségét, eltérő egyéni tulajdonságainak elfogadását hirdeti a társadalomban a nemüktől függetlenül. Hiszen az hogy egyéniségünk, az egyéni karakterünk milyen, eléggé egy adottság. Persze csiszolható, változtatható bizonyos határok között, de gyökeresen megváltozni "kibújni a bőréből" senki nem tud. Ha olyan viselkedésmintákat erőltet magára ami nem a sajátja, csak azért, hogy megfelelhessen a társadalmilag rászabott, lába között lévő alapján megállapított viselkedésmintáknak, attól nem lesz boldogabb, sem teljesebb az élete. Vannak akik szerencsések és az egyéniségük pont szinkronban van azzal, amit a társadalom a nemük alapján elvár tőlük, és vannak akik nem.

Ugye ki ne hallott volna "karrierista" nőkről, vagy "nyápic" férfiakról? Ők például ezeknek a nemi sztereotípiáknak az áldozatai. Pedig a maguk módján ők is értékes és hasznos tagjai a társadalomnak, csak egyszerűen az egyéniségük nem illeszkedik bele abba a képbe amit a társadalom rájuk szabott volna a nemük alapján.
vl421d 2013.05.08 23:15:28
@bbjnick:
Nyilvánvalónak tartom hogy az egyén jogai elsőbbséget élveznek. Hiszen mi az hogy a "közösség jogai"? A közösség egyénekből áll. Nincs kollektív tudatunk sem kollektív egyéniségünk. Ezért szerintem fontos hogy az egyének minél szabadabban élhessenek, és minél inkább kibontakozhassanak.
vl421d 2013.05.08 23:28:09
@Illyés Edith:
"Itt lényegében tagadod, hogy a biológiai nem a testi eltérések mellett mentális eltéréseket is okoz."

Mert nem is okoz. Az eltérő szocializáció az, ami eltéréseket okoz. Képzeld el fordítva: Ha a férfiakat kiskoruktól fogva arra nevelnék, szocializálnák hogy ők másodrendű dependens személyiségek akiknek semmi más feladatuk nincs az életben mint hogy gyerekkorukban az anyjuknak engedelmeskedjenek utána pedig a nőjüknek akkor a férfiak között lennének többen a szolgalelkű másodlagos emberek akik "anyától anyáig" költöznének és anélkül élnék le az életüket hogy valaha is önállóak lennének. De mivel patriarchális társadalomban élünk, -mint írod- ezért a nőknél gyakoribb ez hogy "apától apáig" költözve gyakorlatilag sosem nőnek fel. Persze direkt sarkított példát írok hogy lásd a különbséget.

Az, hogy a matek, fizika, informatika inkább férfiaknak való-e a jog, pszichológia, marketing meg inkább nőknek érdekes kérdés, igen, lehet hogy ebben van eltérés nemi alapon. De attól még van női matematikus, és férfi pszichológus is. Tehát megintcsak belefutunk abba a csapdába, hogy ezek általánosítások, és nemi alapon nem zárható ki az hogy az adott egyén egy olyan területen lesz a legjobb, ami az ő neme alapján nem várt.

"(nő = szép, kedves, odaadó, védelemre szorul, számára első a férj és a gyerek, stb.)"

De miért kéne a lányokat erre nevelni? Akinek ilyen az egyénisége, az úgyis ezek alapján a preferenciák alapján fog párt választani. Azaz keres valakit aki majd eltartja meg megvédi mert úgy érzi egyedül nem boldogul az életben. Aki pedig nem ilyen, az nem. Ezért értelmetlennek látom ösztönözni súlykolni egy gyerekbe hogy "te csak egy lány vagy aki segítségre szorul, és a gyereknevelésen meg a férjed kiszolgálásán kívül más feladatod nem lesz az életben úgyhogy kár is erőlködni."