Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Misha

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyári grillszezon után a téli időszakban fogy a legtöbb mustár. Nem lehet elképzelni mustár nélkül a sült kolbászt, virslit és sült húsokhoz a pácot. Emellett hajápolásra is javasolják, de kenje a hajára aki akarja, mert mi most azt a mustárt keressük, amibe a házi sült kolbászunkat tunkolhatjuk.…..
A cím nem túlzás, a Game2: Winter című orosz túlélőshow minden jelentkezőjével aláíratnak egy nyilatkozatot, miszerint tudomásul veszik, hogy a műsor folyamán  életüket veszthetik, megsebesülhetnek, megerőszakolhatják őket. Eddig hatvanan jelentkeztek, köztük egy amerikai és 59 orosz. A…..
Misha 2016.12.18 09:00:09
@orient: hát a nagyvárosi szavazóknak egy elég nagy hányada utálja a hatalmat és ennek rendszeresen hangot is ad. Az Eho moszkvi országos rádióról hallottál már? Az nem is csak egy szaros blog. Tudod miket mondanak ott nap mint nap Putyinról? El se hinnéd nekem. Mégsem csukja le senki, nem ülnek börtönben a vezetői. De említhetném még a Novaja Gazétát, ami híresen rendszerkritikus. Ha már blog, akkor Navalnijról biztosan hallottál már, aki nap mint nap a putyinékra borítja a korrupciós bilit. De én nem vagyok se politikus, se aktivista és nincs se kedvem se időm politikáról írni.
Misha 2016.12.18 09:02:22
@orient: ui: a Novaja Gazéta országos napilap. Olyan mint a volt Népszabi, csak nem annyira fogatlan, hanem elég bevállalós.
A hatalmas akváriumok nem csak a gyerekek számára nyújtanak izgalmas látnivalót - "szárazon" felfedezni a tengerek rendkívül változatos és izgalmas élővilágát felnőttnek és gyereknek is egyaránt érdekes. Most Európa 10, meglátogatásra érdemes akváriumát vagy - ha úgy jobban…..
Semmiképp sem csorbítanám a méltán híres Vörös tér, a Tretyakov Galéria, a Bolshoi Színház vagy a Vaszilij Blazsennij Székesegyház hírét. De ha az utazónak ideje engedi és magába szippantaná az orosz valóságot, vagy látná Moszkva 1000 arcát, a lehetőség adott. A 10…..
Misha 2014.10.07 11:26:08
@padlogaz: Hogy mennyire fenntarthato, az sok tenyezotol fugg, mint peldaul az altalanos gazdasagi konjunktura, strategiai gondolkodasmod a gazdasagpolitikaban, a szocialis ellatorendszer turokepessege, vagy nem utolsó sorban az energiahordozok vilagpiaci ara. De nyilvan van kismillio masik faktor is. Az elmult 15 év tendenciaja azt mutatja, hogy az allamnak sikerult visszafizetnie kulso tartozasai nagy reszet és kepezni 500 milliard dollar stabilizacios tartalekot. Az orosz allamadossag rekordalacsony, ha jól emlekszem GDP aranyosan 6 százalék korul van. Megjegyzem, hogy ugyanez a mutato Gorogorszagban 170 százalék, Japanban 230, az USA-ban 105 százalék. A folyo fizetesi merleg az elmult 10 évben majdnem mindig pozitiv volt. De persze vannak komoly strukturalis problémak. Szerintem a két legegetobb, a jogrendszer (birosagok) megtisztitasa a korrupciotol, a masik a nyersanyagalapu gazdasag transzformalasa "normalis" gazdasagga, ahol a nyersanyagokbol szarmazo bevetelek maximum a GDP 30 szazalekat tennek ki. Ha az utobbihoz van politika akarat, addig az elobbi sehol se tart. A gazdasag transzformalasa minden velemennyel ellentetben folyamatban van, am a sebessege nem kielegito. Az ok egyszeru: sokkal több hasznot hoz egy uj gazmezo kiaknazasa, mint valami termeloi szektor felfuttatasa, radasul sokkal kevesebb energiat kell beleolni. DE van egy uj tendencia, aminek mar most latom a hatasat. Eddig sokkal jobban megerte nyugatrol behozni az olcso technologiat es termekeket. Az orosz mezogazdasag és elemiszeripar 20-30 szazalekos novekedeseket produkal évente, az elmult 5 év tavlataban. Most, miota bevezettek az európai mezogazdasagi importtilalmat, pl. a husiparban 50 szazalekos haszonkulcsokkal dolgoznak a cegek. Egyenes kovetkezmeny, hogy aki teheti, most oda tolja a penzet és 2-3 even belul a 145 millios orosz piac + a 10 millios belorusz piac + a 20 millios kazah piac onellato lesz mezogazdasag termekek teren. Jó ez a magyar-orosz kapcsolatoknak? Persze hogy nem. Megint sikerult elvesziteni egy piacot, amit nem lesz mar konnyu ujra visszaharcolni. De ugyanez a helyzet a nyersanyagokkal. Eddig Oroszország foleg nyersolajat exportalt, de evrol evre no a feldolgozott olajtermekek hanyada. Egyre tobb hozzaadott erteket generalnak, ami igaz barmelyik szektorra. Ez peldaul tuti noveli a fenntarthatosagot, kerdes hogy mennyire.
Misha 2014.10.06 22:50:06
@Cs: persze hogy nem fenekig tejfel, mert minden országban vannak visszassagok. De ezt a kritikat ugy irtad hogy voltal is az oroszorszagi regiokban? Vagy akar Oroszországban? En itt elek és beszélek emberekkel, nem csak varosiakkal. Mint mar korabban is irtam, nem veletlen hogy a jelenleg politika elit tamogatottsaga a 80 szazalekot verdesi. A meses foldgaz és olajvagyon azert csepegett mindenkinek. Az oroszok donto tobbsege sosem elt olyan joletben mint most. Sajnos a magyar (es nyugati) hirekbe nagyon sok minden nem kerul be. Peldaul az hogy mennyi minden epult foleg videken. Es itt nem a helyi IKEA-ra meg Auchanra gondolok. Hanem orosz mezogazdasagi és ipari cegek ezrei lettek felhuzva az elmult 10 év alatt. Pont abban az idoszakban, amikor Magyarorszagon szazaval zartak be a magyar gyartosorokat hogy a nyugati termekeknek legyen felvevopiaca. Hogy honnan van az info? Ez a munkam, vallalatautomatizalassal foglalkozom, latom milyen volt az orosz gazdasag 10 eve és most. Milyen termekekrol beszélek? Gyakorlatilag mindent gyartanak az országban: a gepipar, jarmuipar, epitoipar, vegyipar, banyaszat, kohaszat, femmegmunkalas, elektronika, hadiipar, uripar, logisztika, elemiszeripar, mezogazdasag, stb. stb. Nem meggyozni akarlak, csak én latom hogy ez az orszag nem az az orszag ami 10 vagy 20 eve volt.
Misha 2014.10.07 00:14:55
@Cs: Tevkepzetek sajnos vannak, nem is kicsik. Ez arra vezetheto vissza, hogy a magyar (és a nyugati) lakossag nagyon keveset tud az orszagrol. Olyan teveszmeken alapulo klisekben gondolkoznak sokan, ami nem fedi a valosagot. Nem eldorado? Persze hogy nem. De nem is medvek szaladgalnak az utcakon, meg nem vodkaval mosnak fogat az oroszok. Sok sok badarsagot hallottam mar eletemben az oroszorszagi elettel kapcsolatban. Sajnos nagyon kevesen jonnek Oroszorszagba, ha meg kimereszkednek, akkor maximum Moszkvaba vagy Szentpétervárra. Kijonnek, neznek, nem tudjak altalaban hova tenni. Moszkva 15 millios nagyvaros + 10 millios agglomeracio, ami akkora mint a Dunantul. Allandoan allnak a dugok a városban, oriasi a tomeg, sok kaukazusi és azsiai kinezetu ember, borzaszto dragasag, puccos autok, boltok, mellette a lepukkant Lada és a panelhazak millioi. Ha nem beszelsz oroszul - game over. Ezt ugy ertem hogy nem tudod miert vannak ezek a borzaszto kontrasztok és hogy kell ezeket "kezelni". Hogy mit gondolnak az emberek, mit ereznek, hogyan latjak a sajat és gyerekeik jovojet. Mik a tarsadalmi - politikai problemak. Mert vannak, nagy mennyisegben. A varos-videk kontraszt is legalabb ilyen. Orakat tudnek errol irni, csak sajnos holnap dolgozom kell.

1 dolgot elmondok meg: voltunk idén nyaralni a csaladdal és a baratainkkal Spanyolorszagban. Mindketten orvosok Moszkvaban, 30 evesek. A ferj allami korhazban dolgozik sebeszkent, a felesege endokrinologus. A feleseg most Ph.D-zik, ezért csak mellekallasban dolgozik. A ferj rengeteget dolgozik bent a korhazban + utana ugyelet. Havi hivatalos fizetes 80000 Rubel. A feleseg kb. 30000 Rubel. Es most jön a csavar: borravalo a ferj munkajaert kb havi 50000-100000 Rubel. Add össze, kapsz havi nettó 140000-200000 Rubelt per ho. Szorozd be 7-tel, megkapod forintban. Mondjuk nem apolok, az biztos. A masik meg az hogy Moszkvabol rengeteg olcso repulojegyet lehet talalni azokba a desztinaciokba, ahol meleg van es nem kell vizum, pl Thaifold, Vietnam, India Sri-Lanka, Dominikai koztarsasag.
Az internet tele van autós fedélzeti kamerák videóival. Ebben a műfajban évek óta az oroszok jeleskednek leginkább, de ma már a világ szinte minden részéről találni sokkoló, dühítő vagy mókás dashcam-felvételeket. Magyarországról persze nem, mert ahhoz, hogy a hazai autósok…..
Misha 2013.12.26 12:12:15
@Bőrkormány: :) Kresz is van, meg traffipax is van, sot traffipaxbol rengeteg. Regen le se szartak az emberek a traffipax bunteteseket, annyira olcso volt, de idén nagyon megemeltek a bunteteseket, ugyhogy idén a tobbseg tényleg ovatosabban kezdett el vezetni. Viszont a gyorshajtassal ellentetben a szerver semmit sem tudnak csinalni az ittas vezetokkel. Hiaba a buntetesek
Misha 2013.12.26 12:51:06
@Bőrkormány: utolsó kommentemben nem szerver, hanem szervek. Bocs, csak a telefonom folyton ki akar javitani. Kösz, igyekszem tulelni a hulyeket :)
Mandiner blog Kaukázusi blitzkrieg 2008.08.11 07:01:00
  Jelen posztunkkal szeretnénk gratulálni Mikheil Szaakasvili grúz elnöknek, amiért hétvégi magánszáma keretében hülyére verettette magát az oroszokkal, s ezáltal sikeresen gyengítette saját – és a Nyugat – pozícióit a stratégiai fontosságú kaukázusi…..
Mióta Pécs megkapta a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa címet, azóta rengetegszer halljuk ezt a titulust, de tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában, és mit jelent ez az országnak ? Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió…..