Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eva_kelemen

67 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PannonBorBlog Cirfandlit mindenhol 2014.12.18 11:27:00
Volt már egy kalandunk az előző évjárattal, és nem vicc, amikor kibontottam a 2013-as cirfandlit, szinte kísérteties pontossággal tértek vissza az ízek emlékei a számba. De most van egy konkrét eseménye és apropója is a cirfandli választásnak, ami ugyan szinte csendben,…..
Nagy vörösekről írtam már néhányszor, de ahogy a hideg idő beköszönt, megint csak többször lesz téma az a bizonyos brutál zászlóshajó. A Fritz Pincészetnél voltatok már? Én megmondom őszintén, még jó tíz éve nem is annyira a borok miatt jártam oda, hanem mert…..
Megmondom őszintén, kissé ambivalens módon állok a chardonnay-khez, egyrészt szeretem is őket, nagyon kevés alkalommal, néhány esetet leszámítva okoztak csalódást, szóval szinte kivétel nélkül pozitív élmények kötnek a fajtához. Mégis, mégis, isten látja a lelkem, nem…..
Dúzsi Tamást elsősorban a rozéiról ismeri a szélesebb közönség, pedig érdemes belekóstolni a szekszárdi borász vöröseibe is. Emlékszem, borrajongásom hajnalán hogy volt a megkérdőjelezhetetlen etalon, a hozzáértés szimbóluma Dúzsi Tamás rozé területen. Hogy minden évben…..
A legutóbb már kóstoltuk a Holdvölgy Pincészet száraz házasítását, tételét, és nem győztünk lelkendezni a külcsín miatt. A belbecs ugyan nem volt maradéktalanul csillogó, de azért még bőven pozitív indexen zárt nálunk. Szóval magunkra nézve kötelezőnek éreztük, hogy…..
PannonBorBlog Holdfény királyság 2014.11.03 16:09:21
Nem csinálok titkot belőle, és nemcsak azért, mert nő vagyok, de egy jól eltalált címkével simán meg lehet venni. (Egyszer legalábbis.) Eddigi borivásim során ez magyar bornak csak a Sauskának sikerült, nem is egyszer, és nem is bántam meg soha, hogy engedtem a nagyon egyszerű,…..
PannonBorBlog A Teringettét 2014.10.15 10:19:00
Csak könnyebben bontok ki egy fehérbort, mint egy vöröset, pedig nincs emögött semmi direkt szándék, egyszerűen csak igyekszem legtöbbször, vagy leginkább azt inni, ami a legjobban esik. A Schunk Pince borait először azért kóstoltam, mert a pince Hosszúhetényben pont…..
PannonBorBlog Sírvavigad 2014.10.09 15:23:00
Kicsit borúlátó hangulatba kerültem a múltkor, de talán nem alaptalanul, és szerintem nem vagyok az érzéseimmel egyedül. Ami a lelki letargiát okozta, az a borfogyasztási szokások változatlansága. Sokan használják a forradalom, borforradalom kifejezést, és most ez alatt értsük…..
PannonBorBlog Pezsgőt bontunk 2014.09.30 15:36:57
Legalábbis a várva-várt vénasszonyok nyara miatt. Vagy legalábbis ezért a néhány napsütéses délelőttért és délutánért, még óraátállítás előtt. Na jó, őszintén szólva az apropót egy születésnap szolgáltatta leginkább hozzá. És szívem szerint inkább gyöngyöző,…..
PannonBorBlog Egy szürke barát 2014.09.16 14:21:04
Közel egy éve kóstoltam a hőgyészi Horváth Pince rozéját, most a szürkebarátjukkal kerültem közelebbi ismeretségbe. És nem is bántam meg! A pinot grigio névből a szürke még csak-csak következne magától értetődően, de talán a szürkebarát az egyik legszebben sikerült…..
PannonBorBlog Az olasz meló 2014.08.26 13:51:10
Rajnai rizlinget kóstoltunk a tolnai dombok közül, Bátaapátiból. Még mindig azt mondom, a régió leggyönyörűbb területei itt találhatóak. Talán adja ezt kis dombok és apró völgyek hangulata, a távol eső forgalom, kicsit az érintetlenség is, amiből még az észlelhetetlen, de…..
PannonBorBlog Herr Herr 2014.08.06 15:32:00
Mindig öröm új pincészettől kóstolni, nemcsak az újdonság varázsa, de annak ígérete, jelzése, hogy mindig van, aki újat, mást szeretne, és nem is fél megvalósítani. Szekszárdról mindig örömmel kóstolok rozékat, mert általában jók, nehezen húzhatóak egy kaptafára,…..
PannonBorBlog Linbrunn 2.0 2014.07.31 13:25:00
Cabernet-vel folytatjuk a múltkor megkezdett Linbrunn virtuális pincekóstolót. Nem brutál, nem szájfeltépős, kellemes karakteres bor megfizethető áron. Aki a kilencvenes évektől figyelemmel kíséri a villányi szőlőterületek, borok alakulását, annak nem mondunk újat, hogy micsoda…..
A múlt heti szép őszi időjáráshoz mi is alkalmazkodtunk, valahogy az istennek sem akaródzott rozéfröccsözni. (Ki akar még szódát tenni a borba, ha az udvar egyik végéből a másikba csak térdig gázolva a felázott, sáros földbe lehet átjutni, hm?) Tehát inkább maradtunk a…..
Tudom, hogy sokszor, sok borra, borászatra, borászra elmondtam már, vagy leírtam róla, hogy mennyire szeretem, és tulajdonképpen a tény, hogy írok róla, már egyfajta jelző, de most megint csak ki kell emelnem egyet még a saját kedvencek közül is néhány bejegyzés erejéig: Ruppert…..
Szabó Laci rozéja elég magasra tolta az elvárásainkat a múltkor, szóval most érthető kíváncsisággal estünk neki a chardonnay-nek. Közben felkerült egy remek cikk a Pécsi Borozóra Szabó Laciékról szaboberni tollából, aki nagyon becsületesen, hűségesen és főleg rendszeresen…..
PannonBorBlog Egy a boruk II. 2014.06.18 19:43:00
A múltkori sillerhez hasonló, mégis különböző stílusú fuxli-val folytatjuk, ami az Eszterbauer Pincészetből került ki: a két bor összevetése jól megmutatja a fajta sokszínűségét. A fuxli kezdeményezésről már írtunk néhány sort, most még annyival egészítenénk ki, hogy…..
Múltkoriban írtam már a Kvassay Levente zöldvelteliniéről, és még adós voltam a sauvignon blanc-nal. Megmondom őszintén, a májusi lehűlés, meg az özönvízszerű eső elvette a kedvem, vagy nem is annyira a kedvem, csak amelyik hétvégére belőttük a bor elfogyasztását egy kerti…..
PannonBorBlog Egy a boruk 2014.06.03 09:15:00
Megint egy rögzült ideám. A siller. Hogy nagyon helye van a magyar borpalettán, és bár távol álljon tőlem a nemzeti elvakultság, mégis azt kell mondanom: egy igazán magyar borral van dolgunk, és már csak emiatt is figyelnünk kell rá. Persze az elmúlt évszázadokban, de még…..
Szabó Laci Váralja megvan? Mert érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben. Csak azért is dacosan, a szar májusi idő közepén is rámegyünk egy könnyű rozéra, visszasírva a plusz 27 fokot, a napfényt, enyhe meleg szellőket, szoknyás-papucsos délutánokat. A pincészet látszólag új…..
PannonBorBlog Én tolnám 2014.05.22 17:04:00
Hatalmas test, súlyos ízek, hordónyi gyümölcsök, igazi merlot nagyágyú. És ha vakon kóstolják, az utolsók között gondolnának arra, hogy a Tolnai borvidékről származik. Az elkövetkező néhány posztban túlsúlyba fognak kerülni a tolnai borokkal foglalkozó posztok száma, van…..
Legutóbb már körbejártam kicsit a pinot noir kérdést, most hadd hozzak fel egy ritka hollót, mely ha nem is mindig száz százalékosan, de rácáfol néhány betonszilárdnak hitt prekoncepcióra.Hiába a kapcsolat és a régi szőlőművelés nyomai, a borvidéki besorolásból rendre…..
Korai lenne még határokon átnyúló együttműködést vizionálni, pedig helyi, regionális szinten kulturális, üzleti, vagy akár civil területen nem kevés pozitív példa van gyümölcsöző horvát-magyar kapcsolatokra.Horvátország EU-csatlakozásával megint történt egy óriási…..
És ez az időjárás egy dolgot kíván meg, de azt nagyon: illatos, savas, hidegre behűtött fehérbort, lehetőleg olyat, ami szódával is példamutatóan harmonizál. Kvassay Levente a Villányi borvidék egyik favoritja: nekünk legalábbis biztosan. A személyes elismerésünket és…..
Bitang nagy szerencséje a magyar bortermelőknek, hogy a merlot simulékony, csendes és könnyen alkalmazkodó szeretőnek bizonyult: néhány évtized alatt az egyik legelterjedtebb szőlőfaj lett az országban. No nem mintha bármi bajunk lenne a világfajtákkal, csak éppen nem kizárólag…..